Může rodič odmítnout záchranu dítěte narozeného předčasně?
Ahoj všichni.
Prosím Vás, určitě tu nechci rozvířit debatu zda je nebo není správné zachraňovat životy dětí, které se narodily takto předčasně. Jen mě čistě informativně zajímá, zda má rodič případně právo to odmítnout a nebo od určitého týdne a gramů novorozence (nevím přesně, kde je ta hranice, ale to není podstatné) se musí lékaři pokusit o jejich záchranu nehledě na přání rodičů? Ať už by to bylo z důvodu, že třeba nejsou schopni zajistit finančně či časově neustálou péči pro dítě s postižením, nebo i klidně "jen" z důvodu, že si pro své dítě takový život prostě nepřejí (a tedy by pak nesouhlasili ani s tím, dát dítě k adopci)?
Vím, že na klasický potrat " bez udání důvodu" můžete do 12. týdne a myslím do 20. nebo 22. týdne v případě, že se zjistí, že dítě je postižené, je to tak? Ale co když se nic nezjistí, a jen se prostě něco během těhotenství zvrtne a narodí se vám takto strašně moc nedonošené miminko, u kterého bude jasné, že bude potřebovat neustálou péči, bude třeba trávit většinu života po nemocnicích a tak podobně. Může rodič chtít, aby lékaři neudržovali jejich dítě při životě za každou cenu? Nějak jsme doma narazili na toto téma a zjistili jsme, že vlastně nikdo nevíme, jak to je.
Děkuji
Gábina
@dancingzero mezi tím 23.-25. týdnem je to i dost na rozhodnutí rodičů, pravděpodobnost postižení je velká, roli hraje také váha (pod 500g byl kdysi automaticky potrat nikoliv porod,pak se to změnilo,pokud se 400g dítě nadechne,je bráno jako živé narozené). Reálná zkušenost, Ostrava, dítě 24+0, váha 450g, necháno na rozhodnuti rodičů, zda maximální snaha o záchranu nebo pouze "základní péče ",předali maximum informaci,ale nikdo není jasnovidec,jak to dopadne,o to je to těžší.
Možná trochu související diskuze zde:
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/komunikace-se-zdravotniky-jak-jednat-pri-nesouhlasu-s-ukony/?page=6&scrollto
@merope nejen apolinar. Všechna neonatologicka centra. Proto se maminky u kterých hrozí nějaký průšvih převážejí prave tam.
@dancingzero Porodila jsem ve 23.t. a v porodnici po nás chtěli podepsat papír, zda si přejeme zachraňovat či ne. Od 24. t. jsou lékaři povinni ze zákona zachraňovat, v této nemocnici nabízeli možnost zachraňovat i ve 22. a 23., byli na to vybaveni. Jinak je to ale o komunikaci s rodiči. Poznala jsem paní, které se narodila ve 25. t. holčička a vše ok, postupně se stav horšil a nakonec se zhodli ji odpojit, byla by na tom zdravotně velmi špatně.
My se rozhodli nezachraňovat, malý zemřel krátce po narození u manžela, já byla po sekci a rozloučila jsem se ráno. Podle neonatologa byl syn hodně nezralý. Chvíli jsem pak doma litovala, jestli jsme se neměli pokus ho nechat zachraňovat, ale manžel mi řekl, že aspoň zemřel u něj a ne sám v inkubátoru na hadičkách, jak se taky děje.
Ještě dodám, že je možné vyžádat si plod, tělo v jakékoliv fázi těhotenství po úmrtí, pokud ho chce rodina pohřbít. My pohřeb měli.
@veroniquecz Tak asi jich je po republice víc, v Praze netuším - já rodila na Bulovce a ta má akreditaci snad od 32tt nebo tak nějak a od 1500g. Já rodila 32+6tt, 1560 a syn byl snad jeden z nejmenších, co se tam rodí a nechává a kdyby měl nějaké komplikace, tak by ho převáželi jinam (co jsem tak pochopila). A vím, že tam naopak od Apolináře převáželi spoustu "větších" miminek, protože měli hrozně moc porodů právě ten 24-26tt, tak všechny "velké děti" přesouvali na Bulovku. Předpokládám, že kdyby byl syn "mladší", tak by mě poslali rovnou rodit jinam (už při nástupu se vědělo, že budu rodit v nejbližší době, nevědělo se kdy, ale plus-minus pár dní bylo jasných, nakonec jen napíchali kortikoidy, pečlivě mě sledovali a co to šlo, byl CS, poslední večer předtím už syn v podstatě jen spal a blbě se budil na točení monitorů, preeklampsie a zjevně špatná funkce placenty).
@swan42 ano.. i ve 24 týdnu narození jsou děti zdravé.. na fb je skupina předčasně narozené děti a jsou tam i tak malicko narozené a úplně zdravé. Jinak kamarád před 45 lety se narodil a vazil půl kila. Dnes velký statný chlap a to už tehdy ho zachránili ne tak dnes když je medicína tak daleko Já mám narozenou dceru ve 28tydnu a je zdravá.. Je to ale individuální
Ve Zlíně kde jsem rodila a porodila jsem dceru ve 28tydnu jsem se ptala lékařů a sester jake nejmenší miminko tam zachránili a řekli mi, že mělo 450g. Žije, zdravé 😉
@sorboni30 Schválně jsem mrkla na statistiky - a 28tt a později je do 2% úmrtí, přes 98% dětí přežije a jestli jsem to dobře pochopila, tak po tom 28tt je i minimum jakýchkoli dalších komplikací - závažnější krvácení do mozku např. pod 2%, ostatní taktéž minimální. Vlastně jediný opravdu problém je dýchání, tam je většina dětí na CPAPu ("dýchací přístroj"). Samozřejmě je tam potřeba intenzivní péče a podobně, ale při současné vědě už to není tak kritické (koneckonců děti s dokončeným 28tt uměli zachraňovat už dávno, jen jsem teda četla návod na péči o takto nezralého novorozence někdy z 50. let 20. století a to byl teda opravdu masakr - dítě se zabalilo do vaty a pak obkládalo lahvemi s teplou vodou, které se musely neustále měnit). Na druhou stranu jsem četla (někde snad mám i schováno), kolik různých "velikánů" i z dávnější minulosti bylo narozeno takto nezralých a minimálně existovali - Isaac Newton měl porodní váhu 1350g, Johannes Kepler se narodil v 7. měsíci, nedonošený byl i Napoleon (prý proto byl tak malý vzrůstem),
A teda našla jsem, že teď už zvládají vypiplat výjimečně i děti rozené ve 22tt. To se tedy docela posunulo, já to sledovala cca 5 let zpátky, to byla hranice 24tt a sem-tam nějaké o pár dní "mladší" dítě ve 23tt.
@merope ja jeste cetla ze statisticky ma pres 30% deti-nedonosenatek problem s ocima, je to snad kvuli umelemu osvetleni v inkubatorech...
@budouci_maminka Ono opravdu moc moc moc záleží na tom věku a stupni nedonošenosti. Oni ti úplní drobečci se dost "svítí" (jako donošenci na žloutenku) a mají na to "brýle", ale jsou moooc šikovní a pořád si to sundávají (a to syn měl třeba brýle, kde měl na obličeji nalepený suchý zip a na ten se to přidělávalo, stejně si to sundaval). A pak je tam tuším i problém s tím, že oči se vyvíjejí až později. Nicméně právě od toho 28tt i tyto statistiky jsou nizoučké (už jsem to zavřela, ale tuším taky do 2% dětí).
Takže když řekneš "přes 30%", záleží, jak "staré" děti vezmeš - u těch nejhorších případů ty statistiky jsou opravdu šílené, otevřela jsem jednu stránku, kde bylo, že přežije 60% dětí a z toho polovina má velmi vážné následky - ale brali děti od 22 do 25tt. Takže něco, kde už samo přežití je vlastně zázrak medicíny.
@merope to uz bohuzel nevim, vyhledavala jsem si info, kdyz manzeluv kamarad rodili o 3 mesice driv, mala byla na pristrojich pres mesic a byla za nima i socialka a rozebirali s nimi moznosti vcetne adopce. Ale myslim ze to bylo prave ten 25-28tt
@budouci_maminka to neni kvuli umelemu osvetleni v inkubatorech (maji bryle), ale kvuli lecbe kyslikem
Kdysi jsem viděla na ČT děti v krabičce byl název myslím.
Byly tam v 24 tt a zdravé i 28 tt a velmi nemocné, ale to nikdo hned po porodu neví. (Takové věci jako slepý, hluchý, velká retardace... Se poznají až časem no).
@hezz17 Něco je tady https://www.pampers.cz/novorozenec/predcasne-na...
@merope no je to mazec.. každopádně je to zázrak. Všechno. Od zplození, porod po zachránu tak maličkých miminek. Já když jsem a malou ležela v nemocnici, bylo to strašně náročné na psychiku. Malá bojovala o život..na hotýlku v nemocnici kde jsme byly dlouhodobě ubytované tři maminky..nám daly maminku, kdy se jí narodil chlapeček ve 24 týdnu. Chodila za ním týden. Vše ok. Jednou v noci přišla lékařka a řekla mamince ať jde s ní. Maminka plakala.. My jsme cítily, že to mělo být rozloučení.. Byly jsme vyklepane, nespaly jsme. Maminka se vrátila s tatínkem. Oba plakali, mlčeli..a my? Plakala jsme taky, protože jsme nevěděly jak jim pomoct. Jejich miminko umřelo a oni se s ním byli rozloučit..Bylo nám hrozně, ten tlak, strach, emoce byly šílené..bály jsme se o to víc o své miminka. Ten kdo to nezažije nikdy nepochopí..jak velké štěstí mají matky donosenych dětí..Není to lehké. Strach pokračuje nadále i doma. Děťátka jsou křehká, stačí málo a onemocní.. My teď řešíme, že při ultrazvuku hlavičky našli ložisko. Já sama jsem onkologicky pacient a teď mi řeknou, že moje dcera má ložisko v hlavičce? Věřím a doufám, že další kontrola bude lepší a zmizí.. Dala bych za to cokoli
@hezz17 ano, máš pravdu, kyslík
@budouci_maminka ano, ocicka souvisi s kyslikem..
Ja sama mam nedonosene dite, druhe z udrzovaneho těhotenství. V nemocnici jsem toho zazila hodne. Casto se stává, ze ta mensi miminka jsou na tom nakonec lepe, nez ta vetsi. Muj syn byl narozeny ve 31. Tydnu. Abgar skore 10, 10, 10. V roce a pul nas vyradili z neurologie. Ale....pri porodu,nebo spis tesne pred nim, mu svym zásahem sestra způsobila krvácení do mozku. Diagnosy, ktere syn ma, se objevovali postupne. Dnes je mu skoro 8 a s diagnózama, ktere ma by to melo byt lezici dite. Neni. Resime sice hodne problemu, ale je to vesely šikovný kluk. V nemocnici jsem nezažila, ze by některá z maminek nechtela sve dite zachranit. Spis naopak. Maminky se prali jako blázen za to, aby to dite vydrzelo v brise co nejdele. Pravda, zadne z nich nemelo vadu neslucitenou ze životem ci predem jasne velke postizeni. Zachranovala se tam i holčička 24+0, tusim s 510 g. Dnes ma kochlerni implantát a bryle. Ale je to zive dite. V te dobe, kdy jsem rodila, byla hranice pevně dana na 24+0 a 500 g. Maminky se modlily, aby tuto hranici překonaly.
@marketa11112 jenom doplnim ne 24+0 a 500g. Ale aspon jedno z nasledujich: stari nad 24+0, 500g nebo srdecni akce.
@hezz17 tak tohle je uz asi slovickareni. 🙂. Každopádně dnes se zachranuji deti i pod 24+0, pokud vypadaji ,,zivotaschopne,, , lekari vidi nadeji a rodice si to preji.
@marketa11112 jo je to dana definice. Nemusi splnovat vse, staci alespon jedna podminka. Coz nic nemeni na tom, ze 24 je proste sakra malo 😞
@hezz17 je. Jsou to opravdu miminka do dlane. Muj syn mel 1760 g a byl to neskutecnej prcek.
Ale zazila jsem ditko s 1200 g a bylo kojene, tusim 28 tydnu stare. Neskutečný bojovnik...

Mi umřel syn ve 22+5tt a dr mi říkala,že o týden později už by snad mohli něco udělat, ale taky je moznost, ze i kdyby tam stalo 6 dr,tak nezmuzou nic🤷♀️ je to individuální...