Nepříjemné prodavačky. Jaký na to máte názor?
Tak přemýšlím, jestli mám takovou smůlu na prodavačky jen já, nebo jsou takové všude... Mám zkušenost, že v knihkupectvích jsou opravdu příjemné prodavačky, jinde třeba neutrální, ale v obchodech s dětským zbožím doslova nepříjemné. Tuhle v obchodě s miminkovským oblečením prodavačka vzteklá jak pes, dneska v hračkářství taky vzteklá, čuměla jako kdyby jí vadilo, že tam vůbec lezem, ještě roušku jen na půl ksichtu, bylo jí jedno že sebou máme miminko... A ještě nadávala že nákup za 900 platíme dvoutisícovkou. Jaké máte zkušenosti vy? Myslím že právě v obchodech s dětským zbožím by měly dělat ženy, které dovedou být příjemné.
Já mám většinou pozitivní zkušenost a můj chlap tomu umí nasadit korunu,páč pozná,když má někdo těžký den a začne vtipkovat,že se tomu nelze nezasmát (jako že ho biju,jestli mají v nabídce inteligenci,atd)
ale nedávno mi přijel z lékárny dost rozladěn. Frajerka ho tam normálně sváděla a vůbec jí nevadilo,že ostatní zákazníci čekají. A to byl pro léky pro syna. Takže se na ní chystám 😈
Proto nakupují přes e- schopy 👍
Mě nejvíc vadí vlezle prodavačky, které mě nenechají v klidu si vybírat, prohlížet, porad mi stojí za zadkem a něco mluví, do takového obchodu už víckrát nejdu...
@izz76 To samé já. Nesnáším když se zeptají co sháním, já odpovím že se chci porozhlédnout, a oni dál za zadkem a furt se vyptávají.
A v mém oblíbeném knihkupectví byla hrozně vlezlá baba, která chodila mezi regály a otravovala lidi, aby si u ní založili registraci do knižního klubu. Na mě to taky zkoušela pořád. Jednou jsem jí zas řekla že nemám zájem, a ona začala že mně by se to vyplatilo, když často kupuju knihy. A tak jsem jí už důrazně řekla, že když si mě teda pamatuje, tak by si měla pamatovat, že NEMÁM zájem. No odešla za jinou zákaznicí, po chvíli si jí prodavač zavolal, pohádali se, něco na způsob že jim akorát otravuje zákazníky, a od té doby tam nebyla 😄
@izz76
@klokanka31 To, že se “prodavačka” (nemám ráda tohle slovo, prodavačka je dle mě jen ta, co sedí za pultem a účtuje věci na páse...) zeptá, zda-li zákazník potřebuje pomoci nebo zda-li něco hledá, bývá většinou v “lepších” obchodech s poradenstvím. Takové C&A či H&M tyto služby většinou nenabízejí.
A někdy sami zaměstnanci se prostě musí KAŽDÉHO zákazníka ptát, jinak budou mít trable se šéfem... Záleží hodně na typu obchodu.
Třeba v obchodě, kde jsem dříve pracovala, jsme měli dokonce i v kabince na WC vyvěšená pravidla, abychom je měli i v té nejintimnější chvíli na očích 🙈 (pozdravit každého zákazníka, zeptat se na jeho přání, zákazník má vždycky přednost před jakoukoliv jinou činností, dám ze sebe všechno nejlepší, aby zákazník byl spokojen a jeho přání splněny, atd atd.)
@izz76 no takhle ony to většinou nedělají, protože by je bavilo chodit a otravovat lidi, ale protože prostě musejí a dost často jsou u toho i pozorovány a v případě, že jediného zákazníka neosloví tak jim to pak je vyčteno a stejně tak to "stání za zadkem", musí být prostě zákazníkovi po ruce, takříkajíc.....opravdu musí, bohužel....
I prodavačky jsou jen lidi... Takto k ním pristupuju a chovám se slušně, chapave a hlavne je neberu jak svoje sluhy... A fakt se mi nestava, že by na me byl nekdo protivny, naopak. Možná je to o přístupu 🙂
@piggy123 Ta co sedí a účtuje zboží je pokladní, ta co prodává, nabízí je prodavačka, jak jinak by se jim mělo rikat😃 Já to chápu, že často mají to otravovani zákazníků v popisu prace, kdysi jsrm dělala brigádu v obchodě s bižuterii a taky jsrm musela aktivně oslovovat zákazníky a vnucuvat jim zboží,coz bylo hrozný.. Osobně pavazuju, za ne slušný když prodavacce řeknu, že se chci jen podívat, ale ona přesto pokračuje a něco mi nabízí.. V okolí mám dva obchody, kde se mi i líbí zboží, ale už tam nejdu protože se nemůžu v klidu vybrat.. Jeden obchod je s dětským oblečením, kde pracuje přímo majitelka a kam se hnu stojí mi za zády, cokoli vezmu do ruky, už by hned nesla k pokladně, druhý obchod s dárkovými předměty, je to same.. Holt si pak raději nakoupím v hypermarketu, kde mám klid.
Mně zase snad každej den nějaká prodavačka řekne "a menší nemáte?"... jako že chce drobný, ale já fakt většinou nemám, a nejsem ten typ, co bude hledat v peněžence koruny, když mám přes pusu roušku a je mi vedro.... A když řeknu že nemám, tak je prodavačka n.....á. Ona má mít peníze v pokladně zpět, ne já drobné v peněžence, úplně vidím, že by mi to nejradši ani neprodaly, ale jsou nějaká pravidla, jak velkou bankovkou se může platit....
@lucka662006 😁 On takový pátý člověk v řadě platící větší bankovkou je velká hitparáda.
Já mám teda s prodavačkami spíš pozitivní zkušenosti. Akorát u nás na maloměstě ve dvou obchodech od jednoho majitele byly ne přímo nepříjemné prodavačky, ale tvářily se vždy kysele. Jak k nim do drogerky a galanterky/oděvů pro maličkosti chodím už dlouho, postupně jsem zjistila, že vůbec nejsou nepříjemné, snaží se pomoci, občas i nabídnou, že jim něco přišlo a nepotřebuji pro děti (párkrát se i hodilo). Chodím k nim i ráda, ale ten první dojem byl blbý a kysele se tedy tváří pořád.
@mourovatakocka Co je mi do toho, já jí nenutím, aby tam prodávala, má mít drobných dostatek, to je starost její a managementu obchodu. Ne zákazníkova. V Americe by si nikdo nedovolil na zákazníka házet kyselý obličeje jen proto, že nemá drobný. U nás běžná praxe.
@izz76 Já měla vždy ve smlouvě “módní či prodejní poradkyně” a ne prodavačka. A platí, že náš zákazník, náš pán. Takže když někdo řekne, že se jenom divá a nevyžaduje moje služby, nechám ho být, ale jsem stále k dispozici, když si to bude přát. Přesně takové typy, kteří stojí za zadkem zákazníkům, i když si to nepřejí, dělají ostudu tomuto povolání a asi nechápají, jak důležité je, aby se zákazník cítil v pohodě a v klidu... Ale v ČR může pracovat v obchodě snad každý a nezáleží, že nemá vzdělání v oboru, tak se není čemu divit...
@lucka662006 nikdy nikde jsem se nesetkala s tím, že by na mě za pokladnou koukali nepříjemně jen proto, že nemám drobné či menší bankovku...
Prodavačky... dneska, myslím v dnešní době to mají ku*evsky těžký, podle mého, protože musí mít roušky, což je teda něco... hroznýho, snažím se minimalizovat svůj čas v obchodě a jim to vážně nezávidím. Takže to je jedna stránka věci, druhá je ta "odbornost", a to je něco, co mi chybí, ale chápu, že jako co nadělám.
Takže když v hračkářství potřebuji nějaký konkrétní autíčko a nechce se mi prolézat všechny regály a zeptám se jich na tu hračku a ony mi řeknou... no tady někde, vím, že to bude na dlouho a zběžně mrknu a pak jdu na eshop a prostě to objednám odsud.
Horší je, když to přes eshop někdy nejde a já něco potřebuji, ona má náladu pod psa, je taky jen člověk, teď ty roušky... je to těžký.
Já si třeba ještě pamatuju holky prodavačky, co prostě to zbožíznalství ovládaly, domácí potřeby, železářství, galanterka, hračky... a v porovnání s dneškem je to jako černá a bílá.
@piggy123 to mi připomíná, že velká část uklízeček mají ve smlouvě napsáno manažer úklidu, dělník je operátor ve výrobě.... To je tak podobná úroveň, nebo-li jak pozici opticky vylepšit, aby byla na trhu práce atraktivnější a lidi si mysleli že jsou něco, co nejsou. Smutný fakt je to, že v ČR to funguje na jedničku.
@blondynka400 proč by měli být něco, co nejsou? Já mám vzdělání v oboru se zaměřením na poradenství klientům. Tudíž moje pozice byla oprávněná.
Nemám s prodavačkama problém. Ale já se chovám slušně, pozdravím, poprosím, platím obvykle mobilem a když už hotovostí, tak se snažím mít buď adekvátní obnos anebo se omlouvám předem, nepotřebuju se předvádět tím, že mám v peněžence pětitisícovky (taky nemám 😉). Pronásledování jsem nezažila, kyselý ksichty prakticky taky ne. Tak buď jsou sudety jiný svět anebo je to trochu o tom, že jak se do lesa volá...
@piggy123 jasně, takže ty v obchodě lidem jenom radíš jako módní poradkyně se vzděláním, ale vůbec nic jim neprodáváš.... Za pokladnu se ani nepodíváš a atd.... To je dobrá pohádka. Teď prosím ještě tu o červené Karlukce. Fakt nechápu, kde se vzala ta móda nazývat pozice jinak, než jsou ve skutečnosti.....
@blondynka400 jako módní či prodejní poradkyně je samozřejmě i náplní práce zákazníky zkasírovat. Takže nechápu tvůj nesmyslný a rýpavý komentář.
Jak jsem již zmínila o několik příspěvků výše, služby poradenství NENABÍZÍ všechny obchody. Pokud člověk vejde do známých obchodů či luxusních butiků, svatebních salonů, ale i větší elektroobchody, specializované prodejny různého zboží atd, musí počítat s tím, že je zaměstnanci osloví a nabídnou pomoc či rady.
Jsem prodavačka, a pokud mi prijde zákazník ktery se mnou jedna jak s hadrem, tak nemam silu se usmívat a jsem hnusna taky.
Pokud jsem ochotna a milá a clovek to neoceni tak to zamrzí, ale neni nic horšího, kdyz si zákazník vylevá vztek, hlavne zakaznici jsou bohužel nauceni tak, ze muzou vice mene vse..... Urazet, zesmesnovat atd
Jednou mi zakaznik rekl, jak muze blba prodavačka jako ja pocitat lepe nez on... Tak jsem mu odpovedela ze tahle bkba prodavačka ma maturitu, naschledanou...
@adelafri Já ale nechápu jak protivné prodavačky, tak ale i zákazníky, co si na prodavačky dovolují... Ale řekni, když přijdem v klidu do obchodu, tam mračící se prodavačka, pozdravíme, v tichosti si vybereme pár hraček pro malou, jdeme k pokladně,a ona je akorát vzteklá, tak pochybuju, že si za to můžeme sami ne?
@klokanka31 je pravda, ze jako prodavačka taky nemam rada kdyz se na me mraci a je protivná, ale rozumím tomu, proto vzdycky se sladkym usmevem reknu a přeji vam pekny den... Bud se usmeje a da se do kupy nebo se vic naštve 🤣
Jsem prodavačka na úseku lahůdek. Vycházela jsem z chlaďaku a ve stejnou dobu k pultu přišla mladá ženská. Ruce jsem měla plné, řekla jsem ji moment jen to odložím. A ta kráva ani nepozdravila a hned na mě vyjela s větou, že zákazník má vždycky přednost. Kdybych byla zákazníkem a ja slyšela tohle říkat prodavačce asi bych ji někam poslala. Nevýhodou je, že my nic nemůžeme na to říct,.protože by si okamžitě na nás stěžovali.
@piggy123 ano, jasně že s tím člověk počítá. A občas výjimečně najde i člověka, který tomu rozumí (třeba v některých specializovaných sportech), ale pořád je to "jenom" prodavač. Žádný poradce 😀 A najdeš to v každém popisu práce prodavačky. Komentář není nesmyslný, ale pravdivý. Docela nechápu, proč se stydíš za své povolání .-)
@aklin když ono je to občas i na druhou stranu. Nedávno jsem asi kolem 19 chtěla nakrájet v Bille pravý uherák. Paní mne odbila dost nevybíravým způsobem, že v tuto dobu mi nic krájet nebude, že je tam sama a musí uklízet (nikdo za mnou nebyl, obchod má otevřeno do 21:00). Nakonec to zakončila tím, že si mám vybrat nějaký běžný levný salám a ne si vymýšlet. Tak jako kde to jsme?..... Vím, že to občas nemáte jednoduché, ale bohužel mi přijde, že nas... prodavačka je už skoro standart.....
@blondynka400 To mi připomělo, když jsme před asi dvěma lety byli s manželem v obchoďáku, a poprosili jsme prodavačku u pultu se sýry, jestli by jsme mohli dostat půl šišky eidamu. No prodavačka byla nas*aná celou dobu, ale tohle jí dodělalo, otočila se, začala nadávat že se na to už může vys*at, šla někam dozadu, po chvíli přišla, pořád si něco brblala, pak chytla nůž, s tím zas vztekle bouchla o stůl, a šla teda pro ten eidam. A po ukrojení nám to hodila jak psovi. Od té doby jsme u tohoto pultu už nikdy nebyli.
@klokanka31 to je klasika, bohužel no.... Já chápu, že člověk nemá den, ale prostě jednou je v práci a musí se přemoct.... Já kdybych se takto chovala, tak jsem za chvíli na dlažbě, nikoho nezajímá, že nemám dobrý den, jsem unavená a atd....
Ale zase abych nebyla nespravedlivá, i příjemné prodavačky jsou. V našem městě je malá masna, dělá tam stále jen jedna prodavačka. A ta je až neuvěřitelná. Vypadá že je nesmělá, ale nonstop se usmívá. Když jí poprosím, že bych chtěla dva plátky krkovice, tak ona hned jestli chci tučnější nebo libovější. Tak já že tučnější. Má tam dva velké kusy masa, tak jeden rozkrojí na půl, a jaký se mi líbí, a nebo že rozkrojí i ten druhý kus. Tak jí řeknu že nechci takhle otravovat, ať mě dá z tamtoho kousku. A ona že třeba tamten bude ještě tučnější, a fakt kvůli dvěma plátkům rozkrojila i druhý kus masa. Tak jsem jí řekla s úsměvem že chci teda z toho. Ona s úsměvem že děkuje, a šla to ukrojit. Ještě se dokonce ptala jak silné plátky chci. Pak jestli mám další přání, já že ne, a ona na to zase poděkuje, u pokladny za peníze taky poděkuje. A když při odchodu řekneme nashledanou, ona odpoví, a ještě jednou poděkuje. S manželem jsme si poprvé mysleli že to je jen náhoda, která prodavačka děkuje za všechno, i za to, že si u ní vyberete zboží? No zjistili jsme, že takhle funguje opravdu vždy, a maso nakupujeme už vždycky jen u ní. I když člověk má den na houby, tak ona člověku dodá skvělou energii.

Snažím se být na všechny lidi ve službách milá. S našima prodavačkama ve vesnickým krámu krafám i jen ze slušnosti. Všem prodavačkam přeju pěkný den, děkuji a chci-li něco "navíc" slušně poprosím. Mě to nic nestojí a jim to kolikrát zpříjemní den, aspoň myslím. Naposledy jsem se krotila brblajicí frontu, když paní evidentně nová nemohla najít nějaký kód na chleba a další pokladna od ní byla daleko a druhá prodavačka ji neslyšela. Tak jsem ji uklidňovala, ať si z toho nic nedělá, že až přijdu příště, už to bude umět z paměti. Na druhou stranu už ze mě asi před měsícem vyletěla poznámka, ať jde dělat dělat něco jinyho, kde se nepotká s lidma, protože tak protivnou prodavačku jsem dlouho nezažila. Sama jsem dělala na recepci hotelu a musim říct, že některý lidi jsou fakt hovada a nejvíc mi pili krev ti, kteří se sice správně domnívali, že jsem tam pro ně, nicméně mi to dávali najevo velmi nadřazeným tónem. Ale ať jsem měla sebevětší osobní problémy, tak to na mě nikdy nikdo nepoznal.