icon

Komunikace se zdravotníky: Jak jednat při nesouhlasu s úkony?

tahejhula
3. srp 2022

Popravdě mi žádné ze zdejších fór nepřišlo jako to pravé, tudíž sem.
Pokud je dítě nemocné, případně jeho stav vyžaduje hospitalizaci, jak přistupujete k situaci, kdy zdravotníci hodlají provádět něco, s čím vnitřně nesouhlasíte? Ozvete se, snažíte se vykomunikovat svůj názor na věc, jste schopni podepsat negativní revers (k jednotlivým úkonům, samotné hospitalizaci) nebo se do takových záležitostí nepouštíte? A pokud ne, co je tou vaší vnitřní brzdou? Nejste si jisti, že takovou debatu ustojíte, obáváte se, že by se váš vstup podepsal na péči o dítě, máte strach, že byste příště nemohli nastoupit do stejného zařízení? Klidně popište své vlastní důvody. Poměrně často se s takovými rodiči setkávám, zajímá mě, co se v nich asi tak odehrává. Děkuji za případné odpovědi a prosím o klidnou debatu. Dotaz není myšlen ve zlém.

Strana
z6
elviraf
4. srp 2022

@martinka_33 vždycky se dá slušně domluvit. Ale lidi musí chtít. Tím, že ji plácka se mohla i leknout a mohlo by dojít k úplně něčemu jinému. Paní, doktora nechytla,ale plácka. V životě by si toto k cizí osobě nedovolila. Jsem hold jiná. Si nedokážu představit kdyby mě někdo takto "fušoval" do řemesla.

tahejhula
autor
4. srp 2022

@elviraf problém je, že ne vždy se dá domluvit.

martinka_33
4. srp 2022

@elviraf jé tak to já nejdu pro facku daleko, když je na mě třeba cizí týpek v tramvaji oplzle sprostý a nepřestane ani když mu jasně a srozumitelně řeknu, že přestat má 😀
Pokud někdo ignoruje mé prosby i žádosti, nezbývá než mu v jeho počínání zabránit jinak. Tady se pí doktorka evidemtně domluvit nechtěla 😭

elviraf
4. srp 2022

@tahejhula s Vámi očividně ne. Máte svoji pravdu, všechno víte, všechno znáte. Klobouk dolů. Obdivuji takové lidi

tahejhula
autor
4. srp 2022

@elviraf takže vlastně nevadí, že primárně začala strkat ona do mě? Protože je to doktorka, tak může? Zajímavý výklad zákona.

martinka_33
4. srp 2022

@elviraf když si představím situaci kdy doktorka chce mémi synovi přetáhmout pindika, já řeknu "nepřeju si přetahovat pindika, není to podle me potřeba" ona odpoví "ale je to potřeba" a v tom úkonu dál pokračuje, je doktorka ta se kterou se nedá domluvit 😭

martinka_33
4. srp 2022

@tahejhula jasně, protože přece ví co dělá, ty víš prd, tak drž pusu a krok, co na tom nechápeš? :-P

tahejhula
autor
4. srp 2022

@martinka_33 já jsem ji normálně poprosila, ať to nedělá, protože syn byl relativně krátce po chirurgickém výkonu v dané oblasti - což měla samozřejmě v kartě. Hrozně se bál, prožil si dost bolesti, bránil se. Snažila jsem se jí vysvětlit, že tam teď vlastně pustí jen mně, že je v tom místě ale všechno v pořádku, poněvadž o to denně pečlivě pečuji. Zastoupila mi cestu, odstrkovala mě od pultu, kde syn ležel. Zachovala bych se stejně, kdyby se situace opakovala. 😉 Pokud by nedostala rovnou přes hubu.

tahejhula
autor
4. srp 2022

@martinka_33 tři roky tvrdila, že to, co má dcera v oblasti pupku, rozhodně není kýla. Mně, hloupému laikovi, to rozhodně jako kýla připadalo. Vzala jsem dítě na vlastní pěst k dětskému chirurgovi a toho skoro trefilo, protože, tramtadadá to samozřejmě kýla byla a ne úplně malá. 😄 Absolutně nechápal, jak tohle může pediatr nepoznat, během čtvrt roku dítě odoperoval a bylo.

martinka_33
4. srp 2022

@tahejhula předpokládám, že už máte jiného pediatra po tech zkušenostech... Náš se sice tváří jako že má všechno na salámu, ale zatím nic nezanedbal 👍

tahejhula
autor
4. srp 2022

@martinka_33 máme, máme, trochu řízením osudu jsem ani nemusela vynaložit příliš energie...

urtica
4. srp 2022

Ano, párkrát jsem odmítla péči. Obvykle proto, že nedošlo k nastolení základní důvěry mezi mnou a lékařem. Ta může být narušena třeba tím, že lékař reaguje podrážděně na jakékoliv dotazy, bagatelizuje, nepřipustí, že by něco nevěděl či neznal (zvlášť, když je to z jiného oboru, naopak u mě stoupne, když např. přizná, že neví, ale že se zeptá kolegy, který se tím zabývá...), postráda základní lidský respekt a jednou jsem přímo věděla, že to, co říká, jsou nesmysly. Nemám k lékaři automaticky důvěru jen proto, že je MUDr. Naštěstí. Zachránilo mi to játra a možná i život. Sovové a Cvachové jsou v každém oboru. Jinak další postup je ten, že situaci konzultuju s dalším lékařem (někdy lékaři) a hledám někoho jiného. Ne vždy je tento postup možný.

mmm12345
4. srp 2022

bohužel nemám s lékaři dobrou zkušenost, nesouhlasím s jejich způsobem "léčby", který často není léčením příčiny, ale pouze zamaskováním aktuálního stavu. Např. ekzém, astma, alergie.... do konfliktu jsem se dostala několikrát - když jsem odmítla dát ATB nebo odstranit nosní mandli. K dětské lékařce chodíme jen na preventivní prohlídky. Nejsem ten typ, co se hádá, spíš si vše tiše vyslechnu, odkývu a odcházím domů s receptem, který si nevyzvednu. Lékaře bych aktuálně využila pouze na stanovení diagnózy, ne na léčení (samozřejmě nelze nahradit chirurga, zubaře apod.).

veroniquecz
5. srp 2022

@tahejhula byla jsem ta, co bezmezně věří lékařům. Můj první porod mě z toho vyléčil. Díky němu jsem však narazila na Osvětu a Petru, jestli znáš. Takže od té doby se pripravuju na vše, nahravam, komunikuji, argumentují. Taky si vybírám respektijici lékaře - pediatr, praktik, zubař, kardio…. Kde to nejde - pohotovost - jsem obezretnejsi. Do konfliktu jsem šla jen jednou skrze očko u staré pediatry, jinak se nedohaduji, ale oznamují. Většinou ono třeba na rtg známé “maminka počká venku”, neexistuje. Znám svá práva. Ale na druhou stranu, těžko říct, kdyby byl velkej pruser a situace vyhrocena, i když vím, kde hledat pomoc, těžko říct jak by se člověk zachoval.

veroniquecz
5. srp 2022

@xmisas nemáš si co vyčítat, jestli jsi prvorodicka, tak proste nevíš a umlati te argumenty. Taky jsem to pochopila až po prvním porodu jak umí mile manipulovat 😓

veroniquecz
5. srp 2022

@gbp ad porod - napsala bych si porodní prani a měla u sebe člověka, který se za tebe postaví - dula, poučený muž, aby kdyby se něco nedařilo vykomunikovat o to nemusela starat ty. A taky samozřejmě vybrat dobrou porodnici. Držím pěsti 🫶

tahejhula
autor
5. srp 2022

@veroniquecz Petru znám, ale je pravda, že jsem konala daleko dříve, než její sdružení a stránka na FB vznikla, vstoupila jsem tam jako rodič s mnohaletými zkušenostmi. Čímž nechci absolutně snižovat její přínos, spoustě lidem pomohla, podpořila je, upevnila v jejich právech. Osobně bych si ji na pomoc nezavolala, nicméně jsem jí jako matka vděčná za každého jednoho rodiče, kterého se zastala. Protože takové to ničím nepodložené zbožšťování lékaře je stále přítomno - jak je ostatně vidět i zde v diskusi.

veroniquecz
5. srp 2022

@g_m já to “lejstro” jsk ty píšeš měla. A díky němu jsem se před porodem setkala s hlavní porodní asistentkou, všechno si ujasnila, pak jsem na ni měla i telefon, kdy jsme si v den porodu ještě upřesnili pa k porodu atd. Ono to fakt není od věci sepsat si a prodiskutovat co a jak chceš. A u porodu obzvlášť.

jola777
5. srp 2022

@veroniquecz Přesně. Já měla porodní přání i k sekci. To že jdu rodit (jakkoli) neznamená že si se mnou můžou v porodnici dělat co chtějí a já jim vše odsouhlasím.

tahejhula
autor
5. srp 2022

@veroniquecz nicméně i z období gravidity mám příhodu, měla jsem za sebou dva potraty, ani další těhotenství neprobíhalo ideálně, několik dní jsem byla hospitalizována pro výrazné bolesti v podbřišku a lehké krvácení. Propouštěl mě primář a vyloženě mi kladl na srdce, ať neváhám v případě jakýchkoli potíží okamžitě navštívit svého gynekologa. Což se stalo, několik dní po propuštění opět bolesti, křeče. Dolezla jsem na gynekologii, kde jsem si musela v čekárně lehnout, když jsem se konečně dostala dovnitř, doktorka mi vynadala, proč tam chodím. Když jsem ji poprosila o vaginální sono, protože jsem pociťovala tlaky do čípku, vysmála se mi, že děloha s čípkem nijak nesouvisí a ať už k ní s takovými blbostmi nechodím. Dodnes netuším, na kolika přednáškách paní doktorka chyběla, ale někde udělali soudruzi z NDR určitě chybu.

gbp
5. srp 2022

@veroniquecz nechci si to psat, protoze tak se k tomu upnu jeste vic🤷🏼‍♀️. dcera me uci, ze ne vse, co si naplanuju, tak taky bude. a ja byla velky planovac 😅 ona uplne znicila me predstavy o miminech a detech.
takze ja jsem se v tomto ohledu stala pokornejsi...jedna vec je si neco prat s rict si o to, druha je, jestli je to vubec mozne 🤷🏼‍♀️ manzel by mel jit se mnou a vi, co si preju. ale... taky se muze stat cokoli a treba tam nebude 🤷🏼‍♀️ ja uz proste pocitam se vsim. a kdyz sem se minule zvladla mezi kontrakcema s doktrorem bavit o kockach 😅 (rikal manzel, ja si to nepamatuju), doufam, ze zvladnu rict, ze na ty zada nelehnu 😄 ale zase...jak vyhodnotim, ze to fakt neni potreba 🤷🏼‍♀️
rodila sem v Hradci a budu znova. citim se tam bezpecne, ikdyz je to velka nemocnice a pro nekoho to tam muze byt jak na bezicim pasu, ja zas potrebuju mit ten pocit, ze kdyby neco, tak sme v dobrych rukach.

martinka_33
5. srp 2022

@gbp k druhorodičkám se většinou chovají lépe než k prvorodičkám, k tem si dovolí opravdu cokoliv 😡 Tedy co tak v okoli slýchám, sama jsem v porodnici byla n aposledy na předporodní kontrole v prvním tehotenství a to mi stačilo k definitivnímu rozhodnutí, že do porodnice vlrzu jedine když budu mít zdravotní problémy..
Když mi chtěli vyvolat porod dva dny po termínu a já jsem se ptala proč, že tak brzy k tomu důvod nevidím a odpoved byla "a vy nechcete mít na Vánoce miminko doma?" Co to je za debilní odpověď?? 😡😡😡 A prý jsem mela vysoký tlak, nk upřímně jen si na to vzpomenu mám tlak v nebeských výšinách 😀 Každopádně dcera se nakonec narodila zdravá celých 13 dní po termínu, takže indukce porodu opravdu potřeba nebyla 😡 A takovým jsem se měla svěřit v tak zranitelnou chvíli?

gbp
5. srp 2022

@martinka_33 ja je nechci obhajovat, ale oni se tam urcite taky potkaji s ledasjakym "materialem" 😅🙈 a chapu, ze za tu chvilku, co tam ta zenska je, proste nedokazou odhadnout jaka je, jak to proziva, co si preje...kazdy jinak citi bolest, jinak panikari, nekdo by fakt chtel mit miminko na vanoce doma 🙈😅
ja bych si pro sve dcery prala, aby tohle uz nemusely resit. nerikam, ze maj vsichni rodit doma, to vubec ne, ale kazdy podle sebe 👍 a me by se treba libily nejake pekne porodni domy, napojene na nemocnici (v pripade potreby) a kde by to bylo proste jinak, s respektem, s uctou k tomu zazracnemu okamziku a v bezpeci, ale zaroven s tou jistotou v pripade nutnosti. pak si myslim, ze by se rodilo mnohem lip, protoze plno zenskych je vydesenych jeste nez do te porodnice vubec dojdou. 🙄

drago49
5. srp 2022

Jako “mladá blbá” jsem si nechala posrat už porod Matěje. A nechci ani myslet na to, co by se stalo, kdyby Matěje fakt tahali klestema, jak zamysleli.
Hned potom jsem jako blbka věřila pediatře, ze modriny co měl M.jsou normální a nic to není. Ukázalo se, ze je a ze to je ku… velkej pruser. Od ty doby diskutuju, skrz děti si nenecham nic líbit a když se mi něco nelíbí tak se ozvu. Ptám se na možnosti a čekám na doporučení, ale řídím se vlastním rozumem a intuicí. Už jsem si to bohužel musela vyzkoušet i u týdenního syna v porodnici, protože místní pediatr je proste ….. (libovolně vložte oblíbené slovo označující panské přirození 😂) a měl kecy na to, ze budu při odběru krve z patičky kojit, protože “kdyby to tak delala každá uvědomělá matka co má porodní plán na 3 stránky tak s visitou neskončí nikdy”

tahejhula
autor
5. srp 2022

@drago49 jako takhle... Ona to je občas spíše urážka toho údu...

tahejhula
autor
5. srp 2022

@gbp podle mě je na tohle docela dobré alespoň předporodní setkání s primářem oddělení, případně vrchní sestrou porodních sálů. Pohovořit si o tom, jaké jsou představy těhotné ženy, oni se k tomu vyjádří po svém, vlastně se oťukáte navzájem. Z toho může nakonec vzniknout i jakýsi zápis a pokud ho podepíše primář, věř mi, řídit se tím budou.

gbp
5. srp 2022

@tahejhula uvidim, jestli zas nebudu rodit driv a dostanu se tam na tu prvni kontrolu, urcite se zeptam co a jak je mozne 👍 kazdopadne je to pak vzdycky o tom, kdo tam zrovna je. ja si na porod vubec nechci stezovat. doktor byl naprosto skvely, v pohode i porodni asistentka. nakonec sem si za tu polohu na zadech mohla sama 🤷🏼‍♀️ stacilo se zeptat. a ten bonding by stejne nesel. uz na ni cekali ve dverich z detske nemocnice, pochovala sem si ji asi tak minutku. ale to je zrovna situace, kterou bych nerozporovala ani ted. nikdy bych nesla do nejakeho nebezpeci nebo ohrozeni ditete kvuli svemu prani nebo jine predstave.
ale ted to dame 💪 jsem v tomhle optimista. verim, ze jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva ☺️ urcite se domluvime, kdyztak zavolam trochu silneji 😅🤭

martinka_33
5. srp 2022

@gbp Porodní domy absolutně chybí 😥 Určitě bych rodila raději tam než doma 👍 A potom předporodní péče spojená s tou porodní, mít už v průbehu tehotenství konzultace s jednou, dvěmi porodními asistentkami a jistotu, že s jednou z nich určitě budu rodit. Tím se zamezí tomu, že pak nikdo neví, co si vlastne maminka přeje a z internetu stažené porodní přání, kterému půlka maminek ani nerozumí není řešením. Všechny porodní báby, které jsem mela u porodů jsem znala, chodila jsem k nim v tehotenství do poradny a vedela jsem ze jim můžu věřit, že ony vědi co sj přeju a takhle bych si představovala, že by fungoval ten porodní dům. Rodit s někým koho vidím poprve v životě a ještě ho v 6 hodin vystřídá někdo jiný, to není dobře pro nikoho 👎

tahejhula
autor
5. srp 2022

@gbp normálně mu napiš, nebo zavolej. 😉 Že by ses s ním ráda sešla a pohovořila si, zda by si někdy mohl udělat chvíli času. Oni nebývají zase tolik nepřístupní. Ale to je jen můj náhled, ty se s tím nijak ztotožňovat nemusíš.

gbp
5. srp 2022

@martinka_33 naprosty souhlas 👍

Strana
z6