Křestní jméno Honza

hejnas
1. únor 2022

Dobrý den, tuto diskuzi berte prosím jako informativní.

S partnerkou jsme vybrali našemu synovi jméno „Honza“ tak, jak je psáno. Jméno se nám velice líbí a oba jsme se shodli, že cca 150 let od národního obrození bychom měli mít možnost využívat českých podob jmen a nejen jejich např. hebrejských a německých variant.

Nutno podotknout, že cesta k zápisu tohoto českého jména do rodného listu byla velmi trnitá a náročná a vyžadovala využití i právních služeb, a proto jsme se rozhodli se o ni částečně podělit zde a případným dalším zájemcům předat veškeré další informace a zejména znalecký posudek s kulatým razítkem od jazykovědců s kladným stanoviskem - samozřejmě bezplatně.

K postupu matrik bych rád uvedl zejména to, že v rozporu se zákonem 301/2000 Sb. se matriky ohání knihou paní Knappové, která ale nemá žádnou legislativní oporu. Pokud jméno v knize nenajdete, tak po vás budou chtít znalecký posudek od Ústavu pro jazyk český, který ovšem nepatří do seznamu ústavů oprávněných ministerstvem spravedlnosti tyto posudky vydávat, viz http://datalot.justice.cz/justice/znust.nsf/$$S.... Podíváte-li se do seznamu znalců v oblasti jazykovědy, zjistíte, že ani v něm nefiguruje žádný zaměstnanec ÚJČ, viz http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/... (veškeré údaje jsou platné k datu psaní tohoto příspěvku). Po tomto zjištění a nabídce matriky a ÚJČ, že kdybychom si vybrali Johannese, Johana, Hannese či Hanse, tak by problém nebyl, jsme se rozhodli tento boj dobojovat stůj co stůj.

Výsledek jsem předeslal už v úvodu a velmi nerad bych, aby kdokoliv další toto martyrium musel podstupovat taky, proto nabízíme vše, co máme. Nenechte se prosím zmást tím, že v roce 2018 v ČR existovalo 7 Honzů, neboť většina se s velkou pravděpodobností nenarodila v ČR (v zahraničí je toto jméno totiž naprosto legální a existuje v minimálně 30ti zemích světa, což pro nás byl další šok a motor toto jméno v ČR „zlegalizovat“).

Na závěr věřím a chápu, že ne všichni se s tímto jménem ztotožní, ale pokud pro matriky a potažmo i ÚJČ jsou jména jako Análie, Rameses, Rocky, Ber, Keithi či spoustu domáckých jmen jako Bára, Hanka, Janek v pořádku, nedovedu si ospravedlnit, proč zrovna Honza by si své místo na světě nezasloužil.

makovice88
1. únor 2022

@hejnas Chudak kluk 😞 Urcite s tim v zivote vubec nebude mit problemy.

la_amanita
1. únor 2022

Víš, že ta tvá česká varianta Honza je zkomolenina německého Hanse, tedy Johannese?

hejnas
autor
1. únor 2022

@la_amanita Samozřejmě, navíc můžete do svého řetězce zapracovat ještě mezičlánek Hannes, což je česky Hanuš 🙂 ...mimochodem také "legální" jméno

evinahosta
2. únor 2022

Holky, za mě je to přece hezké, že se tady o to podělí. Jméno je to pěkné a věřím, že to muselo být únavné si ho “vydupat”, připadá mi, že kdyby to stejné martyrium podstoupili kvůli tomu, že chtějí Mellani a je povolena jen Melani (omlouvám se všem se jménem Melani, je to myšleno jako příklad u nás méně obvyklého jména, navíc ani nevím, která z forem u nás lze používat a která ne - berte to opravdu pouze jako příklad vymyšlený z hlavy), tak by se tady tomu nikdo nedivil..a když někdo chce Honzu, tak je to hned zkomolenina něčeho jiného.

Za mě moc krásné jméno! A i když nemám ráda “nadávání na úřady”, beru tenhle příspěvek vcelku s klidem a chápu jeho účel 🙂

biciklissie
2. únor 2022

Mě to taky přijde uzitecne a od autora pěkné, ze se podelil. Určitě se takova zkušenost a informace k ní bude někomu hodit. A co týká jména Honza, divím se, že to nešlo bez problému. Za mě je to fajn jméno a nic divného a ani pobuřujícího na něm ne shledávám. A vzhledem k tomu, že dnes se dává lecos, tak se nedomnívám, že dítě bude nějak stigmatizovane. Maximálně bude muset vysvětlovat, že je opravdu Honza a ne Jan. Já musím vysvětlovat svoje jmeno i příjmení a nijak mi to nevadí, jsem zvykla.

mourovatakocka
2. únor 2022

Proč mají lidi potřebu si "vydupat" nějaké jméno. To bude kluk happy jak dva grepy, až to bude všude vysvětlovat.

jarla
2. únor 2022

@makovice88 proč chudák kluk? Proč by s tím měl mít problémy? Ano, bude se setkávat s tím, že se lidé podiví nad tím, že se píše Honza a ne Jan, ale proč mít hned takovou hloupou předpověď ?

jancazao
2. únor 2022

Taky jsem ráda, že ses podělil, jméno se mi líbí 👍
Já jsem chtěla Ondru, ne Ondřeje, stejně mu tak nikdo říkat nebude. Ale porod byl docela rychlý a manžel zapomněl, na čem jsme se domluvili a do papírů napsal Ondřej.

ajja87
2. únor 2022

@makovice88 taky teda nechápu proč by měl být chudak?

vladenkamaminka
2. únor 2022

Proč chudák kluk? 😁😁😁 Moje jméno je Silvie, normální jméno, které je v kalendáři a mám s ním celý život problémy, 1.obcanka špatně vydána, první složenka s výplatou špatně napsaná atd .. i v práci mám certifikát k PC špatně vygenerovaný... Nikdo nebere v potaz, že Silvie a Sylva jsou 2 odlišné jména a měkké i je jen u Silvie, kdežto tvrdé jen u Sylvy... Stejně mě všichni píšou Sylvie a přitom toto jméno neexistuje.... Každý druhý ani neumí správně napsat Kristýna, myslím, že Honza na tom bude obdobně a věřím, že to přežije ☺️ já si teda jako chudák nepřipadam, že se lidé nezajímají a neumí psát, je jejich problém, diktují klientovi svůj email a že vše s měkkým a stejně za chvíli volá, že email neprošel 😁 páč tam stejně narval aspoň jedno tvrdé.. 😁

veruuu_kubesovic
2. únor 2022

@hejnas
Mám dceru Anabel a syna Eliáše, úplně normální jména které jsem našla v knize od paní Knappové - Jak se bude vaše dítě jmenovat? A žádné extra povolení jsem teda nepotřebovala...

kupi
2. únor 2022

@veruuu_kubesovic právě proto, že už byla u Knappove, tak si nic nepotřebovala..

felixfelicis
2. únor 2022

@vladenkamaminka Proč by neexistovalo Sylvie? Je to normalni pravopisna varianta, v CR jich je 2250 🙂

sinicka
2. únor 2022

Ja teda jednoho “Honzu” znám a na matrice problem nebyl. Klucina má 5 let.

gruyerre
2. únor 2022

@vladenkamaminka existuje jméno Sylvie. Stejně tak existují jména Silvie, Sylva a Silva.

bousovka007
2. únor 2022

Já si myslím, že každému jinému je celkem houbeles do toho, jestli bude mít cizí dítě se jménem v budoucnu nějaké potíže. Celý život se potýkám s tím, že musím složitě vysvětlovat chybu v příjmení a to i v tom vyvdaném. Ale beru to spíše s humorem.
Nehledě na to, že dnes jsou různé odchylky ve jménech vnímány naprosto jinak než před 20 lety.

evik19
2. únor 2022

Honza mi přijde v pohodě a v porovnání s ostatními variantami jména mi nepřijde, že by mělo být nepovoleno...Kdysi jsem slyšela o boji rodičů, kteří chtěli svého chlapce pojmenovat Tymián. Když jsem o té kauze slyšela naposled, tak kluk ještě pořád neměl oficiální jméno a hrozilo, že mu jméno přidělí soud. Myslím, že už mu byly snad tři roky. Doufám, že to nakonec dobře dopadlo a kluk nemá v rodném listě úplně jiné jméno určené soudem.

ninive211
2. únor 2022

Honza, proč ne. Stejně mu nikdy nikdo nebude říkat Jane. Maximálně tak Janku, Jendo, Jeníku nebo něco podobného, ale kdo už ho bude oslovovat jménem místo příjmení, tak oslovení "Jane" nepoužije.

makovice88
2. únor 2022

@jarla Mame to v rodine, ne primo tuto variantu, mame jine jmeno a je to des. Holka porad musi vysvetlovat, proc se pise tak a ne tak. Pusobi to tak, ze se predstavuje zdrobnelinou. Za me zybtecna komplikace do zivota.

makovice88
2. únor 2022

@ajja87 Ja zase nechapu neustalou potrebu nekterych lidi menit neco, co dobre funguje. Pan radsi podstoupi to vse, nez aby dal proste Jana? Nevidim v tom vubec rozdil, dam Jana a rikam mu Honzo, ne?
Kluk s tim proste bude mit problemy, ne ze ne.

ai30
2. únor 2022

@makovice88 Hele, vsimla sis vubec, ze se te @hejnas neprisel zeptat, co si o tom myslis, ale dal to sem jako informaci pro ty, ktere to zajima?

makovice88
2. únor 2022

@ai30 Jasne, ze vsimla. A neni to nahodou diskuzni forum? 🤔

petradt1986
2. únor 2022

Beru na vědomí a dekuju za příspěvek.
Nechápu ty moratoria s takovým normálním jménem. Když existujou a jsou v pořádku jména, kde mi to rozum fakt nepobírá, že někdo dokáže takový jména dát dítěti. A že to vůbec "jde".

jarla
2. únor 2022

@makovice88 taky to máme v rodině, kluk rozhodně chudák není a ano občas musí zdůraznit,že se jmenuje tak a ne tak a ano, občas zaslechne názor dotyčné na jeho jméno,ale už od mala je mu to fuk

kami1984
2. únor 2022

@vladenkamaminka zrovna kolegyně je Sylvie

carrie_b
2. únor 2022

@vladenkamaminka Dcera je Silvie, nechtěla jsem dávat Sylvu. Ani Sylvii , což mi plno lidí radilo, jako že to bude zajímavější...říkala jsem, že budu ráda, že bude mít jméno tak, jak je v kalendáři, nebude se to lidem plést.... A i na smutečním věnci byla na stuze dcera napsaná jako Sylvie!!! Opravdu nechápu... Všichni jí říkají Sylvo, my doma jedině Silvie nebo Silví...

makovice88
2. únor 2022

@jarla Dobre pro nej 👍

vladenkamaminka
2. únor 2022

@kami1984 v pořádku, ale v kalendáři není...Tam není ani moje maminka Vladimíra a slaví na muzskeho Vladimír 😁

vladenkamaminka
2. únor 2022

@felixfelicis
@kami1984
@gruyerre
No a vidíte to 🤣🤣 sama v tom mám zmatek a divím se, že zbytek lidí okolo mne také 😁😁😁

rebe
2. únor 2022

@hejnas Jsem překvapená, že to byl takový problém. Předpokládala bych, že doložení žijících Honzů naprosto stačí k doložení toho, že se jedná o existující jméno. Navíc se vyskytuje v různých seznamech jmen, na wiki je uvedeno jako obdoba jména Jan, ne jako domácká varianta. A Janek povolený také je. Jak vám zamítnutí zdůvodnili?