Jedlíci. Omezujete děti v jídle nebo to neřešíte?

gracinka7
19. bře 2021

Zajímalo by mě, zda nějak omezujete děti v jídle nebo jestli to nijak neřešíte.
Mám pocit, že kluci jedí téměř nonstop. Normálně se jim snažím dělat 5 jídel (oběd a večeře teplé), ale stejně neustále lezou pro něco do lednice, třeba pro sýr nebo ovoce. Jsem ráda, že nejsou nejedlíci, to je jasné, ale to, co pánové předvádí, už mi zavání obžerstvím.
Třeba dneska měli k snídani palačinky, jogurt a vločky, a když jsem šla umýt koupelnu, dali si guláš s těstovinami od večeře a mladší už zase visí na lednici a je hysterický, že mu nechci dát najíst 🤦

leniczka23
19. bře 2021

Taky mám jedliky a ano, omezuju to. Nechci aby jedli nonstop, za prvé to vůbec není dobré na zuby a za další chci aby taky zažili občas mít hlad a ne vytahany žaludek.. Takže snídaně, pak svačina, oběd, svačina, večeře. Po snídani můžou něco sladkého. A někdy třeba večer u TV starší popcorn. Ale jinak fakt dodržuju nějakej režim.

gracinka7
autor
19. bře 2021

@leniczka23 já prostě nevím, jak to mladšímu vysvětlit. To jsou strašné histeráky, co on předvádí, když nedostane, co chce. Bohaté to stačí kvůli čemukoli a ještě aby to bylo kvůli jídlu 🙈

leniczka23
19. bře 2021

@gracinka7 a co třeba dát jen zeleninu? Víš, ten guláš po snídani mi prostě přijde moc. Tak zavést pravidlo, jo tak.jo, dám ti něco, ale jen okurku, salát, prostě něco co není energeticky a kaloricky náročné. A časem, až víc vyroste a bude se sním o tom dát bavit to pořešit.

gracinka7
autor
19. bře 2021

@leniczka23 ten si vzali sami, když jsem uklízela tu koupelnu. Jo, zeleninu, ovoce si berou pořád.

klokanka31
19. bře 2021

@gracinka7 Já bych se to teda nějak snažila omezovat. Jako jasný, ne aby děti hladověly, ale taky ne aby se pořád jen cpaly. Můj známý si takhle vykrmil 5 letého syna, a vypadá fakt hustě 🤔

gracinka7
autor
19. bře 2021

@klokanka31 já bych ráda, ale vůbec nevím, jak vyřešit lednici, aby se tam sami neobsluhovali. Už jsme zkoušeli 3 různé dětské pojistky a kluci se je vždy naučili otevřít 🤷

klokanka31
19. bře 2021

@gracinka7 Šikulové ☺ a kolik jim je?

gracinka7
autor
19. bře 2021

@klokanka31 2,5 a 5. Napadá mě už jen řetěz, visací zámek a klíč na krk 🙈
Už se těším, až bude tepleji. Jak jsou venku, řádí a na jídlo ani nevzdechnou.

klokanka31
19. bře 2021

@gracinka7 Tak to jsou pěkně mazaný na jejich věk ☺ a nebo udělat přísný zákaz cokoliv si brát bez dovolení, to bylo u nás když jsem byla malá... Ale já osobně bych to teda nedělala 🙂

keksik002
19. bře 2021

@gracinka7 zalezi co ji, pokud to nejsou kokina ale v mezicase si da jogurt, syr nebo zeleninu/ovoce tak proc ne. Tlusty urcite syn neni, takze pokud ma hlad a chut at si da, stejne to vybeha 🙂

suzief
19. bře 2021

Nevím kolik jim je let, já mám opačný teda probblém. Nicméně k tomu vašemu, podle mě jak jsou doma pořád, tak to prostě svádí, co je prostě zaukolovat nějakou činnosti, uklid pokojíku apod. nebo ať jdou ven, třeba teda nakoupit, ať vidí kolik to taky stojí to jídlo. Nebo teda udělat jedno jídlo a hodně toho naráz. Jestli si dávají malé porce, tak se ani nedivím, že furt chodí papat. Podle mě to chce asi pořádnou porci a pak prostě činnost.

suzief
19. bře 2021

už vidím, jsou malý a jí teda hodně, tak prostě je vzít sebou ven...společně je zaukolovat s něčím malým nebo si taky prostě hodně hrát.

kajalka
19. bře 2021

Mám vypozorováno, že když nám ve stravě přebývají sacharidy, mnohem víc se projí. Čili u nás palačinky z nějakého mixu např pohanková mouka, mandlová a obyč na spojení, potíráme je domácí marmoškou, ořechovým máslem a třeba tvarohem. K obědu hodně bílkovin a zeleniny, večeře též. To udělám třeba obložený tác sýry, šunkou, vajíčky, vedle kopec zeleniny a pečivo s pomazánkou rozkrájený, jen jako doplněk.

treasurka
19. bře 2021

@gracinka7 Mám jedlíky a jedlice, a snažím se o jídlo 5x denně a mezi tím pauzy ALE co mně hrozně vadí a neuím si s tím poradit je, že když jdeme ven a někoho potkáme (známé, kamarády), kteří s sebou mají nějaké poživatiny, tak prostě somrují (stojí a koukají, nebo si rovnou poprosí, jestli si můžou vzít). Vysvětluju, domlouvám, zakazuju, ale dělají to furt. Když jsme byli na svatbě, tak stáli pořád u stolů s rautem a něčím se cpali, když jsme na návštěvě, tak např. před tím snědí každý celou velkou Hollandii a ještě se dojedí jablkem, a pak tam stejně stojí u lednice a koukají 🙏 🙈 Je mi strašně trapně. Je jim 6, 5, 3 a jsou normálí hmotnosti a konstituce...

kajalka
19. bře 2021

@treasurka To je jak u nás 🤣 Uměj oči, že by jim člověk dal celej pytlík a prachy, ať si koupí další 🤦🏻‍♀️ A to kolikrát somrujou věci, co by jinak nejedly..

felixfelicis
19. bře 2021

Guláš po snídani už mi přijde taky moc. Moje deti mají tendenci zajidat nudu, když jsme jen tak doma, pořád by chodily koukat, co by kde snedly. Tak to chce hodně chodit ven nebo je jinak zaměstnat (chapu, ne vzdycky to jde). V lednici bych jim vyčlenila policku, kde můžou mít samoobsluhu, a zbytek jenom po dovoleni. Mám vetsinou nakoupenona delší dobu podle jídelníčku, tak by mi vadilo, když by mi někdo uradoval v lednici bez zeptani.

treasurka
19. bře 2021

@kajalka No ale co s tim? Ja si pripadam, jako kdybych jim nedavala najist, nehlede na nejaky takovy ty bezpecnostni pravidla, ze od cizich si nemaj nic brat. Proste jak se nekde objevi jidlo, tak po nem jsou, jak MontyJack po syru 🤷🏻‍♀️

gracinka7
autor
19. bře 2021

@keksik002 ne, sladký mají výjimečně a to teda mám zamčené 🙈
@treasurka jo, kluci taky umějí žebrat 😂
@suzief malé porce nedávám, snědí dost a přidat si můžou.

felixfelicis
Autor odpověď smazal
Zobraz
gracinka7
autor
19. bře 2021

@felixfelicis taky nakupuju podle jídelníčku, ale sýry, jogurty a zeleninu máme do zásoby, takže se ještě nestalo, že by mi fakt chybělo něco do zásoby.
Jinak my chodíme ven. Většinou denně na 6 hodin. To mi v tomhle počasí přijde až až.

nick1234
19. bře 2021

@gracinka7 a nejí třeba opravdu jen z nudy? Třeba syn když se nudí tak vymýšlí že by chtěl něco jíst pořád...ale teda úplně si nedokážu představit že se 2 a 5 lety takhle sami obsluhují 🤷 syn má také 5 a že by si třeba vytáhl zbytek jídla ("teplého" z lednice) to ne, max tak jogurt ale i tak se předem zeptá, jestli může...ale když takhle zadoni z nudy, tak dostane třeba to ovoce (obzvlášť když se třeba blíží oběd nebo večeře), je teda taky jedlík, zrovna předevčírem měl cca v 6 hodin celý rohlík s pomazánkou a pak k večeři cca o půl osmé dvě palačinky🙈 ale naštěstí má hodně pohybu, a občas právě se takhle dojida večer, když přes den neměl čas/chuť .

levandule_k
19. bře 2021

@gracinka7 Když jsou venku, řádí a na jídlo nemají ani pomyšlení, nejí trochu z nudy? Já se třeba nenajím sladké snídaně. I když se toho přecpu za chvíli mám hlad. K snídani potřebuji aspoň nějakou bílkovinu.

gracinka7
autor
19. bře 2021

@nick1234 kluci se cpou hlavně ráno, pak už je to dobrý.
Fakt se obslouží. Mladší si otevře jogurt, dá si do toho vločky, starší si rozkrojí a namaže rohlík, oškrábe a nakrájí okurku... Co se týče jídla, jsou fakt šikovní.

felixfelicis
19. bře 2021

@gracinka7 6 hodin je určitě víc než dost, ale pak nevím, kdy mají čas chodit kramovat do lednice, jestli chodite dvakrát, tak to akorát vychází od jidla k jídlu, ne?

gracinka7
autor
19. bře 2021

@felixfelicis většinou ráno od 7 do 10. Zbytek dne už je to dobrý.

samettka
19. bře 2021

Jestli nejsou oplácaní a mají tolik pohybu (6 hodin denně je úžasný), tak bych to neřešila, prostě jsou ve vývinu, když se necpou sladkostmi, normální jídlo jim neuškodí...taky mám doma jedlíky, tříleťák zvládne palačinek i osm, stejně tak dospěláckou porci oběda, jí vše a je štíhlý,tak už jsem obavy z přežírání přestala řešit...

malenka3
20. bře 2021

Já omezuju, dcera by taky jedla furt, ale geneticky bude mít po tatínkovi chybějící záklopku, že není skoro nikdy sytá, takže když se utrhne ze řetězu, začne být oplácaná. Už takhle je na asi 80% percentilu poměru výšky a váhy. Takže u nás jsou jen pravidelná jídla a nic mezi (to už by muselo být, ale velmi výjimečně).
To, aby nelezli do lednice, je prostě výchova. Holka by si nedovolila vzít nic bez dovolení. U vás je blbý, že už ten návyk mají, takže se to bude rušit s bolestí. Jediné, co bych povolila mimo stravovací režim, je zelenina. Bacha na to ovoce, to taky není úplně top ve velkém množství.

gracinka7
autor
20. bře 2021

@malenka3 já jim to ale zakazuju od mala brát si věci bez dovolení. Mladší to bohužel moc nerespektuje no. 🤦

drzticka81
20. bře 2021

Tak u nas se ji 4 - petkrat denne -deti jsou tak zvykle od mala. po o maji nejakou mlsku. Pokud nesni obed, maji az svacinu nebo vecere -a je fakt, ze uz proste vi. Navic maji zakaz si cokoliv brat bez dovoleni - kdyz neco chteji, tak se prijdou zeptat. Ta nemjmladsi je 4lety a uz ta pravidla chape taky.

elledh
20. bře 2021

Doma mám něco podobného a nijak to neřeším, teda guláš po snídani by se mi nelíbil, ale jíst 5x za den mi přijde fakt málo, zvlášť když kluk celý den běhá.. syn má sladkou snídani, pak si dá jogurt, jablko, oběd, odpoledne banán, a další hromadu ovoce (víno, jahody, hrušku, mandarinku..), když je hodně hladový, dostane klidně i pečivo s gervais, večeři má pak pečivo se sýrem nebo salámem a k tomu nakrájenou zeleninu. Na lednici mi taky visí nonstop, ale tím že se netláská sušenkami, tak mi to prostě nevadí. Jinak bych poradila víc zaměstnávat, i když v téhle době to jde špatně, ale prostě aby moc nemohli myslet na to, že mají prázdné ruce..😉