icon

Je chování mého manžela po smrti králíka normální?

klokanka31
23. zář 2021

Potřebuju poradit. V úterý nám umřel 8 letý zakrslý králík. Umíral od brzkého rána, tak jsem odpoledne řekla manželovi, že by s ním měl zajít na veterinu, aby ho uspali, bylo vidět že se strašně trápí a dusí. Manžel brečel, nechtěl, že to po něm nemůžu chtít, atd. Nakonec s ním asi po hodině teda na veterinu odjel. Byl potom z toho špatný, ok, já taky. Včera byl taky divný, to bych teda ještě chápala. Ale dnes je ještě víc protivný, skoro se mnou nemluví, odsekává, když jsem se ho ptala co mu je, tak furt výmluvy že je unavený a blablabla. Nakonec na mě vystartoval že to je kvůli králíkovi, že se cítí jako vrah, a já se ho akorát furt blbě vyptávám co mu je. Mě nebaví furt koukat jak je nas*aný, nevím jak se k němu chovat. Ani nevím jestli je jeho chování normální?

Strana
z4
klokanka31
autor
25. zář 2021

@jako_mala_holka Děkuju 🙂

mimco
25. zář 2021

@drep bez urážky, pleteš sem úplně jiný svět. A vůbec to ženeš do extrému. Srovnáváš, pro mě dost nepochopitelně, diametrálně odlišné životní situace. Byla jsem svědkem umírání i smrti člověka a ne jednou. Strávila jsem spoustu času na onkologii. Nemám úplně potřebu to tady prezentovat, ale to utrpení co jsem viděla nemá se smrtí domácího mazlíčka nic společného ani za nehet🤦‍♀️, co to sem vůbec proboha pleteš😳.
Taky, každý máme jinou povahu a ta má by prostě králíčka pohřbila a fungovala dál, třeba si koupila nového👍

mourovatakocka
25. zář 2021

@klokanka31 Jé, tak to je značka Ideál. To je dobře, že už to strávil a ještě se chytil za nos - to je tvůj chlap formát. Ještě nějaký čas a můžete pořídit novou havěť 😁

klokanka31
autor
25. zář 2021

@mourovatakocka Jen to ne, máme ještě jednoho králíka, dvě morčata a psa, tak zatím nic nového nechci ☺

drep
25. zář 2021

@mimco protože jen sebestředný hlupák snižuje míru trápení někoho jiného. Na to prostě není metr a každý má práo to prožívat po svém. To, že mě nerozpláče (obvykle) dojemný přiběh pacienta (protože tam nejsem od toho, abych bulela, ale abych mu zkusila pomoct) neznamená, že někdy neobrečím rozbití oblíbeného hrnku, za což si jistě zasloužím zostuzeni.

bachovy_esence_poradna
26. zář 2021

Jakákoliv reakce na ztrátu (člověka nebo zvířete) je v pořádku.

I proto, že často nejde jen o reakci na tu danou situaci, ale uvolňuje se tím i stres z jiných událostí - nahromaděná frustrace, úzkost, neodžité předchozí ztráty.

Proto nelze z venku hodnotit jestli to je adekvátní nebo neadekvátní.

Zažila jsem např. případ kdy ke mně přišel někdo s tím, že mu zemřela kočka a od té doby má zhruba rok deprese, nedokáže pracovat, všechno ho přestalo bavit, objevily se nejrůznější zdravotní obtíže. Byl doma a měl bolesti.
Situace se ještě prohloubila po tom co potíže okolí necitlivě komentovalo. Cítil se pod tlakem, jako neschopný, objevily se potíže se spánkem a panické ataky.

Důvod byl nakonec jednoduchý - asi deset let předtím dotyčnému zemřela babička. Tehdy to zvládal velmi v klidu. Ale vlastně proto, že zařizoval pohřeb a podporoval svoji maminku a ještě měl k tomu jiné, pracovní starosti. Tedy tu ztrátu babičky si neodžil, nezpracoval. Smrt kočky ty pocity jen spustila.

Nikdy nevíme co má ten druhý člověk odžito celkově.
Může to být nějaká nezpracovaná ztráta nebo si může naplno v tu chvíli uvědomit, že život je konečný - a to samo o sobě může spustit šok, smutek nebo psychické potíže.

Emoce jsou emoce, nemusejí dávat logický smysl 🙂

3mama
26. zář 2021

@klokanka31 řekla bych normální reakce . Měli jsme také králíka , byl spis Můj , taky na tom byl pak blbě s manžel sm řekl ze ho odveze má veterinu. Byl s nim až do úplného konce a taky přijel ubreceny a par dni ho to dost trápilo . Buďte rada ze umí projevit city .

glimmer
27. zář 2021

@klokanka31 VesTaj ... vesnické tajemství ... ale vypadal jako pudl s něčím ...

klokanka31
autor
27. zář 2021

@glimmer My máme labradora kříženého s něčím. Snad se taky dožije co nejdéle.

sherryel
27. zář 2021

@klokanka31 : já byla uspat kočku ( měla jsem ji 15let a byla hodně nemocná ) a řídil přítel, který kočku neměl rád, dělala mu naschvály, protože pak měla jeho pozornost i když negativní 😬. Já to zvládla v pohodě po celou dobu a přítel byl k.o. Prostě ho to vzalo, i když žádné vztahy s kočkou neměl. Musel jít pryč a asi i zvracel. Já jsem se rozloučila a byla s ní do poslední vteřiny a chvilku déle ... Kočku jsem měla místo dětí ( bylo mi řečeno že je mít nemůžu. ) A když mi bylo smutno s kočkou jsem se mazlila a říkala ji že dokud nebudu mít děti, ona musí být se mnou. Uspala jsem ji tři měsíce před prvním porodem. Svůj slib splnila a teď čekáme dvojčata. Jen ať víte, jaké city z mé strany. Já to zvládla díky blížícímu potomku a partner se sesypal... Dejte tomu čas ...

drep
27. zář 2021

@bachovy_esence_poradna ke mně taky přišla paní, hezká sedmdesátnice, že jí před třičtvrtě rokem zemřel pes. A že se hrozně stydí, že má manžela, dcery, vnoučata, kamarády, ale že jí bez tel feny vůbec nic nebaví, nic se jí nechce, jakákoliv aktivita jí jen připomíná, že ji dřív dělala se psem. A že se hrozně stydí, protože už je to dlouho a byl to jen pes, že jí nikdo nechápe. Docela dlouze jsme si o tom povídaly, dohodly jsme, že popřemýšlí o věcech, co jsme si řekly a za měsíc přijde na kontrolu. Za měsíc to bylo nähmlich totéž , tak jsme se dohodly, že to půjde probrat s větším odborníkem, s psychologem. Pak už nepřišla.

saruka6611
27. zář 2021

@mimco Ono by možná stačilo, napsat slušně bez posměšků svůj názor. Chápu, že každý je jinak citlivý, má jiné zážitky, ale smát se někomu za to že je smutný i byť kvůli kralikovi je fakt hnusný. A paní jen chtěla vědět názor jiných. Někoho nestraného. Na tom taky nevidím nic špatného. Taky občas píšu o rady a názory na skupinku 😉

cherie24
27. zář 2021

@klokanka31 no jinak z toho popisu, že ráno byl králík dobrý a večer už fakt špatný je jasný, že měl koliku. Takže opravdu nic nakažlivého... Měl zažívací potíže, kdy se buď nadme nebo se mu zastaví střeva, což ho dost bolí. Nic jiného a už vůbec ne žádná nemoc by ho takhle rychle nezkolila. Je to stejné jako u koní, veterinář na to může dát injekci na rozhýbání střev a utlumení bolesti, je třeba se ho snažit donutit k pohyb, i když se mu vůbec nechce nebo alespoň masírovat bříško, aby se podpořil pohyb střev, případně podávat vodu s cukrem, aby měl na boj energii. Tohle jsme zažila mockrát a ne jen s naším králíkem. Tady pomáhá i moje malá ošetřovatelka.

klokanka31
autor
28. zář 2021

@cherie24 Podle veterináře měl jen oddělaný plíce, že se dusil, což by podle zvuků i odpovídalo. Ale nejde mi do hlavy že z ničeho nic. Navíc se mu pozdě odpoledne nafouknul krk, a jeho hnědobílý kožíšek mu úplně zešedivěl 🤔

cherie24
28. zář 2021

@klokanka31 no heleď z mojí zkušenosti veterinář málokdy králíkovi pomůže. Není to jejich obor většinou. U těch králíků je i dost složité odhadnout diagnózu a oni to prostě neumějí. Mě takhle několik králíků veterinář dorazil a málem nám zabil i toho našeho nedávno. 😞 Já když jsem měla problém volala jsem do svazu chovatelů, kde jsem byla před těhu členem. Tam mi vždy řekli, co a jak udělat, poslali mě na veterinu pro to a to a králík byl do 2 dnů fit. Ale taky se mi 2x stalo, že jsem se s nimi na veterině pohádala a vyhodili mě s tím, že králík má zcela jistě něco jiného a že to co říkám je kravina a kdo mi takové věci nakukal. Takže jsem pak třeba o půl 10 večer sháněla ještě jiného veterináře. To byl i teďka případ s tím naším na fotce. V tomhle ohledu jsem vždy věřila chovatelům, kteří je chovají i přes 40 let. Kdybych věřila veterináři, už tady není. Veterinář má 2 způsoby léčby, které jede ve všech případech a buď to vyjde nebo většinou ne. 🙄

dzogobela
28. zář 2021

musis hledat vererinare, ktery se specializuje na hlodavce... my takove pro naseho osmaka meli.
@klokanka31
@cherie24 chapu, ze asi kralikum rozumis, ale nevim, jestli tohle zrovna nekomu pomuze... nikdo nevi, co mu bylo, ty to zvladnes z kratkeho popisu a veterinar by to same nepoznal, kdyz ho videl? 🤔 no ja to nevim... tim nerikam, ze mas duverovat doktorum za kazdou cenu, ale ted uz je to asi fuk.

cherie24
28. zář 2021

@dzogobela ne nepoznal a to králíka viděl. Náš má už přes 7 let a na koliky je náchylný teďka na stáří. Vypadá to vždy stejně a vždy zabírá stejný postup a veterinář dělal chytrého, píchnul mu úplně něco jiného než jsem po něm chtěla a po několika hodinách byl králík v šílené křeči a už nebyl schopný pohybu a ještě se mi snažil narvat nějakou umělou výživu. Jsem se ho ptala, jestli mu přijde normální, že do něho budu cpát vrchem jídlo, když mu stojí střeva a je v bolestech a tvrdil, že je to nutné. Pak jsme o půl 10 ještě naháněli jeho kolegu a ten nadával jak špaček na něho. Ten samý mi zabil před 6ti lety 3 králíky úplně stejným postupem. Očividně se za ty léta nic navíc nenaučil... A co se týče určování nemocí, tak tam nevědí vůbec. Akorát ten jeden to aspoň přizná, ale ten druhý se tváří, že sežral Šalomounovk hovno a hadá se ač vlastně vůbec nic o tom neví. Chápu, že jinak přes psy a kočky si ho chválí a je zřejmé dobrý, ale mohl by si přiznat, že některým věcem fakt nerozumí ...

Strana
z4