icon

Je lepší postavit nebo koupit dům?

editkaromana
28. čer 2018

Dobrý den, mám dotaz ohledně bydlení. Chceme si s přítelem koupit rodinný domek, chci se zeptat na zkušenosti, jestli je lepší si postavit svůj baráček, nebo koupit? Co je výhodnější? Koukala jsem se například na Ekonomické stavby, protože známá také uvažuje si nechat u nich postavit barák, já se nedokážu rozhodnout, nemám s nimi zkušenost.Taky se chci zeptat, po jak dlouhé době dává banka hypotéku? Budu nastupovat v září do práce na dobu neurčitou, tak počítám že by mi mohli dát hypotéku, jen nevím kdy. Přítel pracuje už přes rok, ale smlouvu má na určito, kterou mu vždy prodlužují, takže si myslím že by mu to nedali. Akorád se bojím toho, že pokud nebudu mít tak velký výdělek, že by mi hypotéku neschválili. Dům bychom chtěli určitě tak do dvou let, máme 4. roční holčičku, takže je na čase. Dům jsme chtěli už dávno akorád nám do toho vstoupila dcerka, a já s ní musela být doma, ted když je ve školce už by to mohlo vyjít. 🙂 Děkuji moc za rady a ohlasy.

Strana
z5
lmartinkova85
4. črc 2018

Každý má svůj názor, za mě postavit nový ;) Máme novostavbou, vše je tak jak jsme chtěli...s výměnou čehokoliv máme klid dloufam na hodně dlouho ;)
Sousedi koupili starší dům, asi před 4lety a pořad něco přestavují...pořad nepořádek, pořad něco... nevím...mě se zda lepší varianta postavit. ;)

voskovkyapastelky
4. črc 2018

@brunetka11 přesně tak, partner by to možná manuálně zvládl, ale představa, že každý den po práci jede na stavbu, udělá minimum, přijede unavený domů a já sama doma s dítětem/dvěma mě upřímně děsí...každý pěkný víkend na stavbě...beru, když má člověk rodinu a kamarády, ale jinak...

lmartinkova85
4. črc 2018

@voskovkyapastelky
To je fakt.. taky bych to nedala...spousta lidi se pak rozvede.. nechali jsme si to postavit firmou, ušetřili bychom tak 300tis ale za to vy to nestalo...sami bychom stavěli min 2 roky a to bychom se asi zbláznili..takhle jsme za půl roku bydleli ;) a nemůžu si stěžovat, měli jsme na firmu štěstí ;)

bledulka84
4. črc 2018

Tak to gratuluji, najit dobrou firmu je zazrak
@lmartinkova85

blahova_andrea
4. črc 2018

@lmartinkova85 my tedy stavěním sami ušetřili výrazně více. ale je to fakt pakárna, to jo

lmartinkova85
4. črc 2018

@blahova_andrea
My to tak plus minus počítali, stejne spustí věci by nám museli udělat elektrikari, pokryvaci, atd atd..okna bychom taky sami asi nezvládli ;)

blahova_andrea
4. črc 2018

@lmartinkova85 my zvládáme sami skoro vše, ale je fakt, že okna máme od firmy 😀

lmartinkova85
4. črc 2018

@blahova_andrea
Tak to klobouk dolu ;)
Kolem domu ale dělal manžel vše sám...chodníky, terasu, bránu..

marketa11112
4. črc 2018

@brunetka11 to je pravda...každý nechce několik let jen ,,makat,, a vlastne to chápu.. .. my uz toho mame také dost, nastesti uz je i videt výsledek a to, ze konec nekdy nastane 🙂)....moci vrátit cas, prodala bych byt, bydlela par let nekde v podnajmu.. ty u nas nejsou tak silene.. a setrila co to jde... mela třeba prvního prcka a pak koupila dům hotovy a ve meste....ted jsme na vesnici.. coz mi teprve ted dochazi, zes dětmi to bude slozitejsi.. jako vedela jsme, ze je budu muset vozit, ale je to ještě trosku jinak, nez jsme myslela puvodne...pozemek byl sice levnejsi, ale operne zdi nam postupne sezrali vice korunek nez jsme tusili, ze to bude.......v tom je lepsi pozemek ..rovinka.....u nas je zase vyhoda oddelene casti zahrady na pestovani a pro odpocinek, hrani apod.... mit rovinku, mame davno hotovo....
a ze dům není dle nasich predstav? i když teda s tim co pristavujeme to bude o moc lepsi , ale ..... kdysi nam jeden starsi pan rikal, ze vždy az treti dům, který clovek stavi je presne takovy, jak si vždy představoval a potreboval...a něco na tom bude....moji rodice jsou vlastne ve tretim dome a jsou spokojeni oba.. 🙂).....nam komfort bydleni a prostor vyresi prave nase pristavba... tolik s e na ni tesim....dům pak bude mit obytnou plochu přes 180 metru a to uz nam staci.. snad... ted mame 132 metru...no, pripadne pristavime ještě z druhé strany 🙂)... ne , to uz ne, manzel by me asi trefil 🙂))......nikdy bych neverila jak je potrebna komora a u nas i pradelna, prostor pro deti na hrani a pro me mistnost na siti......a hlavne vse v prizemi domu....patro u nas pak bude slouzit jen na spani...... litat s malyma detma sem tam bylo a je desne .....mame stesti, ze nebdlime na stavenisti a dveře do domu s ebudou bourat jako poslední.. az bude vedle cisto.. tedy budou omítky, anhydrid i sadrokartony, dlažba a vymalovano... bude vlastne chybet jen plovoucka v jedne mistnosti....ale dveře budou smerovat do stavajiciho obyvaku, takze ten bordel bude stejne desny.....kdysi jsme s přítelem zili v byte, kde jsme staveli všechny pricky nove a to bylo něco 🙂)).. prach všude.. to uz bych s detma nechtěla....

ja mam ted dobře, ze jsem s detma doma, ještě mam před sebou dva roky.. a dopoledne s nima vždy nejakou praci venku zvladnu...třeba natirat plot, vykopat diru na obrubníky, postavit sloupek , postarat se o kytky a zahradu a pod...po chviličkách, každý den něco, no...hlidani nemame...když je manzel doma, delame vetsi věci...ale casove je to narocne, vse trva... zase je to levnejsi nez od firmy, rekla bych , ze i ,, bytelnejsi,, .. na materialu nesetrime....a hlavne moje nervy netrpi..... ale chápu, když to ma někdo postavene jinak.. třeba ma kamarádka.. malou frkla v roce do jesli a sla radeji vydelavat prachy, vse na dome jim dela firma, protože oni to proste delat nechteji, neumi... jak s e říká ,,nejsou na to ,, 🙂).... ja bych od rocniho dítěte proste nesla, tak jsem se radeji uskromnila a makam sama... ale ja musim priznat, ze me to bavi..., ze jsem v tom vyrostla.... a jsem lepsi zednik nez zednici, které jsem kdy videla 🙂))... a na zahradu nepotrebuji zahradního architekta, ani nepotrebuji ostrihat od nikoho zivy plot, vytvarovat stromky ....zvladam..... ale ja jsem podes, me bavi kde co, no.... ale fakt nestiham, potrebovala bych , aby den mel 48 hodin... mama mi rekla, ze jsem cvok, ze bych stejne nespala a padla unavou.. 🙂

brunetka11
4. črc 2018

@marketa11112 My už přišli do hotového a teď po 12 letech je potřeba začít se změnami a opravami. A upřímně - jsem fakt rozčarovaná ze stavu na trhu - řemeslníci neplní dohodnuté, a to přitom člověk jde po těch s pozitivními referencemi. Takže jsme se do dost věcí pustili sami a je to jako nářez. Na stranu druhou - když se něco nepovede, můžeme si vynadat sami sobě v zrcadle. Ale část věcí opravdu necháváme na profících. Každopádně už teď mne rosí z představy, jak příští rok budeme řešit obložení balkónů.

marketa11112
4. črc 2018

@brunetka11 s remeslnikama mi ani nemluv... chteli jsme si usetrit trosku práce, tak aby venkovni zdi nam jeden mistni postavil... prisel vždy na mol nebo neprisel....na to ja nervy nemam....ja doufam, ze nam to co postavime , vydrzi co nejdele a pripadne opravy budeme delat pak uz po kousíčcích postupne a ne vse naraz jako ted...kazdopadne z tohohle baraku uz me nikdo nedostane.. leda teda vyhrat miliardicku ?? 🙂)), protože jsme tady nechali hodne sil....přiznávám, ze treba strechu na pristavbe nam dělala také firma a okna také .. kvůli zaruce na ne...a s dvěma outezkama tam lezt, ze 🙂))) ?....ale dilnu a sezeni jsme staveli sami cele, i s e strechama 🙂.....to se dalo... ted mi jedna znama rekla, ze si moc vymyslim, ze porad něco delame... 🙂).. no a? za me lepsi nez sedet v hospode a nadavat, jak je vse na ho... .kazdopadne tu nakonec budeme mit vse co potrebujeme a chceme...a bydleni urcite komfortnejsi nez jini...a na dovolene pak budeme jezdit také....tak co...
ted to řekl manzel pekne jednomu od nich z práce.. je asi tak stejne stary jako my... ale bydli v byte , který patri mame jeho pritelkyne.. krom dvou kytar nemá vlastne nic.. vse prochlasta, utrati za jidlo, za ruzne kraviny a pod..... řekl manzelovi, ze by nechtel zit jako my... a manzel na to? ze za pet let budeme my mit super bydleni, krasnou zahradu , velky dům, zaplacenou hypotéku, dve uzasne deti... a budeme si jezdit na dovolene , s detma na vylety, budeme moci jit i zapařit.. ....... a co bude mit on? kdyz ho stara vykopne, tak vlastne vubec nic....
ale my se budeme mit kam vracet, do svého, nekam , kde to mame radi, kde nas to bavi, deti si uziji zahrady i bazenu, hracek na zahrade, pro nas planujeme v dilne .. pro me kruh s peci a pro manžela malou vyhen...a ted jsme mluvili i o soustruhu na drevo... bavi nas vyrábět ruzne kravinky.......na zahrádce si muzeme vypěstovat kde co.. zacinam zkouset i méně obvykle druhy ....a nemusim resit cenu v obchodech...a ten klidek a vyhled na kopecky....navíc mame jen jedny prime sousedy a ty na horni zahradu temer nechodi...pohoda.... proste kliiiiidek....az budu chodit do práce, urcite to ocenim.....

cerlada
4. črc 2018

My vlastníme velký RD, který chceme prodat. Je to opravdu hezký dům, vevnitř vše nové, nezničené, částečně vybavené v lukrativní části ČR. Cena 3 mil. za 5+1 a nemůžeme jej udat, tak fakt už nevím. I makléřka se diví, že člověk s hypo muže jít rovnou bydlet a nemusí se na nic sáhnout. Na druhé straně máme projekt, který už 1,5 roku stojí na nějakých byrokratických “problémech”, nasypali jsme tam už přes 100 tis. a povolení pořád nikde. Nový dům jsme chtěli zafinancovat z prodeje toho původního, ale asi to nedáme. Fakt už nevím 🤷‍♀️ A to máme druhátko na cestě...

biedronka10
5. črc 2018

na obranu remeslniku. Jsou i dobri remeslnici a velice sikovni, ale stava se casto, ze kdyz nekomu odvedou praci, stravi na necem more casu i na ukor sve rodiny a chteji zaplatit, tak maji lide remcani jak je to drahe atd atd. Dobreho remeslnika je potreba taky zaplatit. A na zakaznika, ktery si neco navymysli ale pak nezaplati s tim ze si predstavoval min, bych se ja priste vytento. Pak ale nemaji problem jit napr. do obchodaku utratit za blbosti.

78marcela
5. črc 2018

@biedronka10 určitě jsou..ale je jich jak šafránu. Já je na stavbě taky měla, nemůžu říct půl slova na elektrikáře nebo vodare, či obkladače. A pak jsou takoví a těch je většina, kteří naslibuji hory doly, práci si rozdělají a pak je tam měsíce ne a ne dostat. Voláte, slibujete, vyhrozujete, takže on pak milostivé přijede, zas tam cosi kousek udělá a další mesic se proces opakuje. Během stavby mého domu jsem viděla všelicos. Naposledy minulý víkend. Potřebovala jsem dodělat sokl. Pan ho začal před několika mesici, i jsem mu zaplatila předem a pak už jsem ho neviděla. Po několika měsících jsem našla jednoho, který byl.ochoten to dodělat. Přišel dle domluvy.. peněz si vzal vážně hodně..a dal na sokl úplně jinou barvu než tam měla být. Na.mrtvici.

nijij
5. črc 2018

Ahoj doporučila bych ti první sednout a propočítat finance jestli na to budete mít. My teď kupovali být a že svoji zkušenosti ti doporučil když se rozhodnete pro starší barák tak realitku. Opravdu veškeré papírování , komunikace s bankou, odhadce apod zajišťovala ona my jen dokládaly dokumenty. Konkrétně máme Sting a báječného hypotečního makléře který ti fakt pořadí a vše je zdarma nic navíc neplatíme. Jo byt jsme kupovali v Karviné takže taky u Ostravy. Známý kupovala pěkný barák v Dětmarovicích za 2,5 MG zkus projít ty realitky ale první zjistí jestli na hypo dosáhnete

78marcela
5. črc 2018

@marketa11112 můžu se tě zeptat jak vysoké jsou náklady na provoz na tak velký dum.?

pratensis
5. črc 2018

@biedronka10 To bez debat. Znám taky takového, manžel mojí kamarádky, strašně šikovnej a spolehlivej chlap a taky má problémy s neplatícími zákazníky. Nám pomáhal při koupi domu - byl s námi při prohlídce a prolezl ho od střechu po půdu, jestli tu nejsou případné skryté vady. O všech zádrhelech, kterých ale nebylo moc, jsme díky němu věděli předem. - Což je, mimochodem, taky hodně důležité, pokud budete případně kupovat starší nemovitost, abyste si pohlídali skryté vady. - @editkaromana
Z naší zkušenosti během rekonstrukce ale nemůžu než nadávat na ty nespolehlivé řemeslníky. Nechápu, jak si můžou vydělat. Jak tu někdo psal, že živnostníci jsou spolehlivější než firma, protože jsou závislí na doporučeních - nevím. S firmou máme jedinou zkušenost, dělala nám koupelnu a výborně. Zato těch pár živnostníků, co jsme potřebovali, byla katastrofa. Spolehlivý a kvalitně pracující z nich byl jediný.

marketa11112
5. črc 2018

@78marcela jasan... topime, varime svitime na elektrinu.. elektricky kotel...ted jsme za rok zaplatili 35000, ale 16000 nam vracely.. za drevo do krbu dame tak 5000 za rok.. přes zimu topim v krbu každý den, prikladam prubezne od rana do vecera. když jdeme ven, nahazim plnou krbovou vlozku a jdu....takze 35000-16000+5000 = 24000.......
zalohy na vodu mame 1000 kc.. jsme 4......vraci nam tak 1500 za rok...... když je hodne sucho, bereme z radu i na betonovani ci zaliti zahrady.. když holt dojde voda v barelech, ale je t o vyjimecne...takze to mas cca 11000.....
pojistka 6000 za rok......

takze 24000 + 11000 + 6000 = 40000 za rok ... myslim, ze t o není spatne

v pristavbe se bude topit stavajicim elektrickym kotlem, ale je tam uz i komin a tim padem tam frkneme dalsi kamna.. chci takova, na kterých se da i varit... když uz tam budu topit, tak rovnou uvarim ci ohreju obed apod... tim zase usetrim na elektrine a myslim, ze naklady by nemuseli moc stoupnout... navíc obyvak ted ,,pretapim,, krbem...a do pristavby bude z obyvaku pruchod .. bez dveri... takze teplo pujde i tam... takze uvidíme, co to vlastne s rozpoctem udela.....

kdyby clovek nemusel cpát ještě peníze do zahrady a mel hotovo, tak je bydleni levne.. chce to ale davat něco stranou, kdyby třeba odesel kotel a pod....

78marcela
5. črc 2018

@marketa11112 děkuju moc. Taky teď dělám zahradu a je to masakr.

marketa11112
5. črc 2018

@78marcela jojo, nezda se to... ty naklady vždy nejak vystoupají vys nez clovek předem domyslel.. nejvic stoji to, co není videt.....ty to mas horsi o to, ze jsi na vse sama..... holt udelat to nejnutnejsi a ostatní pomaličku casem....

78marcela
5. črc 2018

@marketa11112 když já chci všechno hned☺️ ale zase se snažím o co nejlevnější variantu. Terasu
a chodník kolem domu mám jen ze zamkovky. Levné a praktické řešení. Musela jsem nechat zbourat sklep, byl v dezolátním stavu, to si vzalo hodně peněz, velký bagr, bylo to z části ve skále.
Kytky mi dost namnozila babička na skalku, já nakoupila za cca 2000,- nějaké skalničky a trvalky. Už mám navozenou hlínu, a příští týden se začnou dělat schody a plot..jen pletivo, zase levné řešení. Jenže na drahý plot nemám a je nutný, aby.mi děti nezdrhaly ze zahrady, když si třeba odskočil na záchod, abych je.nemusela pořád tahat s sebou domů..
Vše levně..ale přesto to ve výsledku stojí pár desítek tisíc..

marketa11112
5. črc 2018

@78marcela to jo, no... ono s e to desne nacita.....ja delam vse s muzem sama, takze matros drazsi a práce ,,zadarmo,,......ale zase casove ... vse nam trva, protože proste nejde delat v kuse každý den, když je manzel doma občas a deti mam za krkem..... plot mit musíš.. nam chybi z jedne strany, tak tam mam natazene obyc pletivo s velkymi oky.. co s e pouziva na stavbách ci ve skolkach a jen zatlucene plastove trubky v zemi... jinak bych psi i deti mela buh vi kde... ten plot nas ceka pristi rok...konecne k nemu dojdeme.. uz me to desne stve, porad jsme ho oddalovali...
sklepa je skoda, vždy s e hodi ☹(
skalniček mam mraky, skoda, ze nebydlis pobliz.. nevim, zda by to třeba slo poslat.. dat vlhke do pytliku? ty by mozna prezili.. vis, od kazde kousíček, roste to rychle...

marketa11112
5. črc 2018

@78marcela jo a stromky a takove ty male trvalky kup kdekoli v supermarketu třeba za 39 , 49 ... roste to jako blazen .... fakt.. ja ted budu uz tri velke likvidovat, proste se uz emzi ostatní nevejdou a prerusta to kam nemá...

78marcela
5. črc 2018

@marketa11112 asi by to šlo poslat, ale ne v těchto vedrech..kupuju i v supermarketu, v Baumaxu apod..když je akce. Ale fakt to roste rychle. Zakladala jsem skalku 1.kvetna, viz první foto...a za dva.mesice to udělalo pěkný skok.

78marcela
5. črc 2018

@marketa11112 a dneska

marketa11112
5. črc 2018

@78marcela to jo, super.. tak pak rekni, az budes chtit, klidne to zkusim poslat, ju? mam tu vylozene skalnicky.. bezudrzbove....budes to mit krasne 🙂)... stejne jsi sikovna a odvazna baba..

78marcela
5. črc 2018

@marketa11112 díky, pokud by to šlo, tak na podzim budu ráda..to chci ještě dodělat toto☺️
Část sklepu zbyla, dál už to kvůli skále nešlo, tak zůstane na nářadí atd..zbytek nějak upravím, skálu vyčistím a nasvitim a vršek zase skalničky..takové jsou plány, no..

brunetka11
5. črc 2018

@78marcela Žiši, na nářadí?! Takový úložný prostor!
Máš v domě sklep?
Jestli ne, neváhej si z toho udělat spižírnu 🙂

78marcela
5. črc 2018

@brunetka11 v domě nemám. Ale ten sklep není moc hluboký, takže s tou teplotou pro potraviny to tam není ideální. Takže na nářadí, někam musím dát kyblíky, motyky, pak přes zimu nábytek a trampolinu apod.
Na jídlo mi bohatě stačí technická místnost a potravina v kuchyni a malý mrazacek pod lednici.

marketa11112
5. črc 2018

@78marcela ty jo, bude to super, uplne to vidim..

my ted byli venkua ja do-natrela detske hriste, domeček.....zatím mame jen kostru, ale snad to dopadne dobře a detem se tam bude libit....luxol nejde vůbec dolu.. jedine co na nej plati, jsou vlhcene ubrousky z dm.. tak se tu ted otiram.. pak do sprchy, dokud mala spi v kocarku...nejdou mi sem vlozit fotky, tak mrkni ke me na blog, tam to snad pujde...ted jsem jich par nafotila.. mame uz dost věci hotovych, ale dost nas ještě ceka.. vymyslim si, no...ale zase to bude super...a dům bude mit vždy nejakou hodnotu, pokud nam ho tedy jednou zase nezabavi stat ☹... hodne se to ještě zlepsi, jakmile se namontuji drevene ploty, zmizi prozatimni vybeh pro psi..uz jim delame nastalo, mizi leseni, dodela se fasáda apod....proste az se uklidi bordel 🙂)).. letos před zimou uz zase budeme jinde... a to bude super...
spodni část zahrady, která slouží k pestovani a kde ted stavime i kurnik a vybeh pro slepice není na fotkách videt, je vzadu a dole pod opernou zdi... hodne lidi ani nevi, ze ji mame a jsou prekvapeni, když k nam prijdou...

jinak my sklep také nemame a občas mi trosku chybi..budeme stavet ještě jednu opernou zed a uvazujeme , ze prave i tam udelame ten sklep... uvidíme.... zalezi , zda třeba budes mit stromy s jablkama, pestovat brambory a tak.. ja třeba brambory davat nechci, ale stromy mame....

Strana
z5