Lockdown. Jaký je váš názor?
Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)
@marketa11112 my mame hodne rozumnou hypo i hodne rozumny leasing. Ale v zivote by me nenapadlo, ze bude jednou nouze o praci v oboru mezinarodni dopravy.
Já vůbec nevidím žádný rozdíl v totální lockdown a nynější situací. Od září se mělo vše usměrnit a zároveň během prázdnin uzavřít hranice. Teď je pozdě téměř na vše. Na vše doplácí pouze malé a střední podniky + OSVČ. Všechny prachy ze supermarketu jdou do zahraniční + Babiš bude mít fajn Vánoce. Teď si zase koupil důchodce 5 tisíci a je to jasný cíl pro další volby. Říkat, že si někdo vzal hypotéku a nemyslel, že bude nemocný atd. To bych tak nebrala. Spousta lidí mělo rezervu, ale když jedou na úspory půl roku a možná i déle...kde budou brát dál? Dívala jsem se na pronájmy nebytových prostor v Praze a to je mazec kolik je teď volných prostor. I to je jasný ukazatel, že to není žádná sranda hlavně i ekonomicky. Zdravotnictví je v průseru s personálem x let takže tohle se dalo čekat. Na co čekali ředitelé nemocnic přes léto a neřešili brigádníky včas? To je pochybení vedle pochybení, ať politické nebo ve vedení v různých oblastech zdravotnictví.
@fandysek_1 přesně tak...
@marcicek84 oni cisla o uzavřených školkách nemají.Od 13.10 se nepočítají. Z našeho soukromého počítání je školek již velmi mnoho.
Když už propouštějí ve velkém firmy, které mají měsíčně zakázky za několik milionů je to průser. Manželova první práce...firma s 25 letou praxí, 800 zaměstnanců, vyrábí pro zahraničí. Výsledek po posledním propouštění v červnu - 150 zaměstnanců, které si nechali a i ti chodí do práce za 3 dny v týdnu za 60%, zbytek je na dlažbě. Plat měl slušný, ale v papírech pro pracák přiznané minimum ( do teď to řeší s jejich účetní, jak jí systém mohl vyplivnout tak směšný výpočet pro pracák),jako nezaměstnaný měl nárok na necelých 8 tisíc. Žádné půjčky nemáme, dítě na cestě a úspory se tenčí. Nechci vědět jak žijí lidi, kteří přišli kvůli těmhle chaotickým nařízením o práci a doslova živoří, protože neměli žádný finanční polštář.
@fandysek_1 a vis co je nejhorsi? Ze ani po tomhle pruseru se v tom zdravotnictvi nic nezlepsi a nezmeni. Nicmene si porad myslim, ze tu situaci zvlada nase zdravotnictvi uplne uzasne, i kdyz je to neskutecne narocne. Pri techto cislech na jare v Italii byli uz uplne v prdeli. Myslim, ze dokonce meli ta cisla jeste nizsi nez my ted. Ale byli tehdy znevyhodneni zcela neznamou situaci...to je fakt.
@janoma Plaga včera v poslanecké sněmovně ty čísla říkal, že si to zjistil z UZISu, že tam je mají, jenom se nezveřejňují a že z 5500 školek mají jen 32 klastrů s coronou...
@alcar jako poklona všem v nemocnicích o tom žádná. Jsou dobrý a když bych neměla doma 2 malé děti a třetí na cestě šla bych jako dobrovolník pomáhat. Mám částečně zdravotnický obor. Nezmění se nic a sestry budou stále nedoceněny.
My uz stejne takovej soukromej lockdown mame (manzel na HO od brezna, dcera ma skolku zavrenou, na nakup chodime 1x tydne, temer veskere kontakty "utnute", chodime jen do lesa ci jezdime porad na nasi zahradu), takze mne by nevadil a myslim, ze by spolecnosti prospel. Cim driv bude, tim to bude lepsi pro zdravotnictvi i celkove pro ekonomiku (ta trpi tak jak tak, a pry LD pomuze, aby se ekonomika driv restartovala)...
@michaela666 at doloží na úřad práce výplatní pásky a ELDP za rok 2019, tyto doklady ukáží chybu účetní.
@alcar vim,ze je to na pytel. Mam zivnostak a pridej mi stoji, otec ma zavreny obchod. Jen neumim postavit zivot cloveka do rovnitka ci nad ekonomicky aspekt.
@alcar ne pridej, samozrejme prodej. )).
@editah222 Díky za radu, vypadá to nadějně a měli by mu to doplatit zpětně. 🙂
@marketa11112 ono je to o celkovem pohledu na zivot. Jelikoz uz mam nejake zkusenosti s umiranim lidi, tak mi treba v nynejsi situaci prijde silene napojovat na ventilator 80letou babicku s alzheimerem. Ano, pro nekoho to muze znit hnusne, ale to je proste zivot. Plno lidi denne umira i na jine nemoci a nikdo si u nich nikdy nerekne, ze mohl zit klidne jeste dele, kdyby tu nemoc nemel. Protoze tohle se ted deje aktualne s covidem. Pimalu mi to prijde, jako by se nikdo nesmel nakazit, protoze kdyz se nakazi, tak za to muze ten od vedle, ktery resi, ze prisel o praci a nesouhlasi s LD. A pritom jsou i jine dg., ktere pripravi o zivot cloveka a tohle nikdo neresi, protoze rakovina neni “nakazliva”. Proste to tak je.
Vadilo by mi to. Už se těším až nám vše otevřou. Fakt mi chybi bazény, hernicky, aktivity. A teď na zimu o to víc.
Fuck off😤
lockdown? neboli cesta ke stavu, který již nikdy nevrátíme...
ono následky budou strašné.. těch lidí co budou bez práce.. ty školy, které budou plné děti, které už meškají - a to se projeví později teprve že generace je zase "blbější".. no ty děti dobre, přežijem, ale ekonomika co přinese? bude nám hodně blbě.. teprve to příjde. Restaurace budou otevřené ale lidé tam chodit nebudou.. já si myslím že to bude hodně ještě zajimavé.. jo a mimochodem, pokud mě chcete poučit o umírajícíh lidech.. jo vím. čtu, koukám na zprávy.. je to o tom, jaké čemu dáte reklamu.. a tu ted covid má hodně dobrou,.
@alcar samozrejme chapu tvuj pohled. Ale preci nejde jen o lidi ve vyssim veku a s mnoha nemocema. Ikdyz take. Ma babicka v 80 chtela opravdu hodne zit. Zemrela v 92 letech ve spanku. To same prababicka z druhe strany. Byla by skoda, kdyby prisly treba o 10,15 let zivota. Chapu ale, ze pri napojeni na pristroj, je treba zvazovat vice faktoru. Na rovinu,jsem rada,ze o tom nemusim rozhodovat ja.
U nas ted aktualne resime- u manzela v praci to vypada, ze bude jeden clovek mit coronu. Zitra jde ma test. Nevime,zda by musel do karanteny manzel ( a ne jen on, i ostatni z prace) a nebo pak i my ( ja a deti). Nebo na testy? U nas v praci kolegyne coronu mela, do karanteny sla jen ta, co s ni byla posledni den.
Ja jsem pro a udelala bych to uz drive, hned od zacatku a uz mohlo byt po vsem, takhle ekonomika a my utrpime vice ztrat nez kdyby se vše zavřelo najednou a hned.
Nesouhlasím a podle mě už letos ani nenastane, když mluví o otevírání obchodů za cca 14 dní a rozmyšleji, které děti ze ZŠ půjdou dříve a které později. Myslím, že celkem stačí, že podle odhadů zkrachuje 40% restauraci....Nevím, kde by pak stát bral na podpory v nezaměstnanosti a další sociální dávky. Ledaže by zvedl daně, to chcete?
@andrea93133 Doporučuju tenhle rozhovor s českým imunologem Zdeňkem Helem, mohl by tě zajímat. Vysvětluje jak je to se smrtností covid a chřipky.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/do-normalu-s...
@marketa11112 Do karantény jde ten, kdo měl rizikový kontakt, tudíž manžel, vy zatím ne, až pokud bude pozitivní.
Někdy si říkám, jestli by řada starších nevolila sice kratší život, ale kvalitnější a po boku rodiny, musí být hrozné být sám v ústavu bez návštěv.
Takze pan Hell je z USA,tedy ta predpoved je pro USA?Pac jestli ma byt na podzim 2021 a zimu treti vlna a zavrou zas skoly,tak letosni prvnacci budou doma i celou druhou tridu,to se fakt nekdo musel zblaznit...a lonsti prvnaci budou doma nejen prvni,ale i druhou a taky 3 tridu?🤦🏻♀️🙊🙉🙈
On je existuje takový pěkný článek od virologa Plevky a já si dovolím citaci z něj:
"Školní docházka mnohonásobně zvýší množství sociálních kontaktů dětí, což přispěje k šíření koronaviru. Ale společenská cena za to, že by děti tak dlouho nechodily do škol, je podle mě ještě vyšší než cena na zvýšený počet onemocnění a úmrtí na koronavirus. Ztráty na vzdělání dětí jsou velmi těžko vyčíslitelné. Kvůli přerušené výuce budou mít současné děti horší vzdělání, což se v budoucnu projeví omezeným pracovním uplatněním a nižším příjmem.To jsou faktory, které mají zásadní vliv na kvalitu a délku života. Tohle doléhá na děti od základní školy až po vysokoškoláky."
Já si zase myslím, že uzavření škol pomohlo tomu, že se konečně snižují počty nakažených. Určitě není náhoda, že to je dva týdny po uzavření..Děti jsou v podstatě z většiny bezpříznakové, ale donesou to to domů do rodin.
Osobně si nemyslím, že půlroku bez škol sníží dítěti IQ. Pokud je člověk schopný, dokáže si dodělat vzdělání sám.
Problém vidím u prvních tříd a u učňovských oborů, zaměřených na praxi. Ale na většině středních škol distanční výuka funguje bez problémů.
@78marcela a co se tim vyresilo,povinnosti tech deti I.stupne se zase nevalily na rodice,v prvni a druhe tride to dite samo jen velmi tezko zvladne se ucit samo nebo nejskou online vyuku...Jediny kdo chtel zavrit skoly byli ucitele...skoly nikde v takovem rozsahu jako u nas zavrene nejsou a doufam,ze si uvedomuji jak vlada,tak i ucitele ze pristi skolni rok,tedy 3.rok po sobe uz se o nejakem zavirani skol neda bavit...
Ale tady nejde o pul roku,ten pul rok byl na nare,ted je dalsi pul rok na podzim,to uz je celkem rok...
@78marcela tak to by se ucitele meli nechat ockovat prvni v rade...

@sudylichozrout to ne, to mas pravdu. Ale bohuzel neovlivnim,kolik si kdo napujcoval a nepremyslel o tom,zda bude schopen splacet. Vzdy clovek muze prijit o praci, onemocnet, rozvest se a pod. Nekteri lide jdou do sileneho rizika. Take mame hypo, ale nikdy jsem nebyla sebevrah.