Přejete si někdy být zpět bezdětné?
Ahoj. Mám 2 kluky, 4 a 2 roky, plánovaně čekám třetí. Jenže poslední dobou jsem tak unavená tím stereotypem vaření, spaní, pravidelnýho jídla, strojení a rozsuzování sporů, že tak strašně závidím bezdětným kamarádkám tu volnost a občas si říkám, jestli bych bez dětí nebyla šťastnější. Nejsem žádná mladá koza, je mi 32, ale přepadají mě až moc často myšlenky na to, co bych dělala, kdybych se před pár lety rozhodla jinak. Asi je to jen unavené období, ale jak z toho ven? Hlídání od léta absolutní nula, možnost chůvy nebo dovozu obědů není. Bydlíme na samotě, manžel má teď pořád služby a 80 hodin přesčasů není žadný problém:(Znáte to? Co Vám pomohlo?
@me_druhe_ja bretan me nelaka:D neumim jazyk, a nemam moc vztah k rovinam🙂 takze ti naptosto rozumim. Ja jsem horsky typ. Bez vysokych hor stradam, a ackoliv beru deti pod stan a na nase hory, tak ty dlouhe vysokohorske prechody s kamarady (klidne jen dva, tri, ne nic velkeho), nebo s manzelem, mi strasne chybi. No a v Norsku mam velmi blizke Norske kamarady ze skoly i takovou druhou maminku. Takze zrovna ted obcas lituju, ze tam nebydlime🙂
@kamino ach boze, cesta vlakem stejnou trasou, jsko jsem chodila na VS. Nebo kolem univerzity. A kolem prace:D dnes jsem hledala vanocni ozdoby a nasla skripta. Nebo kdyz jedeme za manzelovou babickou, nad ni je byt, kde jsme 5 let bydleli a szivali se. Nebylo to ze zacatku uplne snadne, ale obcas snim o tom, ze se tsm vratim na vikend na prazdniny:D
A jinak k tematu - jo, na bezdetny zivot s laskou vzpominam🙂, na tu dobu, kdy jsem mela starost a odpovednost jen sama za sebe. Zaroven ale mam pocit, ze teprve s detma jsem uplne dospela, takze ne, nemenila bych. A pracovala jsem s pani stredniho veku, ktera nemela deti ani jinou rodinu a kazdy svatky se z toho pomalu hroutila, to bych si pro sebe taky neprala. Zaplatpanbu za ty deti, at jsou obcas, jaky jsou 🙂
Vydrž, bude líp, je to určitě i tím podzimem, počasím, nedostatkem světla a nejistou situací kolem nás 😉 Co mě pomohlo nejlíp z toho kolotoče kolem dětí je přestat se snažit být dokonalou matkou a vyhovět všem. Uvědomit si, že i moje potřeby a přání jsou důležité, že mám nárok si odpočinout a věnovat se sama sobě. V tvých podmínkách je to samozřejmě teď těžké, ale jak už tu někdo radil, navař jídlo na několik dní, nedělej nic složitého. Snaž se být hodně na vzduchu a sluníčku, ať načerpáš energii. Domluv se s nějakou kamarádkou čas, kdy si budete pravidelně volat, telefon do kapsy, sluchátka do uší a můžeš u toho třeba vařit. Vypusť to ven, postěžuj si, zasměj se s ní. Když jdou děti spát, jdi s nimi, vykašli se na úklid. A @jakreb si nevšímej 😉 Hele, já mám doma ještě o děcko víc, do toho HO, chlap taky trůní doma na HO, neustále je všude bordel, přeskakuju nějaký dráty, počítače kam se podíváš, furt má někdo hlad, furt někdo něco chce a já mám pocit, že mi z toho jebne. Ale stejně bych si to s tebou nevyměnila, jsem ráda že mám to období malých dětí za sebou a nejsou na mě tak závislé. Rychle to uteče a snaž si to užívat, ať máš pak na co s láskou vzpomínat, až tě to bude štvát pro změnu zase v práci 😀 😉
Já jsem taky víc na hory. 😀 jsem si vybrala holt Francouze z blbyho regionu. 😀
@me_druhe_ja tak to ja manzela taky:D obcas se clovek musi rozhodnout
Přesně tak. Včera jsem potkala sousedku a ona hned, jak to u nás vždy voní až na chodbu, že jsem určitě už pekla, že jsou kluci vždy jak že žurnálu, že vecer nás už neslyší, že kluci usínají pěkně sami..... No. Asi tak, kdyby mě viděla pár hodin předtím, jak brecim manželovi před jeho odchodem do práce, že to už nezvládnu, že mám někdy chuť od všeho utéct... A pak si pobrecim, zavřu se k siti, a udělá se mi lépe. Teď třeba řešíme boty na syna - obchody zavřený a on má tak divnou nohu, že se mu objednat neda, takže chodí v nouzovkach po synovi, starší zase v malé zimní bundě, protože jsem už dvě vracela, jak mu nesedely. Občas na mě vše padne, tím více, že před koronou jsme žili hodně aktivně.... A podzim před námi.
Ano,nekdy si to preju.
Ano, mnohokrát, naposledy dneska okolo 18. hodiny 🙂 Ale pak si uvědomím, jak sžíravá byla touha po dítěti a že život by byl o dost prázdnější (byť děti pro mě nejsou jediným smyslem a náplní).
Já tě chápu, mám jen 2 děti, do práce jsem se vrátila v pěti letech starší a neskutečně jsem si užívala i toho, že jim uvaří oběd někdo jiný a že prostě nemusím. Přestože bydlíme na Vesnici, kde je společenský život poměrně pestrý, ten každodenní domácí zápřah umí vysát spoustu energie, zvlášť když nikdo nepomůže. Teď už představa být znovu doma s třetím dítětem by pro mě byla děsivá. I když skloubit práci a péči o děti taky není snadné, tak je to lepší, než být jen doma.
@bledulka84 Měla jsem to úplně stejně. Mám tedy 3 děti, z toho mladší dvojčata, ale v plánu jsme měli 2-3 děti, přičemž mezi druhým a třetím bych šla do práce a vidělo by se, jestli bychom do něj šli nebo ne. Teď zpětně si myslím, že už by se mi znovu nechtělo do toho koloběhu kolem miminka a hlavně vypadnout na další min. 3 roky z práce.
Ne, nechtela bych zpatky bezdetne casy. S detma muj zivot dostal konecne smysl.
Měla jsem to tak po porodu. Myslím, ze jsem měla poporodni depresi nebo laktacni psychozu, ale nevím to jistě. Bolel mě spodek, bolely mě prsa, byla jsem vycerpana s chtěla jen spát. Díky bohu mi to manžel umožnil. Kdybych byla bez nej, myslím ze bych se zhroutila. Máme hodně proaktivni babičku 10 minut od nás, která si sama říká ze chce hlídat, pomalu ob den. Rada by i v noci. :D Manžel je dost flexibilní a je stejně většinu pracovní doby doma nebo poblíž. Nemám teď o 9 měsíců později pocit, ze chci být bezdětná. Já jsem teď úplně zamilovaná, až po usi. To co nebylo na začátku přišlo časem. Nabývání dojmu, ze je to dost o tom, ze od začátku kdykoliv chci nebo mám potřebu se věnovat sobě, odpočívat, být jen s manželem. Tak tu možnost mám, navíc je i nauceny hodně kolen mimi fungovat. A tak dělám věci i v klidu. Čím je starší tím menší potřeba na nejakej ten čas bez nej i skrz koronak ze není co. Jen to zkratka děla to, ze vím ze muzu mít ten čas na sebe. Ze nejsem mučednice.
@jakreb Tedy ty jsi ultra extra prudicka. Co diskuze, to voser od tebe.
Zakladatelko, mam tri ditka behem tri a tri ctvrte roku, takze kotel. Obcas si vzdechnu nad tim nasupem, vzpominam na bezdetne obdobi, ale zaroven vim, ze deti daly memu zivotu uplne jiny rozmer. Zkus najit cokoliv, co ti umozni relaxovat. I kdybys mela na zahrade prehazovat hromadu hliny na druhou hromadu a zpet, musis si odpocinout. Pak se ti bude na vse nahlizet lepe. Az tahle podelana doba pomine a manzel bude vice doma, uvidis, ze ta tri ditka ti daji presne to, co dela velkou rodinu velkou rodinou. Kopec legrace a krasnych chvil. Drzim palce!
Ne, co bych delala? Nudila se! 😂 Nejak nechapu, co jsem delala driv, o cem ten zivot byl. Dcera ma v lednu 8let, je to uz partacka, sem tam i moje opora. Joo, jsem rada kdyz vystreli do skoly nebo jde k babicce a dedovi, ale je mi pak smutno. Bez ni by byl ten zivot prazdnej.
@jakreb nezlob se, ale opravdu ty tvé příspěvky vyznívají dost blbě a útočně. Kdybys s trochou empatie napsala, že to zakladatelka nemá jednoduché a ty že toho máš taky plné kecky, že máš dvě děti na on-line výuce, ho, chlapa věcně pryč. A už jsi z toho taky hotová, ale že věříš, že u obou z vás bude lip, tak to vyzní hned jinak.
Btw navážíš se tu do zakladatelky kvůli bydlení na samotě, že proč tam je... proč si tvůj muž nenašel už dávno nějakou normální práci, kdy byste ho viděli doma častěji?? Před kovidem bylo takových příležitostí. Když je vše tak jednoduché a když to to očividně vadí??? Původně jsem rýpat nechtěla, ale nějak sis o to řekla svým vystupováním.
Ne, nikdy. I když to někdy s dětmi, když byly malé, bylo náročné, tak mě tyhle myšlenky nikdy nenapadly. Ty 2 starší už jsou velký samostatný a předškolák už taky začíná být dost samostatný, že si občas připadám jak za mlada, bezdětná 😂.
Takže neboj jednou přijde to, že už tě děti nebudou tolik potřebovat a budeš si zas moct života užívat, jako bezdětná 😊
@tynka9 Ano uznávam tu niekedy treba písať "v rukavickach" aby to bolo pochopene.
Ja som sa slusne spytala preco býva na samote. Nikde sa nenavazam.
A bohužiaľ nemal moj muž "takovych príležitosti" ako pises.
Pocas mojej RD prisiel o prácu a len ho pekne od.bali. Dostal dobru ponuku mimo a skúsil to. To je vsetko. A ano chcel uz tento rok skoncit len v terajšej sitiuacii by to nebolo najrozumnejšie prist o pracu.
Btw.za normálnych okolností tie 4tyzdne nie su také hrozne. Len teraz keď je to tak ako to je, je to ine.
@herminka přesně tak, pak už se Ti prostě nechce, já toho ještě změnila v životě víc, včetně partnera a vlastně už při hledání nového mi došlo, že nechci bezdětného, co by chtěl vlastní dítě. V druhém těhu mi bylo tak špatně, že jsem chvílemi byla ráda, že dýchám a jen představa tohle absolvovat ještě jednou... takže důvodů je víc. Samozřejmě jsem ráda, že mám děti, neměnila bych, ale je fajn, že už jsou trošku starší (mladší má teda 3 ale do školky šel v čerstvých dvou letech, jinak to nešlo)
Být matka je někdy velmi náročný úkol. Také jsem si někdy říkala, jestli jsem se správně rozhodla, ale to je asi jen slabší chvilka vždy. občas mám mentálně pády, ale nikdy bych určite neměnila ❤ na druhou stranu, četla jsem i mnoho článků, už si nepamatuje na jakém portálu, kde matky doslova psali, že to bylo jejich nejhorší rozhodnutí si udělat dítě.
@jakreb když jde o psané slovo, tak je potřeba jednat v rukavickách skoro vždy, když chceš někoho podpořit. Bez intinace a výrazu to fakt vyznívá blbě.
Věřím tomu, že kdyby tvůj muž měl příležitost, tak je s vámi doma a má práci v místě. Jen jsem se neudržela a vrátila ti to trochu stejnou mincí, protože přesně takhle vyznívá většina tvých příspěvků.
@jakreb protoze vsichni jsou blazni jenom ty jsi letadlo... Jsi uplne mimo, jako v kazde diskusi jen povysenecky pindas. Spis to budez ty, kdo ma problem se sebareflexi.
@anonymni ne, az takhle to nemam, ale taky toho nemam nalozeno tolik co ty. Nicmene doby, kdy jsme si s manzelem jen tak nekam zaleteli, nebo i jen zasli, mi chybi. Resp. nam obema. Hlidani nula, mladsi ted odmita spat odpo, takze je to takove intenzivnejsi. Bude lip, blbe dny proste preklepem. Drz se.
@jakreb nemusis prosit, uz si te vsimat nebudu, protoze je to porad dokola to stejne. Slyset, ze tvoje prispevky tazatelkam nepomahaji, ale naopak jim ublizuji, nechces, resp. meles si tu svou, ze jsi uprimna, myslis to dobre, bla bla bla.
Nejsi schopna pochopit, ze tady se snazime si pomoct, podporit se. Ne si pseudouprimnosti a povysenectvim, maskovanym za blazeovane pindy "vy mi nerozumite", sypat sul do ran. Bud to pochop, nebo se bez citit nadrazene treba do koupelny, je mi to jedno.

@pavlinar Tak my to máme cca 1,5hod na začátek té turistické Bretaně. 🙂 Na pobřeží asi 45min... Prostě takový nic uprostřed ničeho. 😀 Korona je kapitola sama pro sebe.....My neumrem na koronu, ale na deprese ze sociální izolace.