Lockdown. Jaký je váš názor?
Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)
@78marcela on to i ten virolog sám píše, že uzavření škol nám snížilo čísla. až na závěr píše tu citovanou pasáž. Ale podle mě, by se virolog měl vyjadřovat ke svému oboru, i když momentálně se rádi všichni vyjadřují ke všemu, bez ohledu na odbornost.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pripravme-se...
@78marcela tohle nekterym nevysvetlis. Pokud by navic skoly zustaly otevrene,za chvilku by tam nemel kdo ucit. Bud by byl nemocny nebo v karantene. Nemluve o tom,kolik ucitelu uci i v duchodovem veku a pri mnoha zdravotnich problemech. Take by se mohlo stat, ze pri odezneni epidemie, bude chybet mraky ucitelu.
Pro nektere je totiz ucit flakarna, ale sami by pritom ucit nesli.
@michaela666 jako pri predstave,ze se neucily deti pul roku na hare,ted se nebudou ucit pul roku na podzim a pristi rok treba taky pul roku ne,tak ty rocniky,ktere si vyberou vsechny 3 roky po sobe budou na tom bity a ten prvni stupen se nemel vubec zavirat, fakt to je ta nejvetsi chyba vsech chyb stejne jako zavreni zaverecnych rocniku,jako kdybych maturovala pristi rok,tak si asi hodim masli,v tomto distancku jsou na tom nejlip vysokoskolaci,tedy opet krom prvaku a zaverecnych rocniku,tam se uz samostatnost predpoklada....no je to masakr
@marcicek84 školy byly na jaře zavřený od 12.3 do 25.5. teď jsou zavřené dva týdny, mluví se o postupném pouštění do škol od 20.11. To u mě teda fakt není půlroku na jaře a půl roku na podzim. Drž se prosím faktů.
A jinak, učitelé fakt nechtěli zavřené školy. Učitelé by nejraději chodili úplně normálně do práce a byli by nejradši, kdyby vše fungovalo normálně.
Bohužel to teď nejde, takže učitelé makaji mnohem víc než dřív a bez keců.
Protože jsme malotridka se spojenými ročníky, tak nemám jednu hodinu spojenou jako normálně, ale mám dvakrát online a pak ještě dělám pracovní listy a nahrávám videa pro ty, co jsou offline. Takže co bych běžně oducila ve škole za jednu hodinu, dělám teď třeba šest hodin. A s dvěma dětmi doma za krkem, s dcerou rovněž dělám její povinnou výuku.
@78marcela no ale na jare se melo hlavne opakovat a ten navrat do skol byl nepovinny.Na podzim se ale po 20.11. do skol vsechny rocniky nevrati stredni a vysoke skoly nejdriv v lednu a jak to bude s druhym stupnem ZS je otazkou,takze ten problem tady je a netreba ho bagatelizovat a strkat pred nim hlavu do pisku.
@78marcela ja bych to upresnila s tim pulrokem. Pul pololeti! A ted to bude totez, ne-li horsi, protoze plnohodnotne se skoly otevrou nejspis az ve druhem pololeti. Takze az na jeden mesic - zari, budou skoly zavrene po zbytek pololeti. To uz je proste na povazenou.
Jinak u nas by ucitele taky nejradeji ucili klasicky. Ta online vyuka nikomu nic moc nedava a akorat to kazdy nejak pretrpi a musi snest. Ale po otevreni skol musi holt s jistou rizikovosti pro jejich osoby pocitat a nemuzeme to otevreni skol blokovat kvuli tomu, ze jsou ucitele ohrozeni. Riziko je v kazdem zamestnani.
@marcicek84 vím, že to bylo nepovinné. V reálu se vrátily stejně děti rodičů, které mají snahu o vzdělání. Sociálně slabé rodiny se na to vykašlaly.
A dělala se běžná výuka, opakovalo se to, co se děti učily doma. Takže se opravdu nedá mluvit o půlroční ztrátě nebo půlroku zavřených školách. Školy byly zavřené cca 10 týdnů.
Jak to bude teď, zatím nevíme. Ale výuka prostě normálně běží. Ano, nejsou výchovy, nebo jsou dobrovolně, u méně důležitých předmětů je mnohem menší obsah učiva. Ale to je notabene i cílem Strategie 2030+ a jednou ze změn v RVP. Dokonce teď i vznikají výzkumná témata, že distanční výuka naopak prospívá introvertním dětem, co v běžném kolektivu nevynikají...mluvím teď o středních školách. A tím se vracím k tomu, co jsem psala na začátku - schopným dětem, potažmo lidem, půlrok bez škol neublíží.
Vemte si sami na sobě, kolik si toho člověk pamatuje ze školy? Já se nestydím.priznat, že jen málo. To, co jsem se učila na vysoké škole, je pro praxi z 80% naprosto zbytečné. Takže vybrat opravdu podstatné, a naučit se s informacemi pracovat. A to se během distanční výuky děje.
@alcar to jo. Půl pololetí je čtvrtletí.
Já nikde netvrdím, že je to ideální stav. Psala jsem, že učitelé by byli nejradši, kdyby bylo vše normální. Pro mě je toto taky strašně náročný, taky mám pocit zmaru a frustrace a zoufale mě to nebaví. Mám ráda, když jsem s dětmi v kontaktu, když prostě pracujeme ve třídě.. tohle je příšerný.
Ale prostě si nemyslím, že je lepší nadřadit vzdělání nad úmrtí lidí. Prostě pro společnost je lepší, když jsou školy zavřené, virus se tolik nešíří a lidí nebudou tolik umirat. A to nemyslím teď riziko jen pro učitele, ale to, že to děti ze škol přenáší do domácností.
Co je ale strašný a mělo by se řešit, je ochrana učitelů. V každém jiném zaměstnání má člověk možnost ochrany, štíty, roušky, plexiskla..učitelé nemají nic. A v jedné mateřince teď zemřela učitelka 54 let a ředitelka školky na ARU. A zavřené školky, karantény, nemoci učitelek..to je na denním pořádku. To je blbý a mělo by se řešit.
@78marcela introvertum to nejspíš sedí, ale těch je málo. Většina populace je extrovertni, a pro ne to muže mít i rozvoj deprese. Třeba mě dostala kamarádka, její syn 8trida se bavil s kamosem přes kameru. A ze by zašli ven, kamoska mu to normálně povolila, a jen slyšela jak mama toho kamaráda na nej, ze se zbláznil, ze je koróna a nikam nejde. 🙄 Jo bylo to ještě před tím než se zavřely obchody.
Navíc ona vede děti k tomu, aby byly hodně venku. Nemá rada vysedavani u PC nebo mobilu, a tohle teda pekne blbě nese jak ona, tak děti, kteří jsou zvyklý být s kamarády a venku.
@78marcela ve skolach se to ale az tak markantne nesiri,nejvic si to lide vozi z prace a pak se to prenese na ostatni v ramci rodiny,ty procenty jsou u skol fakt male,coz je dano vysokym poctem skol...nijde v EU skoly zavirany nejsou,nevim proc jsme tady zase neco extra a zrovna tim spatnym smerem.Vubec se stst nedokaze popasovat s otevrenymi skolami,az se otevrou vvlednu nebo v unoru,tak se trebs za 6 tydnu zase zavrou?A co bude pak? Je to velka utopie a nejde tak pokracovat dale,ja se jen modlim,aby moje dcera do prvni tridy v pristim roce normalne sla a odchodila ji celou,ne aby ji po mesici prvnackovi zavreli,s tim fakt nesouhlasim,protoze ji to muze ovlivnit hodne negativne i do budoucna...
Já myslím, že se synem pracuji opravdu hodně.... Nejprve přišel skoro o tři měsíce první třídy, teď opět bez školy.... Ale prostě nejsem pedagog, nikdy jsem být ani nechtěla. Myslím, že tyhle výpadky už příště znát budou. V první třídě žádna online výuka nebyla, teď mají půl hodinku denně. Jinak vše na rodičích😮 Takže opravdu doufám, že první dvě tridy, žáky devatych trid a maturanty pustí co nejdříve.
@marcicek84 Reagovala jsem na to, že učitelé chtěli zavřít školy. Protože je to podle mých zkušeností blbost. Jinak s tebou souhlasím. Sama se teď učím s druhákem a je to mazec. Loni to s ním zvládala maminka. Ikdyž je to vystudovaná učitelka, sama říkala jak hrozné to bylo. Nevěděla jakým správným způsobem ho učit, aby na to mohl co nejsnadněji navazovat. To, že rodič umí pravopis nebo počítat není záruka toho, že zvládne dítěti předat formu jakou na to, aby to jeho mysl pochopila. Od toho je prostě učitel k nezaplacení, protože má tu metodiku zvládnutou.
Sama jsme měla minulý týden problém se slovní úlohou do matematiky. 😀 Výsledek byl jasný, ale vůbec jsem nechápala proč to tak divně a složitě rozepisují na 6 řádků, dokud mi synovec nevysvětlil, že je to lehké jak facka co na tom nechápu. 😀
@michaela666 jo ty zadani veci jsou masakr,to jsou kolikrat neci rodice i v praci a kdyz jsme vysokoskolaci,tak to nechapeme...
@95newmommy2020 teď jsem koukala a většina výzkumů se shoduje, že je to v populaci 50:50
@marcicek84 ve školách ty počty nejsou malé. Čísla jsou zkreslená, protože velká část rodičů dítě testovat nenechala. Navíc pediatři je ani neposilali na testy, protože většina je bezpříznaková, viz tabulka, co jsem sem dávala. Takže pediatři naordinoval i desetidenní karanténu a hotovo. Proto ty procenta u malých dětí nejsou reálná.
Ale jinak souhlas s tím, že pro prvňáky je to špatný. Moje dcera jde taky do první třídy a taky bych ráda, kdyby bylo vše v normálu. Ale když nebude, tak nebude. Za zvýšený počet úmrtí to nestojí.
A ještě jak jsi psala, že by se měli očkovat v první řadě učitelé..taky jsem to cetla v nějakém článku. Do první řady bych je nehnala, to by měli být zdravotníci, senioři, rizikové skupiny a pak učitelé.
@78marcela no, ono to tak asi s tim ockovanim dopadne...kazdopadne pokud ty jsi ucitelka pro vas ta prvni trida urcite nebude takova jako pro rodice neucitele,nekteri ani nemaji predstavu jak to uchopit,kolikrat snaha je,ale miji se to ucinkem,pritom se vsichni zucastneni snazi jak mohou...tak uvidime jak se to vyvrbi...
Já myslím, že je potřeba nějaký rozumný kompromis. Ale je fakt, že teď se chce po rodičích výkon povolaní vlastně navíc.... A já vidím veliký problém, že teď chybí i praktická výuka u škol a oborů, kde je hodně důležitá, ta nejde nahradit....
Já opravdu nechápu, jak v dnešní době může po tom všem,co se stalo ve světě na jaře , po tom, co se začíná dít tady, může ještě někdo připodobňovat covid ke chřipce a nebo stát proti lockdownu.... buď je ten dotyčný cynik, sobec nebo hlupák, sorry
@78marcela pises rozumne. Vypichnu jen tri veci, o kterych se zminujes.
“ A tím se vracím k tomu, co jsem psala na začátku - schopným dětem, potažmo lidem, půlrok bez škol neublíží.” Kolik je takovych schopnych deti? A co ty neschopne? Ty jako maji smulu? S tema uz se to ma vezt po zbytek skoly? Ja bych to trochu pretocila na to, co pises nasledne: “Ale prostě si nemyslím, že je lepší nadřadit vzdělání nad úmrtí lidí.” Napisu to tedy takto: Lidem s dobrou imunitou (silnym jedincum) pulrok otevrenych skol neublizi. A ti slabsi maji proste smulu. 🤷♀️ Mozna to pretacim do extremu, ale takto to proste vnimam.
A jeste jedna vec. Pises: “ Prostě pro společnost je lepší, když jsou školy zavřené, virus se tolik nešíří a lidí nebudou tolik umirat.”. Uvedomila sis, ze ten virus nezmizi? Treba tady bude “chodit” porad v takovych vlnach, jako “chodi”. Lidi se nechteji nechat ockovat, takze se bude spis vytvaret kolektivni imunita a jak uz tady od jednoho virologa padlo, to muze trvat tri roky. Tri roky v tomto rezimu zaci asi plnohodnotne nezvladnou. Skoly asi ano.... Ucitele jsou aktualne v pozici tech, kterym to moc neskodi a neuskodi (nemluvim o aktualni narocnosti...i kdyz tady by slo dat na misku vah zdravotniky/ucitele a bylo by jasne, ktera strana by padla s velkym trisknutim o stul). Takze mas nejakou predstavu (nazor), jak s touto situaci nalozit vyhledove?
Mne osobne se libi jak to resi v ostatnich statech. Proste skoly musi fungovat, pres to nejde vlak. Jestli je nadrazeno (ne)umirani slabych jedincu nad vzdelani...do teto polemiky se poustet radsi nebudu. To bych tu vyvolala asi bourlivou diskuzi. 😃
U nás je průser že dcera ve 3.třídě jedou v matematice Hejného metodu. Což já ani manžel absolutně nechápeme, nikdy jsme tento styl neměli a poradit prostě nemůžeme. S učitelkou je komunikace výborná, to neříkám ani Ň. Ale prostě v tomhle plavem...
@alcar podle mého názoru učitelky s téměř 20letou praxí, ano, ti neschopní mají smůlu. Věř mi, že tito lidi mají vzdělání na háku, rodinné působení je natolik určující, že i kdyz škola dělá maximum, tak se z těch dětí stejně nic rozumného nestane. Zrovna jsem včera řešila jednu rodinu, sedm dětí, tři už dospělí, nedělá nikdo ani jeden, jen sosaji dávky od státu.
Je to smutné, ale je to tak, z počátečního entuziasmu jsem už vyléčená.
No a ti ostatní, kterých je naprostá většina, ti to zvládnou. Notabene, kolik procent dětí, studentů, dělá to, co vystuduje? Hodně dělá rekvalifikaci, přeuči se, praxe a život ho zavede jinam. Když to převedu podle sebe, mohla bych říct, jo, já nemohla studovat, mamka po rozvodu na to neměla, držet mě na vysoké...ale holt jsem si ji dodělala pri praci, dodělávám si třetí aprobaci..
Jak výhledově, prostě nevím, nejsem epidemiolog ani virolog, donedávna jsem věřila Pekove, že virus zmizí..teď doufám ve vakcínu..ale do této debaty se taky pouštět nechci, tomu nerozumím ani za mák.
@78marcela takze podle tebe jsou “neschopni jedinci” jen totalni socialni vyvrhelove? Jako pedagog bys mela myslet i na deti, ktere maji nejakou poruchu uceni, ADHD apod. a skolu by jinak s asistentem zvladli. Ti jsou uz ted v haji. A nekdo je proste “slabsi jedinec” od prirody. Nekomu treba proste jen trva, nez neco pochopi oproti jinym zakum a doma to ma o to horsi. Nastoupi pak zpet do skoly a taky bude v haji, protoze “schopna” decka se chytnou a tohle dite ne a automaticky je dle tebe proste neschopne a nema na to. Vidis to podle me moc cernobile.
A jestli mas odvahu rikat, ze skoly maji byt preventivne kvuli sireni viru zavrene a je to tak spravne, byt nemas ani zbla o tom, jak to ma byt jakoze do budoucna, tak ja osobne bych se teto myslenky radsi vyvarovala. Protoze ja kdyz reknu A, tak k tomu reknu i B. Ale ty nevis... 😃
@alcar jenže tyhle děti alespoň u nás pracují s asistentem dál. A mezi neschopné opravdu neřadím dítě s adhd nebo SPU.
A opravdu nevím, co bude dál. Myslím si, že těchto úseků, kdy se bude střídat distanční a prezenční výuka bude víc, myslím si, že to bude trvat celkem dva roky, než se promorime nebo naockujeme, myslím si, že nemáme spěchat, aby nedošlo ke kolapsu nemocnic.
Jestli to tak bude nebo ne, to nevim,.proto o tom polemizovat nebudu. Ale každopádně mám svůj názor ten, že na.prvnim.miste jsou životy a zdraví, a pak teprve vzdělání. A vzdávat se nebo vyvarovat se toho názoru nebudu😉
@alcar otazka je,kolik je ve spolecnosti slabych jedincu oproti silnym. 50 na 50? 30 na 70? 80 na 20? Tuhle odpoved nikdo nezna. Jsi si jista,ze tim silnym jedincem jsi ty, tvuj partner nebo tve dite? Ja ne.
nečetla jsem celou diskuzi, ale velice hezky někteří ekonomové vypočítali, kolik nás bude lockdown stát. V důsledku šílené státní sekyry se bude v příštích letech muset šíleně šetřit, do všech veřejných sektorů kvůli tomu půjde méně peněz, včetně zdravotnictví. Nebudou se kupovat tolik nové přístroje a investovat, v důsledku toho umřou stovky a tisíce lidí na problémy, které už v tu dobu budou řešitelné, jen to nebude najednou a pod dohledem kamer a davů, jako teď u covidu. O miliardy přijdeme kvůli zavřeným školám. Děti ze slabších rodin, nebo rodin, kde prostě vzdělání nepovažují za tolik důležité nebo nechtějí dětem věnovat čas, s kterými se doma nikdo moc neučí a učit nebude (doučování zařizuje pár neziskovek, stát na to sere), dosáhnou nižšího vzdělání (místo maturity, třeba vyučení). Kvůli tomu dostanou hůře placenou pozici a celý život budou na daních odvádět méně, než mohli. Někteří z nich, vzhledem k tomu, že si teď nevytvoří vůbec žádné návyky (na příklad na jaře neměla učiliště vůbec žádný kontakt s 1/3 učňů, kteří v rámci distanční výuky neudělali vůbec nic. co asi celé dny dělají), naopak budou systém silně zatěžovat, místo aby do něj přispívali - léčba závislostí, kriminalita atd.. Takže nad tím, jestli zavření škol opravu zachrání zdraví se vznáší znak velkého otazníku. A podívejte se na to, že všude kolem nás, zůstává minimálně nižší stupeň otevřený, i když jinak jsou omezení přísnější. Jen pro zdůraznění, mám 2letého syna a distanční výuka se mě netýká, takže osobně bych k tomu mohla zaujmout postoj je mi to jedno, ale nechci, aby tady vyrostla generace hendikepovaná nedostatkem vzdělání, pokud rodiče nebudou tvrdě pracovat na tom, aby to tak nebylo, jelikož ve výsledku na to budeme doplácet všichni.
@andrea93133 Malou úmrtnost? Za minulý rok zemřelo na chřipku kolem 1 500 lidí za celý rok , jenom za tenhle měsíc zemřelo na covid- 19 - přes 2 500Lidí . Chtělo by se to trochu orientovat 🙂
@elencze prosím tě...přeháníš...
za prvé , co je nižší a vyšší pozice??? společnost nemůže generovat jenom právníky....a takový šikovný svářeč může mít lepší výplatu než člověk s vysokou školou, šikovný truhlář, instalatér....kde jsou? sežeň zedníka....a poptávka po nich je vyšší než nabídka a ceny těchto služeb jdou sakra nahoru...... kdo vás obslouží v marketu, kdo uklidí ulice...... každá pozice je důležitá.... a že učni chodí za školu i za normální docházky je také známá věc....
Já se mám mnohem lépe než moji rodiče, moji rodiče se měli mnohem lépe než jejich rodiče a takhle bych to mohla táhnout do středověku...pravěku...
Nyní se nacházíme v mimořádné situaci, jsme lidé, humanisti....přirozený výběr je nám proti srsti , proti humánosti....a v této mimořádné době platí i mimořádná pravidla...protože nechceme poslat desítky tisíc lidí předčasně do hrobu nebo chceme? chcete?
Děti to přežijí, ale lidi z rizikových skupin by nemuseli.....
a člověk má mimořádné adaptační schopnosti, z téhle krize se dostaneme, zvykli jsme si na komfort...a ten budeme chtít zpátky.....
https://www.petice.com/adame_obnoveni_vyuky_na_... na to otevreni zakladek uz je i petice...

@marcicek84 Tak s tím nesouhlasím. Ve svém okolí mám hodně učitelů ZŠ a všichni byli proti jejich uzavření. Ti mladší sice zvládají distanční výuku, ale starší ročníky s tím bojují dost nešťastně. Nehledě na to, že oproti běžným každodenním přípravám na vyučovaní jim distanční výuka zabere tak o 2 až 3 hodiny déle než normálně. K tomu si připočtěte učení svých dětí doma a vůbec přesvědčit žáky, aby se připojili k jejich hodinám a věnovali se učení. Většina je u toho na fb nebo hraje hry. To nemluvím o tom, jak to bojkotují jejich rodiče a akorát nadávají někteří tatínkové, že se celý den nedostanou ke hrám na počítači, protože tam musí sedět děcka a učit se.