icon

Lockdown. Jaký je váš názor?

31. říj 2020

Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)

ev.ka
31. říj 2020

@kakba z toho příspěvku mám pocit, že si žijete jak kdyby se nechumelilo...ale kdyby se bez řízeného lockdownu všichni stáhli co nejvíc na 2tydny, tak by to určitě pomohlo. A ne zrovna doporučovat dávat děcka hlídat rizikové skupině a chlubit se, jak fungujete bez zásadních omezeni.
Náš nejmladší měl tento týden narozeniny a nikdo z rodiny mu nepřijel popřát.
Takže se někteří z nas snažíme zavřít doma, aby to co nejrychleji přešlo a můžeme tak být donekonečna, pokud ostatní žijí bez omezeni a riziková skupina si trajda po obchodech a vymeta akční nabídky.

dard
31. říj 2020

@werumka Vystihla jste to úplně přesně. "Svobodný člověk se umí upozadit pro dobro celku a ví, že tím svou svobodu neztrácí." Bohužel spousta lidí považuje jen nošení roušek za "braní svobody". Je to na každém z nás. A čím později to pochopíme, tím horší budou (nejen) ekonomické následky. Pokud se i v současné době, kdy některé nemocnice přetékají ve švech, najdou lidé, kteří se ve 20 lidech schází, aby zapařili (viz příspěvek výše) a je jim jedno, jaké to může mít následky, žádný lockdown nepomůže.

marcicek84
31. říj 2020

@denisahlavicova tak ty zavrene skoly jsou fakt chyba,nastesti skolky neste jedou,bohuzel se najdou i taci,kteri lamentuji nad tim,kdyz chce dat nekdo dite do skolky,tady je videt,jak to uz lidem vlezlo na mozek,z vlastniho strachu zadaji po ostatnich nesmysly, aby byli jeste sktriktnejsi nez byt museji,pritom bylo jasne receno vcera na tiskovce ze z 5500 skolek je jen 32 klastru covid v cele CR.Nevim tedy ceho by se mely maminky bat poslat dite do skolky. Meli by urychlene otevrit cely prvni stupen ZS,zacina to byt prehnane...

kakba
31. říj 2020

@ev.ka slunicko, ale my zijeme vsichni v jednom dome. Takze ja nemuzu zabranit tomu, ze bych je nenakazila. A poprosim te, nehazej me do pytle s ostatnima, co nic nedodrzuji. Jestli se ti neco nelibi. Rvi na duchny, co trajdaj po kauflandu 2x denne a jdou si koupit 1 rohlik a 1 chleba. Ze to mas za potrebi se rozcilovat. Zij aspon trosku normalni zivot nez pred C...

alcar
31. říj 2020

@ev.ka aby to co nejrychleji preslo... to je sice hezke, ale stejne ten virus nezmizi, mozna budou dalsi faze a to se budeme pokazde takhle lockdownovat? To uz se asi nikomu libit nebude. Nebo jak si predstavujes dalsi vyvoj? Mas nejakou predstavu, jak to bude pokracovat, kdyz tahle faze skonci treba v prosinci? Vzdycky me zajima, jak smysli lide tohoto nazoru.

marcicek84
31. říj 2020

@alcar on spis nikdo neresi tu udrzitelnou strategii a co bude dal...az se o tom prestane psst,tak bude po problemu...a kdo to odnese deti, nektere budou mit i rocni mezery ve vyuce,vybrana povolani,podnikatele....neni mozne cloveka dlouhodobe drzet pod zamkem,clovek je tvor spolecensky,takze vidat se s lidmi je zivot.Nemeli bychom se nechat zastrasit,jsou v tom evidentne jine plany,nikdo nikomu nahore neslo o lidi dole,chtelo by se to probudit....ale to asi vetsina lidi nedokaze...

krtcice
31. říj 2020

@ev.ka to mi ale přijde strašně smutné, že synovi nepřijeli popřát, ale vaše / jejich věc. Nikdo nezakázal návštěvy rodin v rozumném počtu. Můj syn měl včera jen svátek a rodina mu popřát přišla či přijde.

ev.ka
31. říj 2020

@krtcice ale to si zvolili oni, my je zvali... mediální masáž, pan Flégr nazval děti radioaktivním odpadem

krtcice
31. říj 2020

@ev.ka ano, to je pravda, média úplně lidi blbnou. Opravdu je mi to lóto i za Tvého syna...

marcicek84
31. říj 2020

@ev.ka my jsme oslavyjeste stihli v pulce rijna,nevim jak by tomu bylo pozdeji,ale jsme za to radi,pripravkt dite o oslavu a darky je dost blbe...
Flegr ted kdesi placal,ze skoly by se mely ktevrit az v cervnu a ucit by se mely deti v lete a hlavni prazdniny by se mely presudnout ted na zimu...ten pak je extremista,nevim kdo mu normalni mu muze naslouchat....

krtcice
31. říj 2020

@krtcice * líto 🤦‍♀️ omlouvám se za překlep

me_druhe_ja
31. říj 2020

@krtcice Kluk má 11/11 narozky... první. :( Bohužel ve Francii je zakaz cestování přes "kraje", takže nemůžem jet za pritelovou rodinou na oslavu. :( Strašně me to mrzí, ale aspoň přijdou sousedi a tak. A bude mít ještě malou oslavu trochu dopředu tady v ČR.

alcar
31. říj 2020

@me_druhe_ja ty hranice kraju jsou nejak hlidane? Tohle je myslim i v Holandsku...nebo minimalne na jare bylo.

me_druhe_ja
31. říj 2020

@alcar Jako není to hlídaný nějak systematicky, ale hlídá a kontroluje se to dost...Na jare to tak bylo. A pokuty za to nestojí. :(

alcar
31. říj 2020

@me_druhe_ja tak mozna uz jen to, ze te odchytne nahodna silnicni kontrola by byl pruser. To je fakt. A jak to zvladate? Opruz, co?

bigbig
31. říj 2020

@alcar Oficiálně se nesmí dál než 1km od domova. Ne že by systematicky hlídali na hranicích mezi regiony, ale namátkových kontrol je fakt hodně. Když jsi dál než 1km od domova a nemáš potvrzení že jedeš do práce nebo k doktorovi, máš problém. Pokuty jsou celkem vysoký (135 nebo 1500 euro - to už si člověk rozmyslí no...).

martaskaaa
31. říj 2020

Necetla jsem celou diskuzi. Ale kdo nadával, že jejich děti od září nebudou nosit ve škole roušky? Rodiče. Tak to teď mají s plnou parádou 👍🏻

alcar
31. říj 2020

@bigbig ty jo a to jsem si myslela, ze Frantici takovato narizeni nepotrebuji, ze jsou sami zodpovedni. 😃 Myslis si, ze by to takto fungovalo i bez tech vysokych pokut?

marcicek84
31. říj 2020

@martaskaaa zijes v tomto state a na teto planete?To sis jistojiste stacila vsimbout,ze i tam kde ty rousky byly jsou na tom stejne (jsou jen ve 14ti dennim az mesicnim skluzu za nami),to neni o tech rybarskych sitich na puse,alias rouskach...

bigbig
31. říj 2020

@alcar Nevím. Já na jaře strašně nadávala, že přece nejsme děti a že jsou lidi zodpovědní sami a blabla. Ale teď si myslím že bez pokut by se na to určitá menšina fakt vyprdla úplně. Stejný je to v Belgii, tam na to taky určitá část obyvatelstva kašle.

sudylichozrout
31. říj 2020

Zasadne s nim nesouhlasim.

alcar
31. říj 2020

@bigbig no ja uz dva mesice posloucham a ctu, ze to je jen vysada Cechu. 😃 Tak neni... Asi je to vsude.

me_druhe_ja
31. říj 2020

@alcar Já jsem teď s malým v ČR, letíme zpátky příští neděli. To jsem vůbec zvědavá na letiště a tak. Ještě letíme do Paříže, musíme tam přespat, protože má v pondělí doktora tam. A je to 400km od nás. 🤷 Jinak mě se to zas tak extra nedotýká, sice můžeš km od baráku, ale my bydlíme uprostřed polí, takže stejně couram furt stejně. 😃 Kilometr nekilometr. 😀 a když musím někam dál, stejně jsou to doktoři a tak.

purplerain
31. říj 2020

Jsem proti úplnému lockdownu. A hlavně si myslím, že by se děti měly fofrem vrátit do škol.

alcar
31. říj 2020

@me_druhe_ja no a jak to maji lide, kteri jezdi za praci do jineho kraje? To taky muzes?

me_druhe_ja
31. říj 2020

@alcar To jo, můžeš. Ale musíš mít papír bod zaměstnavatele, že tvá práce vyžaduje tohle cestování. To má přítel, on je obchodak.

marcicek84
31. říj 2020

@purplerain ani deti urychlene do skol,uz to neni vtipne,cetla jsem nejaky clanek,kde bylo jasne receno,ze ty deti co je toto postihlo budou znevyhodnene na trhu prace,pravdepodobne budou mit i nizsi prijmy a budou dosahovat ve vzdelani horsich studijnich vysledku...to uz skoro vypada jako cil mit poslusne ovecky....

marketa11112
31. říj 2020

Uzavirka uz mela davno byt pri nizsim poctu nakazenych. Lide by meli byt zodpovednejsi a zit tak, aby jejich zivot a jejich svoboda nezasahovala do zivota a svobod druhych. Chtelo by to vice empatie a nemyslet stale jen na sebe.

bigbig
31. říj 2020

@purplerain Tady ve FR je poměrně přísný lockdown, ale všechny školky a školy (i střední) jsou otevřené, od pondělí pojede akorát VŠ distančně. Za mě dobrý kompromis. Uvidíme jak velký vliv to bude mít na snížení čísel, ale zařízlo se to tu ještě relativně včas (respektive za 5 minut 12 a ne 5 minut po 12 jako v ČR).

sudylichozrout
31. říj 2020

@marketa11112 Empatie ti podnikatelskou pujcku, hypoteku a zivotni naklady nezaplati.

Strana