icon

Minimalistické Vánoce. Máte to podobně?

bonavoxa
12. pro 2019

Ahoj už se nám blíží Svátky, zajímalo by mne, zda je nás víc, co chtějí prožít Vánoce jednodušeji navenek, zato hlouběji vnitřně, protože tím nemyslím je nějak ošidit, ba naopak. Vánoce milujeme, obě děti se narodily jeden před a druhý po Vánocích, takže první bylo rozdělit nějak dárky. Jsou malé a skromné, takže od nás dostávají většinou maličkosti. Pokud možno, v nějaké přírodní verzi. Na Štěpána jezdíme k prarodičům, tam je většinou nadílka více než bohatá. Poslední dobou se snažím selektovat, co se týká věcí, co opravdu potřebujeme a co všechno máme. Takže jsem se konečně dostala k tomu a zavedla tradici, že děti samy vyřadí hračky a já k tomu přidám i oblečení, které je téměř nové a vybírala jsem je s láskou, ručně pletené věci nebo i značkové, a přes místní organizace rozdáme potřebným.

Z dekorací máme zatím jen adventní věnec, budeme mít stromeček. Letos uvažuju o tom v květináči, abych si ho mohla dát na zahradu. Máme hlavně slaměné, dřevěné ozdoby, pár skleněných baněk, dřevěný Betlémek...původně jsem přemýšlela, že bych letos dělala Vánoce nějak jinak, ladila do nějakých barev apod., ale strašně mě vyděsilo, kolik je v obchodě různých cingrlátek a plastů...a co pak s tím potom. Takže nic nového, jen asi nasuším pomeranče, jablíčka, popřípadě ozdobím oříšky. Nemáme ani žádné blikátka, nic na zemi, co by mohla autistka a dvouleťák rozebrat, očesat, etc. 🙂

Peču jen s dcerou minimální dávky, aby si užila to potěšení, atmosféru, vůni a měla radost z toho, co vytvořila. Cukroví dostáváme i od manželovo mamky a babičky.
Co se týká jídla, kupujeme a vaříme opravdu jen to, co sníme, takže žádný celý kapr ani litry polévky, ani tuny salátu.
Zpíváme koledy, chodíme na mši.
Máte to někdo podobně? Popřípadě nějaké tipy, co ještě? 🙂

Strana
z3
loylii
12. pro 2019

@ah1234 taky mi to přijde jako normální vanoce..

pratensis
12. pro 2019

Já peču cukroví moc ráda a dost, ale pak se to hodně rozdá dětem na besídky, posezení s přáteli a tak. Zbytek bez problémů sníme, nikdy se mi nestalo, že bych něco zamrazovala na později nebo nedej bože vyhazovala. Dělám jen ověřené druhy (takže chuťově moc dobré) a 1-2 nové na zkoušku. S kvantitou jídla to taky nepřeháníme, tam se nic o Vánocích ve srovnání se všedními dny nemění. Nemáme potřebu. Co je jiné, že si koupíme pár "lepších" pochutin (sýry, olivy, dobré víno, věci, které nekupujeme běžně) a uděláme si pár mimořádných pohodových večerů, kdy popíjíme a přikusujeme. Je to slavnostní, mimořádné, běžně to moc neděláme (to po večerech muž i já něco kutíme po domě, někdy dohromady, někdy každý zvlášť, nemáme TV). Nebo si třeba povídáme, ale bez toho občerstvení. 🙂 Celkově jsme jako rodina víc pohromadě, máme všichni volno, nemusí se pracovat na zahradě, takže blbneme, výletničíme a tak. A děláme si výjimečné společné chvilky, např. jdeme kouknout na dřevěný betlém na náměstí a koupit tam klukům do ruky trdelník. Ten si tam kupujeme jednou v roce právě o Vánocích. Už docela hodně let nemám pocit, že bych se musela konzumu aktivně vyhýbat. Vlastně od té doby, co v rozsáhlejším měřítku fungují e-shopy. Televizi nemáme, obchodům se - až na nutné nákupy jídla - vyhýbám od listopadu (nemám ráda davy). Maximálně prohlížím reklamní letáky, co nám přijdou do schránky. 🙂 Ano, na náměstí a v ulicích je šrumec, ale tak nějak proplujeme i kolem obchodů bez povšimnutí, asi spíš koukáme po výzdobě v ulicích... Výzdoba doma - adventní věnec (letos spíš svícen), stromeček, vánoční hvězda, výtvory dětí. Maximálně něco na vchodových dveřích a loni jsem dělala ještě aranže do truhlíků, spíš jen z přírodního materiálu. Světýlka moc nemusíme a nemáme, to nám stačí koukat na světelnou výzdobu města. Malování a lepení po oknech já vyloženě nechci, nelíbí, mám je ráda čistá. A děti to naštěstí nevyžadují. 🙂 Takže máme asi taky docela střízlivé Vánoce, ale prostě proto, že nám to tak vyhovuje a samo se to tak vyvinulo. 🙂

mariej
12. pro 2019

My jsme s mamkou, taťkou a sestrou dárky zrušily před 12ti lety. Tenkrát se nám všem dost ulevilo. Bereme Vánoce jako čas strávený spolu. Upřímně nemám ráda, když se v jedné větě používá slovo Vánoce a stres. Od té doby co mám manžela, jsem se k nadělování dárků musela vrátit. Jeho strana rodiny (především rodiče) utrácejí za dárky spoustu tisíc korun. Každý rok nám dají něco hodnotneho a já jsem zas tam, kde jsem být nechtěla... Cítíme závazek a tak pro ně vymýšlíme taky hodnotné dary :( oni se od toho nedokážou oprostit, i když jsme je o to už několikrát prosili. Pro naši malou máme jen drobnosti. Chci aby věděla, že Vánoce jsou hlavně o naší lásce a rodině. My s mužem si dáváme dárek do 50 korun 🤣 je to docela sranda. Co se týká výzdoby mám adventní venec, ozdoby na stromeček, které dávám každý rok. Dost let jsem pracovala v obchodním centru a je mně z toho shonu a zbytečného utrácení smutno :( snad časem přesvědčíme i tchánovce, aby byly dárky skromnější.

bonavoxa
autor
12. pro 2019

Tak to jsem ráda, že ty fotky obýváků a milion cingrlátek v obchodech je demo a doma to většina slaví klasicky 🙂 Na trzích jsem byla cestou od lékaře, prošla jsem si to. S dcerou byl muž na rozsvěcení stromu, ale nešli mezi ty davy, zůstali v dáli. V obchodech je to docela masakr, když jde o nějaké omezené zboží, tak kolikrát by ten pokoj a mír člověk pohledal.
To mě třeba mrzí, že třeba někdo má blbý pocit, že se musí revanžovat, dárky nedáváme kvůli zpětné vazbě...a vůbec..věci mají hodnotu jen radosti, kterou přinesou. Pamatuju si, že jsem kdysi udělala dědovi radost plecháčkem, připomínal mu něco z minulosti a bráchovi obrovskou Nutellou...to jsem tehdy fakt nečekala, že ho to tak pobaví.
Co se týká toho minimalismu obecně, tak jsem na cestě k němu..byl úspěch, že jsme si za tento rok nekoupila nic na sebe a spoustu věcí rozdala, ale stále máme plno zbytečností a plastů...k zero waste se prohrabávám, aspoň vždy nosím s sebou plátěnou tašku.
Co se týče jídla, tak jsou třeba Africké trhy, tam se dá sehnat nějaké ovoce, my měli takovou tradici, že na Vánoce se koupilo něco, co jindy ne, za nás to byly třeba datle, fíky.
Nechodím ve lnu, ani úplně neholduji nějaké filosofii jako weganství, z ekologie si nechci udělat nové náboženství, jen prostě mi přijde i lepší nesyslit...jen jsem v tom dost na začátku a dost omezená časem, tak třeba mne zajímaly tipy těch, kdo tím opravdu intenzivně už nějaký čas žijí 🙂

eloise02
12. pro 2019

S některými věcmi se ztotožňuji - pečeme málo, maximálně 4 druhy a ještě z polovičních dávek. Nechápu ty, co mají 15 druhů cukroví a pak to po vánocích cpou do mrazáku, nebo hážou slepicím. Salát dělám ze dvou brambor, protože po přidání veškeré zeleniny a vajíčka, je toho přesně taková miska, která nám stačí k štědrovečerní večeři. Vánoční ozdoby mám léta stejné, barevné, móda ladit vše do jedné barvy mě úplně míjí. Jediné, s čím se neztotožňuji je rozdávat jakékoliv věci těm které nazýváš potřebnými - mám velice negativní zkušenosti. Jednu čerstvou zde z Koníka - minulý týden jsem se rozhodla udělat před vánoci někomu radost a věnovat dětské oblečení mamince která o ně v jedné skupině prosila. Jak to dopadlo? Nejdříve neměla na poštovné, chtěla poslat zásilkovnou. To jsem odmítla, protože je to pro mě cesta tam a zpět do města autobusem... náklady navíc. Pak se dlouze odmlčela a následně chtěla každou věc rozfotit zvlášť. Přitom jsem ji chtěla věnovat přes 40 ks věcí, pořizovací cena určitě okolo 3 tisíc. To je je jedna ze zkušeností, takže raději příště vyhodím, než si s takovými dělat problémy.

bonavoxa
autor
12. pro 2019

@eloise02 To chápu, ale nenech se znechutit 🙂 Mělas dobrou vůli něco darovat. Jsou různí lidé...je otázka, nakolik jsou dneska opravdu materiálně chudí lidé, protože už je strašně moc organizací a všeho. Letos jsem se k tomu dokopala poprvé, ale dlouho jsem vybírala osvědčenou a potvrzenou lokální skupinu, kde jsem si vybrala rodinu, kde by byl chudý Ježíšek. Dávala jsem fakt hezké věci, i nové, značkové, co jsem třeba neodhadla velikost. Jsou třeba Ježíškova vnoučata, Krabice od bot, dobrotety,..je toho hodně. Žebrákům třeba peníze nedávám, jen pokud by třeba opravdu chtěl koupit jídlo, tak koupím, když chtějí na nocleh, tak by museli se mnou do toho Azyláku jít, což zatím žádný nešel, ale kdyby neměl kde spát, tak by šel. Když jsem ty věci darovala, tak věřím, že udělají službu, ale kdyby ne, tak ten dobrý pocit z toho, že jsem měla dobrou vůli, mi to nevezme. Pohybuju se v církevním prostředí, kde caritas je jeden z pilířů a to člověk žažije ladacos, jsou už úplně známé firmy...nebo prostě zatvrzelí lidé, u kterých vděčnost není viditelná, dokážou být i nepříjemní. Viz příhoda, kdy chtěl kamarád v azyláku dát bezdomovci jakože přídavek chleba ke guláši a on se naštval, že dostal ,,patku", což pro něj nebyl plnohodnotný kousek. Co naplat, dnes je chudoba spíš duchovní a kolikrát je to taková mravenčí práce, kdy se něco viditelného zlomí až po tisící prvé, mezitím člověk s vírou tak nějak šlape do tmy.

bonavoxa
autor
12. pro 2019

A tím se mi připomněl hezký zvyk, dávat o Štědrém dni výslužku zvířátkům, kdo je má 😉

malytlustyhroch
12. pro 2019

Tip na reseni stromku pro ty, kteri chteji maly zivy stromek: koupit hezky trojuhelnikovy svazek vetvi a "zasadit" ho do kvetinace s kamenim nebo pripevnit do maleho stojanku. Kdo se s tim ma schopnost a ochotu vic zabivat, muze vetvicky ve svazku prevazat tak, aby byl vysledny dojem vic 3D. Nevim tedy jestli treba smrcek v takovem aranzma neopada prilis rychle - protoze nesnasim vsude se sypajici smrkove jehlici, tak kupuju jedlove vetve, a ty jsou tech cca 10 dni v obyvaku v pohode.

konidana
12. pro 2019

@bonavoxa tak přece tu na zeď nebudem fotit provozni bordel bez výzdoby 😅

ckei
12. pro 2019

@bonavoxa a co je na tom minimalistického??

bonavoxa
autor
12. pro 2019

@konidana 😀😅 To je fakt. ale spíš to na mě vyskakuje z FB než z Koně. Asi sabotáž :D Někdy ale vidím něco jednoduchého, tak vezmu inspiraci.
A k tomu bordelu...občas mi přijde, že i ty zaručeně reálné fotky toho jha mateřství jsou naaranžované, oproti tomu, co je někdy u nás.

bonavoxa
autor
12. pro 2019

@ckei No, pak ještě jde neslavit Vánoce vůbec 🙂 Babička je neměla ráda, měla takový mini stromeček na kredenci a neřešila. Prostě diskuze. Ale oceňuji třeba ty tipy na stromeček v květináči 🙂

malytlustyhroch
12. pro 2019

@bonavoxa prijde mi, ze navod, jak zminimalistictit svoje Vanoce, je ujasnit si, ktere veci jsou pro tebe na Vanoce dulezite a taky, ktere veci jsou dulezite pro tve blizske. To dulezite ponechat a od toho ostatniho se oprostit. Pro nekoho je dulezity strom a cukrovi a jako zbytne mu prijdou navstevy pribuzenstva, nekdo to ma obracene. Nekdo se citi svobodneji, kdyz vynecha balici papi, nekdo kdyz vynecha "zvyky"... to je na vasi rodine, jen davej pozor, abys treba nekomu ze svych blizskych nevzala neco, co je dulezite pro nej. ( Me osobne na nabadani k minimalismu v materialni rovine vadi, ze to obvykle zahrnuje spoustu vyhazovani... coz se obavam, ze treba u me by nejpozdeji za 5 let, az se moje potreby nebo konfekcni velikost zmeni, znamenalo zas spoustu zbytecneho nakupovani. Takze uplne super te k tomu povzbuzovat nebudu.)

gracinka7
12. pro 2019

My se na Štědrý den chystáme do nedalekého kostela zpívat koledy. Loni jsme byli poprvé a super.
Jinak na Štědrý den snidáme vánočku, pak máme až večeři řízek a salát. Dárků pro každého tak 5. Nevyznávám trend zahlcovat děti dárky za statisíce jenom abych jim udělala bohaté Vánoce (pak se každý druhý rodič nemá ptát, co má koupit vlastnímu dítěti 🤦). Večer půjdeme jako každý rok na půlnoční. O svátcích jezdíme po rodinách, což mi teda úplně nesedí s termínem klid a pohoda 🤔

bonavoxa
autor
12. pro 2019

@malytlustyhroch Nemyslím, že je to o vyhazování, spousta věcí se dá darovat. Hlavně po rodině, tam má člověk jistotu, že to někdo nezneužije. Taky o nenakupování zbytečností. Samozřejmě, že s tím musí souznít všichni, není to nějaké násilí, že odteď si nekoupíš oblečení, ale nekoupíš si ho třeba tolik nebo ne klasicky obchoďáku. Děti jsou malé a skromné, moc toho nechtějí a nepotřebují..zatím, takže to je vlastně úplně samo od sebe. Uvidíme, co třeba časem.
Samozřejmě, že jsou třeba i dražší věci, co jsem vybírala fakt pečlivě bez ohledu na to, kolik stojí, na čem podle mě nemá cenu se nějak šidit...a to jsou třeba zimní věci, boty, kočárek, auto, autosedačka... a taky dost řeším kvalitu jídla.
Můj styl oblékání časem dost zfunkčněl, takže třeba nějaké trendy nesleduju, taky i v kosmetice jsem dopoužívala spoustu přípravků a nechala si ty osvědčené. Má to i výhodu, že jsem rychleji sbalená, když beru jen přírodní tuhé mýdlo na hlavu i tvář. Maluju se výjimečně, ale je to spíš lenost, cítím se lépe namalovaná. Taky jsem dopoužívala a přešla na osvědčené, spíš přírodní...časem jsem si zvykla na jemné líčení...a o jsme byla zvyklá se vymalovávat jako vajíčko.
Ale uvidíme, jak moc mi to bude vyhovovat, zase to nechci, aby to bylo bráno jako nějaké dogma...mám ráda hezké věci, ale kolikrát mi stačí, když to někde vidím a nemusím to mít. Třeba stále mám asi milion párů různých náušnic.

marketa11112
12. pro 2019

Ja vanoce miluji, u nas je pohoda vzdy. Stromek mame teda z plastu. Ale mame ho mraky let a je porad jako novy. Zadne trendy kolem toho me neberou. Kazdy rok dokoupim jednu, dve kravinky na stromecek. Deti to rady vesi. Doma mame betlem a adventni venec z keramiky. Kazdy rok stejny. A dreveny domecek, ktery sviti. Z toho jsou nadsene deti. Adventni kalendar jsem sila pred nekolika lety manzelovi,ted ho vyuzivame pro deti. Koupim par dobrutek a rozdelim do kalendare sama. Svetylka pred domem mame. Maji je vsichni sousedi a deti by byly smutne,kdyby u nas nebyly. Cukrovi pecu s detma, bavi je to. Delam pul davek a jen par druhu. Od nikoho cukrovi nechceme,chutna nam to nase. Darky u nas ale jsou. Vzdy jeden veliky, velke prani deti. Pak doplnky , knizky, neco na tvoreni, neco na rozvoj motoriky, nejaka hra. S manzelem si davame prakticke darky, ktere bychom si jinak poridili stejne. Ale takto mame neco pod stromeckem. Letos jsme si koupili nova kamna, manzel potrebuje bryle a trika s dlouhym rukavem. Ja jsem potrebovala kabat, boty a kabelku do prace. Vse se mi pri rodicovske dovolene ve skrini jaksi rozpadlo.na stedry den jsme spolu, zdobime rano stromecek, jdeme na prochazku, palime prskavky. Darky rozbalujeme po veceri. Druhy den jezdime k nasim na obed, dalsi den k tchanovcum. Pak si uzivame deti a jsme proste spolu. Obcas dorazi navsteva, defacto se pozve, ale to nam nevadi. Letos se tesim vic nez jindy. Za prve uz chodim do prace a doma se s manzelem spis stridame . a za druhe deti dostanou neco, o cem mluvi uz od jara. Uz vidim to jejich nadseni.
Kazdopadne trhy a kravinky na nich nas miji, vyzdobu nenakupuji, nemenim barvu stromecku , jsem moc spokojena s tim, co mame. Varime a peceme jako normalne. Na stedry den se jen prizpusobi vybrany druh jidla.

anakolut
12. pro 2019

@mariej jsem hrozně zvědavá. Můžu se zeptat, jaké dárky si konkrétně s manželem dáváte? Hrozně mě to zaujalo. 🙂

normalnimatka
12. pro 2019

tak ten minimalismus bych viděla a upatňovala hlavně v dárkách, protože co některý lidi na ty vánoce dělaj, to mi zůstává rozum stát (zadlužit se kvůli tomu apod.). ale vánoce miluju a třeba dělat minimalismus v ohledu výzdoby mi přijde škoda. páč to by znamenalo nemít výzdobu vůbec:D ale samozřejmě, všeho s mírou a vkusně. dvacet druhů cukroví taky fakt nemíváme a nebudeme mít. no, vlastně ani nevim, co chci vyjádřit:D jen mě napadá, že je škoda, že to třeba ostatní příbuzný s náma nesdílej. já se snažim vždycky se dohodnout dopředu, co by naše děti měly dostat, a NIC navíc, prootže když se to kurnik sečte, je to bohatá nadílka jak prase. jenže část rodiny je nepoučitelná a prostě se nemůžou udržet a stejně dostávaj kraviny navíc. když bylo dítě mladší, spoustu věcí, co dostalo, jsme schovala a podarovala dál. teď, když už vnímá, to už nejde:(

journals
12. pro 2019

@gracinka7 To mi přijde taky zvláštní, kolik holek se tu ptá co má koupit vlastním dětem k Vánocům. Nějak bych předpokládala, že své dítě znají, tak ví, čím ho potěší...

K tomu minimalismu - ono je to těžké, holt každý vnímá minimalismus jinak. To, co bylo popisováno v příspěvku jsou pro mě Vánoce jak vyšité. Neošizené, ne minimální, ne maximální. Prostě úplně obyčejně pěkné Vánoce. Někdo vnímá "ošizené" Vánoce bez adventního věnce, pro někoho to znamená nekupovat novou dekoraci, pro někoho to je výzva v podobě snížení nákladů za dárky a dary.
Za sebe - čekají nás první rodičovské Vánoce a já už teď vím, že si budu muset dávat velký pozor na to, abych syna nerozmazlovala velkým množstvím hraček. Na jednu stranu jsem nadšená z toho, co trh nabízí a moc se mi líbí různé didaktické hračky a všechny bych je určitě jako malá chtěla pro sebe. Na druhou stranu, strašně nerada bych se dostala do toho, že si syn nebude vážit toho co dostane a půjde jen po množství, hodnotě... velkého strašáka vidím u synovce a takhle svého syna vést nechci. Musím si na to dávat pozor. Peníze na to jsou, ale musím se krotit.

normalnimatka
12. pro 2019

@journals hele, letos teda poprvý docela vim, ale předešlý roky jsem byla taky docela bezradná. syn je totiž děsně nehračkovej. takže úvahy jedou ve stylu, co koupit, aby to nebyl další krám do bytu, kterej se stejně nevyužije. když to dítě nezaujme skoro nic z takovejch věcí, těžko vymyslíš, co mu dát, aby ho to zaujalo🙂

merope
12. pro 2019

Já se letos na Vánoce těším, první ve třech - resp. s tchýní ve čtyřech. Takže budeme mít doma i stromeček. Konečně se nemusím doprošovat okolí, že potřebuji na chalupě prořezat stromky a ať si přijdou - prostě si uříznu pro nás. A těším se, jak mládě stromek zdemoluje a bude s ním blbnout. Jak bude trhat balící papíry na dárcích. Dostane jenom pár drobností stejně jako chlap a vůbec my mezi sebou, ale pohoda být musí. A kapr celý a hromada salátu, protože ho máme rádi.

mariegroth
13. pro 2019

Jako dite jsem nikdy nemela pohodove Vanoce. Rodice se hrozne stresovali nejakym uklidem, pecenim, myti oken...pritom jsme meli normalne uklizeno a i kdyby ne, tak jediny kdo ten “bordel” vidi, tak jsme byli stejne jenom my. I se casto hadali a jednou jsme ani nemeli veceri kvuli jejich hadkam. A strasne to ve me zustalo. Nasim detem chci ukazat kouzlo Vanoc. Takze pro me ten “minimalismus” je o tom byt v pohode. Cukrovi nepecu, velky uklid neplanuju, darky mam ve smes nakoupene a nebo je jeste doobjednam z internetu. A hotovo.

mariej
13. pro 2019

@anakolut letos mám pro něho minerální kámen ve tvaru srdce podle znamení za 42 Kč. Co dostanu já netuším 🤣

anakolut
13. pro 2019

@mariej To je moc hezký ☺️

pavca1982
13. pro 2019

@bonavoxa S manželem to letos taky řešíme. Máme rádi světýlka takže jsme letos investovali do osvětlení domu. Zvolili jsme osvětlení s 5ti letou zárukou takže nám snad nějaký rok vydrží to stejné.Barvy máme pro nás klasické červená, zelená, stříbrná a zlatá. Máme adventní věnec, věnec na vrátkách a budeme strojit stromeček a nesmí nám chybět hezká červená hvězda v květináči. Stromku je nám živého líto, ale umělý opravdu nechceme. Uvažujeme taky o stromku v květináči tak uvidíme , jak to nakonec vyřešíme.Cukroví dostaneme od tchýně krabičku a já pekla jen linecké, které jsem vykrajovala s dcerou. Mimochodem už 2x protože se prostě snědlo. Máme ho rádi. Takže do Vánoc se chystám na ještě jedno repete😀Jde nám spíš o atmosféru než o materiální věci. Dárků bude mít každý asi 5 kousků.👍

bonavoxa
autor
13. pro 2019

Díky, potěšilo, si přečíst, že pro většinu jsou to klasické Vánoce 😉❤

miska2611
13. pro 2019

Cítím to podobně a taky jsem včera rozdala 4 krabice ozdob, dekorací po rodině. Všude plast, vadí mi to a ani se mi to nelíbí, přírodní ozdoby a vůně mají svoje kouzlo, estetickou hodnotu. Navíc v postýlce nám tu spinká 13 denní syn - nejkrásnější dáreček ❤❤❤❤ hezké svátky přeji 😊

sarkoc
13. pro 2019

Ahoj, my jsme na tom dost podobně...já bych ještě přidala, že jsem se rozhodla letos opravdu beze stresu, že nestíhám uklízet atd a chci si hlavně užít čas s holčičkami (4 a necelý 1 rok) naplno...takže jsem začala uklízet o pár týdnů dřív a v poklidu, přebrala jsem všechny věci, skříně, hračky a vyřadila malé, již nepotřebné atd....takže se byt trochu provzdušnil a je to paráda...
Dekorace máme velmi střídmé, naprosto nesnáším blikátka apod, takže máme klasický adventní věnec, jeden svícen, dřevěný malý Betlém....stromeček bude ozdobený podobně jako každý rok sušeným ovocem, pentličkami, slaměnými a dřevěnými ozdůbkami, ...

Cukroví mám zatím dva druhy po pár kouskách, ještě plánuji tak pět, ale malé dávky...my to moc nejíme, jen pro návštěvy, aby bylo, co na stůl. 23. pečeme pak Vánočku.
Jídlo velmi střídmě, to, že je nějaký svátek, pro nás není důvod jíst víc než jindy. Kupujeme z 90ti procent na farmářských trzích apod, takže dobré jídlo máme pořád.

Dárečky mezi sebou s manželem téměř neřešíme, holky dostanou od nás každá tak 6-8 věcí, ale vlastně jen jedno z toho je hračka u té starší (dřevěná kuchyňka s příslušenstvím, mladší montessori houpací prkno ), zbytek jsou společenské hry, sportovní potřeby, knížky. Oblečení jako dárky nedáváme vůbec, to mi přijde takový ten přístup jako "jen aby tam toho měli víc" a to si myslím není potřeba.
Letos jsme se také dohodli v místním geriatrickém centru a upsali se na zakoupení dárku a navštívení dvou babiček, které už nemají nikoho, kdo by je navštívit mohl. Dneska odpoledne tam jdeme celá rodina a strašně se na to těším.
Zítra jedeme do nedalekého skanzenu, kde budou dětské dílničky, stavby nazdobeny do stylu starých českých Vánoc pod a pak 23. nebo 24. chceme navštívit nedaleké vyhlášené třebechovické muzeum betlémů, byli jsme před dvěma lety, ale to si ještě ani starší moc neužila, ted už si myslím, že to bude lepší.

Poprvé za svůj dospělý život si advent opravdu užívám 🙂

me_druhe_ja
13. pro 2019

@mariegroth haha, to znám. Taky nemám Vánoce spojený s pohodou. U nás byly na Štědrý den ještě navíc obě babičky a prababička (dedecci umřeli brzo) a ony se moc neměly rády. Respektive měly dost odlišné názory. Takže do sebe furt ryly, uštěpačný poznámky a tak. Máma totálně ve stresu a většinou to skončilo velkou hádkou pěkně pod stromečkem po rozbalení dárků. Do teď nemám Vánoce nijak extra ráda. Uvidím, až bude synek větší, jestli se to změní.

arasidka81
13. pro 2019

Ahoj hezký článek. My máme klasické vánoce se vším co k tomu patří. Jídlo kupujeme jen to, co se opravdu sní (nemám ráda plýtvání) S dárky jsme se letos domluvili, že každej něco vyrobí. Dodržujeme pár tradic, pak máme taky svoje vlastní Veškerou výzdobu co máme doma pochází z dob co jsme se k sobě sestěhovali jako pár (15 let) Ozdoby na stromeček jsou ještě starší - po manželovo prarodičích. Na pohádky se díváme, máme kapra ve vaně, cukroví peču hodně - peču pro rodiče a vždycky se sní do tří králů. Ozdobený stromeček si užíváme dokud neopadá- borovice vydrží klidně do února 🙂

Strana
z3