icon

Je morální prodat polovinu rodného domu?

25. čer 2025

Trápí mě jedna situace v mém životě , a tak bych ráda nestranný pohled na věc. Po úmrtí mamky jsem zdědila polovinu jejího rodného domu ..je to starý dům , ale ve výborné lokalitě ( centrum města ,ale zároveň klidnější ulice ) . Dům je dvougenerační se zahradou. Druhou polovinu vlastní strýc ( mamky bratr ) který je již ve vyšším věku a nezvládne žádnou činnost na domě. Jeho potomci ( moji bratranci a sestřenice ) nemají zájem a nikdo sem z jejich strany nejezdí. Zahradu sekáme mi , plevel roste jak se mu chce . Dům chátrá a je zralý na celkovou rekonstrukci ..já už o dům nemám zájem, nechci chodit sekat , plevelit, zalévat kytky a nic kolem něj řešit . Strýc se ukáže jednou za rok , nikdo ho sem nepriveze nikdo nemá zájem. Dům prodat nechce . Ale nevidí,že vše je jen na nás , že se s jejich stany nic neděje . Chci svou polovinu prodat , mám však morální problém a to postavit se strýci a říct mu že to takto dál nejde a dům ztrácí na hodnotě . Je to starší člověk , nechci mu pritížit zdravotně, ale takto to dál nejde . Jsem sobecká? Je to fér ? Já nevím. Díky za každý pohled

Strana
z2
autor
25. čer 2025
@ai30

Z tebe je citit, ze bratrancum a sestrenicim vycitas, ze se nestaraji, ale ten dum neni jejich a pravdepodobne ani nevi, v jakem je stavu. Promluv si s nimi, je jedno jestli mate nebo nemate vztah, mluvit spolu snad muzete. Rekni, ze uz se o dum nemuzete starat, takze budto to budou muset nejak prevzit, nebo se vsichni domluvte na prodeji. A oni at si zpracujou tatu. Do toho bych se vubec nemontovala, s osmdesatiletym muzem je tezko se rozumne domlouvat, i kdyz je cily, ta racionalita uz proste neni co byvala.

@ai30 nene já jim to nevyčítám nestarali se nikdy . To není aktuální situace. Já se spíše zlobím sama na sebe , že jsem taková slabá v tomto a nedokážu si dupnout.

autor
25. čer 2025

Všem moc děkuji za odpovědi. Budu to muset začít řešit asi jinak a nenechat se odradit svými výčitkami,že jsem zlá když barák nechci.

martina1317
25. čer 2025

Radsi to vyreste ted, dokud mate kazdy 1/2, nez kdyz se pak budete soudit s jeho x dedici, to pak bude mit kazdy 1/6,1/8 apod a to bude uplna katastrofa nez je soud vsechny obepise atd

janule0123
25. čer 2025

Bude problem ze pujdes razantně dolu od odhadni ceny … pokud to neni rozdělené na bytové jednotky i oficiálně .. tak vlastníš idealni polovinu …. Takze kdokoliv tam nacpe penize do rekonstrukce, tak zhodnocuje i strýčkovu polovinu… do toho se nikomu moc chtít nebude

janule0123
25. čer 2025

Jinak mamka už není.. dum nikdo neobývá … a záměry s nim nemáš …mela bych výčitky kdyby tam ten strejda bydlel, kdo si koupi tu druhou půlku, any tam nenasadil nějaký problémový nájemníky…a ja ho tim vlastně nedonutila se odstěhovat a prodat za par peněz .. zkusit hodit na realitku muzes a uvidíš jaké budou nabídky …

linusha
26. čer 2025

Sobecká nejste. Strýci bych písemně oznámila svůj záměr (když už jste mu to rekla ústně a nic) s možností přednostního odkupu s datem do kdy se Vám má vyjádřit zdali o vaši polovinu má zájem. Když se nevyjádří např. Do konce srpna normálně bych to nabídla k prodeji.

biciklissie
26. čer 2025

Ano ještě bych zvážila, jak je vlastně ten dvougenerační dům zapsaný? Jsou to dvě bytové jednotky nebo ideální půlky? V případě ideálních půlek (a ještě takto i zahrada), tak budeš muset jít s cenou sakra nízko a reálně o to mají zájem hlavně šmelináři. Kteří to levně koupí a druhého majitele se amorálně snaží donutit také k prodeji. Pak se jim často podaří získat hodnotné nemovitosti za babku. A v případě úmrtí strýce zase zablokují prodej směrem, který se jim nehodí. V tomto případě tedy buď prodat celé nebo rozdělit na dvě bytové jednotky, to už pak lze prodat celkem solidně - i když celý dům by byl finančně samozřejmě výhodnější. Zkusila bych to takto vysvětlit dětem strýce. I když o dům zájem nemají, tak jistě nebudou rádi zbytečně tratní finančně.

kleio
26. čer 2025

Kdyby strýc v té své půlce bydlel, tak bych s tím morální problém měla, takhle ne..

terulin
26. čer 2025
@tereza90tess

Ahoj, proč by to nebylo fér. To není správné, že vlastníš polovinu domu a staráš se jen ty. Máš víc možností - buď se na údržbě domu spravedlivě podělíte nebo můžeš svoji polovinu prodat. Od 1. 1. 2018 bylo znovu zavedeno předkupní právo mezi spoluvlastníky (s určitými výjimkami). Musíš tedy strýci nejprve nabídnout svůj podíl ke koupi – za cenu a za podmínek, které bys nabízela jinému zájemci. Měl by mít přednostní právo koupit podíl do 3 měsíců od nabídky. Nabídku udělej písemně (pro případ, že bys to musela doložit). Nebo dům prodáte společně a podíl si rozdělíte. Vím, jde o rodinu, ale právo dělat si se svým vlastnictvím co chceš máš, ať jde o rodinu nebo ne.

@tereza90tess Nejsem právník, ale myslím, že v roce 2020 bylo předkupní právo zase zrušeno.

radkazenklava
26. čer 2025

Já bych napsala dopis nebo mail všem koho se to týká s tím , že o dům se už starat nechci, chátrá a mám záměr ho prodat. Že odhad te poloviny je teda nějaká částka.... a jestli někdo z nich (bratrancu/setrenic) by měl zájem tu půlku odkoupit, ať se vyjádří do nějaké doby..Tředa do14dni..pak že začnu hledat kupce, realitku. Pak nikdo nemůže říct,že jsi mu nedala vědět a že měl zájem 🤷‍♀️. Jestliže si rodina zvykla že se vždy někdo postará o celý dum a zahradu ,tak co by se starali..měli jsme něco podobného.. 6 děti, vypomahalo jedno se zahradou a domem dokud žilo, ikdyz dům měl napsaný někdo jiný. Protože se přeci má pomáhat..a ostatní si zvykli a vyhovovalo jim to🤷‍♀️ takže po zkušenostech radím prodat, dokud má půlka domu nějakou hodnotu.

ai30
26. čer 2025

Jeste jen dodam, ze by bylo fajn zjistit, za kolik by se prodaly dve poloviny domu a za kolik cely. Na ten rozdil by mohli slyset.

levandule_k
26. čer 2025

Někdy je to dost velký výstup z komfortní zóny postavit se někomu. I když se s bratranci nestýkáte, tak je kontaktuj a řekni jim o tom, že bys chtěla prodat svoji půlku. Peníze jsou citlivé téma a ještě, když se dědictví pojí se smrtí, ale neboj se toho. Řekni, že bys to ráda řešila zavčas, protože ten dům chátrá. Strejda to možná ani řešit nechce, protože si to neumí představit.

Za mě škoda nechat dům chátrat, mohl by sloužit někomu a ty bys mohla peníze investovat efektivněji. Hecni se a řeš to. Neber ne, nejde to jako finální odpověď.

Když jsem chodila na střední, tak jsem občas chodila na kolem jednoho domu, který byl neobývaný, ale pěkný historický dům. Opravovat se začal pár let zpátky, možná už je opraven (nechodím kolem něj), každopádně, kdyby se s opravou nečekalo např. 15 a více let, mohla být oprava levnější, nemovitost mohla nést zisk a mohl sloužit někomu jinému.

hanka_12345
26. čer 2025

at to od tebe odkoupi a pokud nema penize, tak bohuzel smula. My byli v podobne situaci

westie
26. čer 2025

A co zkusit dům pronajmout? Mohla by se vám vyřešit situace se starostí okolo domu - to si řeší nájemce, zároveň by byl dům obydlený a mohl by generovat alespoň nějaký příjem.

zaludova
26. čer 2025

Já bych teda hned nenabízela odkoupení, protože pokud se odkoupí jen podíl, bude částka mnohem nižší. Pokud se domluví s ostatními, že prodají celou nemovitost, tak dostanou tržní cenu.

betelgeuzz
26. čer 2025

Ještě mě napadlo, že možná by nebylo špatný zkusit kontaktovat realitku a zjistit, za kolik by se mohla prodat půlka a za kolik celý dům. S tím kontaktovat bratrance a sestřenice. Pokud z nich nikdo nebude mít o dům zájem, tak je i v jejich zájmu prodat dům co nejlépe, i kdyby si peníze nechat strýc a oni je měli jednou zdědit.

sahrazad1
26. čer 2025

Předkupní právo už není , bylo zrušeno v 2020 … https://dostupnyadvokat.cz/blog/zruseni-predkup...

j.a.n.i
26. čer 2025
@sahrazad1

Předkupní právo už není , bylo zrušeno v 2020 … https://dostupnyadvokat.cz/blog/zruseni-predkup...

@sahrazad1 No, v některých případech jeste je, zreba když podíly zdědí... Ale je omezeno jen na pul roku.

lennus
28. čer 2025

To, že bratranci dům nechtějí, nemusí znamenat, že s nimi nebude rozumná řeč a třeba budou mít na strýce vliv, ať to prodají.

Opravdu byste půjčku na vyplacení a rekonstrukci nedostali? Otázka, zda už teď máte půjčku, ale byla by to dobrá investiční příležitost. Popřemýšlejte.

autor
28. čer 2025
@lennus

To, že bratranci dům nechtějí, nemusí znamenat, že s nimi nebude rozumná řeč a třeba budou mít na strýce vliv, ať to prodají.

Opravdu byste půjčku na vyplacení a rekonstrukci nedostali? Otázka, zda už teď máte půjčku, ale byla by to dobrá investiční příležitost. Popřemýšlejte.

@lennus jsme bezdluzni, ale po insolvenci. Takže nám nikdo nic nedá a ani nechceme. Z dluhů jsme poučení

Strana
z2