Je lepší postavit nebo koupit dům?
Dobrý den, mám dotaz ohledně bydlení. Chceme si s přítelem koupit rodinný domek, chci se zeptat na zkušenosti, jestli je lepší si postavit svůj baráček, nebo koupit? Co je výhodnější? Koukala jsem se například na Ekonomické stavby, protože známá také uvažuje si nechat u nich postavit barák, já se nedokážu rozhodnout, nemám s nimi zkušenost.Taky se chci zeptat, po jak dlouhé době dává banka hypotéku? Budu nastupovat v září do práce na dobu neurčitou, tak počítám že by mi mohli dát hypotéku, jen nevím kdy. Přítel pracuje už přes rok, ale smlouvu má na určito, kterou mu vždy prodlužují, takže si myslím že by mu to nedali. Akorád se bojím toho, že pokud nebudu mít tak velký výdělek, že by mi hypotéku neschválili. Dům bychom chtěli určitě tak do dvou let, máme 4. roční holčičku, takže je na čase. Dům jsme chtěli už dávno akorád nám do toho vstoupila dcerka, a já s ní musela být doma, ted když je ve školce už by to mohlo vyjít. 🙂 Děkuji moc za rady a ohlasy.
My jsme koupili 14 let starý dům a koupili jsme ho jen kvůli místu..a právě kvůli místu byl i dražší, dům je řešený všelijak a právě až když odpadne nadšení a člověk začne uvažovat, co by tam tak asi změnil, zjišťuje, kolik peněz a času to bude stát, aby to vypadalo tak jak chceme...výhodu to má, že jsme koupili a hned se stěhovali...ale to je tak vše..málokdy se stane, že ti bude dům vyhovovat ve všem a přijdeš na hodně věcí, které by jsi udělala jinak, ale ono se už dost blbě rekonstruuje něco, co je nějak dané a člověk se pak musí přizpůsobovat, aniž by chtěl...můj brácha třeba koupil polorozbořený starý barák, který komplet rekonstruují, říkal, že teď i s koupí a rekonstrukcí je na 7mil...a to proto, že vše co tam dělají už dělají kvalitně, aby to vydrželo...pokud chceš stavět, musíš koupit pozemek a někdy i to trvá...mám dva známé, co už dva roky hledají jenom pozemek..a i za ten dají milion i dva, pokud se povede sehnat...já osobně kdybych se mohla vrátit, stejně bych tu naši boudu koupila znovu, protože to místo k bydlení je úžasné, ale i tak závidím všem, co si dům můžou postavit podle svého vkusu a potřeb a to je sakra výhoda...a další výhoda je ta, že víš, kde co máš, my jsme dost bojovali s tím, že jsme museli zjišťovat při rekonstrukci elektrorozvody, kudy vedou trubky, kde jsou nosné zdi apod. a dost jsme zjišťovali, jak je to odfláklé a samozřejmě to všechno stálo víc než se předpokládalo...co se týče hypotéky, tak je otázkou, jestli jste žadatelé oba nebo jen manžel, kolik vyděláváte dohromady, jaké příjmy to jsou, ne všechno se totiž do příjmů bere, jakou máte historii jako klienti co se týče půjček, kreditek..kolik krků máte v domácnosti, jaké jsou výdaje..jako nejideálnější je brát si hypotéku dokud člověk vydělává a nemá děti, to je jasné...a pozor, dívají se na výpisy, setkala jsem se i s tím, že kl nevyšla bonita, protože si jednou dvakrát měsíčně vsázel pár stovek na tipsport...no a nakonec musíte mít nějaké své zajištění, teď je klasika 80% LTV, to znamená, že 20% částky hypotéky si musíte někde sehnat...dá se udělat i 90%LTV u některých bank, ale samozřejmě se to pak odráží zas na jiných aspektech...ale jednejte rychle, teď to s hypotékama bude čím dál složitější a tvrdší, úrok taky roste, takže je nejvhodnější doba, za rok už můžou být podmínky ještě tvrdší a úroky vyšší
@blahova_andrea jako jo, souhlas s obojím, vím, že záleží na spoustě věcí (čas, finance...), ale prostě...kamarádi to lepí ze všech možných stran, všechno rozdělané, nic pořádně dodělané (asi záleží i na povaze) a postupně se vynořují problémy o kterých neměli tucha.
Jinak jiné řešení je koupit někde pěknou chatičku a jezdit na víkendy tam..protože kolem Ostravy koupit slušný barák za málo peněz se asi nepovede
@editkaromana Nechcu Ti kazit iluze, ale do 2 mil.se nevejdeš. Buď starší barák k rekonstrukci, ale to potřebuješ další peníze v řádech statisíců, vím o čem píšu, přítel už taky párkrát říkal, že měl radši postavit nový 😉 a navíc nejspíš nebude ani v dobré lokalitě. Pokud chceš stavět, za tu cenu seženeš tak akorát pozemek, pokud nechceš dýchat vzduch, který jde vidět. Ale třeba budete mít štěstí a narazíš na něco za dobrou cenu, ale vím, jak se pohybují ceny v okolí, kde budem bydlet-mezi Ostravou a Opavou. Jsou tu pěkné lokality.
@kataol my stavěli, nebo ještě stavíme a můžu ti říct, že tu rozhodně nejsme roky a už teď víme, co vše jsme měli udělat jinak, ale on papír fakt snese všechno a stát v hotové místnosti je pak něco úplně jiného. dost věcí jsme nevěděli, nenapadlo nás...takže v tomto směru je jedno jestli starý na opravu nebo nový, dokonalý na první pokud nebude nic 😀
@voskovkyapastelky tak to bohužel. ale fakt je to takto v případě stavby i rekonstrukce
@editkaromana nečetla jsem komentáře, ale aktuální podmínky pro hypotéku jsou - minimálně 20% vlastní zdroje, což je při hodnotě domu 2 000 000, minimálně vlastních 400 000Kč. Plus peníze na daň z koupi nemovitsti, což je při této sumě cca 80 000 Kč. Navíc hypotéku aktuálně dávají pouze do pětinásobku ročního platu, takže na 2 000 000 bys potřebovala v čistém brát cca 26000Kč. Plus je tam ještě podmínka, že splátky hypotéky by neměla být vyšší než 40% příjmu žadatele. No, je to teď docela síla, získat hypotéku. Naštěstí, my už to máme za sebou. Další zpřísňování se očekává cca v září.
@editkaromana Asi se nejdřív poohlídněte po developerských projektech v okolí. Minimálně si uděláte představu kde, co a za kolik se staví. Jestli chcete bydlet brzo (a 2 roky jsou fakt brzo) a nemáte vlastní stavební pozemek, je to nejlepší řešení. My třeba našli náš dům ve fázi hrubé stavby, když jsme jeli kolem a byla tam cedule "na prodej". 🙂 Na hypotéku se klidně můžete začít informovat hned, ať víte, na čem jste. Buď přes osvědčeného fin. poradce nebo obejít banky. Než se vrátíš do práce, budeš na to mít ještě čas.
u nas vse zacalo před 11 lety.. ooo, to je let....schaneni pozemku, prodej bytu, vyber domu....uz nikdy vic...domluva s firmou, zamestnanci, urady... to byl ocistec.... a stejne dům neni takovy jaky bych chtěla...jak velikosti, tak usporadanim.. na chyby clovek prichazi az casem...dokonce zrovna ted pristavujeme to, co nam tu proste chybi...upozornuji te, ze zadny dům není dostatecne veky 🙂))....pozemek mame veliky a ani dnes není vse hotove.. chybi nam ještě jeden plot ajedna operna zed, stavime vybeh pro slepicky, doděláváme jeden plot, terasu pro deti, chystáme se na bazen, predvcirem jsme dodelali ještě jeden chodnik... ono je to porad něco...... a pokud mluvime o penezich...puvodne jsme si mysleli, ze se vlezeme komplet do 3 mega... nene, na konci budeme tak na 4...... takze vse rveme do domu, konec vidim az tak za 3 roky....mezi tim dve deti, takze ted delame vse s nimi za krkem... bez hlidani a jakekoli pomoci... firmu tu uz nechci videt, to bylo silene...... ja bych dnes uz spis koupila novejsi dům, hotovy...
mame stesti, ze hypo mame jen malou a za par let ji budeme mit z krku... neumim si pak představit platit nejakou vetsi castku s vetsima detma, které v kuse něco potrebuji...my jsme sve potřeby hodne prehodnotili, ale az zacnu chodit do práce po materske, zase sebe i manžela trosku rozmazlim....
Jako dá se koupit dům i za 2 mega a hezky. Ale záleží v jaké lokalitě ( jsem na mobilu a první stránka debaty se mi nechce načíst).
My teď resime stejně dilema a pořád váháme
Jezdíme na prohlídky a pocitame
@editkaromana taky jsme řešili minulý rok. Finančně myslím, pakliže rekonstrukci berete poradne, tzn. Od podlahy, izolace proti vlhkosti, střecha, atd, ( nejen opravit kuchyň a obyvak - to je za mě pri problémech se starymi domy nedostatečné), tak rekonstrukce nebo novostavba vyjde finančně stejně. Čili co by rozhodovalo, a rozhodovalo i u nás, je to místo. Barák změníte, zahradu taky, ale to misto uz ne, teda kdyz se neodstehujete. 🙂 jinak 2 mega, to je hodně těsné, barak neni jen nemovitost, ale i daně, provize realitce, atd...dobře to promyslete. Za me ma dum ale vetsi smysl nez kralikarny, tim spis v Ostravě.
jinak nevim u ostravy, ale tady u nas sli nemovitosti nahoru.. ustecky kraj..... zalezi urcite na tom, kde presne dům je, ale za 2 mega jsou tu domky spis takove, které potrebuji opravu, většinou po starych lidech, moc neudrzovane... třeba u nas na vesnici ted stary dům , opraveny , cca 180 metru, pozemek 1000-.....3500000 a byl do tydne pryc....ale jsme blizko většího města, jezdi tu vlak, autobus, pristup .. tedy silnice na tri strany, starosta se stara o vyziti lidi..ale škola a skolka tu není.. my mame super vyhled, kvůli tomu jsme kdysi pozemek koupili, ale byla to velka nahoda.. tenkrat jsme nemohli nic sehnat a nebo za silene peníze... a ono s e to od te doby ještě zhoršilo...
@editkaromana Chcete dům, ale nikde nezmiňuješ, zda jste si zvládli i něco našetřit. Náklady na nemovitost nejsou jen na splátky hypotéky, jde za tím spousta dalších nákladů.
Příjem 15 tis. a smlouva partnera na dobu určitou při plánech jít do podobných finančních závazků je rovnou o políbení kliky exekutora.
Vlastně je fajn, že banky zpřísňují podmínky získání hypotéky...
podívala bych se, jestli představa domu už někde nestojí jako vzorový dům. Při stavbě musíte mít někoho, kdo bude dělat dozor a určitě jedny odborný oči navíc, který budou schopný podchytit, co dělníci odfláknou nebo dělaj blbě, jestli dodržují termíny, mají řádně schovaný materiál a podobně. Je to masakr, švára staví a za zadkem jim musí stát pořád. Výhoda koupě baráku, co stojí už 3-5 let je ta, že případný vady vzniklý na stavbě se projeví, budou vidět (izolace, blbě osazený okna..).
Ještě bych doplnila, že se platí srátu 4% daň z nabytí nemovitosti, osvobozen je pouze 1 majitel novostavby, počítá se to z kupní nebo také odhadní ceny. Je potřeba s tím počítat a mít na to hotovost.
S 15tis. Vám bohužel hypotéku nikdo nedá, určitě bych počkala a šetřila si peníze.
Aktuálně řešíme prodej bytu a koupi novostavby a modlíme se aby to s hypo. dopadlo....a to máme příjmy slušné.
Pocházím ze severní moravy a i tam už jdou ceny nahoru i u pozemků. Leda tak koupit něco za Opavou, na to by možná 2mil. stačily, ale v blízkém okolí Ostravy aby to nebyl Přívoz/Muglinov apod. nemožné, leda tak ruina. Stačí pro představu kouknout na reality, a ke každé ceně domu přičíst ty 4% daň....
Nešla bych do toho za každou cenu....
@editkaromana Já bych po svých zkušenostech dům raději koupila. Pokud se rozhodnete stavět, je třeba počítat s koupí pozemku pak s náklady na stavbu. Pokud nemáte stavaře v rodině, je třeba zajistit si stavební dozor aby vám vybraná stavební firma neprovedla nějaké zfušované práce, navíc pokud se v tom člověk nevyzná tak při plánování domu si většinou těžko představí jak to ve skutečnosti bude vypadat ( myslím hlavně velikost místností, prosvětlenost atd.), zatímco když koukneš po hotových domech, je v tom i pozemek a hned vidíš, co kupuješ. Další věc je že u nové postaveného domu řešíš každou prasklinku na omítce, každá čmouha na fasádě je problém a pak taky tím, že je to nový dům tak tam prostě není co dělat. Zatímco když koupíš už hotový domek i když starší tak můžeš pořád postupně vylepšovat, upravovat, přizpůsobovat si vše k obrazu svému.
Já mám za sebou jak stavu domu na klíč od firmy tak koupi starého rodinného domku a musím říct, že i když máme starý domek, který potřebuje spoustu úprav a oprav tak je mi tu daleko lépe než mi bylo v té novostavbě a pokud bych se někdy pustila do novostavby tak bych musela mít alespoň 4 mega na účtu abych měla dost peněz na výběr pořádné firmy, na stavební dozor a na nějakého odborníka, který by mi poradil na co všechno si dát pozor aby všechno bylo tak jak si představuji a ne že je pak výsledek jiný než mé představy.
Nečetla jsem diskusi, možná budu opakovat něco, co už někdo radi, ale... matka moudrosti. 😉
Úplně nejdřív je dobré probrousit realitní nabídky v lokalitě, o které uvažujete. Uděláte si představy jednak o aktuálních cenách a jednak vůbec o počtu dostupných nemovitostí nebo stavebních parcel, které by pro vás připadaly v úvahu. Vím, že nikdo nemá času nazbyt, ale když to takhle budete dělat nějakou dobu, získáte i představu o tom, kolik tak nových nabídek se objevuje atd. Záleží na situaci v regionu, ale skoro bych tipovala, že to opravdu nějakou dobu potrvá. Nebo možná, pokud byste nebyli limitováni penězi, tak hned najdete něco vyhovujícího, protože to budete schopni zaplatit. Ale tak to má málokdo.
Pak bych si udělala finanční rozvahu toho, kolik peněz jste schopni dát reálně dohromady. Pohlídejte si, abyste po zaplacení nemovitosti a daně a při splácení hypotéky poplatili i běžné živobytí a ještě vám zbyly rezervy na nečekané výdaje. A to je opravdu důležité nezanedbat. Klekne pračka, lednička, na delší čas vypadne pro nemoc jeden z vašich platů... je třeba, mít to pořešené, ať se nedostanete do průšvihu. Tady možná stojí za to spolehlivý finanční poradce. Já v ně nemám teda moc důvěru, připadá mi, že na člověka bafou zpoza každého rohu a že teď je po rychlém zaškolení finančním poradcem skoro každý. Ale když vám někdo známý a spolehlivý dá na někoho dobrého referenci, šla bych do toho. Udělá vám kalkulaci, nezamotáte se do toho a budete ve větším klidu.
No a až budete mít představu, kolik peněz máte k dispozici, můžete z dostupných nabídek vyfiltrovat to, co pro vás připadá v úvahu (i podle dalších parametrů - dispozice a stav budovy, velikost a poloha pozemku atd. atd.). Uvidíte, kolik toho reálně je. Začněte s prohlídkami a uděláte si představu, kolik ze zdánlivě vyhovujících nemovitostí by vyhovovalo i reálně (dle naší zkušenosti - nemnoho).
My měli v našem věku poměrně slušné finanční rezervy i platy (ale zas žádní uhlobaroni), ale v našem regionu těch nabídek nebylo extra moc. Nebo tedy nemám srovnání, jestli je to tak všude... Prostě jsme koukali i po stavební parcele, i po nemovitosti k rekonstrukci, že vezmeme, co bude, bude vyhovovat a na co dosáhneme. I tak jsme chodili intenzivně rok po prohlídkách, než jsme pak koupili domek. Buď byly nemovitosti v hrozném stavu (=nezaplatili bychom rekonstrukci), nebo nevyhovovaly dispozičně atp. Je opravdu velká loterie, co se naskytne. Dokonce jsme měli projetý katastr nemovitostí a oslovovali jsme majitele pozemku, jestli se nechystají prodat. A dokonce jsme pak i měli se dvěma majiteli dojednáno, že můžeme s jejich souhlasem zažádat o přeřazení jejich pozemku z kategorie zemědělské půdy do kategorie smíšené, kde by se dalo stavět... No šílenosti, to už pak ke konci ze zoufalství. Naštěstí jsme tedy nakonec měli obří štěstí a sehnali...
No a jen takové subjektivní postřehy:
- Když vidím, kolik času a úsilí nás stála i ta relativně malá rekonstrukce, tak bych snad do novostavby ani nešla. Hodně jsme dělali svépomocí, manžel je šikovný, ale i to málo, co dělali řemeslníci, bylo třeba opravdu hooodně bedlivě ohlídat. Je to takový všeobecný povzdech, ale klišé to fakt není - spolehlivého řemeslníka aby hledal světa kraj, bohužel. ☹ A není to jen v kvalitě práce. Vůbec objednat si je, aby fakt přišli a tu práci odvedli. To třeba máte domluveno, čekáte - a nic, ani telefonická omluva. Nezájem. Asi je jich málo a mají práce, že si můžou vybírat. Mě by s takovým přístupem zaměstnavatel vyrazil.
- Z mého pohledu je lepší starší dům, který má atmosféru a nějak zřízenou zahradu, i kdyby zarostlou. Má to ducha. Novostavba je na zelené louce, často rumišti, je to bezútěšné a bude vás stát zase spoustu času, úsilí i peněz, to zvelebit. Stromy rostou dlouho... Ale to už jsou opravdu takové ty úvahy typu třešnička na dortu, až má člověk jasno, co dokáže poplatit a co je v nabídce...
- Nemohu si pomoct, ale 2 miliony mi přijde opravdu hodně málo. U nás jsou ceny pozemků minimálně 1000 Kč/m2, ale to hodně výjimečně. Spíš 1200-1500 Kč, i víc. Smysluplná minimální parcela na stavbu domu je 600-700 m2 ( i tak na zahradu zbyde málo, obzvlášť pokud nemůže dům stát úplně u plotu - řídí se územním plánem). Za parcelu 600 m2 při ceně 1200 Kč/m2 (a to máte štěstí na cenu) dáte 720 000 Kč. Kolik by vám pak zbylo na stavbu? … Nebo možná v nějaké vsi jsou ceny nižší, ale zvažte ceny dojíždění, dostupnost školy, školky, zaměstnání, dětského lékaře (my tam jsme už jak inventární čísla, být přespolní, nedoplatíme se za benzín - a to si dopředu nenaplánujete). Atd.
Uffff… no a podle toho bych se rozhodovala. 😀
Jestli jste dočetla až sem, máte můj obdiv. 😀 Upřímně držím všechny palce, ať najdete a zadaří se! Zas to vlastní bydlení za všechny ty útrapy pak stojí. 😉
Jo a ještě docela užitečný tip - nehledat jen v realitkách, ale i různě po inzerátech v místním tisku, reklamních plátcích a tak. Pokud najdete touto cestou, odpadne kauce realitce.
Ahojky, my jsme si brali hypoteku na starsi barak s tim. ze to pro nas bude vyhodnejsi.. postupem casu se nam zacalo vsechno kazit.. useli jsme delat nove rozvody elektriny.. nove okna.. podlahy... proste uz jsme ted na takove castce, ze bychom meli minimalne pulku baraku postavenou a to podle sveho.. myslim si, ze je lepsi si to promyslet a dat si do kupy nejaky plus a minus..
@blahova_andrea vzdycky..to je se vsim...ale porad vis co mas postavene..ty starsi baraky skryvaji hodne a ty rekonstrukce se vzdycky prodrazi...pokud je moznost koupit pozemek a postavit, je to podle me lepsi volba...clovek se nemusi tak moc smirovat s tim, ze neco nejde udelat jak by si pral...
Dům jsem zdědila po babičce, 120let starý, zůstaly jen obvodové zdi, zbytek jsme dělali nový. Hypo 1,250.000 Kč nestačila, o tom, že se neudělalo nic na dvoře, který by taky potřeboval dodělat. Teprve teď, po 5letech bydlení, jsme dodělali (po navýšení hypotéky při refinancování) chybějící některé vnitřní dveře a fasádu se zateplením. A to už šetřím na další rekonstrukci, za 5 let chceme dětem dostavět jeden pokoj na půdě. Co se týče ostatních hospodářských budov, které tu máme, na těch se musí též postupně dělat a samozřejmě zadarmo to není a nikdy nic není hotové.
Takže bych určitě nejdřív popřemýšlela o tom, jestli se vám do vlastního domu vůbec chce, trochu mi přijde, že mít dům je sice váš sen, ale moc o tom nevíte (možná se pletu, v tom případě se omlouvám) a je důležitý být předem připravená na to, že většina peněz, kterou v budoucnu vyděláte, půjde do domu - a to nejen na splácení hypotéky. Ale možná v tom máte jasno, v tom případě já bych asi doporučila sehnat někde nějaký známý dům, jako jsme to udělali my, kdy jsme věděli, do čeho jdeme, věděli jsme, že tu není žádná plíseň atd. Samozřejmě, to u většiny lidí není reálné, ale i tak bych doporučila koupit už postavený starší dům a třeba jen nechat zdi a vnitřek předělat podle sebe. A samozřejmě najít co nejspolehlivější lidi. Firmám moc nevěřím, nám se nejvíc osvědčili živnostníci, jejichž živnost je závislá na ústním doporučení klientů.
Ahojky, zrovna jsme v situaci, kdy jsme se rozhodli pro stavbu, pozemek jiz máme, stavba svepomoci nas vyjde nejlevneji. Do projektu na klic bych nikdy nesla-kamarad si koupil pozemek s projektem na klic, mel bydlet v dubnu a dnes jsme se byli podivat, a ma sotva hrubou stavbu, se vsim je problem, kdyz uz neco udelaji, za sve to po nich opravuje-des. No, hypoteka ted bude opravdu problem, na stavbu domu to chce mit fakt nasetreno, sikovnyho chlapa, pevny nervy, a stesti na lidi od projektanta po remeslniky. No, nez kopnes pocitej tak pulroku az rok -geodet, projekt, stavebni úřad v tom si utopis minimalne svych 100 000, pak musis pocitat s tim, ze banka bude chtit dvacet procent z pujcene castky jako vklad a ze nekde po dobu stavby budes muset bydlet, takze dalsich 100 000 na najem. No, a jak dnes rikal nas kamarad- plati si stavebni dozor, co kontroluje stavbu dvakrat týdne, sam tam jezdi čtyřikrát týdne, doma uz je to na rozvod a pocitej, ze po dobu stavby chlapa moc neuvidis... preju stastny rozhodnutí👍
My stavěli svépomocí, to znamená že jen panely na patro položila firma, krovy, střechu a okna....jinak úplně vše jsme dělali sami a z 90% bez třetí osoby jen já a muž, manžel není zednik. A dalo se to. Nechtěl cpat peníze firmám za nekvalitní materiály a nekvalitní práci, víme vše co jsme použili že je v pohode žádná druhá jakost ... Dluh 2,5mega teď už jen 2. A pozemek 1100m2... Jsme spokojeny, vedle prodávali dům s zahradou za skoro milion a opravdu vhodný tak nabourání 🙄
@jajinka25 my meli od firmy hrubou stavbu..to byl ocistec..pristavbu delame sami..tedy ,,svepomoci,, a je to vic v klidu...vetsinu veci delame take ja a manzel. Ted treba topeni natahl soused.....ted se bude pripravovat elektrina.....a zahradu take delame sami...mame skoro 1700 metru, velke prevyseni, operne zdi...ale jsem spokojena...jen financni injekce..jakoze vyhrat, by bylo fajn.....ono vse nakonec vyjde draz nez clovek myslel...ale ok, trosku si vymyslim...tvorim...ale bude to nas
domov na mnoho let. Sedet v panelaku, , byli bychom same prachy..
namnoho
Ja se jen pridavam k tem, co maji zkusenost, ze s remeslnikama jsou problemy a co muzou odflaknou, rekonstrujeme barak po babicce, ale i tak se to vysplha k castce cca 2 mil, spoustu toho delame sami, je to o nervy. Za me je nejlepsi uz hotovy barak cca 5 let stary, kde se projevi, jak byl postaven a vite do ceho jdete. Nebo pokud je muz sikovny, postavit si vlastni, ale pocitat s tim, co uz tu bylo receno. Rekonstrukce stareho je stejne nakladna jako stavba noveho.
@marketa11112 ano taky to máme tak, kdybychom byli v paneláku mužem hirit penezy jako nikdy, ale za tu svobodu a že tu po nás něco bude to stojí 💝 peníze by fakt bodli nikdy od nikoho jsme nic nedostali vše si sami do mrtě platíme a zarizujeme ale je to i hezký pocit. Nemusíme být nikomu vděčný a nebudem to nikdy slyšet...jako kdyby nebylo nás...atak prostě pohoda,
Do rekonstrukce bych nešla ani za zlaté prase. Ekonomické stavby jsou snad největší šlendriáni v oboru stavebnictví v ČR. My jsme koupili nový RD kousek od Prahy, bydlí se super, dům je postavený kvalitně a zatím /6 let/ žádná investice do opravy nebyla potřeba. Nicméně dům jsme kupovali protože jsme se urychleně potřebovali stěhovat k Praze, takže jsme brali, co bylo k mání = není podle našich představ. Do 10 let plánujeme postavit vlastní, ale zatím se zdá, že najít pozemek v okolí Prahy za příznivé peníze bude nejtěžší oříšek. Jestli k tomu dojde, tak stavět budeme určitě s prověřenou firmou i za cenu vyšších nákladů. Takže otázka bude, zda změníme město, nebo se nakonec smíříme s domem, který ač se nám vizuálně moc nelíbí, jsme v něm spokojení 🙂 Jestli by se okolnosti změnili, nebo bychom neměli na to, abychom to realizovali tak jak máme v plánu, tak bychom to asi celé přehodnotili a zůstali tam, kde jsem. Ale v jednom máme zcela jasno - ne rekonstrukce, ne stavba svépomocí 🙂
@marketa11112 Zase na druhou stranu je potřeba si přiznat, že málokdo je tak pracovitý, jako vy...
Kolik lidí v dnešní době umí vzít za práci na stavbě (navíc po svém vlastním zaměstnání). A kolik žen je ochotno akceptovat, že se budou s mužem několik let míjet mezi dveřmi.

Noo😀jestli chceš stavet musíš si koupit pozemek, dále si příprav rok času na vyřízení povoleni ke stavbě, jestli si chceš koupit dům, 2 miliony bude málo, hypotéku ti dají až po skonceni zkušební lhůty v práci,navíc se zprisnili podmínky...pokud chceš hypotéku na 2 miliony,kup si byt a využij půjčky na bydlení od státu 😀