icon

Je chování mého manžela po smrti králíka normální?

klokanka31
23. zář 2021

Potřebuju poradit. V úterý nám umřel 8 letý zakrslý králík. Umíral od brzkého rána, tak jsem odpoledne řekla manželovi, že by s ním měl zajít na veterinu, aby ho uspali, bylo vidět že se strašně trápí a dusí. Manžel brečel, nechtěl, že to po něm nemůžu chtít, atd. Nakonec s ním asi po hodině teda na veterinu odjel. Byl potom z toho špatný, ok, já taky. Včera byl taky divný, to bych teda ještě chápala. Ale dnes je ještě víc protivný, skoro se mnou nemluví, odsekává, když jsem se ho ptala co mu je, tak furt výmluvy že je unavený a blablabla. Nakonec na mě vystartoval že to je kvůli králíkovi, že se cítí jako vrah, a já se ho akorát furt blbě vyptávám co mu je. Mě nebaví furt koukat jak je nas*aný, nevím jak se k němu chovat. Ani nevím jestli je jeho chování normální?

Strana
z4
klokanka31
autor
23. zář 2021

@mimco Manžel prý kdysi brečel i pro křečka, jako nevidím na tom nic špatného. Jen mě prostě mrzí ta výbušnost na mě.

ee.liska
23. zář 2021

@klokanka31 tak se drž 😔

bara88
23. zář 2021

@mimco tak mě to tedy taky příjde jako moc.co by jako dělal nebo bude dělat když se stane horší věc?umře člověk,člen rodiny ,nebo někdo onemocní?nějak nechápu že tahle reakce na králíka příjde někomu v pořádku

drep
23. zář 2021

@bara88 víš co mě naučily roky sdělování špatných zpráv rodinám pacientů? Že nikdy ničí reakci nesoudím. Ani v hlavě, ani pak ex post někde před sestrama. Prostě každý má právo vyhodnotit jako tragédii něco z mého pohledu banálního (rozsah oholení hlavy při těžkém kraniotraumatu například), každý má právo reagovat na tragédii tak, jak potřebuje.

bara88
23. zář 2021

@drep bavíš se o lidech,tady je řeč o králíkovi

drep
23. zář 2021

@bara88 no a? Já bych taky nehodnotila, jak má blízký hodně oholenou hlavu, kdyby v ní byl vážně poraněný mozek a někdo druhý se kvůli tomu hroutí. To z něj fakt nedělá ani horšího člověka, ani měkotu, ani hysterku. Já mám kvůli našemu psovi slzy v očích taky jednou za čas a to je mrtvý víc jak rok a půl

klokanka31
autor
23. zář 2021

@drep Copak se s vážně poraněným mozkem dá něco ještě dělat? Já myslela že to bývá konečná...😯

martt
23. zář 2021

@bara88 A ty víš jistě, že králík není jen spouštěč smutku, kterým si před tím prošli a on to v sobě držel? Ono opravdu z pohledu laika to může vypadat, že je chlap padavka, ale bohužel lidská psychika je tak složitá, ze někoho i smrt králíka i třeba "hloupé mouchy" , může dostat na kolena. Ať se ti to zdá divné sebe víc.

klokanka31
autor
23. zář 2021

@martt Je pravda že to nemusí být jen kvůli těm dvěma nevydařeným těhu, ale už pár měsíců se nám furt něco podělává, tak tohle možná pro něj byla poslední kapka 🤔

michaela666
23. zář 2021

@bara88 Třeba si králíka pořídili v období, kdy nedopadlo těhotenství nebo něco podobného. Manžel se k němu vnitřně upnul jako ke členovi rodiny, který zatím nepřichází a teď ho viděl umírat.

martt
23. zář 2021

@klokanka31 Vidíš sama jsi si teď odpověděla. Lidská psychika je opravdu hodně složitá a ať se každý z nás snaží být sebevic silný, tak přijde doba kdy nás něco semele a většinou to pak právě bývá nějaká "prkotina". A pokud máte teď nějaké psychicky horší období, tak ho to semlelo. Není to známka toho, ze by byl slabší nebo horší, ale prostě už to jeho psychika dal neustála a muselo přijít uvolnění. Bohuzel jsi byla první na ráně a odnesla jsi to ty. Což se v manželství stává bohužel často.

natysnovec
23. zář 2021

Ja se citila takky jako vrah kdyz sem nechavala uspat maminiho pejska a naseho kralicka😓

drep
23. zář 2021

@klokanka31 jasně, že je to velmi závažný onemocnění, ale občas nám někdo přijde po svých poděkovat. Nebo napíše vlastní rukou dopis. Nebo pošle video, který namluví.

klokanka31
autor
23. zář 2021

@drep To je mazec 😮 je fajn že je medicína už tak pokroková.

veruuu_kubesovic
23. zář 2021

@klokanka31
tak se na něj nedivej...
8let není pár týdnů, asi ho měl rád, lidi si pořizují zvirata jako členy rodiny, co je na tom divného??? Mému muzi kdysi umřela agama, dělal i nemožné aby ji zachránil... no a? Hold nemám doma poleno co s ním nic nehne, ale citlivého muže...

odula
23. zář 2021

@klokanka31 no, me prijde, ze mate v podstate idylicky manzelstvi, ponadz te takhle rozhodilo, ze ti manzel odsekl. hele nechci jako aby to vyznelo nejak blbe, ale, jak dlouho jste spolu esi se muzu optat?

klokanka31
autor
23. zář 2021

@odula Skoro 10 let.

cilkat
23. zář 2021

Mě z toho vypadává ještě jedna věc: ty jsi muže donutila, aby jel (zcela oprávněně, ale z jeho pohledu furt donutila). A on se teď cítí špatně z toho, co udělal (zcela neoprávněně, ale cítum těžko poručit). Takže má tebe spojenou s tím špatným pocitem, proto je primárně protivný na tebe.
Důležitý podle mě je, aby v něm nezůstal pocit, že ty za to můžeš - žes ho donutila zabít. Jedna z cest, jak zmenšit tohle riziko, je podle mě mu teď zprostředkovat naopak pár hezkých a pokud možno odpočinkových zážitků (nic "waw", ale prostě dobrá večeře, klidnej víkend a pod). Zpracuje stres a tebe si znovu spojí s pocitem klidu a pohody.

Druhá možnost je, že jsem vedle a prostě se před dcerou drží, zatímco tobě věří, že to ustojis, tak si dovolí být protivný, protože smutek prostě ventilovat potrebuje. Ale i v tomto případě vám cílená rodinná relaxace jen prospěje 😉.

cikitkapb
23. zář 2021

@klokanka31 Těhotenství jako takový je pro chlapy dost abstraktní. Dokud není dítě venku neupínají se k němu. Proto potrat a mimoděložní těhu tolik neprožíval. 😉 Fakt mu dej čas. On to vstřebá, a zase bude v pohodě. 👍🏻

cuuza
23. zář 2021

@klokanka31 Dejte si panáka na králíkův krasnej život u vás. Pochval ho, že byl statečnej a zodpovednej, že ho nenechal trpět.

Btw, v neděli králíka na česneku k obědu radši nedělej 😜

mourovatakocka
23. zář 2021

@klokanka31 Půjdu proti proudu a řeknu to takhle, mě to normální nepřijde. Nechávala jsem uspat psa, měla jsem ji dvanáct let či kolik, manžel si ji oblíbil a u uspání jsme byli všichni včetně tehdy snad dvouleté dcery. My dospělí jsme věděli, že trpí, selhaly ji ledviny, dcera z toho nic neměla, ale hladilae ji na rozloučenou. Kdyby manžel reagoval několikadenním smutněním a ještě byl na mě protivný, byla bych z toho úplně stejně rozhozená.
Dej mu pár dní, případně později řekni, že je moc dobře, že dítě nebylo přítomné utrpení člena rodiny. Mmch máš můj obdiv, já bych to nedala a pokud bych viděla takhle nevyhnutelnou situaci, tak než nechat dlouho trpět, omylem bych mu dala za uši...

felixfelicis
23. zář 2021

@mourovatakocka tyjo, tak to mě by spíš přišlo divný nad tím vpodstate mavnout rukou. Žádný zvíře nemám, nemám k tomuhle vůbec vztah, ale když se někdo o něj stará několik LET, tak bych nějakou reakci očekávala. Byt rozhozena, kdyby několik dní!? smutnil po psovi?

orisek56
23. zář 2021

Já nevím, asi budu za divnou. Ale mě to úplně normální nepřijde. Pořád je to "jen" Králík a to mám sama králíka už 6 let. Víc mě bolela ztráta psa, ale do týdne jsem fungovala a hlavně tak nějak toam nastavené jinak. Jinak spíš, než že by truchlil za králíkem si myslím, že startuje, protože musel jít udělat něco, co mu nebylo prieny a chtěl asi aby sis to vyřešila sama. Takže podle mě spíš zlost, že jsi ho natlacila do něčeho, do čeho nechtěl.

tinaprofi
23. zář 2021

Mě hlavně přijde ujetý hodnotit tady reakci chlapa, kteryho nikdo nezná a hlavně s ním nežije skoro 10 let.. Potažmo řešit tady že můj starej truchlí za smrtí králíka. Ví vůbec, že tady řešíš, jak je "měkké" s bandou ženských, kde půlka to empaticky chápe a druhá si klepe na čelo? A že třeba ani nejde o smrt králíka, ale o situaci jako takovou? To je jako kdybych v práci začala vyprávět, že se můj chlap rozbrecel, že nám umřela třeba koza... Půlka by nevěděla co na to říct a ta druhá by si řekla wtf... Ses jeho žena, znáš ho nejlíp a jestli je na tebe nerves, tak má třeba další důvody, který mi fakt nezjistime. Když mi umřel kocour byla jsem skoro tejden v lihu. Byla to tragická smrt, kterou jsme viděli všichni a bylo to v podstatě i traumaticky. I teď po skoro 3 letech se mi občas zalejou oči, když autem mijim jeho místo kde je pochovanej, jednou za rok vystoupam na tu horu, kde jsem ho pochovala, sedím tam a stejne se neubranim slzám. Pak jsou lidi, který vůbec smrt domácích mazlíčků neřeší, prostě umřel, jde se dal, tecka. Znám X modelu vnímání smrti zvířat protože 95% mých přátel a známých má převážně hodně zvířat. Jestli tě sere, že je na tebe nevrlej tak mu to řekni, hele fakt mě štve, že nevím na čem jsem. Mluvte nebo serte písmena. Jinak můžeš jedine spekulovat

berenika39
23. zář 2021

@klokanka31 Tohle chlapi strašně blbě nesou - otázky, co je? proč jsi nasr..? co se děje? tak řekni...zřejmě - můj názor - neumí zpracovat to, že on byl ten, kdo život toho zvířátka vlastně ukončil. Může to být pro něj obrovský problém, a třeba se i za svoji reakci stydí - ale je to silnější než on. Neví, kudy kam. Za sebe bych doporučila absolutní respekt - nechat ho, chce to trochu času, s odstupem to budeš vidět jinak. držím palce, at se to utřese.

marcicek84
23. zář 2021

@klokanka31 asi budu sarkasticka,ale mam ten dojem,ze je nasrany,ze nechcipl tobe po tech 11 h a musel to resit on a to on nechtel...Nevim jestli by mu prislo lepsi nechat ho trpet do rana,aby chcipnul,toto by mi prislo snad jeste horsi nez ho nechat u veterinare uspat.A asi bych ho nechala vychladnout a pak bych si s nim o tom v klidu promluvila,pokud by zitra nebyl dobry.

cherie24
23. zář 2021

@klokanka31 já mám doma taky králíčka, má 7 let, poslední dobou na tom nebyl vůbec dobře. Jeli jsme i v 9 večer na pohotovost a opakovalo se to v jednom měsíci vícekrát. Taky jsem chvílema přemýšlela, že už ho nebudu trápit, už jsem se s ním i loučila, všichni jsme čekali, že ráno bude ležet natažený. Měl fakt šílené bolesti. Ale teď musím zaklepat 🙏🙏 už je několik měsíců fit, běhá, je čiperný, běhá za malou, hrajou si spolu, je to rozkošný. Popravdě, až jednou nastane jeho čas, tak bude u nás hooodně dlouho špatná atmosféra.

cherie24
23. zář 2021

@klokanka31 ještě teda dodám, že partner ho moc nemusí a není moc nadšený, že má v obýváku králíka, ale když měl nastat jeho čas, tak bylo vidět, že jedno mu teda taky není a vidět ho nataženého ráno nechtěl.

leniczka23
24. zář 2021

Na mě je to trošku moc, já bych pochopila ten den, ale třetí den? Jako jo, super, že má city, ale za mě radši chlapa co by bez mrknutí oka jel a netruchlil kvůli králíkovi než tohle. Můj názor, nesnáším ufňukaný chlapi a tohle už mi s fnukanim dost hraničí.
Já bych ještě pochopila psa, kdyby měli blízký vztah, no problem, ale králík? A ještě když zakladatelka píše, že do ty doby mu byl králík lehce u zadele.
Ale dobrý, každý to máme jinak, jak říkám, ten den bych měla pochopení, zahrnovala ho objetím a podporou, ale třetí už bych mu asi řekla ať se probere.😁😁

irmamala
24. zář 2021

Nezachytila jsem info, jak by teda situaci řešil on? Když králík evidentně umíral, tak podle něj by bylo lepší, nechat ho v bolestech umírat? Taky mám dva králíky, dokonce v bytě na volno, takže žádný doplněk, ale pořád to jsou zvířata, která mají svůj čas a osmiletý králík už ho prostě víc ani nemohl mít. Chápu smutek, i když mi to na chlapa přijde trochu moc, ale nechápu, proč to vyčítá tobě. Docela bych se bála, jak by mi byl oporou, kdyby se přihodilo něco fakt vážného.

Strana
z4