Panelák. Co slyšíte od sousedů nad vámi?
Je tu někdo, kdo žije v klasickém paneláku ? Co slyšíte ?
Bydlíme v nejvyšším patře panelového domu. Sousedé jsou tu hrozne anonymní. Nevím ani, kdo bydlí pod našim bytem. Zhruba od 21:00, kdy odpadne malý narušitel, mám takovou rutinu. Zapínám myčku, pračku případně sušičku. Utru plochy, vyluxuju, někdy i mop. Dělám to tak dlouhodobě. Dnes mě, ale znejistela kamarádka, byla u nás na návštěvě kolem oběda. Dětem upadla nějaká hračka a zadunělo to. Poznamenala z legrace, že teď k nám někdo naběhne, a nebo bude mlátit koštětem do stupaček. Nikdo teda nic. Aktuálně koukám na vysavač a nejsem si jistá, jestli bych nerušila. Podlaha je standardně položena plovoučka.
Panelák, předposlední patro. Hrozně moc dělají podlahy. My z lásky ke kobercům a z ohleduplnosti k sousedům je máme v pokojích, aby tlumily nárazy. Nad námi bydlí rodina s malými kluky. Běhání slyšet je, když upadne hračka na zem, slyšet je. Ždímání pračky taky. Běžný hovor ne, křik ano (někdy i konkrétní slova), pláč dítěte ano. Televize ale slyšet není, to už by musela jo řvát.
Já osobně dítě tedy snažím korigovat, aby neběhala, nedupala. Máme pod námi tolerantní sousedy, sousedka říká, že taky má děti a ví, jaké to je. Ale stejně někdy přemýšlím, že jí něco přinesu za tu trpělivost 😁 a co se týče spotřebičů, po osmé večer si už nedovolím pustit pračku, i když ji máme tichou, považuji to za základ lidské ohleduplnosti bydlení v paneláku.
Hodně taky dělají stoupačky. Tam, kde je umakartové jádro, je to fakt jak přes papír. Když už máš byty se zděným jádrem, tak ta hlučnost do ostatních bytů je mnohem nižší.
Slyšela jsem přesně co popisujete, 2x týdne jsem seděla v noci na gauči a čekala až sousedce dopere pračka. Když šla v půl desáté klepat řízky tak bych tam naběhla a paličkou ji jednu flakla😁 je slyšet fakt všechno. Když v noci vysávali dětem nudle byli jsme vzhůru celá rodina ale to jsem chápala.
tyjo holky já si nedovedu představit nepouštět myčku, pračku, sušičku, vysavač po 8mé večerní... děti nám navíc chodí spát až v 9, takže v 8 často teprv jdeme koupat a hluku u toho je pořádně.
a až když usnou člověk jde po nich ten čurbes uklízet. Nehledě na to, že večer se spíná tarif na noční proud takže večerní uklízení vyjde levněji...
taky si nedokážu představit že bych dětem zakazovala dupat, běhat a trnout při každym hození hračkou..
jak to dáváte? to musí být strašně psychicky náročný..
Ja slysela ve vecernich hodinach vse co soused delal na zachode, a vse co hlasiteji rikal do telefonu. Pracka byla uplne peklo. Kdyz nad nami meli podlahy a psa, to byla taky nezapomenutelna kombinace. Takze ano, sousedi to zarucene vse slysi 🙂
@budouci_maminka v paneláku není večerní tarif 😉 no nic, prostě se snažíš být ohleduplná ke svému okolí. Lidé v domku taky mají jisté formy ohleduplnosti, holt v paneláku je to takhle. Já netrnu při každé raně, vím, že děti dupou a je to hluk. Ale to neznamená, že tady musí běhat holka jak dostihový kůň. Pračku zapínám přes den, prostě večer ne.
Každý to nedělá, to je jasné, ale já mám naše sousedy ráda, tak se snažím je prudit co nejmíň.
@malenka3 My třeba noční tarif máme...Nechával si to teda dělat majitel bytu jako jediný z baráku, ale určitě by mi to nestálo za rušení sousedů a případné rozpory.
@michaela666 tak to musí mít nějaký speciální jističe. Noční tarif není jen tak, má svý pravidla a u nás by to na ty klasický jističe fakt nepovolili.
@malenka3 tak přechod na noční proud je vždy spojenej se souhlasem distributora a souhlasem SVJ objektu, to je jasný, většinou je však návratnost do 3 let..
@malenka3 Než jsme se stěhovali, tak nechával dělat ještě jednu "skříň s jističema" jenom pro náš byt. Stálo to přes 12 tisíc co říkal, ale protože pronajímá hodně bytů a všude to má takhle dělané, tak to prostě chtěl i tady. Já těmhle technickým věcem moc nerozumím. Ale říkal jak budu ráda, že v noci peru za levno. 😀
@budouci_maminka ano, ale pokud nevyužíváš elektřinu k ohřevu vody nebo k topení, nikdo ti to nepovolí. U nás teplou vodu doma neohřívám, topení je též dálkové, i kdyby svj souhlasilo, tak noční proud a vhodné jističe mi sem nepovolí.
Na VŠ jsem vystřídala spoustu privátů v panelácích, je to fakt různé. Obecně v nočním tichu se všechno hrozně nese a všechno víc vnímáš. V jednom bylo v noci slyšet i to, že si soused rozsvítil, to lupnutí. Odbíjení hodin, zvonění budíku. Jeden soused v noci pařil na PS nějaké závodničky, to jsem si připadala, jak kdybych spala na okruhu GP. V jiném paneláku ticho, ale od souseda se linul strašný smrad staroby a nějakého příšerného jídla, obvykle lečo apod. To jsem měla po víkendu vždycky co větrat.
My jsme slyseli ze o dve patra nahore pani pustila pracku, je vsechno slyset a kor jestli mate plovocku, to jsou teprve rany
my se sousedy nemáme osobně problémy, avšak nás domovník je takový magor. On nám jednou říkal, že máme dovoleno chodit jen 8x za den výtahem protože, že to je jeho stanoven denní limit 😂 😂 našich kamarádů se jednou ptal, zda tu bydlí a že od koho jdou. Pak přišel k nám zvonit a říkal, že ať chodí Láskova po schodech neboť že ten výtah není pro ně určen. 😅
Bydlím ve 4.patře. Nad námi bydlí starý pán a něco si věčně kutí večer, takže slyšíme klepání, odložení kladívka a nebo když mu něco upadne, ale jen večer, vedle bydlí paní a v pokoji je slyšet celodenně (i večer) tv,ale není rozumět, druzí vedlejší je mladá rodina a slyším dupání dětského běhu (bydlí tu rok tak vím, že je to od nich) a pod námi bydlí starší paní a ta má tak divný kašel celoročně. Všechny ty zvuky jsou tlumené a není to tak hrozný, ani to nevnímám.
My bydlime ve druhem patre, byty vedle z obou stran i pod i nad nami, byt mame zrekonstruovany, stropy i podlahy a neslysim tedy od sousedu nic, vyjimecne kdyz neco nekomu upadne. 🤷
Po 7 večer nezapínám nic, svátečně pračku. Upřímně se divím, že ti ještě nikdo nic neřekl 😀
Po deváté hodině bych v paneláku určitě neluxovala ani neprala. Bydlela jsem v paneláku celé dětství a večer, jak byl klid,tak jsem v pokojíčku slyšela i kukačky, co měli nad náma v kuchyni (bydlela tam kamarádka, tak vím, že je měli v kuchyni). Myčku máme celkem tichou, to nevím, jestli by bylo slyšet, každopádně panelák je na tohle hloupý a je potřeba být večer ohleduplný. My kolikrát slyšeli i hlasitější rozhovor (věděli jsme, co říkají), každou sprchu, každé spláchnutí.
My máme v domovních stanovách,ze večer se třeba nevysava,nepere,dělá to hrozný hluk a fakt je to slyšet. Hlavně na plovoucce
S plovouckou bych vecer teda rozhodne nevysavala, i ta pracka muze byt problem, hlavne kdyz zdime. Plovoucka je nejhorší podlaha, co se tyce tlumicich vlastností. Tu bych si nikdy do bytu nedala
Pod nama se dost střídaly ruzne existence...to bylo slyset dost hadky a rev. A kdyz mi v noci brecelo mimino tak mlatili na topeni😲 . Ted primo pod nama nikdo nebydli. Jinak slysim obcas odnekud pracku, jsme take posledni patro. Luxuju a peru max do 22.h, rano vetsinou uklizim umyte nadobi a obcas se stane ze mi treba spadne poklicka na zem. V 6 rano🙊
@nita1984 a vsichni ostatni , co by v panelaku po 19.h uz s nicim nehlucily..... kdy bych jako mela treba vysavat, kdyz prijdu dom v 18.h delam veceri a pacifikuji deti a o vikendech jsme pryc? Odchazim z bytu rano v 6.30. Snazim se dodrzovat nocni klid 22 az 6, ale kolem 20.h se u nas proste nejvic zije. Nastesti mame sousedy kterym to nevadi.. Ted tedy byvame o vikendech uz obcas doma, ale fakt byly roky , kdy jsme to meli , jako jsem psala.
@michaela666 Neslysim nic, buď jsem si už zvykla, ze ty zvuky okolo ani nevnimam, nebo to moc slyšet není. Dnes jsem se tedy přímo soustředila, lehla jsem si normálně na zem na podlahu a prilepila ucho j podlaze. Poznala jsem jen, ze někdo prosel a trochu intonaci hlasu, ale určitě ne slova.
Podlaha byla pokládána firmou a pod tím je nějaká pěnová izolační vrstva. Když jsem našla papíry k tomu, má to být především kvůli tomu, aby podlaha nebyla tak studena. Když se na to zamerim, tak slyším svůj krok. Když mám ale na sobě chlupaté ponožky a naslapuju na narty, tak je to tichý. Když syn leze po kolenou, tak to trošičku rezonuje.
Vedle naseho sousedi jeden byt-garsonka. A tam neslysim vůbec nic, jen když sousedka jde domu, tak ona hodně bouchá hlavnima dverma. A tak to mě ale neruší, a moc to nevnimam. Před našimi dveřmi jenvytah a schody, na druhé straně je pak ještě jeden byt. A tam se mě ta paní ptala jestli nás nebudí vytí jejího psa. A to vůbec k nám nejde. Tam to slyslim, jen ve chvíli kdy čistím i tu společnou chodbu. Kde je příšerná špína i přes to, ze tam někdo “uklizi”.
@te_reza Když to tak čtu. Tak se taky divím. Ale opravdu nikdo nic. Sem tam se s někým pozdravim na chodbě či s nim jedu ve výtahu, ale nikdo se mi ani nepredstavil. Když jsme se stěhovali ani nás nikdo nepřišel přivítat. Je tu plný panelák lidi, relativně blízko a nikoho nezname. Pouze jednou na nás zaklepala sousedka, když jsem zapomněla klíče v zámku. Ta se mě pak jen ptala jestli mě neruší pes, a to byly všechny sousedske interakce za 5 let.
@ninive211 pracku máme v koupelně, tam je dlažba. Jakou bys doporučila podlahu, krom koberců?
My bydlíme ve zděném domě (12 let starý) a některé věci nás překvapily, jak moc se nesou celým barákem. Jsme v 1 patře a ženská z 3 patra si stěžuje, když naše 2r dítě večer popobíhá bez ponožek, že se jim třesou skříně v obýváku (pravda, po 22 hodině, šla později spát a popoběhla do pokoje, ale jinak celkem potichu). Kdyby skákala a pořádně dupala, tak chápu, že hlavně ti dole můžou vrčet (těm to ale nevadí, těch jsme se ptali a předem se omlouvali), navíc v obýváku je koberec. Luxování a pračka se taky nesou, večer naštěstí nikdo nedělá, to se myslím slyšíme navzájem všechna patra nad sebou.
Pak se zvuky ještě nesou opravdu celým barákem skrz odtahy v koupelně, záchodě a kuchyni. Jako perlička, slyšíme s prominutím každé ho* lidí nad námi, které padá trubkou v záchodě 😀 Jsou to zkrátka někdy vtipné věci, které dělají hluky i v nepanelácích. Myslela jsem, že u nás se to tolik nerozléhá, ale od té doby, co nám sousedka vyčinila, se víc krotíme i v ostatních věcech. Ti po námi toho slyší určitě víc.
My bydlíme v bytě už 7 let, za tu dobu se pod námi vystřídali 4 sousedé. Jedni lepší než druzí (myšleno sarkasticky). První si dělali mejdany každý víkend od půlnoci do rána.
Druzí- povedená rodinka, která řešila své problémy mlácením psa, třískáním dveřmi, děláním naschválu. Náhle se odstěhovali a my pak zjistili, že jako vzpomínka na ně se nám od nich do bytu nastěhovaly štěnice. Oni ten byt měli totálně zamořený.
Třetí - pár s jedním dítětem - kojencem. Věčně hádky, mlácení. Pro dítě nevhodné prostředí.
Čtvrtí - mladý pár za trest. Ona při sexu řve tak, že to musí slyšet celý barák. Znám i období, kdy má menses.
Jednou měsíčně si dělají mejdany od 22 hod až do brzkého rána. Teď si pořídili čokla a to je radost. Byt je prakticky prázdný, takže je vše dokonale slyšet.
@konidana já si to právě taky neumím představit být po 19hod jako myška.. přemýšlím, zda existují nějaké varianty na odhlučnění bytů v panelácích..?

V paneláku je slyšet vše, ale rozumní sousedé to chápou a neřeší každou kravinu. Je slyšet dupot ze shora i zdola. Treba okamžitě poznám, že mají sousedi pod námi na návštěvě vnoučata, protože dupou. Mě osobně provozní hluk přes den nevadí, horší je to s hodně hlasitou hudbou, kdy i já rozeznán slova, lehký sum mi nevadí. Dbáme ale na noční klid, nepouštím pračku ani sušičku mezi 7.00-20.00, protože vím, jak moc hlučí. Luxování je taky hrozně slyšet, to by mě pravidelně v noci rušilo a přišla bych přátelsky upozornit sousedy, jestli by to nemohli přesunout na nějakou vhodnější hodinu. Myčka je poměrně tichá, tu bych neřešila a běžně jí na noc pouštíme.