icon

Je lepší postavit nebo koupit dům?

editkaromana
28. čer 2018

Dobrý den, mám dotaz ohledně bydlení. Chceme si s přítelem koupit rodinný domek, chci se zeptat na zkušenosti, jestli je lepší si postavit svůj baráček, nebo koupit? Co je výhodnější? Koukala jsem se například na Ekonomické stavby, protože známá také uvažuje si nechat u nich postavit barák, já se nedokážu rozhodnout, nemám s nimi zkušenost.Taky se chci zeptat, po jak dlouhé době dává banka hypotéku? Budu nastupovat v září do práce na dobu neurčitou, tak počítám že by mi mohli dát hypotéku, jen nevím kdy. Přítel pracuje už přes rok, ale smlouvu má na určito, kterou mu vždy prodlužují, takže si myslím že by mu to nedali. Akorád se bojím toho, že pokud nebudu mít tak velký výdělek, že by mi hypotéku neschválili. Dům bychom chtěli určitě tak do dvou let, máme 4. roční holčičku, takže je na čase. Dům jsme chtěli už dávno akorád nám do toho vstoupila dcerka, a já s ní musela být doma, ted když je ve školce už by to mohlo vyjít. 🙂 Děkuji moc za rady a ohlasy.

Strana
z5
pratensis
6. črc 2018

@78marcela 😀 Tak my máme naštěstí klid. Však ano, důležité je, že jste tam šťastní a spokojení. Já si právě žiju svůj sen s tím pěstováním, zavařováním marmelád, okurek, sirupů, výrobou likérů, šťáv, sušením bylinek, kopáním brambor, prodíráním se dýněma … ó jé. 😀 Ale právě každý má ty představy o životě v domku úplně jiné a pak jsou jiné i ty rozpočty. Mně se tahle diskuse hrozně líbí, je tady spousta důležitých postřehů a úhlů pohledu. Myslím, že si z toho zakladatelka může vzít hodně užitečného pro další rozhodování.

pratensis
6. črc 2018

@barunka1408 No pane jo, to je pálka! ☹ Ale jinak máme stejnou zkušenost - kloudně velké pozemky byly taky vždycky hned pryč. A s tím rozhodováním taky rozumím. Je to na celý život, tak člověk váhá a potřebuje si vyzjistit a promyslet spoustu věcí. Tak držím palce, ať to brzo vyjde!

blahova_andrea
6. črc 2018

my tedy máme pozemek jen 360m, ale přidanou hodnotu vidím i tak. nemusím řešit, že nemají děti někomu dupat nad hlavou, jako sestra v paneláku 😉 na zahrádku děti vypustit taky můžu, což v bytě nejde. i kdybychom měli větší pozemek, tak lány brambor pěstovat nebudeme. na nějaký hrášek, rybíz a bylinky, stačí i toto. je fakt, že mít více metrů, postavíme trošku větší dům 😀

78marcela
6. črc 2018

@pratensis určitě. Každej jsme nastavený jinak. Já jsem z hospodářství, měli jsme.prasata, slepice, kačeny, kruty, kozy, vinohrady, pole, zahrady...a jako dítě jsem to nenáviděla. Ostatní litali venku, jezdili na prázdniny a my na plantáže okurek, na trávu, na řepu, podojit kozy, furt něco..
Takže teď mám.malou skalku, budu mít trávníček a jsem spokojená.

pratensis
6. črc 2018

@78marcela 😀 Musím se smát, protože takhle to asi funguje docela často. Já to mám trochu naopak. Vyrostla jsem teda v domku, ale celková plocha kolem 320 m2 (takže podobně jako @blahova_andrea). Naši tam měli a mají dokonce pět slepic, sloupové jabloně, skleník, malou zeleninovou zahrádku a jednu větší okrasnou. Ale asi jsem podědila pěstitelské geny po tatínkovi, který léta jezdí na kole obhospodařovat zahradu v zahrádkářské kolonii, kterou zdědil po dědovi-svém otci. Já tohle k životu potřebuju úplně bytostně a doma toho až tak nebylo, takže teď jsem na naší zahradě jak urvaná ze řetězu. 😀
Na druhou stranu, s manželem jsme bydleli ve 4+1 s velkým balkonem obráceným do polovnitrobloku/dvora. Zvládli jsme tam vypěstovat taky kopici rajčat, paprik, rukolu a bylinky, dokonce zjara a na podzim i ředkvičky v truhlíkách. :-P Ve dvoře byly dva vzrostlé ořešáky, parková úprava, lavičky, docela klid. Přitom nijak drahá lokalita, protože tam byla početná národnostní menšina... ale nikdy jsme s ní neměli problém a byli tam moc spokojení. Hrozně záleží, ono není byt a byt a ani u domku čistě na velikosti pozemku nezáleží. Těch proměnných a věcí ke zvážení je hromada.

brunetka11
6. črc 2018

@pratensis 🙂 Přesný, maskovaný kolchozník přes kopírák 🙂
Ten pocit, že se člověk hrabě v hlíně, stříhá větve, seje a jak to potom kvete a roste pod rukama... a když pak v zimě rozmrazí ovoce ze zahrady a dům provoní koláč... nebo palačinky s vlastní marmeládou...
Pokaždé si v březnu připadám jak na startovní čáře - už už moci jít dělat na zahradu 🙂
O letních večerech ta vůně, když je konečně klid a člověk se usadí na zahradě za domem.

78marcela
6. črc 2018

@pratensis přesně tak. Já si říkala, že bych si dala do květináče napřesrok dvě sazeničky rajčat..
Já teď přikoupila 235m, ale jen kvůli parkovacimu stání, takže mám teď celkem 501m, ale je to ve výšce kolem domu, nad ním. Je to skála, na které je hlína..ono by se to asi dalo, udělat tam terasovitou zahrádku, schůdky nahoru..ale mě se vážně nechce, takže to nechám tak.

pratensis
6. črc 2018

@brunetka11 Amen, líp bych to nenapsala. 😀
@78marcela Však vždyť proč? To má být pro radost, jinak to nemá cenu. Užívejte si to tak, jak jste... A parkovací stání závidím, to my nemáme. 😉

78marcela
6. črc 2018

@pratensis vím, proto říkám, že to nechám tak..ale možnost je, kdybych se na stará kolena zbláznila 😁

brunetka11
6. črc 2018

@78marcela Dávám ti tak pět... ehm, tak 3 roky... ,-) Ty se neumíš nudit :D

78marcela
6. črc 2018

@brunetka11 😁😁 asi čteš můj blog, s mými draky nuda nehrozi☺️
Ale i tak mám před sebou v plánu náročnější projekt než je zahrádka😁

marketa11112
Autor odpověď smazal
unicorna
27. srp 2020
Uživatel unicorna je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od unicorna.

@editkaromana No tak hypotéku vám schválí jedině když máte smlouvu na dobu neurčitou jestli se to od ty doby nezměnilo. A musíte do banky přinést z práce potvrzení o trvalém příjmu když chcete zažádat o hypotéku a 2 doklady totožnosti. Tak jsme to měli my když jsme žádali o hypotéku když jsme kupovali dům taky jsme se rozhodovali jestli jít do takové novostavby v Praze https://novostavby.com/cs/developeri/ ale nakonec jsme si koupily menší a starsi byt na Praze 10.

orisek56
27. srp 2020

@unicorna no v r. 2016 kdy jsem zadala o hypo, jsem ji dostala na sebe a na sml na určitou a byla jsem v práci 4 měsíce. To je ale 4 roky zpět. Nevím jak je to teď. Jinak my sháníme něco jiného. Teď jsme v obráceně situaci než před 4 lety. Hypo by nám dali, ale kloudnou, dům v naší lokalitě žádný. Mám pocit, že si to ty lidi snad prodávají mezi sebou nebo nevím.

unicorna
22. zář 2020
Uživatel unicorna je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od unicorna.

@orisek56 Moc díky za info 🙂

kometkak
22. zář 2020

Za mne raději koupit nový dům. V levném kraji bych čekala tak od 3,5mil. nahoru..(malinký bez pozemku). Starý dům má také pořizovací cenu a náklady na opravu jdou velmi těžko určit předem.. Ale řekla bych že rekontrukce starého domu spolkne klidně 2 miliony i více. Záleží taky na tom, v jak velké rujně chcete nebo jste ochotni žít.. Někomu stačí, že na něj neprší a pak budou náklady nízké. K ceně si přičtěte všechen čas, co tam na opravách strávíte.. a klidně jste na 10 i 15 letech života.. Pokud opravování není Váš koníček, tak vám to nedoporučuji. Jsou lidi, které to baví, ale pokud ne.. jsou flustrovaní z nekonečné dřiny, žádného volného času a dovolených strávených na stavbě.. Jako druhá volba postavení domu.. to se dá, když třeba máte dost času, bydlení nyní zdarma (bez nájmu).. a taky to je pro lidi, co mají hůře placenou práci.. že se jim práce na stavbě vyplatí (hodinově). Kdo dost vydělává, má lepší si dělníky zaplatit..

mirekriza
Odpověď byla odstraněná
mabs
9. zář 2024

@mirekriza Víš že odpovídáš na šest let starou diskuzi? Paní to už určitě dávno vyřešila.

candat
9. zář 2024

@mabs njn, reklama se musí udělat

mabs
9. zář 2024

@candat taky mě to napadlo.

Strana
z5