Měla bych říct kamarádovi o nevěře jeho přítelkyně?
Po sto letech jsem měla volnou sobotu a šla jsem s kolegyněma na sklenku. Po cestě domů, jsem spatřila svoji kamarádku jak se cicma s jiným chlapem než je její přítel.
Znám je oba stejně dlouho. Původně to jsou kamarádi mého muže. Nicméně už je to 12 let co je znám a mám je ráda oba stejně. Naštvala mě a vře to ve mě. Z jedné strany to chci říct kamarádovi, z druhé nevím zda je to správná volba. Chci to vyčíst i ji a taky nevím zda do toho mám a můžu kecat.
Nejsou to pro mě jen kamarádi, ale víc než některá rodina. Jsou součástí našich životu a my těch jejich. (10 let slavíme druhy svátek vánoční spolu, každý silvestr, narozeniny děti, oni nám byli na svatbě za svědky, každá druhá dovolená je s nimi, a další.. Takže vážně blízcí přátelé).
Nevím zda se zvládnu tvářit, že je vše v pohodě. Zda pod tíhou takového nechtěného tajemství se zvládnu s nimi vídat. Zároveň nechci být, ale ta svině, která bonzuje - i když se více přikláním k tomu, že bych to měla říct...
Co by jste dělaly vy? Řešila už to některá z vás?
@drep já taky nelžu, nicméně některé věci prostě neříkám. To, že aktivně někomu nenaservíruju, že jsem viděla jeho partnera s někým jiným, nepokládám za lhaní. A znovu - není to o mně a mých zásadách a není to moje tajemství. Rozhodně bych to někomu nevyklopila čistě za účelem být upřímná bez ohledu na důsledky.
@suzanna123 zamlčení pravdy je lhaní.
@suzanna123 zamlčení pravdy je lhaní.
@mrkvovydort jakože člověk musí na potkání vyklopit všechno, co ví, jinak lže? Zajímavé, to jsem netušila…🙄
@mrkvovydort jakože člověk musí na potkání vyklopit všechno, co ví, jinak lže? Zajímavé, to jsem netušila…🙄
@suzanna123 jako fakt si tu mezi dospělýma babama budem vysvětlovat rozdíl mezi nevyslepičením i nerelevantních a nedůležitých informací a záměrným zatajením něčeho důležitého, co pro danou osobu má zásadní život měnící vliv?
Nechceš mi asi naznačit, že nechápeš, v čem se od sebe liší situace, kdy dobrému kamarádovi, který se chystá na hypotéku s partnerkou, o které je přesvědčen, že s ní má skvělý vztah, neřekneš, že žije v totální lži, a kdy dotyčnému neřekneš, žes přestala pít kafe s kofeinem?
Podle téhle logiky dotyčná partnerovi, pokud se jí on vyloženě nezeptá, kde byla a jestli ho nepodvádí, taky vlastně nelže. 🙆♀️
@suzanna123 jako fakt si tu mezi dospělýma babama budem vysvětlovat rozdíl mezi nevyslepičením i nerelevantních a nedůležitých informací a záměrným zatajením něčeho důležitého, co pro danou osobu má zásadní život měnící vliv?
Nechceš mi asi naznačit, že nechápeš, v čem se od sebe liší situace, kdy dobrému kamarádovi, který se chystá na hypotéku s partnerkou, o které je přesvědčen, že s ní má skvělý vztah, neřekneš, že žije v totální lži, a kdy dotyčnému neřekneš, žes přestala pít kafe s kofeinem?
Podle téhle logiky dotyčná partnerovi, pokud se jí on vyloženě nezeptá, kde byla a jestli ho nepodvádí, taky vlastně nelže. 🙆♀️
@mrkvovydort nebudeme, nesmysl je to tak jako tak. To, že někoho vidím dělat něco, co nemá, mě do té situace nevtahuje a nemám na ní žádnou spoluzodpovědnost.
A mimochodem, já plně respektuji a chápu, že některé z vás máte za to, že je morální povinnost to říct. Já to vnímám jinak, myslím, že jak a proč jsem vysvětlila dost srozumitelně a tím bych to uzavřela. Nemyslím si, že tohle tu diskuzi někam posouvá.
@mrkvovydort nebudeme, nesmysl je to tak jako tak. To, že někoho vidím dělat něco, co nemá, mě do té situace nevtahuje a nemám na ní žádnou spoluzodpovědnost.
A mimochodem, já plně respektuji a chápu, že některé z vás máte za to, že je morální povinnost to říct. Já to vnímám jinak, myslím, že jak a proč jsem vysvětlila dost srozumitelně a tím bych to uzavřela. Nemyslím si, že tohle tu diskuzi někam posouvá.
@suzanna123 Já si myslím, že tím, že to té kamarádce řekla, bohužel do té situace vtažená chtě nechtě je. Až to praskne, tak první co ta paní udělá, že ukáže na autorku, že ona to celou dobu věděla. Ano, není to její povinnost, někomu něco říkat ani se obhajovat proč to třeba neřekla, zároveň není její povinnost v takovém "kamarádství" pokračovat a stýkat se s nimi (viz to vyhrožování, to mi přijde na úrovni mateřské školky). Já věřím, že než se autorka rozmyslí, jak s tou info naložit, vyřeší se to velice rychle "samo" (ne každý je dobrák od kosti, aby přemýšlel, zda je dobrý tah to tomu manželovi říci).
@suzanna123 ono jde spíš o to, že to nejsou random lidi, ale někdo, kdo se aktivně a často vyskytuje v životě autorky a někdo, na kom jí záleží.
Za mě v takové situaci umýt si od toho ruce a dělat, že se mě to netýká, přestože to má zásadní vliv jak na mě tak na životy velmi blízkých osob, je zbabělost.
Ale to je můj pohled.
@suzanna123 Já to mám podobně jako ty, pokud se to nějak nedotýká přímo bytostně mě, tak bych to neřešila a nepletla se do toho. Člověk z toho málokdy vyjde jako ten, co to myslel dobře, většinou se to spíš obrátí proti tobě. Možná jiná situace by byla, kdyby se mě ten kamarád přímo zeptal, ve smyslu, že má už delší dobu podezření a zda o něčem nevím (a to teda taky si nejsem jistá, zday bych byla chopná takto prásknout...ale asi kdyby mě to tížilo jako autorku dotazu, tak asi jo). Ale jít za ním "v dobré víře" mu to vyslepičit, fakt ne.
No a situace, kdy s tím budu konfronovat kamarádku, že ta "kamarádka" bude reagpovat podobně jak t av tééto diskuzi, asi je třeba s tím počítat, tohle je prostě obranná reakce člověka na útok, obvivění či konfrontaci s nějakou nepříjemnou pravdou. Takže já bych se držela teda hesla "nehas, co tě nepálí" a když to není moje záležitost, tak se do toho nepletla. V tomto konkrétním případě. Něco jiného by bylo, kdyby se třeba jednalo o to, že vím, že někdo v rodině týrá dítě, zda nějak zasáhnout...
@mrkvovydort zbabělost? Co je na tom za hrdinství, že tohle někomu řeknu? Já nejsem ten, kdo se musí popasovat s důsledky. Stejně jako @ninive211 , jsou situace, kde bych měla potřebu zasáhnout, ale tohle prostě beru jako jejich soukromou věc. Ani nikdo netuší, jak to doma mají, i když to jsou kamarádi.
A znova, tohle je můj názor, můj přístup, měnit ho nehodlám, ty ten svůj, hádám, taky ne, tak pokud máš dál potřebu se v tom vrtat, tak s někým jiným.
@mrkvovydort zbabělost? Co je na tom za hrdinství, že tohle někomu řeknu? Já nejsem ten, kdo se musí popasovat s důsledky. Stejně jako @ninive211 , jsou situace, kde bych měla potřebu zasáhnout, ale tohle prostě beru jako jejich soukromou věc. Ani nikdo netuší, jak to doma mají, i když to jsou kamarádi.
A znova, tohle je můj názor, můj přístup, měnit ho nehodlám, ty ten svůj, hádám, taky ne, tak pokud máš dál potřebu se v tom vrtat, tak s někým jiným.
@suzanna123 zbabělost, protože celou dobu všichni mluví o obavách z toho, jaké to bude mít následky, nebo o tom, že se to někdo, kdo o neveře věděl, bál podvádění říct . A ano, rozhodně to chce odvahu, tohle před někým otevřít, stejně jako všechna těžká témata. Však i autorka psala, že je z toho nervózní, než jí to řekla.
Já jsem na to řekla svůj názor, za mě je to zbabělost.
Trochu mám hele pocit, že máš problém s tím, že ti tady někdo řekne svůj názor, ale ten svůj se říct neostýcháš. Tak já nevím, o co jde. Tvůj postoj ti nikdo nebere.
Napsala bych mu stručný anonym, tím pádem by se to nesvezlo po mě a on by mohl otevřít diskuzi s partnerkou. Dál už to je na nich.
Napsala bych mu stručný anonym, tím pádem by se to nesvezlo po mě a on by mohl otevřít diskuzi s partnerkou. Dál už to je na nich.
@anonym_c0a4ac Tak to je ta největší hloupost, co jsem tu četla. Mně se to kdysi stalo, dostala jsem anonym, že můj partner byl viděn, jak se někde s někým líbá a vodí za ruku. Nakonec se ukázalo, že byl pravdivý. Ale? Musela jsem poslouchat výmluvy, jak ho kdosi vydírá, chce po něm peníze a protože je nedal, tak přišel vymyšlený anonym. Naštěstí ten anonym byl mail a nakonec se odanonymnil a celkem dobře jsme si pokecali (partnerova milenka ho načapala, jak se líbá se třetí a naštvala se 🤣). Nebýt toho, tak mi anonym tak akorát vytvořil paranoiu, že nás někdo vydírá a dotyčný by se z toho vylhal.
@anonym_c0a4ac opravdu rada nad zlato. Dotýčná obviněná, by hned věděla odkud vítr vane.

@suzanna123 já za sebe musím říct, že ve všech vztazích vyznávám upřímnost a neumím se přetvařovat, nikdy nelžu. Nelžu, nekličkuju ani v těžkejch rozhovorech o umírání, trvalých následcích atd. Proto bych nebyla schopná sedět s touhle holkou a s chlapem, který nic neví a udržet pokerface, že se s nima těším, jak společně pojedeme v zimě na lyže. Prostě bych to nesvedla. Dovedu si to představit u kamarádky, která je “jenom moje” a s jejím partnerem se nestýkám, jinak ne.
@drep já taky nelžu, nicméně některé věci prostě neříkám. To, že aktivně někomu nenaservíruju, že jsem viděla jeho partnera s někým jiným, nepokládám za lhaní. A znovu - není to o mně a mých zásadách a není to moje tajemství. Rozhodně bych to někomu nevyklopila čistě za účelem být upřímná bez ohledu na důsledky.