icon

Potřebujete chůvu, kuchařku nebo uklízečku? Sdílejte zkušenosti a ceny

24. říj 2024

Holky, v březnu jsem tu zakládala diskuzi na téma nevlastní dcery. Zda si ji vzít do péče či ne. Nakonec přes zásah policie ji máme u sebe a již ji máme i svěřenou do péče.
Máme u sebe i matčiny ostatní děti, kluk 4 a 17. Tatínek toho staršího nemá problém, nám podepsat papíry a dítě svěřit. Nemají spolu dobrý vztah, kluk u něj žít nechce a u matky se žít nedá, utekl od matky, utekl od babičky, ukecal mého manžela, jestli by nemohl jít za sourozenci.
Kluk 4 tu je, ale pouze na souhlas matky, otec nesouhlasí s ničím, zatím vše řeší OSPOD. Tohle rozebírat nechci.

Chůva, kuchařka, uklízečka - téma které potřebuji nějak vyřešit sama v sobě.

Aktuálně máme všechny děti u sebe - kluk 17, holka 14, kluk 13, holka 11, kluk 4 a mimčo 4 měsíce.

Chůvu bych chtěla na pomoc ke čtyřletému, přišel k nám s plínkami, dudlíkem, je ještě na mléku, moc potravin nejí, mluvit neumím. Školka nepřipadá v úvahu, "bojí" se cizích lidí, pokud někam jdeme (i na procházku), drží se za ruku a nechne se ode mě. Venku si hraje a blbne pouze s manželem. Nebo koho k němu? Nevím zda chůva je to správné, ale nějakou pomoc na pár hodin bych potřebovala.

Kuchařku a uklízečka - využíváte někdo? Neumím vařit ve velké, a 4 puberťaci hodně sní, navíc dva od ex spoustu jídel nejí (matka doma nevařila a do školy na obědy nechodili, matka nechtěla platit),
Úklid - při 6 dětech, mám pocit že jen uklízím, peru, suším, žehlím, ..

Využíváte někdo tyhle služby? Jaké jsou adekvátní ceny? Vzít raději sólo uklízečku a kuchařku, nebo jednu paní na všechno?

Ukldi ]÷>

Strana
z4
autor
24. říj 2024

@maminkafe díky!

autor
24. říj 2024

@fifinka2020 netuším, matka nám papíry podepíše ale otec dělá problémy, příští týden se máme potkat všichni a řešit co dál.

brunetka11
24. říj 2024

Jinak mně se na úklid dobře osvědčila Braava - elektrický mop. Večer vezmu patro Dysonem, pustím Braavu a na ráno je opět čisto.

baris
25. říj 2024

Tak za prvé před tebou smekám. Musí to být pro tebe neskutečně těžké a nejen pro tebe, i pro tvoje vlastní děti.

My jsme jenom 4, ale moje dvě puberťačky jsou už několik let ve vývinu a sní toho na kila 🙂 Určitě doporučuji pomalý hrnec (ten náš má objem 6,5 litru). Večer zapnu a ráno mám vývar nebo tam dám maso a nemusím se o nic starat - dělá se to samo.
Možná by stálo za to si pořídit i z Lidlu ten multifunkční hrnec (ve vašem počtu asi 2 🙂). Je levnější než originál, má větší objem a recepty tam jsou taky.

Co se týče jídel (sama jsem frfňa), tak jim dej všem (i svým dětem) napsat, co by nikdy nesnědli. Ale dejme tomu jen 3-4 jídla. Zbytek sice nejí, ale zkusit a sníst to jednou za čas budou muset.

Úklid - určitě pořídit robotický vysavač. Vytřít už pak není tak strašné, utírat prach mohou všichni - každý den a každý jeden pokoj. Zabere jim to 1 minutu? Velký úklid - okna ... bych řešila firmou. Klidně 1x týdně.

Praní a sušení - velká pračka a sušička je základ. Žehlení bych pořešila nějakou paní. Nemusí ti chodit do bytu - můžete jí to vozit.

Co se týče zapojování dětí, jak ti tady větší polovina radí a část se kasá, jak ony byly v jejich věku geniální .... Já bych na to netlačila. Kluk je u vás 3 dny i s cestou, holka nestíhá sama sebe - škola, doučování, psycholog, učení, nová situace ... Musí být večer KO. Takhle by to odnesly tvoje děti. Pomáhat ano, ale pořád škola má mít přednost a mělo by to být pro všechny vyvážené - takže utřít prach, vyvenčit psa, roztřídit ponožky ze sušičky, vyklidit myčku ... Moje mladší dcera má poměrně těžkou vývojovou dysfázii a vím, kolik času jí zabere učení (učím se s ní), takže kromě venčení psa nemá žádné povinnosti. Ano, občas vyklidí myčku, o víkendu mi pomáhá s vařením (čti ujídá) 🙂 Tím pádem to nevyžaduji ani po starší.

Nejvíce práce budeš mít s tím nejmladším 4-letým klukem. Pokud u vás zůstane, asi bych to řešila s PPP, oslovila místní školky, centra ... určitě by ti pomohli nebo dali kontakt na koho se obrátit a kdo by ti s ním mohl pomoct. Protože schopné, aktivní učitelky v důchodě nerostou na stromě a někde je sehnat musíš.

Časem si to u vás sedne, ale chápu, že teď to je a ještě nějakou dobu bude masakr. Držím moooc palce 🍀

brunetka11
25. říj 2024

@baris Pokud se nenastaví základy fungování hned na začátku, pak už jsou změny zpravidla o konfliktech.
Naše dítě je také těžký dysfatik, ale už kolem 2 let vyklízela myčku, uklízela hračky apod.
Teď ve 12 letech až na mytí záchodů (to ji čeká příští rok) dělá vše, včetně prací na zahradě. O vaření si říká, to bere za odměnu.
Nechce se jí, jde jí pomaleji, ale děti jsou u nás odmala vedeny k tomu, že se vzájemně o sebe staráme a pomáháme si.

V rámci přechodu do jiné rodiny se ty děti i vytížením lépe zadaptují. Ty velké už ví, z jakého srabu je otec vytáhl.
To spíše u něj bych si na místě autorky příspěvku dávala pozor. Jestli tohle na dětech dopustil, pak bude mít tendenci věci vyhnívat. Tak ať ji nepostaví role spasitelky a zase se poveze.

autor
25. říj 2024

@brunetka11 manželovo dítě z těch tří je pouze jedno. Holka 14, s matkou to skončilo když holce byli 3 roky, za dva víkendy v měsíci ji toho moc nenaučíš.
Moje děti taky umí vše a postupně to učí manželovu dceru a včera už zapojili i toho 17ti letého. Ale bude to chvíli trvat než se naučí že půjdou něco udělat automaticky sami.

autor
25. říj 2024

@baris díky, no těžké to je a ještě bude, ale rozhodli jsme se jim dát šanci tak to musíme zvládnout. Všechny možný elektronické pomocníky na úklid máme nebo už jsou na cestě. Teď v bytě to ještě jde, ale v baráku to bude o dost větší.
Budu už řešit jen vaření, včera jsem dostala tip na dvě paní učitelky ze školky, tak je zkusím kontaktovat.

somalicats
25. říj 2024

@autorka Co se baráku týče, pokud budeš mít velké podlahové plochy, doporučuju zainvestovat do profi myčky podlahy. Já měla původně Kärcher Cordless, odrovnala jsem ji po necelých 2 letech, protože u nás jela furt. Teď mám myčku Kärcher profi řady, je sice do ruky těžší, ale má větší nádrže, takže barák vytřu na jednu čistou nádrž a pojme vše do té špinavé nádrže, takže nemusím lítat neustále vylívat špinavou vodu z nádržky, z podlahy pobere i jemnější drobky, líp se čistí a hlavně ta podlaha je po vytření jen mírně vlhká, není mokrá, takže děcka se na tom nezabijou. Fakt to ušetří hromadu času a nervů s vytíráním.

baris
25. říj 2024

@brunetka11 ale jak píše autorka, 2 děti jsou “cizí”. Nevlastní dcera propadla, chodí každý den na doučování, občas k psychologovi, doma se ještě musí učit …. Výpomoc ano, ale i ta holka potřebuje čas na to nic nedělat.

Chce to jen najít rovnováhu pro všechny. A to chvíli potrvá 😳.

autor
25. říj 2024

@somalicats podlahovou myčku od Karcher máme i teď. Na barák chci do každého patra robotický vysavač a robotickou myčku. Jakou profi myčku máš? Díky

somalicats
25. říj 2024

@autorka tuhle: https://www.karcher.cz/cz/professional/podlahov...
Já potřebovala takovou, kterou jsem schopná vynést do patra. Dají se k ní dokoupit různé válce, já mám všude plovoucí podlahy, takže mám ten jemnější válec, aby je nepoškodil. Ale jsou k tomu i válce na tvrdší povrchy.

autor
25. říj 2024

@somalicats díky! Podíváme se na to.

goldenova
25. říj 2024

Ano, dám vám radu děti zapojit, cítí se rády užitečné a posiluje to jejich pocit užitečnosti. Pokud pojedete ve scénáři "jsou to chudáci, co jim to v životě nevyšlo", tak jste si je ani neměla brát. A s tím borcem jděte někam. Moje pointa byla úplně jiná, za vaše špatné kognitivní schopnosti nemůžu. Kdo nechce pochopit, nepochopí. Pokud chcete adolescentům utírat p...l, tak je to na vás, klidně se strhejte, je to váš problém.

autor
25. říj 2024

@goldenova píšu někde že jsou nezapojené? Nikde nepíšu že to jsou chudáci, další Vaše dedukce? Vaší poitu tu asi nechápe nikdo. Nikdo tu adolescentům nechce utírat pr..l, ale není spíš přesnější aby dohnali školu?
Opravdu nechápu někoho kdo se tu cachá že už dávno uměl.

pampelina18
26. říj 2024

17,14,13,11 tyhle děti ti už dávno můžou klidně pomáhat. Zapoj je do všeho, ono se to neztratí, že to budou umět. A nepotřebuješ chůvu nic. Pokud je nechavas válet a ty musíš vše dělat, tak oni budou líný i v budoucnu a ty si raději zajistí nejen chůvu, uklízečku ale i osychiatricku

pampelina18
26. říj 2024

@goldenova přesně, bohužel dneska se i z 15 letych děti dělají chudinky, které si neumí ani utřít zadek a jediné co umí je čučet do mobilu. V 15 už jsem měla dávno brigádu. My vedeme děti k úklidu a práci už od malá. Když dokáže roční dítě odnosit nádobí do umyvadla, tak 17 lete zvládne i naplnit myčku.

somalicats
26. říj 2024

@pampelina18 dalsi, co neumi cist 😁. Kdyz k tomu ty deti nebyly odmala vedeny, k tomu zanedbavane i co se skoly tyce, tak nez naskoci do provozu domacnosti, tak to chvili potrva.

eviicka
26. říj 2024

@somalicats přesně, navíc i kdyby všechny starší zvládaly svůj podíl na domácnosti (což podle původní diskuze minimálně to vlastní bez problémů zvládne). Pořád zůstane zakladatelce 4leté zanedbané, 11ti leté, miminko a podnikání. A v tom případě fakt vidím další pomocnou ruku jako více než žádoucí.

goldenova
26. říj 2024

@somalicats To určitě potrvá, ale někde se začít musí, že? Ono odjakživa bylo tak nějak vzdělanějším lidem jasné, že je chyba ponechat lidi/děti vlastním negativním myšlenkám a mnohem prospěšnější je nechat je přijít na myšlenky jiné, tzv. vyčistit si hlavu. K tomu slouží sport, práce, zájmy, pocit užitečnosti a čím dřív se to děti v novém prostředí naučí, tím lépe. Jinak pojednou v zajetých kolejích naučené bezmocnosti, frustrace, utápění se v sebelítosti, atd. Takže pokud jim jejich pečovatelka chce pomoc, tak psychoterapií a učením prospěšných zvyků, které, jako vedlejší efekt, výrazně pomohou i jí samotné. A přestaň tady urážet ostatní, že neumí číst. Je to všechno, co umíš nebo máš i hlubší postřehy, třeba pragmatického charakteru? Můžeš se třeba o její děti postarat sama, když víš všechno nejlíp, ne?

goldenova
26. říj 2024

@pampelina18 Moje pětileté dítě si po sobě vše odnáší z jídelního stolu, utře si ho po sobě, složí si svoje vyprané prádlo, umyje si umyvadlo po čištění zubů, uklízí si svoje hračky. Děti kolegyně 13 a 9 let luxují, dávají/vyndávají nádobí do/z myčky, starší chodí vyzvedávat mladší dítě občas ze školy, z kroužků. Opravdu mám silnou antipatii k toleranci lenosti, nezodpovědnosti, nicméně zakladatelka diskuze má asi potřebu být hrdinka a být na všechno sama, aby mohla sklízet obdiv. Protože nikdo normální by se nezdráhal využít, třeba jen pozvolna, pomoci tak velkých dětí.

autor
26. říj 2024

@goldenova ne nejsem na vše sama a ani vše nedělám, ale opravdu neumím "převychovat" dítě za pár týdnů. Trvalo 4 měsíce než manželova dcera vůbec začala mluvit o sobě a svých potřebách, než se šla normálně najíst (protože doma mohli jíst jen dvakrát), než se nestyděla říct, že něco potřebuje koupit nebo s něčím pomoct.
Moje děti 11 a 13 taky umí pořešit pračku, sušičku a myčku, ale taky mají školu a kroužky. Dokonce už i manželova dcera začíná fungovat.
Ne nejsou lenivé, jen ty co k nám přišli nebyli k ničemu vedené, a musíme je to naučit.
Telefony mají na 2hod denně, pak se jim zablokují.

somalicats
26. říj 2024

@goldenova problem je v tom, ze tady predhazujes, jak ty jsi vse umela, jenze tys nebyla zanedbavane dite. Zakladatelka potrebuje preklenout dobu, nez zvladne zapojit ty deti ze zanedbane rodiny. Do te doby bude bud padat na hubu ona sama, nebo budou muset makat podstatne vic jeji vlastni deti, coz neni z dlouhodobeho hlediska idealni, protoze se musi s temi novymi detmi szit a vsichni musi vzajemne spolu vychazet, jinak to fungovat nebude.
Proto pisu, ze nektere neumi cist, protoze zakladatelka nikde netvrdi, ze ty deti se zapojovat nebudou. Jen to nejakou dobu potrva a v tom mezicase klidne muze vypomoct uklidova firma, chuva.
A mimochodem nevim, proc bych se ji mela starat o deti. Mam dostatecny pocet tech svych. Krome toho jedno dite mam uz dospele, takze dokazu posoudit miru nutneho zapojeni do chodu domacnosti, aby tim netrpelo soucasne vzdelavani toho ditete.

autor
26. říj 2024

@pampelina18 ženský, fakt máme pocit že tu lítám kolem 6ti děti, domácnosti a vedení firmy?
Dnes si ty 4 starší tvoří harmonogram domácích prací, tak aby kromě vaření se dokázali postarat.

somalicats
26. říj 2024

Autorko, v klidu. Tyhle nevi, co to je obstarat takhle pocetnou rodinu, to neni jako s jednim/dvema detmi.

console
26. říj 2024

@amazienka ka mam ten nejvetsi a na jedno jidlo by jim to urco stacilo…my jsme 4 a varim min. na dve porce pro kazdeho

autor
26. říj 2024

@console můžu poprosit jaký přímo máte?

autor
26. říj 2024

@somalicats díky, snažím se držet, ale dle některých mám pocit že jsem lepl a vychovávám další.

alubif
26. říj 2024

@goldenova chápeme tvou dokonalost a dokonalost tvých děti, ale ty se svému dítěti věnuješ od malinka a máš jedno dítě pokud dobře chapu. Autorka má svoje 3 vlastní a 3 zanedbané problémové děti, který celý život neví, co je normální domácnost, rodina, jídlo... Nemají základní návyky a ono je něco jiného to učit dítě od malinka a něco jiného problémového puberťaka a těžce zanedbaného ctyrletaka. Fakt jsou tvé rady úplně mimo. Což takhle si udělat s autorkou ,,Výměnu manželek ", aby jsi ji a vlastně i nám ukázala, jak je dáš všechny (zvlášť ty tři nevlastní ) do latě. 😉 A pak nám o tom tady poreferujes.

e_lys88
26. říj 2024

Určitě koukni, na hlídačky.CZ…jsou tam recenze, částky kolik chtějí, třeba i za úklid😉👋, přeji štěstí. Máš můj obdiv👏.

enoli
26. říj 2024

Klid. Máme tri děti (13, 10 a 6) . Máme paní, která chodí 1x týdne uklízet. Měli jsme i chuvu, už bohužel nemůže, teď to vypadá, že si najdeme jinou. Já jsem byla od mala vedená k tomu, abych uklizela a pomáhala. No a jak to dopadlo? Nenávidím úklid, jsem bordelar. Deti mají náročné koníčky a samozřejmostí je, že dělají myčku a starají se o své učení a pokoje. Nemyslím si, že "pouze" tvrdou výchovou, vychovas děti k poradkumilovnosti a aktivitě. Vidím to i na těch svých, starší dvě vcelku mají rádi pořádek a starají se. Nejmladší je normální "prase"....
Na tvém místě zamestnam minimálně paní na úklid.

Strana
z4