icon

Lockdown. Jaký je váš názor?

31. říj 2020

Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)

nita1984
31. říj 2020

@leniczka23 ja také vim, co to dokáže. A ne, nejsem zahledena do své pravdy, jak jsem psala, jsem PRO restrikce, ale jinak nez se delaji (i kdyz patrim mezi ty, co musí platit odvody a sedět doma, do prace nesmím), ale vážně mi vadí, ohaneni se cisly, která maji k realitě daleko

mamikry
31. říj 2020

@andrea93133 A prosím, které důvěryhodné zdoje uvádí, že má chřipka větší smrtnost? A chřipka je podle Vás přímá příčina úmrtí? Je to respirační virus, který může zabít člověka s rakovinou stejně jako covid, takže kolil lidí tedy v té statistice zemřelo S chřipkou... Nemocnice, zejména regionalní, ve švech praskají. Benešov, Kroměříž, Zlín, Uherské Hradistě a to jsou jen ty, o kterých vím.

nita1984
31. říj 2020

@mamikry a proto třeba Motol ma 500 volných lůžek s kyslíkem (včerejší info přímo od nich), to samé Bulovka.... problém jsou sociální hospitalizace - pacienti s lehkým průběhem nebo bezpříznakoví, kteří ta lůžka plni, protože napr v LDN pro ne nemají dostatečnou izolaci

bigbig
31. říj 2020

@andrea93133 Jaké konkrétně důvěryhodné zdroje máš na mysli? Samozřejmě že při covid se zemře na zápal plic, to není objev století. Pokud máš dojem, že na covid umírají jen umírající, přečti si tuhle studii z University of Glasgow https://wellcomeopenresearch.org/articles/5-75
Z ní vyplývá, že koronavirus průměrně zkracuje život u mužů zhruba o 13 let, u žen zhruba o 11 let. To znamená že, prostě ti lidé by, nebýt koronaviru, žili o tento čas déle, nezávisle na jejich věku a komorbiditách. Říkají to ostatně i čeští lékaři, kteří pracují s covid pacienty, že spousty z nich by tu bez covidu byli ještě dlouho a měli šanci na kvalitní život.
Já chápu, že z psychologického hlediska je jednodušší si říct, že prostě umírají jen ti, kteří by za 14 dní umřeli stejně. Ale bohužel to často není pravda.

surikata131
31. říj 2020

Vzhledem k tomu, jak jsou zaplněné nemocnice a už to pomalu přestávají zvládat, tak bych dala tvrdý lockdown co nejdřív, protože k němu nejspis stejně dospějem. Takhle to budou šolíchat napůl kdoví jak dlouho, než to k němu stejně dospěje.

nita1984
31. říj 2020

@surikata131 odkud je info o přeplněných nemocnicích? Např Motol ma cca 500 volných lůžek s kyslikem 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

mamikry
31. říj 2020

@nita1984 Ano, protože jsou to velké nemocnice, které navíc nechtějí přijímat pacienty z regionů. Regionální nemocnice jsou na tom jinak, některé jsou už teď na hraně možností, žadají o ventilátory a z rezerv jim je dosud neposkytli. Pouze jim dali kontakty na výrobce. Sociální hoslitalizace nemají téměř žádné.

krtcice
31. říj 2020

Nesouhlasím a ani nesouhlasím s tím, co je teď. Proč třeba nemohu jít koupit zimní boty sobě a dětem do obchodu, kde nás vždycky bylo i s prodavačkama max 20 lidí na celý obchod, ale stovky lidí v Kaufu nevadí. Na hlavu postavený.

nita1984
31. říj 2020

@mamikry ale to neni chyba Covidu, ale ekonomického vedení nemocnice a komunikace s vladou. To lockdown nevyresi

mamikry
31. říj 2020

@nita1984 To ani netvrdím. Lockdown mohl řesit situaci, kdyby se udělal včas. Ale šíření zpráv, že je dostatek kapacit a umírá se s covidem, to nám nijak nepomůže, naopak se věci zhorší, protože lidé přestanou brát situaci vážně. A že vážná fakt je.

drep
31. říj 2020

@nita1984 to není pravda a dost mě tohle šíření lží irituje. První dg. Podle metodiky drg ta, která přivedla pacienta do nemocnice. Pokud přišel pro covidovou pneumonii, tak to bude covid. Pokud přišel k osteosyntéze zlomený nohy a náhodou se zjistí covid, tak to bude zlomená noha. Výkaznictví je součást mý pracovní náplně, takže jo, fakt se v tom orientuju. To jsou uvedené dg. Druhá věc je list o prohlídce zemřelého, dá se vygůglit. Tak udáváme bezprostřední příčinu úmrtí - obvykle respirační selhání, septický šok nebo třeba edém mozku a pak základní příčinu úmrti, tedy ta (ty) co vedla k té bezprostřední, což může být covid. Pitva není povinná, pitva se i za normálního stavu indikuje tam, kde máme néjakou pochybu. Jako pokud mi přijde člověk s ards a covidem a zemře, tak fakt pochyby nemám 🤷‍♀️

andrea93133
31. říj 2020

@bigbig pokud si to přečteš pořádně, nikde nepíšu že umírají jen ti, co jsou jinak nemocní.. vím že umírají i jinak zdraví jedinci, ale pořád ta smrtnost není tak velká jako u jiných nemocí, není to jen o chřipce 🤷‍♀️ a ten život zkracují i jiné nemoci, takže článek o ničem, když nebudeš mít rakovinu, nebo jinou nemoc, taky budeš mít šanci na kvalitní život 🤷‍♀️ mě upřímně se*e, že najednou neexistuje nic než Covid, ostatní se přehlíží, operace se přesouvají na dobu neurčitou a to i u pacientů kteří to vážně potřebují k životu 🤮 nechají nás umírat postupně a ne na Covid, ale na jiné nemoci, které teď jdou úplně stranou 🤦‍♀️

drep
31. říj 2020

@nita1984 tvrdí politik ludvík, takže je to 100%pravda. Vidím do situace jednoho celého kraje a ta fakt růžová není.

bigbig
31. říj 2020

@andrea93133 Dobře, tak jinak. Jaké jsou tvé důvěryhodné zdroje, které ukazují, že má chřipka větší smrtnost?

bigbig
31. říj 2020

@andrea93133 A ano, smrtnost covidu není velká. Není to ebola. Ale zase je mnohem víc nakažlivý. I při relativně malé smrtnosti z toho může být velmi mnoho mrtvých. Že se přesouvají operace jinak nemocných je sakra špatně, na tom se shodnem. A je to důsledek toho, že se v Česku koronavirus vymknul. A možná pokud by se udělala opatření zavčas, nemuselo k tomu vůbec dojít.

me_druhe_ja
31. říj 2020

Diskuze založena jen kvůli tomu, aby se tu pohádali dvě skupiny. Opět důkaz, jak média místo toho, aby se snažili společnost udržet v klidu a pospolu, tak v honbě za senzací vytvořili dvě extrémní skupiny, kde jedna je extrémně bojácná a nejraději by všechny zavřela doma na půl roku a druhá má zas totálně u prdele. Žádnej rozumnej stred.

mamikry
31. říj 2020

@andrea93133 A co mají dělat jiného, když se jim denně do nemocnice valí lidé, co nemohou dýchat nebo mají oběhové selhání, embolii? Musí je ošetřit na úkor těch, kteří v tak akutním stavu nejsou. Jestli je to nefér a hrozné? Jo, je. Proto mě štve tohle zlehčování věci, jako je přirovnávání ke chřipce, která takové selhání systému nezpůsobí.

mamikry
31. říj 2020

@me_druhe_ja To je ale taky dost zjednodušené shrnutí. Já třeba extrémně bojácná nejsem, nejsem ani popírač. Jsem realista a snažím se věci kriticky posuzovat, často i ze zdrojů mimo média, tzv. přímo z "akce".

me_druhe_ja
31. říj 2020

@mamikry Tak to jsi výjimka. Jinak se podívej na diskuze. Prostě většina společnosti je buď na jedné nebo na druhé straně.

krtcice
31. říj 2020

@me_druhe_ja jako souhlasím že diskuze malinko "zbytečná" je. Někdo s lockdownem souhlasí, někdo nesouhlasí, vyjádřit se můžeme ale zas mi přijde zbytečné si kazit sobotu hádkami, nás obyčejných lidí se stejně nikdo neptá co a jak by jsme v naší zemi chtěli a nic tady od kompu nevyřešíme 🙂

andrea93133
31. říj 2020

@mamikry http://www.martinazajickova.cz/clanek/chripka/ zkus si nejdřív přečíst něco o chřipce, ne o viróze, ale pravé chřipce a pak tu piš že tu někdo přirovnává ke chřipce 🤷‍♀️ když je chřipková epidemie, jsou v nemocnicích zákazy návštěv a tím to hasne 🤷‍♀️ většina lidí přejde Covid buď bezpříznakově, nebo jako virózu, to procento co jsou teď v nemocnicích se dá srovnat s chřipkovou epidemií 🤷‍♀️

bigbig
31. říj 2020

@me_druhe_ja Jako média určitýho typu tu situaci brutálně vyostřujou. V Česku je společnost fakt solidně rozdělená. Ale není to jen vina médií. Ty bys například mě určitě šoupla do kategorie vybátých lidí, co by nejradši seděli půl roku doma. Ale já jsem původní profesí vědec, biolog. Televizi nesleduju, ani jí nemám, bulvár a podobný už vůbec. Myslím že v rámci svý profese si celkem dokážu najít relevantní zdroje a kriticky myšlení je základní charakteristika vědce. A já tady vidím fakt velký podceňování situace. Panika nikomu nepomůže, ale podceňování už vůbec ne. A ne, sedět doma půl roku se mi fakt, ale fakt nechce.

andrea93133
31. říj 2020

@bigbig já se omlouvám, ať hledám jak hledám, nemůžu to na netu najít 🤷‍♀️ a to nemyslím ironicky, vážně už tam ten článek není, i když jsem ho měla uložený, háže mi to eror 🤦‍♀️ byl tam graf celosvětové i přímo v Čr úmrtnosti na nemoci (HIV, chřipka, rakovina, včetně Covid) ale i na podvýživu atd.. 🤷‍♀️

mamikry
31. říj 2020

@andrea93133 Ano, je mi známo, co je to chřipka. Loni ji prodělala půlka mé rodiny, typ A. Teploty, jeden zápal plic (věk 60+), hospitalizace žádná. Covid půlka rodiny mé kamarádky. Dva členové 60+ JIP a ARO. 3 týdny v nemocnici, stále nejsou v pořadku.

drep
31. říj 2020

@andrea93133 mám devět let praxe, sedm na aro, tj. Zažila jsem 7 chřipkových epidemií. V chřipkové epidemii když leželi na aro dva pacienti v pronaci (záchranná technika pokud jenom ventilátor nestačí), tak už jsme se děsili, jaká to bude brutál služba. Dneska tam leží v pronaci 8 pacientů a nikomu už ani nepřijde, že je to divný. Covid pacienti už potřebují všechny tři naše stanice. Ne, tohle fakt není chřipková epidemie, v té totiž prakticky všechnu kapacitu intenzivní péče nevyčerpají pacientu s jednou dg., takže nezbyde pro ostatní. Protože člověk po operaci plíce nebo střeva potřebuje jipku a kdyžje jipka obsazená, nemůže být operován.

michaela666
31. říj 2020

Doufám, že nebude !!! Aby mi chlap přišel od března o 3 práci kvůli opatřením souvisejícím s covidem? Tak to už bych si šla hodit lano na višeň. To, že se nám potento všechno co se dalo ( vlastní bydlení, super placená práce,...) s tím jsem se nějak smířila, ale teď už bych to po 3 asi nedala. Ta nejistota, že zase přijde, jak krachla další firma pro kterou pracuje mě hodně stresuje. Já musím sedět doma s bříškem a všechna tahle finanční zátěž je na něm, což mě hrozně štve, ale kvůli komplikacím se do práce opravdu vrátit nemůžu, abych mu s tím pomohla.

denisahlavicova
31. říj 2020

Já nesouhlasím. Děti nehledě na to, do jaké třídy chodí potřebuji normální výuku, ať jim dají stity aby se nemusely dusit v rouskach. Beru školky, dětem to nevysvetlite. Venku se bojím stáhnout roušku kvůli tomu abych se vysmrkala nebo něco viděla přes brýle nehledě na to, že když jdu s kočárem tak tady ty kopce jsou zahul i bez roušky. Obchody zavřené, potřebuju nakoupit zimni oblečení pro sebe i dítě a rozhodně se mi nechce platit 2x tolik za věci z netu. Je to prasarna. Umírá tisíc lidí denně na jiné nemoci, ale za vše může covid, protože z toho mají prachy. Známé babička umřela na infarkt a v úmrtní zprave měla covid.. kamarádove rodině přišla sms ,že je jejich deda pozitivní ( je 6 let mrtvý) .. Samozřejmě vše dodrzuju, podle jejich příznaků jsem měla koronu minimálně 4x za tento rok.. Vůbec nesouhlasím se zákazem vycházení a kontrolovanim, jestli jsme vážně rodina, když nebudeme mít roušky v autě. V mém případě bysme dostali pokutu, protože já i přítel máme jiné příjmení, jeho brácha a přítelkyně též. Ale vážně.. k čemu to bude? Stejně se každý sejde ve 20ti lidech doma a ozerou se, tak jaký to má význam? Kravina.

janinasm
31. říj 2020

Protože máme v rodině seniory, o které se velmi bojím, jsem pro lockdown. Dokud lidé nezačnou přemýšlet, tak se nakazenej počty budou neustále zvyšovat a pak ty naše nakazeny dedousky a babičky nebude mít kdo ošetřit. Takže za mě lockdown ano. Ona tady je hezky vidět, že lidem, kteří jsou už teď proti všem možným opatřením, byť se to týká jen obyčejného nošení rousek, tak že jim na seniorech vlastně vůbec nezáleží a je jim jedno, zda umrou nebo ne.

werumka
31. říj 2020

Já má takovou otázku do pranice: co myslíte, že se stane s krivkou nakazenych, když přijde tvrdý lockdown? Odpoved je bohužel taková, že skoro nic. Vlak už se rozjel. Člověk musí primárně převzít osobní odpovědnost. Za sebe, svou rodinu, své blízké. Nečekat na příkazy a zákazy. To fakt furt v sobě máme tak hluboce zakořeněný socík, že jen neustale čekáme, az nam vláda něco řekne, abychom se proti tomu mohli vymezit a ponadavat si, jak nám to bere svobodu? Svobodný člověk se umí upozadit pro dobro celku a ví, že tím svou svobodu neztrácí.

alcar
31. říj 2020

V teto fazi uz lockdown rozhodne ne. A rozhodne by se mely vratit prvni az treti tridy do skol, bez ohledu na situaci.

Strana