icon

Odpustit rodičům jejich rozhodnutí o bratrově bytě?

nazarrath
11. čer 2022

Ahojky, pokud Vás nastvu, ok, ale jednali rodiče dobře? Před 18 lety si koupil můj brácha od naší vzdálené rodiny byt, zadarmo ne, ale udělali mu cenu. Byt byl ve špatném stavu, ale svépomocne se dal dohromady, taky jsem tam já strávila dvě soboty a pomáhala. Nove eurookna, podlaha, nátěr, všechno super. Pak se stala tragédie a pulroka na to měl brácha autonehodu a zemřel na místě. Byl svobodný, děti taky neměl, takže dědili jeho i moji rodiče. Nejprve chtěli byt prodat, protože bral celkem snesitelnou hypotéku, ale všechno splacené nebylo zdaleka, jenže on to pojistil i pro.pripad smrti. Tak zjistili, že ten byt se vlastně prodávat nemusi. Skoro každý jim říkal, ať to nepustí, ať to nechají kdyžtak jednou i pro mě, nemovitost se neprodává, když nemusí, ať tam dají zatím nájemníka, a jednou to možná ocením. Je pravda, že hned jsem to nepotřebovala, chystala jsem se na školu 100 km od nás, ale jednou kdoví, že ji?

Strana
z9
nazarrath
autor
12. čer 2022

@ivetkafek18 do azylaku to právěze pravne nejde. Navíc jsou na roky dopředu obsazeny. A mezi cikánky stejně nechci.

xxx3d
12. čer 2022

podívej,
je úplně jedno, jak se rodiče před lety rozhodli, protože to bylo
bez ohledu na to jak, prostě byli v nějaké situaci, a nějakým způsobem ji museli vyřešit, v tu chvíli, a vyřešili to prodejem, a to, jak moc to bude rozumné později, je dneska jedno, protože už to nejde změnit.
ty se soustřeď na to, co změnit jde, současnost
taky máš na výběr, buď být dál obětí (domácí násilí, nefunkční vztah), nebo odejít
můžeš k rodičům, nechceš z nějakých důvodů, je tady plno holek, a ne jen tady, ale i mimo koníka, které by šly k rodičům hned, protože to, v čem žijí, je příšerný
ale protože traumata a bolesti, trápení jsou nepřenosná, a neměřitelná, nedá se paušalizovat žádné rozhodnutí, jen to, které se týká nás osobně.
takže je to na tobě. jen na tobě.

jjasmina
12. čer 2022

@nazarrath to že ty žiješ v nefunkčním vztahu za to si můžeš sama... na rodiče to neházej a dej si do pořádku vlastní život než kydat na jiné lidi

nazarrath
autor
12. čer 2022

@xxx3d já vím, mnohé tady kroutite hlavou, proč nechci k rodičům, no nechci. Přemýšlela jsem nad tím minimálně 1000x, ale jen bych odešla od despoty k dalším despotum, jako rodiče zadní despote nejsou, ale v přeneseném významu, že bych si zrovna nepomohla. Tady mám alespoň práci na pohodu (v kanceláři, žádná těžká manuální práce za pět peněz a vstávání ve 4 ráno), tam bych leda uklízečku nebo tak, jestli vůbec i to (nechci to znevažovat, protože i to je práce a je třeba, ale víte jak to myslím, bylo by mi líto za dobrým flekem v kanclu a super kolektivem a úplně super vedoucím, který si nás považuje a snaží se vyjít), snad jen že by mi hlídali dítě, protože oba jsou už dávno v důchodu, ale to je tak asi jediné, za chvíli by řekli, že malý je hyperaktivní, což teda je, že už mají roky a diagnózy a už nemůžou a ať si to řeším trochu jinak, ale jak, to mi už neřeknou. Protože před rokem byli u nás a hlídali a říkali, že je to na ně moc. To jen teď dělají ramena, jak by rádi celé dny hlídali. A pohnout se od nich zase zpět nebo někde jinde, by bylo těžký, vždy když jsem u nich, tak se za 2 nebo 3 dny zhadame, oni jsou někdo úplně jiný než já, máme úplně jinak nastavené hodnoty a hranice, úplně jinak uvažujeme a myslíme, úplně jinak jednáme, vždyť je normální když jsem byla těhotná, moje máma se prý na vnuka těšila a ptala se mě, co bych dělala, kdyby se narodil postiženej, na vozíku, slepý, hluchý. .. když jsem řekla, že bych si ho nechala a starala se, tak bych měla dle ni nanic život, když ústav, tak matka hyena, vždyť by ho tam mlátili a teď si vyber, ani tak ani tak, jako takové otázky dává těhotné ženě

andelka
12. čer 2022

@nazarrath když máš dobrou práci,tak jaký je problém odejít a najít si podnájem, pronájem, zažádat o svěření do péče, alimenty..? Co se stalo s bytem před 18 lety je už úplně jedno. Rodiče se rozhodli nějakým způsobem a tečka.

michaela666
12. čer 2022

Něco ti z toho bytu šlo do kapsy. Kdyby ses vyprdla na paušál a našla si brigádu, mohla jsi šetřit už tenkrát a teď nemít holou řiť. Nemáš být kvůli čemu ukřivděná, spousta lidí krom vzdělání ( někdy ani to ne) od rodičů nedostali nic. Já si střední soukromou platila sama a z brigády občas dělala nákupy. Bez dětí jsi určitě možnosti jak se zaopatřit měla, tak nezáviď něco, co ti nikdy nepatřilo.
Jsi dospělá, každý jede na své triko. Všechna pomoc je jen dobrá vůle okolí, ne povinnost.

nazarrath
autor
12. čer 2022

@michaela666 já brigádu mít chtěla, naši mi řekli, ať si raději hledím skoly, tak nesuď když nevíš!

somalicats
12. čer 2022

@nazarrath Od 15 sis mohla brigadne privydelavat treba i jen pres leto, a souhlas rodicu jsi k tomu nepotrebovala (a to fakt vim, moje nejstarsi dcera brigadnici od 16, skolu zvladla bez problemu). Mne prijde, co tu tak ctu, ze jen hledas vymluvy a duvody, proc neco neslo nebo nejde.

mimi1004
12. čer 2022

@nazarrath A co jim ještě budeš vyčítat? Dovolili si prodat byt, který bohužel zdědili, chtěli, abys měla dokončenou školu... Teda ty jsi poklad, fakt že jo. Koukám, že všichni ti jen ubližují a od nás čekáš pochopení, že?

l01991
12. čer 2022

A co ti brání najít si podnájem někde v okolí současného bydliště?Práci dle tvých slov máš dobrou... ale raději furt budeš fňukat a hledat vymluvy proč to nejde... nějak jsem si nevšimla (nebo v tom množstvi komentařu zapoměla) mate děti?Pokud ne o to lip,pokud jo,chceš aby v tomhle vyrustaly?

ivetkafek18
12. čer 2022

@nazarrath naka kamoska co by te vzala k sobe? Nebo mozna vzdalenejsi rodine sestrenka nebo tak?

michaela666
12. čer 2022

@nazarrath Minimálně přes prázdniny se do školy nechodí ne? Kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody.
Teď nebreč a najdi řešení své situace. Vždycky to jde, jen je potřeba se uskromnit a zatnout na čas zuby.

vitezove
12. čer 2022

@nazarrath Bylo to jejich svobodné rozhodnutí na které měli právo. Napadlo tě třeba, že to prodali, aby jim to nepřipomínalo mrtvého syna?? Myslíš, že přemýšleli o tom, že si najdeš idiota a nebudeš mít kam jít? Oni měli za úkol tě zabezpečit dokud si neodešla z domova jako dospělá. A od té doby jsi na to sama a oni nemají povinnost ti dávat nějaké byty. Vydělej si na ně, vem si hypotéku jako každý a rodičům nic nevyčítej, protože to opravdu není v pořádku, tohle vyčítat.

klokanka31
12. čer 2022

Všichni se tady do zakladatelky navážíte, ale teď upřímně. Kdybyste vy zdědily dům/byt, který byste nepotřebovaly, a nepotřebovaly byste nutně ani peníze z prodeje. Prodaly byste to i tak, nebo byste si to nechaly a věnovaly svému dítěti aby mělo taky vlastní bydlení?

vitezove
12. čer 2022

@klokanka31 Jak je velká šance, že tazatelka ale nemá dokonalý přehled o příjmech rodičů? Jak je velká šance, že nemohla vědět, jestli se jim peníze hodí nebo ne? A zároveň šlo o pozůstalost po synovi, který zemřel. Já bych asi taky chtěla se všeho zbavit a ne řešit nájemníky a problémy s bytem, který by mi denně připomínal syna...

felixfelicis
12. čer 2022

@klokanka31 to zalezi - kdyz vezmu to, co bych realne mohla podedit v nasi rodine, tak jsou to nemovitosti v jinem meste, neco treba potrebuje rekonstrukci - ja na to nemam kapacitu a pochybuju, ze moje deti by se z Prahy chtely odstehovat bydlet do mesta XY. Takze je dost mozne, ze bych to prodala. Pokud bych nahodou zdedila byt v sousedni novostavbe, tak ten bych si nechala😀

somalicats
12. čer 2022

@klokanka31 Zakladatelka podle toho, co píše, byla v té době na střední. Takže ještě minimálně pár dalších let by v tom bytě nebydlela. Na bytě byla hypotéka - podle toho, jak tu zakladatelka píše, tak moc finanční gramotnosti nepobrala, takže bůhvíjak to vlastně v reálu se splátkama bylo. A nemovitost se musí udržovat, i když v ní nikdo nebydlí, to není o tom, že máš prázdnej byt a nestaráš se. Pomíjím fakt, že jim to tam mohlo připomínat mrtvého syna - já bych teda osobně taky nechtěla udržovat byt, který by patřil mému zemřelému dítěti. Navíc píše, že nějaké peníze z prodeje toho bytu dostala. Takže já třeba pořád nechápu, co vlastně řeší?

michaela666
12. čer 2022

@klokanka31 Dobře, ale přece nemůže ze svého zpackaného života vinit rodiče. Co by jim chtěla odpouštět? Bratr se zatížil hypotékou, přišlo neštěstí a dědici byli oni. Ve stavu, kdy přijdeš o dítě nechceš řešit starost o majetky, snažíš se vyřešit problém, který ti tu bolest nebude dennodenně připomínat.

sudylichozrout
12. čer 2022

Kdyby se kdysi moje babicka jednou zeptala, mohla mit moje mama dum na prazskych Vinohradech. Stacilo se jednou zeptat, jen jednou. A bylo by to. Nezeptala se a ani moje mama, ani ja jsme to nikdy nemeli babicce za zle. Proste ji tenkrat nenapadlo, ze by mohla tu otazku polozit, i kdyz se primo nabizela a nebyla by nevhodna. A fakt se z toho nehroutim.

andelka
12. čer 2022

@klokanka31 hele, nevím. Je to někdy o nervy a náročné. Kamarádka měla s mužem malý byt. Vydrželi to pronajímat asi tři roky a prodali to. I když mají děti. My máme taky být co pronajímame, a i prodej je v úvaze, i když máme děti. Kdoví co bude za x let. Kdoví kde děti budou. Třeba na Novém Zélandu. A opravdu jsou lidé, kteří na to buňky nemají. Navíc špatné vzpomínky pro celou rodinu.

michaela666
12. čer 2022

@klokanka31 Já bych ho třeba prodala. Nedokázala bych chodit na návštěvy do bytu, který si jedno dítě koupilo pro svůj rodinný život a najednou není. Řešit všechny ty problém a nakonec mi druhé dítě řekne, že se stěhuje do ciziny. Prodá ho, peníze smete ze stolu a bude z těch peněz financovat chlapa, co se ani na hnůj nehodí? Díky to si radši ušetřím trápení.

mimi1004
12. čer 2022

@klokanka31 V situaci tazatelčiných rodičů bych ho taky prodala. Ty ne? Ty bys tam chodila a dál si připomínala mrtvého syna a tragédii, co se stala? Navíc ONI dědili a ONI měli právo rozhodnout, co s tím. Nechápu tu drzost, že jim to má jejich dcera za zlé.

nazarrath
autor
12. čer 2022

@michaela666 přes prázdniny jsem chodila do lázní a jedno léto byla v Řecku, v průběhu vysoké normálně dělala, bylo to dálkové, ale výdělek byl smutný.

nazarrath
autor
12. čer 2022

@vitezove rodiče v té době měli každý důchod, peníze nutne nepotřebovali. Ono peníze se hodí vždycky, ne že ne, ale nutné na něco je tehdy nebylo. Skoro každý jim radil, že když už se to tedy stalo, tak aby ten byt nechali pro mě (kdybych ho opravdu náhodou nepotřebovala, no tak peníze z pronájmu se neztratí, ale možná mi přijde vhod), i brácha by to tak chtěl. Oni nad tím chvíli váhali, ale řekli, že ne, náhodou by podnájemník neplatil a nikdo by ho odtud nedostal, takhle to prodají a mají peníze jiste, pak jim radili počkat na příhodnější dobu, ceny bytů jsou rapidně dolů, teď se oplatí jen kupovat, ne, oni půjdou pod cenu. Debilismus.

drep
12. čer 2022

@klokanka31 Já mám dva byty. V jednom bydlíme my, v druhém babička. Až byt babička nebude potřebovat, zařídím se podle sebe. Protože s pronájmem mám asi deset let dost perných zkušeností, tak jej pravděpodobně prodám, mám své práce a starostí dost, než abych řešila nájemníky. A dceru vychovám tak, aby se o sebe uměla postarat. Což když se dcera nevrátí do našeho města? Co když budu mít víc dětí, jak mezi ně byt rozdělím, nebo musím našetřit na víc bytů?

andelka
12. čer 2022

@nazarrath Lázně a Řecko byly zadarmo? Nemáš na rodiče poněkud přemrštěné požadavky?

nazarrath
autor
12. čer 2022

@somalicats dělala jsem v pojistovne, o mě finanční gramotnosti nepochybuj. Platil hypotéku, měl pojistku i při případ úmrtí, smrt nastala a nastala pojistná událost bez výluky, smrt je prostě smrt. Tehdy zjistili, že platit nemusí nic, tím pádem ani ten byt by se nemusel prodávat. Udržovat by ho nemuseli, bydleli by tam nájemníci a ti by ho udržovali, peníze mi dali no pár měsíců na mobil, to bych vydělala za jeden den, jinak nic. Rozfofrovali to, kde se dalo. Já nevím, já bych ho třeba nechala dítěti. Když si ho bohužel neužilo jedno, ať ho má druhé. Třeba moje známá má 3 děti a staví dvougeneracni dům, i když její 19 leta dcera ji říká, že neví pro koho, ona tam bydlet nebude. Ale ona jí řekla, že ještě bude ráda, protože když tam bude bydlet s mužem a rozejdou se, tak potáhne z baráku on (přepíší na ni část za svobodna),pokud se náhodou odstěhuje a rozejdou se, bude se mít kam vrátit a nebude zit s nimi na hromádce.

mimi1004
12. čer 2022

@nazarrath Na to, že nezvládáš svůj život, máš dost drzosti hodnotit životní rozhodnutí jiných. Tví rodiče mají jen jeden průšvih a to jen to, jak tě vychovali.

nazarrath
autor
12. čer 2022

@andelka Řecko bylo služebně. Tam jsem makala jako šroub. Jak delegátka.

andelka
12. čer 2022

@nazarrath ne debilismus,ale vlastní názor. Tobě jistě nikdo nikdy neřekl,že máš chlapa blbce, nikdo ti neradil, ať jdeš pryč.. Ne, ty děláš určitě vždy všechno správně a máš věšteckou kouli. navíc dva důchody a studující dítě nejsou žádná hitparáda.

Strana
z9