icon

Kdy děti přestávají věřit na Ježíška? Podělte se o věk

daasqua
7. lis 2024

Ahoj, už se tady klasicky rozjíždí diskuze o Ježíškovi, tak dávám jednu bokem. V kolika letech přestaly vaše děti (a případně vy) věřit na Ježíška? Přišly na to samy? Zajímá mě jen ten věk (diskuze o tom, zda ano či ne a jak to dětem podat je vedle). Díky

Strana
z3
klokanka31
7. lis 2024

@veruuu_kubesovic
@sarihy Já to myslím na dárky, ne na jídlo. A já nevím, ale tohle vysvětlování slyším od spoustu lidí, od různých generací, tak v tom jedu taky 🤷‍♀️ Za vašeho dětství se to nepoužívalo?

me_druhe_ja
7. lis 2024

Nevím kdy přesně ale pamatuju si, jak jsme ještě ve starým bytě hledali se segrou dárky a málem mi spadla postel na hlavu. 😀 z toho bytu jsme se stěhovali, když ki bylo deset, takže tipuju někdy do 8 let cca. 😀 ale fakt nevím. Samozřejmě jsem to hned řekla mladší sestře, takže ta to měla chudák zkrácené o tři roky. 😀
Jinak doufám, že dětem to vydrží dlouho. 🙂 uvidíme. Navíc mě i baví, že máme Pere noël a Ježíška. 🙂 zatím to dcera bere tak, že je to prostě jedna osoba jen se to říká jinak FJ a jinak CJ. Což mi vyhovuje. 😀 do budoucnosti mám nachystánou variantu, že by to jeden nestíhal celý svět, takže má víc pomocníků. 😀

sarihy
7. lis 2024

@klokanka31 Za mého dětství (= v pravěku) se používalo kde co...ale tohle tedy rozhodně ne. V životě jsem to neslyšela a sama bych tohle nikdy dětem neřekla, právě proto, abych předešla případným problémům s tím spojeným. Myslím, že tohle se dá vysvětlit úplně jinak a vlastně hezky, aby se nevnášela nevraživost do těch dvou táborů, ale tohle je opravdu vyloženě hnusný.

veruuu_kubesovic
7. lis 2024

@klokanka31 o tomhle jsem nikdy neslyšela, ani v mem detstvi v 90tých letech...

patypresdevaty
7. lis 2024

@sarihy
@veruuu_kubesovic ono vůbec u klokanky je to prostředí celý nejaky toxický... narážím na to v diskuzích s ní pravidelně

alice180
7. lis 2024

@martulka88 přesně tak, ono to je taky tím jaký k tomu rodiče hrajou jakoby ,, křoví" u nás. Když Ježíšek sebral dopis nechal dvě malý cokoladky. Nebo když byly červánky na nebi, tak táta říkal Ježíšek peče cukroví.

klokanka31
7. lis 2024

@patypresdevaty Proč toxický?

ejzi
7. lis 2024

Naší se rozhodli že to přestanou na mě hrát ve 13 letech. Dozvěděla jsem se to tak, že jsme se nešli schovat před Ježíška ale jen tak prostě začali všichni nosit dárky pod stromeček.

martulka88
7. lis 2024

@alice180 U nás Mikuláš nechával na balkoně igelitky s dobrotami... Já miluju Vánoce a Ježíšek je prostě kouzlo v tom, že každé dítko vidí jeho podobu jinak. Jsem ráda za to, co pro nás rodiče dělali. Taťka vždy šel na wc a pak zazvonil zvonek 🤣 Když si vzpomenu, kolik jsme toho měli, divím se, jak to stihl 🤣

lauriak
7. lis 2024

@ejzi toto je pre mna absolutne neuveritelne. To ti nepovedali ani spoluziaci, rodina, kamaratky, nikto? Ved to aj hocikde v reklame spominaju, v knizkach pre starsie deti uz jezisko vobec nebyva alebo aj kamaratky sa o tom predsa museli rozpravat. Nikdy si nemala ani podozrenie?

alice180
7. lis 2024

@martulka88 jo taky to předávám těm svým

misa_pise
7. lis 2024

Dcera začala váhat loni (bylo jí sedm). Sem tam se někdo prořekl pod stromečkem- to máš ode mě atd.
Řekla jsem jí, že Ježíšek je vlastně takové kouzlo pro ty, kteří věřit chtějí, že ti co už věřit nechtějí, si dělají radost vzájemně a kupují si dárky sami, a ti co věřit chtějí, to nechají na Ježíškovi.. takže teď věří tak napůl, myslí si, že některé dárky (ty hlavní z dopisu) nosí Ježíšek, ale ví, že my dospělí si dárky dáváme vzájemně sami. Je takhle spokojená a vlastně mám trochu pocit, že už je to z její strany taková hra, že prostě věřit chce, ale nejsem si jistá, jak to má doopravdy...

ejzi
7. lis 2024

@lauriak
@lauriak Jsem z katolické věřící rodiny. Výra v Pána Ježíše je naprostý základ. Maminka mi napřed od mala říkala, že Ježíšek ( tedy zdrobnělina Pána Ježíše ) nosí dárečky pod stromeček. Když jsem začala chodit že školy s tím, že děti říkají, že to dělají rodiče tak mi maminka řekla, že ano, že tam dávají dárečky i ostatní ale i Ježíšek. Takže jsem začala dávat dárečky taky a neměla jsem pochybnost když to říkala maminka.

simkrk
7. lis 2024

U sebe si nepamatuji kdy jsem přestala věřit.. 😊
Ale dcera bude mít před vánoci 8 let. Možná už 2roky chodí s tím, že ve školce/škole říkali, že Ježíšek není a že dárky nosí rodiče.
Tak ona to má tak 50/50...dárky schovávám, takže nemá ani šanci je najít nebo me s nima vidět 😁 a já ji říkám, že věřím, že mě určitě Ježíšek taky něco donese.. 😊A tk nějak se furt toho drží. 😊
Říkala jsem, že pokud ostatní nevěří, že to nevadí 😊
Ale ma to své kouzlo věřit 😊

ejzi
7. lis 2024

@lauriak Ještě jsem si vzpoměla. Na vánoce když mi bylo 12 let tak jsem dostala baby Anabel, kterou jsem si přála strašně dlouho a prohlásila jsem, že mi to určitě dal Ježíšek. Že maminka by mi to nikdy nekoupila.😄

monaluza
7. lis 2024

Devítiletý a sedmiletý ještě věří (aspoň v to věřím 😉), i když ten starší už klade dost nepříjemné dotazy (neštěstí v soukromí a ne před tím menším), takže ho kluci ve škole už možná informovali... Zatím jsem z toho vybruslila tvrzením, že kdybych jim měla dárky kupovat já, tak vzhledem k chování nedostanou ani krabičku sirek😂, ale nevím, jak moc to zabralo. Takže u nás už s Ježíškem možná jedeme poslední rok...

95newmommy2020
7. lis 2024

Já v 5 letech. Pamatuju si, že jsem se své mámy tehdy zeptala, jestli existuje nebo ne. A ona mi na přímo řekla, že NE. A já v tý době byla fakt ráda, že znám pravdu. Ale vím, že jsem byla celkem rarita a nechápala jsem, že třeba spolužáci věřili ještě ve 3. třídě.

cuuza
7. lis 2024

Nejlepší jsou hlášky některých dětí: Mami, neboj, o ty drahý dárky jsem si napsal Ježíškovi 😂

korin
7. lis 2024

Syn přišel v 9 letech s tím, že táta neuklízí nádobí do myčky, zatímco hrajeme na klavír koledy, ale dává dárky pod stromeček. Dceři je letos 10 a zatím nic, nevím jistě, jak to má. Nejmladší má 7 let a věří.

eviicka
7. lis 2024

Ségry synové "věřili" celé dětství, tak do 15 určitě (zkrátka hráli s rodiči tu hru). Akorát že, když jim bylo nějak 11 a 12, tak se poprvé pod stromečkem "objevil" dárek navíc i od nich pro rodiče. Docela je tím převezli.

Mně to řekla ségra tak v šesti nebo sedmi letech. Sice dost neempaticky, ale nijak mě to nepoznameenalo, byl to spíš takový aha moment 🙂.

traveller007
7. lis 2024

Asi ve 4 letech mi řekl bratranec, že Ježíšek není. Samozřejmě jsem hned s brekem letěla za rodiči, jak to tedy je. Ti mě ujistili, že dárky nosí samozřejmě Ježíšek. Bratránkovi jsem se vysmála, že rodiče tvrdí, že existuje a jelikož jsou starší než on, ví to určitě lépe. Takže jsem veselé věřila dál. V 1. třídě (6 a půl roku) mi rodiče pak natvrdo řekli, že dárky nosí oni a pamatuju si, že jsem pak šla rovnou s taťkou koupit dárek pro mamku, žádné trauma se nekonalo. Kvůli mladší sestře jsem asi další 2 roky nic neřekla. Pak se to dozvěděla od rodičů i ona. Ale snad až do konce střední jsme doma drželi to, že kdo chce na Vánoce dárek, musí ručně napsat dopis pro Ježíška 😅 Na vysoké jsme si to pak vzájemně poslali už mailem s linkem na konkrétní věc, přeci jen Ježíšek je vytížený a tohle mu ušetří čas 😇😅

rebe
7. lis 2024

U nás si odjakživa dáváme i dárky navzájem, takže v té záplavě není šance řešit, který je od koho a který od Ježíška. Ti starší už asi chápou, že si vystačíme sami a žádný Ježíšek chodit nemusí, ale taky ještě neodhalili aplikaci, díky níž zvonek v obýváku zvoní, i když jsme všichni v koupelně - a tudíž pořád i trochu věří.
@klokanka31 Naše děti naopak říkají, že Ježíšek je lepší než Santa Claus, protože Santa dává jen hodným dětem, kdežto Ježíšek je láska, dává všem dětem, hodným i zlobivým, protože všichni si zaslouží lásku. A taky teda berou jako samozřejmé, že odjakživa dávají dárky taky. Upřímně, mně zase připadá fakt divné, koukat se, jak dárky mým milým dává Ježíšek a nechtít jim udělat radost taky.

andelka
8. lis 2024

Vloni jsme měli první Vánoce, kdy bylo klukům vše jasné, ale hráli to kvůli nejmladšímu. Dávají pozor aby se neprokecli. Jim se to líbilo a chtěli věřit dlouho. Vždycky když přišli nalomení,tak vyloženě hledali důvody, proč je, než proč není. Vloni jim bylo 11 a 13.

misa_pise
8. lis 2024

@cuuza jj dcera se tuhle ptala manžela, proč nemá rád zimu, když chodí Ježíšek a on přece ušetří tolik peněz, když si může napsat, co chce.

anezzik
8. lis 2024

U nás v 9 let a stále věří. Teda zatím se nic neptal ale čekám že spolužáci něco brzo řeknou a budou otázky🙂

eldoradoh
8. lis 2024

Syn, v prosinci 10 let, stále věří. Ač je v ostatních věcech velmi chytrý a inteligentní, nemá sbeemenší pochybnost 🙂 A nebo nám o tom alespoň neřekl.

vladenkamaminka
8. lis 2024

Jak nám řekla paní učitelka v říjnu na třídních schůzkách 5.tridy: ty děti jsou zajímavi tvorové. O sexu ví úplně vše, ale na Ježíška pořád věří 😂

somalicats
8. lis 2024

@klokanka31 ne, ani na darky se u nas nic takoveho nerikalo. U nas se rika, ze reklamy jsou inspirace pro prani do dopisu Jeziskovi. Kdyz uz na ne teda decka kouknou. Tvuj pristup je hnusny.

barbara93jsemja
8. lis 2024

@daasqua Moje dcera má 11 let a zatím stále věří, že existuje... Ale málem jsme o tu víru v Ježíška přišli díky mému bratrovi co jí vysvětloval že neexistuje 🤷 Naštěstí dala na to, že maminka má vždycky pravdu 😁

grayeyes
8. lis 2024

@daasqua Děti nemám, ale já se to dozvěděla v 9 letech necitelným způsobem ze strany dospělého člověka.

Strana
z3