Komunikace se zdravotníky: Jak jednat při nesouhlasu s úkony?
Popravdě mi žádné ze zdejších fór nepřišlo jako to pravé, tudíž sem.
Pokud je dítě nemocné, případně jeho stav vyžaduje hospitalizaci, jak přistupujete k situaci, kdy zdravotníci hodlají provádět něco, s čím vnitřně nesouhlasíte? Ozvete se, snažíte se vykomunikovat svůj názor na věc, jste schopni podepsat negativní revers (k jednotlivým úkonům, samotné hospitalizaci) nebo se do takových záležitostí nepouštíte? A pokud ne, co je tou vaší vnitřní brzdou? Nejste si jisti, že takovou debatu ustojíte, obáváte se, že by se váš vstup podepsal na péči o dítě, máte strach, že byste příště nemohli nastoupit do stejného zařízení? Klidně popište své vlastní důvody. Poměrně často se s takovými rodiči setkávám, zajímá mě, co se v nich asi tak odehrává. Děkuji za případné odpovědi a prosím o klidnou debatu. Dotaz není myšlen ve zlém.
Od té doby co mám děti je pravdou, že se více zajímám o veškeré dění u lékařů jak u dětí, tak ale i u sebe samotné.
Začalo to naším prvním pediatrem, ,,stará,, škola, lékař který měl v péči mě samotnou od narození. První můj velký konflikt nastal v době, kdy synovi bylo zhruba 6 týdnů, silně neprospíval, byl stále pod svojí porodní váhou, nepil, pořád spinkal. Cekala nás vyšetření na neurochirurgii (tam asi do dalších 14 dnů zjistili vrozený hydrocefalus, pak následné operace) ovšem nás lékař usoudil že je to ideální adept na očkování ve dvou měsících. (Nejsem neocko rodič) Ohradila sem se nad postupem, že syna očkovat v této situaci nedám, dokud se nezjistí kde je problém, co že mu vlastně je a že se to prostě odloží dokud nám to neposveti někdo další. Na mé, do té doby naprosto klidně jednání, bylo reagováno stylem -kdy jak lékař tak sestra na mě začali křičet až do čekárny před ostatními rodiči a dětmi, že svým chováním zabiju vlastní dítě. Začala sem na ně křičet ale také, že já své dítě chráním, a ať si teď celé své očkování strčí třeba někam, protože mě opravdu nezajímá že jim na nějaké lahvičce končí doba spotřeby..(syn měl kontraindikaci až do dvou let se zákazem veškerého očkování, kolektivu a pláče)
Díky synovo onemocnění jsme trávili čas víceméně po vyšetření v nemocnicích, různých hospitalizacích a na denním/týdenním pořádku bylo lékařské vyšetření všeho druhu (od hlavy až po patu). Čili do té doby než se jeho stav stabilizoval jsme lékaře neměnili, ovšem když se k tomu přidalo i to, že náš pediatr nebyl schopný odebrat dítěti krev na crp, po dvou hodinách mezi nemocnymi dětm, když byl syn po operaci, jsme na to čekali, a pan doktor nás poslal na odběr do nemocnice.. tak až po tomhle jsme tam už nikdy nepřišli, a změnili pediatra.
Toto byl můj zážitek co se týče vlastního dítěte.
Co se týče mě, narazim uplne u každého lékaře na to, že se zajímám o to, co se provádí, proč, jak a jaké jsou k tomu důvody. Nic není myšleno zle, dbám na to abych se ptala co nejpříjemnějším tónem a ve vší slušnosti, ale odpovědí mi bývá jízlive a nepříjemne podaná informace nebo natolik zaskočený lékař/sestra že nevydá ani slovo a jen tupě zírají.
Každopádně sem ráda že žiju v zemi, kde je lékařská péče dostupná, ale rozhodně chodím pouze a jedině je-li k tomu vážný důvod a nezvládnu zdraví svoje a ani zdraví svých dětí, vyřešit v klidu domova. Ale přijde mi naprosto adekvátní a v pořádku si žádat informace o nemocech, zakrocich, úkonech, kterým jako naprostý ,,laik s Googlem,, opravdu nerozumím a proto žádám vysvětlení. Bohužel téměř každý zdravotník to bere jako útok, znehodnocování jejich názoru, praxe a bůhví čeho ještě. Samozřejmě se najdou i výjimky, ale těch je jako šafránu...
@gbp já ti naprosto rozumím, jen píšu, co mě tak k tomu napadá - spíše jako snaha ti pomoci. Je to jen na tobě. Mám nedonošence dva, ovšem žádný kritický týden (předpokládám, že u tebe to bylo jinak, čili naprosto rozdílná situace) ale svoje jsem si řekla také, oni obvykle rychle poznají, že mám pádné argumenty, že se nejedná o rychlokvašené nápady ze skupin na FB nebo podobně. Takže to ode mě, prosím, neber jako nátlak, jsou to jen úvahy, co by bylo možné.
Tohle je něco stejně dost zvláštního, zajímalo by mě vyjádření nějakého psychologa. Co vadí doktorům na pacientech, kteří chtějí třeba informovaný souhlas pochopit a ne jen podepsat? Co vadí na tom, že se někdo o zdraví chce starat? Nenapadá mě žádný slušný důvod, jen spoustu neslušných.
@terkync hele, mně sestra do telefonu řekla, že mi v té době více než čtyři roky staré dítě umře na černý kašel. Když si představím maminku, která informace nemá, je to přesně ona nátlaková komunikace, která ji donutí udělat přesně to, co z jakéhokoli důvodu nechtěla. Po celou dobu jsem jim nabízela sepsání papíru, kde by bylo jasně uvedeno, že mi vakcinace nabídnuta byla, že jsem byla informována, ale odmítám ji. Roky mi tvrdili, že jim to k ničemu není a nejen že ohrožuji dítě ale i samotného lékaře. Chtěla jsem se dopracovat k rozložené vakcinaci tak, aby bylo dítě možno v čase imunizovat proti všem nemocem ze standardní hexavakcíny. Opakovaně jsem nabízela, že očkování uhradím. Nic, jen zbytečné dohady. Takto uplynuly víc než tři roky a dítě nebylo vakcinováno vůbec. 🤷🏼♀️ Nakonec mi ho očkoval alespoň monovakcínou proti tetanu úplně někdo jiný.
@mourovatakocka k tomu me napadá, ze nekteří nedelají svou praci tak jak by mohli, proste ji odvývají a informovaný pacient by to mohl odhalit 😀 U porodníků je to zase jejich pohodlí, mamina na lehátku je pro ne pohodlnejsi nez mamina klečící na žíněnce
@tahejhula neberu vubec, jen jsem chtela zkusit objasnit, jak to citim ☺️ naopak se mi libi, co jsi napsala, necitim z toho zadny natlak. nahodou ta diskuze je moc zajimava, je videt, ze co clovek, to original. kazdeho ovlivnuje co prozil a doktori a sestry jsou taky jen lidi. ale meli by vedet, ze ne nadlidi 🙈🙄 a nekteri se tak bohuzel chovaji...
narodila se 35+0, takze myslim, ze nic fatalniho. naopak v tom inkubatoru (oproti jinym mimcum kolem) vypadala jako pekny macek 😅
jo takze mysleli, ze je nebezpecne, abych tam byla sama s miminem? jakoze treba omdlim a vypadne mi, jo? nebo tak neco. 🙈 no, ale se mnou byl manzel po porodu hodinu na boxu, to uz byl doprovod povoleny, tak nerozumim tomu, proc ten bonding ne...leda me jeste napada, ze by ho mohl nakazit doprovod. no ja se zeptam 😄 ale treba ne, vid? treba budu rodit cely den a budu tak hotova, ze budu rada, ze ji odnesou, treba budu vdecna i za to tlaceni na zadech 🤷🏼♀️ to proste nikdy nevis.
@martinka_33 Jj spousta neslušných důvodů 😒 Porodní polohy jsou kapitola sama o sobě, prý se to někde lepší, nevím. Dokud budou mít hlavní slovo chlapi a názor těhotné bude druhořadý, tak žádná sláva.
@gbp Tohle si musíš urovnat v hlavě, dát tomu jasné hranice, za kterými už tvá přání půjdou stranou a tak s tím i počítat. Mě třeba ve druhém i třetím těhotenství štvalo, když někdo v okolí řekl "ty zase budeš rodit doma", budu? Jak to může vědět, může se stát tolik věcí pro které doma rodit nebudu. I ve třetím těhotenství jsem hledala císař friendly porodnici, kam bych se vydala na případnou plánivaniu sekci, tak aby mi dopřáli být s miminkem atd. Na čím víc situací se člověk připraví, ťím méně je potom zaskočený.
@mourovatakocka tady ti můžu říct, že naprosto obvykle se lépe domluvím s lékařem než s lékařkou.
@martinka_33 tak je fakt, ze je asi potreba tam videt 😅 tomu rozumim, obzvlast, kdyz je potreba nejaky nastrih, pripadne jiny zasah... ale treba bych ten nastrih ani nepotrebovala, kdybych tam tak debilne nelezela, ze?
no nic, ted na ne budu volat, ze nahoru nelezu, ze uz sem stejne sesita, tak at to tam zas klidne nechaj prasknout 😅🙈
@tahejhula je to zvláštní ale já taky, potkala jsem víc arogantních doktorek než doktorů. Potvrzuje to i fakt, že lékaři které si vybírám jsou většinou muži - pediatr, zubař, gynekolog, očař. Jen moje obvodní že žena 😀
@martinka_33 hele ja te obdivuju, na jednu stranu bych to chtela taky, na druhou vim, ze bych na to nemela proste. ja mam pocit, ze na vse se nelze pripravit 🤷🏼♀️
@tahejhula u nás právě nebyl problém v tom, že bych očkovat nechtěla. Ale prostě sem to nemohla dovolit, když nebyl znám synovo stav a zjevně to bylo vážnější. V tomto případě se doktor spíš bál o vyhozenou prošlou vakcínu, než o jeho zdraví. Hlavně zpětně si neumím představit, co by to se synem udělalo 🙈 v nemocnici mi pak řekli že sem udělala dobře, že by sami pak nevěděli jestli je to a to z očkování a nebo z nemoci a proto sem ráda za svůj selský rozum. Sami mi pak vystavili na neorochirurgii papír co a jak vyloženě pro naseho pediatra. U dcery pak proběhla všechna povinná očkování v termínu, byla velké, statné a hlavně zdravé dítě. U syna pak po druhém roce v jinem schématu a byl sledován, také hlavně byl už nový pediatr, kde i vyšetření na kontrolach probíhalo u obou dětí naprosto odlišným a důkladným způsobem. Vše u obou proběhlo bez problémů.
@martinka_33 mám skvělou gynekoložku, na začátku jsme se trochu oťukávaly, ale ona nakonec naprosto perfektně přijala to, že spoustu věcí nechci, navzdory tomu, že ta gravidita byla vysoce riziková. Nevyšel nám dobře prvotrimestrální screening, já jsem ji požádala, zda by mi mohla napsat žádanku na vyšší pracoviště, chtěla jsem pro ultrazvuk ve 20tt konkrétního lékaře. Neměla s tím žádný problém. Zároveň jsem s ní potřebovala probrat to, že pokud by se náhodou jednalo o vady neslučitelné se životem, těhotenství neukončím a ponechám dítěti čas, který mu byl dán. Zkrátka jsem chtěla, aby věděla, že spolu možná projdeme něčím, co nemusí být úplně komfortní ani pro ni. Utírala si oči, že tohle vlastně ještě nezažila, ale že za těch několik týdnů pochopila, že je naše rodina někde jinde - dítě se nakonec narodilo v pořádku, ačkoli nás někteří strašili až do porodu. Nikdy ode mě nechtěla podepsat jediný nesouhlas s tím, že být to někdo jiný, nejspíš by na tom naopak trvala. Návštěvy u ní pak vypadaly taky, že se zeptala, jak se cítím, probraly jsme děti, manžely a zase jsem šla. A přestože to bylo strašně těžké období, právě ona mi jím pomohla projít.
@tahejhula Mám jen jedno srovnání ve stejné situaci doktor/doktorka a tam to platilo, jinak zatím srovnání nemám a trochu doufám, že ani moc zkušeností nenasbírám 😁 Původní názor jsem myslela ohledně těch porodních poloh.
@tahejhula mám to asi podobně... Doktor pro mě rozhodně není neomylná modla a zrovna v těhotenstvích jsem asi byla pro systém problémová.. gynekologa mám teda suproveho,ten mě zná od osmnácti let... neměl problém když jsem odmítala vnitřní vyšetření i test na cukrovku.. kontroloval mě dvakrát odběrem sám,ale na ten sajrajt test jsem nebyla v žádném těhotenství... měla jsem vždy svou PA, velmi dobře vybranou respektující porodnici.i tam se samozřejmě najde lékař, sestra, která je nepříjemná..je to o lidech... takže například ke konci těhotenství jsem narazila ne na svého lékaře,ale mladou lékařku.upozornovala mě i PA , že je vyplašená pokud na ni narazím...tak byla jsem ve 41 a pak 42.tt...vyvolavat a Hamiltna chtěla dělat posledních čtrnáct dní.vse jsem odmítla.ja i dítě, placenta, průtoky vše v pořádku.. kdybych jen slepě následovala co chce ona úplně zbytečně by to byl vyvolávaný porod... takhle jsme zažili krásný respektující a přirozený porod..a kdyby chtěl někdo podotknout jak si matky dneska studují vše na netu...já byla perfektně připravená na porod doma..u obou dětí.a troufám si říci že matky, které vědí jak a kde porodit chtějí jsou připravené a informované nejlépe... určitě to není že si přečteme pár diskuzí a prostě si řekneme Budu rodit v obýváku...
Pediatru jsem také pečlivě vybírala, posouvame očkování... neustále se vymezovat musí být psychicky náročné..
@martinka_33 tohle ted funguje v Brně. Máš svoji PA, která s tebou řeší poradny, drží pohotovost kolem termínu porodu atd: Jen je to bohužel placená služba.
@gbp vím, že je to Brno, ale zkus mrknout 🙂
https://www.porodnicebrno.cz/krok-za-krokem/27-...
@veroniquecz tak na porod a tak sem byla připravena, vše bylo super.. i potom ta komunikace s lékaři.. ale tohle jedno no.. 🤔
Ja si i po sdileni vasich zkusenosti porad myslim, ze je lepsi najit odbornika, kteremu verite a poradit se a nechat si poradit…nikdo nemuzeme rozumet vsemu, domyslet vse, na co nemame vzdelani a u toho dle priorit rozdelovat cas. Nekdy budu radsi se synem skladat puzzle nez zkoumat jake jsou vedlejsi ucinky leku na bolest pri porodu, protoze vim, ze moje PA to zvazi za me
@veroniquecz dekuji, vim co je porodni plan 👍
@veroniquecz jasne, diky ☺️
Dokud jsem lékaře ve větší míře nepotřebovala, tak jsem byla hodně poslušná a na vše přistoupila. Určite, velice, velice špatne zkušenosti me nyní naučily zcela jinému přístupu a už se ozvu. Mám jiné mínění a bez problémů se ozvu. No díky za za to.

@tahejhula vis, kdyz ja mam fakt pocit, ze nechci nic zas tak vyjimecneho a kdyz za to budu az tak moc bojovat uz ted a delat z toho "kovbojku" a pak to treba vazne nepujde, bude me to trapit o to vic, ze sem pro to prece udelala vsechno, bojovala za to a stejne se to nestalo. jakoby se asi bojim zech okolnosti, abych neco neprivolala 🤦🏼♀️ ja nevim. ted to teda asi zni vazne uplne hloupe 🙈 ale ja sem rodila za covidu, o tyden a nebyl by tam ani manzel...doktorka z detske nemocnice, co stala ve dverich a cekala na malou, si stezovala, ze nemam respirator 🙄🤦🏼♀️ doktor co me rodil, ji k tomu rekl svoje...ja sem vlastne za ten porod vdecna, mam z nej dobry pocit. ale trochu se bojim okolnosti, ktere nevim, jake budou a nemuzu je ovlivnit...treba zase ten covid, predcasny porod, cisar, prekotny porod, ja nevim cokoli, nechci se proste k zadne predstave moc upinat (rikam, driv jsem vsechno opravdu hodne planovala a mela pocit, ze kdyz pro to udelam vsechno, tak to tak bude, ale to neni realita). na dverich bylo napsane, ze bonding neumoznuji kvuli covidu 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ jako vazne? proc? pokud to tam bude i ted a ja budu rodit normalne (tak aby to slo), rozhodne to chci vysvetlit, z jakeho duvodu. jako abych nenakazila dite, nez bude vysledek testu? nebo jaky to ma smysl? protoze to nekdo rekl?