Nastěhovat k sobě švagrovou? Má s tím někdo zkušenost?
Ahoj, švagrová je teď v těžké životní situaci. Manžel přišel s tím že by mohla bydlet u nás. Ráda bych švagrové pomohla, ale zase mi každý v okolí říká že není dobré bydlet s rodinou. Má s tím někdo zkušenost?
V právní otázce se nevyznám, takze pokud by vás svagrovi dluhy nemohly nejak ohrozit, tak bych ji pomohla. Rodina si má pomáhat. Stanovte si pravidla, na jak dlouho a jak bude soužití probíhat, ale pomohla bych. Kdyz ji nepomůže vy, tak kdo jiný? Třeba do konce roku, spolecne prostory budou takove, podílet se na chodu/údržbě bude tak a tak atd.
To je zvláštní. Je to ošklivá situace, ve které se ocitla, hororová. Nicméně promiň, ale takhle to na mě působí trochu dojmem, že nic neshanela, neřešila, protože vy máte velký dům, tak co by se starala, když vy se postaráte.
Představuju si to jednoduše, naprosto neznalá situace v našem sociálním systému. Ale. Nejde s ní zajít na sociálku, neříkej mi, že v azylaku není žádná pracovnice věnující se maminkám v takto tíživé situaci. Popsat problémy, vyběhat všechny myslitelné příspěvky, zjistit možnosti sociálního bydlení. Mmch třeba by byla možnost částečného úvazku v nějaké soukromé školce, ve které současně může být se svým prckem, pokud má tři děti, zkušeností má habakuk. Nevím, v jakém městě toto řešíte, beru jen ze svého okolí, kdy maminky neměly hlídání, ale střídaly se v jesličkách, kde současně měly zdarma svoje dítě. A hned by bylo pár korun.
Já bych svou i manželovu sestru do svého domu vzala. Protože nájem nebude mít z čeho platit a i kdyby ho nakrásně zaplatila (za pomoci dávek na bydlení) tak nebude mít na kauci. Pak bych důrazně promluvila s jejich rodiči, že teď potřebuje pomoc a ne odsouzení. Hlavní pomoc bych viděla v hlídání dětí o víkendu, aby mohla chodit někam na brigádu. Riziko, že k vám přijde exekutor je vždycky, nesmí se otáček k dluhům zády a to nejlépe ohlídáte když u vás bude bydlet 🙂 Nevím o jak velký dluh se jedná, ale může třeba zkusit i oddlužení, časem, až bude pracovat.
Dojedte na úřad práce, oddělení hmotné nouze, kdyby si pronajala být tak ta dávka pokryje cely nájem. Sakra, co dělala cely rok? I s miminem lze najít brigádu.
Jinak pokud cely rok nic nedělala, domu bych si ji nebrala, spis bych z úspor zaplatila kauci, prvni mamky než přijdou dávky, na víkend vzala děti ať jde pracovat.
Nevím jaké vztahy máte, píšete, že se moc nebavíte, ale já se svojí povahou bych je už doma měla. Zkusila bych vyběhat vše kolem přídavků, pozjišťovala dluhy a domluvila co a jak, aby na ní někde něco nespadlo, zařídila rozvod a zkusila občas pohlídat děti, aby mohla vypadnout na brigádu. Něco by si vydělala a přišla na jiné myšlenky. Jsem celkově dost akční a pomáhací typ, ale chápu, že ne každý to tak má. Sama mám čtyři malé děti, ale snažím se pomáhat lidem v okolí a kupodivu se mi to vrací v dobrém. Neříkám, že jsem si nenabila nikdy, ale pozitivní věci převládají.
No nevím, pokud máš pomoci, musis se s dotyčnou bavit, otevřeně. Co a jak bude, spis bych se klonila ji pomoct najit bydleni, uhradit kauci, vybehat prispevek, socialni byt s dotovanym najemnym.
No mě překvapilo, že se ani nijak zvlášť nesnaží. Ona jenom hodí za rodiči, aby mohla bydlet u nich. Ja jsem jí navrhla že zajdeme na úřady. Ona na mně jenom vyjela, že prý udělám líp když se přimluvim u rodičů. A rozvádět se vůbec nechce.
Tak ale potom nechápu proč to vůbec řešíš s takovým jejím přístupem.
@rezusesmichy protože manžel chce aby u nás bydlela
Tak ale potom je už rozhodnuto, nebo kdyby jsi řekla že nechceš tak by nebydlela?
@rezusesmichy no dům je můj, takže kdybych řekla ne,tak by u nás nebydlela. Ale já mám strach že špatně dopadneme, ale zase bych jí ráda pomohla.
Upřímně stát se to v me rodině tak bych o tom uvažovala hned jak se to stalo, teď po roce mi to přijde takové jako že už jen že slušnosti. Je to těžký no.
Na čas bych jí pomohla.Třeba na pul roku.Pak by si musela neco najít.Našetřit peníze a jít do pronájmu.Na pořád bych ji tam nechtela.Ale pomáhat by jsme si meli.V rodine určite.Před na stehováním bych ji dala ultimátum třeba do února 2021 aby ji tlačil čas a snažila se vyřešit svoje problémy.
pokud může být v azyláku jen do září, prostě se přestěhuje do dalšího, třeba do vedlejšího města, v každém azyláku může být max. 1 rok, já znám spoustu takových sociálních případů, kdy se matky s dětmi stěhujou mezi těmi azyláky třeba 10 let po celé republice, děcka mění každý rok školu....
nedovedu si představit, že bych švagrovou vzala bydlet k nám domů, i kdybychom spolu sebelépe vycházeli (což vy asi nevycházíte), my měli mega velký dům, třecích ploch bude strašně moc, od dětí přes náklady, společná chodba, úkild společných prostor, zahrada, spotřeba energií, jídlo....pokud se moc nebaví a nechce nic moc řešit (spíš vůbec nic), tak jí asi tak moc do bot neteče....pokud ji vezmete a dáte ultimátum do určitého data, jak radí druzí, vsadím vše, co mám, že ona dobrovolně neodejde (jedině že by se přilepila na nějakého zoufalého movitého chlapíka) a vy nebudete mít to srdce ji vyhodit na ulici, když je to rodina s 3 dětma, tipla bych, že je to takový ten typ, co citově vydírá, jaká je chudinka, jak dopadla a rodino starej se.....jsou ženy, které takové situace zvládnou i samy bez cizí pomoci....
Pomohla bych ji sehnat od obce socialni byt a urcity, jasne stanoveny cas bych ji prispivala castecne na najem. Domu bych si ji nestehovala, obzvlaste, pokud je zadluzena (sjm).
Tak pokud chce tvůj muž své sestře pomoci, může si najít druhou práci a po určitou dobu ji finančně pomáhat.
Nebo jí hlídat děti o víkendu, když si sestra najde brigádu.
Shrneme si to - její muž nadělal dluhy a sedí. Nastříhali si 3 děti. Ona to řeší azylákem a má v plánu se pověsit na krk svým rodičům, kteří se od ní z nějakých důvodů distancují - takže vědí, proč to dělají.
Když jí navrhneš nějaké řešení, pošle tě do kytek.
Barák je tvůj.
Jako ani smykem 😅
Tohle smrdí takovým průserem... rodinné vztahy v háji. Tobě může kdykoliv zabušit na dveře exekutor a budeš muset dokladovat účtenkami, že vybavení je vaše. Ona se může u vás přihlásit trvalé bydliště bez svolení majitele nemovitosti.
Upřímně - pokud má tvůj muž takovou potřebu páchat dobro, lze to udělat spoustou různých způsobu, než někoho podobného nastěhovat do domu své ženy. Vždy může přidat ruku k dílu...
@brunetka11 jak si může přihlásit to trvalé bydliště bez svolení majitele nemovitosti, to by mě zajímalo?
@victress Jednoduše - vsaď botky, že druhý level supportu osudem stíhané švagrové budou dávky na bydlení. Že s velkou pravděpodobností přispívat na bydlení nebude a její příbuzní potáhnou náklady i za švagrovou a tři děti, je věc podružná. Takže nájemní smlouva. A majitelka nemovitosti má o zábavu postaráno 👍 https://www.finance.cz/525962-trvale-bydliste-v...
Ahoj, za mě tedy také ne. Je to možná smutné, ale koledovali byste si o průser. Ona má dluhy (SJM), takže by u nás jednoho dne zazvonil exekutor a začal olepovat věci, které vám sebere. Museli byste dokazovat, že jsou vaše. Veškeré náklady na bydlení byste táhli za ní a děti (energie, vodu, popelnice, úklidové prostředky... A pokud ona není sdílná a nesnaží se z toho vyhrabat sama, tak už vůbec...
Za mnou přišel asi před rokem manžel, jestli u nás může bydlet jeho ségra s neteří. Byla jsem proti. Ano, sice máme nový dům, ale ještě nebyly dodělané podlahy, neměli jsme interiérové dveře, kuchyni, nábytek. I jen pro nás 5 bylo bydlení v tomto stavu náročné, že by přibyli ještě 2 lidi na několik měsíců mi přišlo šílené a pochybuji, že bychom to přečkali s dobrými vztahy. Nebyla na ulici, práci měla (na směny), mohla bydlet o pár km dál u tchána, což odmítla. Manžel ji odmítnul, ona byla naštvaná. A on byl naštvaný na mě. A já byla naštvaná na něj, že o tom vůbec reálně uvažoval. Se změnou trvalého bydliště k nám jsem souhlasila a s půjčkou jako zálohu na podnájem taktéž.
@brunetka11 Tak nájemní smlouvu by ona jako majitelka musela podepsat, pokud nepodepíše, tak si tam bez jejího svolení nikdo žádné trvalé bydliště nedá.
Jak to tady ctu, cim dal vic mam pocit, ze svagrova i kdybyste ji stanovili jakekoli podminky pro pobyt v dome, nebude je dodrzovat.
Mě by spíš zajímalo proč jste ji nepomohli dřív? Proč až teď po takové době?
@brunetka11 tak to byla tazatelka pěkně na hlavu, kdyby to podepsala, i kdyby měla tu nájemní smlouvu, stejně by jí to švagrová nemusela platit a ona by to z ní měla tahat soudně? tak by si snad tazatelka nezavařila, já říkám také raději nebrat, protože nakonec by stejně byla ta nejhorší, i kdyby se pro švagrovou rozkrájela...
Vyjela na tebe, když jsi ji chtěla pomoct? Jako nazdar a tečka. Vlastní rodiče ji nechtějí pomoct? Ona se odmítá rozvést se zadluženým gamblerem? Ty si ji nastěhuješ do SVÉHO, nikoliv manželova či společného, domu a vsaď boty, že až toho jejího pustí, budou tam bydlet všichni a ty budeš hledat azyl u svých rodičů. Vystěhovat kohokoliv z tvého vlastnímu domu je v ČR veeelmi složitá záležitost. Pokud máš ráda sebe a své děti, musíš to s manželem domluvit, vysvětlit mu, že se obáváš exekutora, hádek a že musíš primárně myslet na svoje děti.
@rezusesmichy ten její manžel sedí teprve krátce, oni neplatili nájem tak je vyhodíli. My s manželem jsme chtěli vzít jenom jí a děti, ale švagrová s tím nesouhlasíla. Tak šla s dětmi do azylaku,a on šel pod most.

@ariadna12 nevím, švagrová se mnou moc nemluví