Přemýšlíte, jestli jíte opravdu zdravě?
Ahoj všem. Měla bych jen takovou otázku, nebo spíš co mě poslední dny trošku trápí. Jíte všichni zdravě a vyváženě? Já teda o tom nikdy nepřemýšlela, ale poslední dobou o tom přemýšlím, jsem dva roky po porodu a jim prostě normálně. Na snídani mám jako první kávu jelikož vstáváme v půl 6 ráno, kolem 9 snídám, a to absolutně neřeším, mám prostě ráda pečivo takže většinou máslový croisant nebo loupák s máslem, k tomu kefír nebo activii, ochucené ale. Oběd vařím, takže omáčky, klidně s knedlíkem, těstoviny, občas rybu, prostě na co máme doma chuť. Po obědě si dávám druhou kávu, během dne nějak hlad nemám, ale jsem zvyklá kolem 17hod na třetí kávu takže většinou jen něco sladkého k ní. A večeři jak kdy, tousty, chleba atd… Ale všechny moje kamarádky když jdeme ven jen mluví o tom jak chodí do posilovny, jak cvičí doma co jim dítě spí, že měli na snídani např. skyr, avokádo atd, denní dávka proteinů, ovoce a zeleniny. Když si vezmou něco na procházku většinou je to zelenina a žitný chleba a já jediná tam vytáhnu třeba donut, nebo nějakou oplatku. Tlustá nejsem, ani jsem nikdy nebyla, jsem hubená takže si říkám že nemám důvod si něco odpírat jako ony, a jíst přesně podle nich, ale přijde mi že na mě koukají jak když jsem z jiné planety, loupák a sladky kefír na snídani je pro ně noční můra, a já už nevím jestli jí ony zdravě a mělo by to tak být, a já to vedu špatně. Ale chtěla bych asi nějaký názor, třeba jestli ten můj jídelníček je fakt špatný nebo normální. Ještě chci dodat že necvičim, jasně že nemám vyrýsované břicho a kulatý zadek ale já jsem ráda že mám zdravé dítě a skvělou rodinu, tohle děsný předhánění kdo má v dnešní době nejdokonalejší postavu mě dávno přešlo. Předem děkuji:(
I štíhlí lidé mají kardiovaskulární onemocnění, mrtvice, rakoviny tlustého střeva atp. Cvičit nemusíš, pokud máš s dítětem pohybu dost, každodenně, rekreačně si zasportuješ (kolo, plavání..). A ta nezdravá strava sem tam nevadí, pravidelně však ano.
Vzdy jsem byla stihla sama o sobe a neresila jsem ani sport, ani stravu (teda po druhem diteti uz jsem stravu resila, protoze jsem me stihl zlucnik a drzela jsem ě roky doiietu, u tretiho teotenstvi jsem mela teh, cukrovku, takze tady taky). Po 40 mi vaha nejak nenapdane narostla, s tou jsme citila i nejake zdravotni omezeni. Pred dvema lety jsem zmenila navyky. Znovu ted od ledna a ano, muzu rict, ze jim zdrave - varim, pecu a jim minimum zpracovanych potravin, jim hodne vlakniny, jim hodne bilkovin, drzim pust, nepiju alkohol, kafe, sladke si delam sve s pridanou hodnotou (napr. bilkovinou, ovocem, zeleninou). Upravila jsem urcite stravovaci zvyklosti. Zacala jsem se cilene hybat. Mym cilem je shodit 10 kg, jeste pred menopauzou a vahu si drzet. Kdybych mohla rict svemu mladsimu ja neco - rekla bych mu, at si najde nejakou hybaci pravidelnou aktivitu a ohledne stravy bych taky poradila, to co vim dnes.
Snídat by se mělo do hodiny, pečivo nevadí, s vajíčkem, se zeleninou, s hummusem. Hlavně nic sladkého, ani ovoce, to pak budeš hladová celý den. Ovoce až k dopolední svačině, nebo hned po obědě (pomůže s trávením). Kafe také až cca 3 hodiny po probuzení, rozhodně ne na lačno.
@anonym_autor
To já si dávám taky kafe na lačno a snídám až později. Ale jinak si v jídelníčku hlídám poměr bílkovin, zdravých tuků a sacharidů. Neboť dělám nejméně 3x týdně silové cvičení a bez správné stravy, bych neviděla výsledky. Je mi 41 let, ale fyzicky se cítím na 20 a hlavně díky tréninkům. Každý ale ať si dělá co mu vyhovuje. Někomu vyhovuje croisant a knedlíky a někomu protein.
Pokud je cílem nebýt tlustý, tak v pohodě, pokud je cílem být fit, tak už tolik ne. Z toho co píšeš, nebudeš mít dostatek bílkovin, vlákniny, asi ani zdravých tuků, za to cukrů ažaž. Navíc fyzická aktivita doma a s dítětem se strašně přeceňuje, nezvyšuje bazální metabolismus.
Na otázku odpovídám: ano, jím vyváženě. Hlídám si v globále dostatek a správné poměry tuků, sacharidů a bílkovin, stejně jako vlákninu a pitný režim. To neznamená, že si občas nedám dortík nebo buřty, v tom problém nevidím, ale zkus se podívat na složení croisantu, výživová hodnota nula.
Není potřeba lámat přes kolena věci bez významu - sladká snídaně fakt nevadí a při jejím dobrém nastavení nebudeš mít zbytek dne hlad, ale já třeba autisticky už roky snídám bílý jogurt, vločky, semínka, někdy s ovocem, někdy s proteinovým práškem (čistě kvůli změně chuti) nebo flavour drops. Je to vyvážený jídlo, hlad nemám. Prakticky nejím průmyslově zpracované potraviny, nepiju sladké, kefír si dám taky, ale bílý a dojím se ovocem k němu (nebo si ovoce rozmixuju s kefírem a mám svůj milkshake).
Co se aktivity týče, pro ženy a zvlášť stárnoucí je fakt důležitý silový trénink.
Jedla jsem zdrave ale jinak nez bych mela, ted se pod vedenim nutricni terapeutky ucim jist tak aby byly moje chute (rozumej hlava) spokojene a telo taky a supky hubky nenapadne behem par mesicu 10kg dole
@anonym_autor snažím se abych melamcenne dost vlákniny, bílkovin. Nepiju sladké pití, nesladím. Mam rada mléčné výrobky, maso, zeleninu. Ale dam si klidně hambac a jsem šťastná
Tak pokud bych byla stihla a citila se dobre i pri nezdrave strave a bez pohybu tak bych to asi taky neresila. Ale bohuzel mam od puberty sklon k pribirani a moje telo mi pri vysoko spracovane strave dava dost vyrazne najevo, ze se mu to nelibi. Takze ano, stravuji se vice mene zdravo, sportuji 3x tydenne. Mela jsem problem se sladkym pocas kojeni ale ted uz se mu zase vyhybam. Uzeniny take vubec nejim. Kafe piju 1-2x za tyden, alkohol prilezitostne v malem mnozstvi. Drzim prerusovany pust 14/10. Ale prilezitostne si samozrejme dam i neco nezdrave treba zmrzku nebo hranolky 🙈
Vhodné je v každém jídle dostatek bílkovin, cca 1,2g na kilogram hmotnosti za den. Zdravé tuky a sacharidy, dostatek vlákniny, alespoň 1x týdně tučná ryba. Omezit cukry ve všech formách - zhoršují postupně inzulinovou rezistenci. To, že to tělo zvládne dnes neznamená, že to zvládne 40+ kdy se mění prostředí. Dostatek pohybu, cca 30 minut procházka denně a 3x týdně alespoň 20 minut silová tréning, třeba s gumou. Čím dříve si to osvojíte, tím lépe se Vám bude stárnout.
Co se týká dodržování pravidel, já zastávám 80/20, tedy alespoň 80% případů jíst zdravě. A přerušovaný půst je také zdravý a prospěšný
Snídat by se mělo do hodiny, pečivo nevadí, s vajíčkem, se zeleninou, s hummusem. Hlavně nic sladkého, ani ovoce, to pak budeš hladová celý den. Ovoce až k dopolední svačině, nebo hned po obědě (pomůže s trávením). Kafe také až cca 3 hodiny po probuzení, rozhodně ne na lačno.
@frantiska87 to bych chtěla vidět jak někdo snídá ve 3 ráno, to mám všechno jen ne hlad... I kolegy vídám snídat až později.
Jím co mám ráda, ano snažím se jíst ovoce, zeleninu a nějaké potraviny co jsou zdravější. Hlavně nepiju alkohol, nekouřím a nejím ve fastfoodech co si myslím že je moc dobré. Sladké mám ráda, toho se nevzdám ale vždy s mírou, většinou si peču sama.
@frantiska87 to bych chtěla vidět jak někdo snídá ve 3 ráno, to mám všechno jen ne hlad... I kolegy vídám snídat až později.
@martinka_33 proč ve 3? Když vstáváte 5.30, najíst byste se měla do 6.30, když ne, tělo se bude bránit a tuky vám nepustí.
@frantiska87 To je úplná blbost, že snídat do hodiny od probuzení. Teď v létě vstávám o čtvrt na šest s tím, že jsem často vzhůru prostě už 4:45 nebo i dřív...do práce přijedu dejme tomu 6:15, a:20a snídám až v práci, po sedmé hodině, klidně i o půl osmé, v osm, pokud to vydržím (což většinou teda ne, ale před sedmou obecně nesnídám). Co je špatně a na čem se odborníci shodují, tak kafe ráno na lačno PŘED prvním jídlem, před snídaní. Toto dobře není a to bych u autorky rozhodně změnila. Ale jinak rozhodně fakt není nutný jíst v 6 ráno, pokud nemáš hlad, jen abys jedla, protože "by se to mělo"...já tak dřív jedla, měla jsem v sobě nastavené "po probuzení se co nejdřív najíst,jinak snad chcípnu!"...a pak jsem za 2 hodiny měla stejně zas hlad a de facto jsem ládovala další porci jako svačinu. Teď se snažím snídat později, ale zato vydatně, tvaroh s ovocem, jogurt s ovocem a proteinem, ovesná kaše opět s proteinem (protože samotná ovesná kaše je jen samých sacharid, po kterém je zas brzy hlad), o víkendu míchaná vajíčka. Zkus si zjistit třeba něco o přerušovaném půstu, je hodně lidí, kteří ráno nejí před devátou, dokonce i před desátou hodinou. Btw. já co jsem přestala snídat příliš brzo a naopak tu snídani zkusila trochu posunout + změnila její skladbu, tak naopak hubnu, tedy tolik k tvému, že pokud se nenajím do 60 minut, tak tělo tuky nepustí...dost často totiž je to přesně naopak...když tělu nic nedáš hnedka po ránu po probuzení, tak někde tu energii brát musí...a odkud? No z vlastních zásob 😉 Samozřejmě každá jsme trochu jiná a každému vyhovuje trochu jiný rytmus, ale prostě tato dříve propagovaná snídaňová pravda "do hodiny po probuzení snídat" je již dávno vyvrácená. Důležité je prostě snídat, a je jedno, zda v šest, v osm nebo v 10...podle toho, kdy se vzbudíš a jak ti to vyhovuje.
@martinka_33 proč ve 3? Když vstáváte 5.30, najíst byste se měla do 6.30, když ne, tělo se bude bránit a tuky vám nepustí.
@frantiska87 někteří lidi musí vstávat do práce už ve tři, někdy vstávám dokonce už v půl třetí... Nepravidelná pracovní doba je podle mě nezdravá už z podstaty ale některé práce to tak prostě mají. Osobně jsem sova, takže pokud nemám v práci ranní, vstávám nejčastěji mezi devátou a desatou, pak normálně snídám, ale ve tři ráno fakt je, to má můj metabolismus půlnoc, bez ohledu na to že se fyzicky tělo hýbe 😂
Odpověď autorce: poslední měsíce si píšu kalorické tabulky, hodně jsem omezila jednoduché cukry, hlavně úplně bílé pečivo jako právě buchty, croissanty, jsou to kalorie navíc, které stejně vůbec nezasystí a po chvilce je zase hlad a chutě (mluvím ze zkušenosti). Sladké si dopřávám teď v létě ve formě zmrzlin (takže úplně bez sladkého fakt nejsem, to bych nebyla já) anebo když mě honí mlsná přes den, tak kousek hořké čokolády anebo mám protieinovou horkou čokoládu od Natural proteinu, která chutná jako normální horká čokoláda, ale obsahuje méně cukru, více bílkovin a taky vlákninu, které mám furt málo, takže super 🙂 Snažím se dodržovat dostatek bílkovin, aspoň 80 g bílkovin za den, ale spíš 100 (mám aktuálně +- 50kg, doteď jsem byla v redukci a občas cvičím - doma, snažím se vybudovat trošku svaly, takže bílkoviny potřeba, k tomu jsem už 40+, tak tím spíš). Konečně si po letech připadám, že se cítím zdravá, relativně fit a sem tam i trošku nějaký ten sval. Když jsem jedla sladký buchty jen tak na chuť, tak jsem byla furt oteklá, a nafouklá, bílé pečivo mi prostě nedělá dobře. Snažím se jíst i víc ovoce a zeleniny, i tak vlákniny mám pořád málo, protože jsem de facto téměř vysadila pečivo, tak to nahrazuju psyliem. A ano, loupák a sladký kefír si dá na snídani devítiletý syn, já určitě ne (možná tak kdyby ten kefír byl bílý, neochucený, jinak je to pro mě opět zbytečně přeslazené cosi...prostě jsem si odvykla). Natož abych si dala třeba koblihu s marmeládou - no tu si nedám ani na dovolené, prostě přidaná hodnota nula nula nic, břicho po tom jak balon, zato kalorií milion a rozdrážděný inzulin a po chvilce zase hlad.
Vhodné je v každém jídle dostatek bílkovin, cca 1,2g na kilogram hmotnosti za den. Zdravé tuky a sacharidy, dostatek vlákniny, alespoň 1x týdně tučná ryba. Omezit cukry ve všech formách - zhoršují postupně inzulinovou rezistenci. To, že to tělo zvládne dnes neznamená, že to zvládne 40+ kdy se mění prostředí. Dostatek pohybu, cca 30 minut procházka denně a 3x týdně alespoň 20 minut silová tréning, třeba s gumou. Čím dříve si to osvojíte, tím lépe se Vám bude stárnout.
Co se týká dodržování pravidel, já zastávám 80/20, tedy alespoň 80% případů jíst zdravě. A přerušovaný půst je také zdravý a prospěšný
@ladasva JJ dost vnímám, že co mi tělo odppustilo v 28, tak teď po čtyřicítce ani náhodou a nutí mě to spoustu věcí přehodnotit, více sledovatz a být na sebe přísnější. neznamená to držet striktní diety, jíst jen raw a bio a nikdy si nic nedopřát, ale vždy něco trošku nezdravého kompenzovat normálními zdravými potravinami. U nás třeba milujeme vejce, jedou ve velkém, to samé jogurty (dětem kidně i normálně slazené, já radši řeský jogurt obvykle bílý, ochucený beru jako "dezert", smetanové jogurty de facto již nekupuji vůbec).
@drep Co se týče snídaní, tak jsem asi taky autista, dlouho jsem jedla v práci zásadně ovesné kaše (často s trtrochou proteinu), teď jsem přešla řecké jogurty či nízkotučné tvarohy s ovocem, o víkendu jeden den výměna za míchaná vajíčka (toto máme jako tradici s manželem už snad od doby, co jsme spolu). A takhle klidně furt dokola.
Vzdy jsem byla stihla sama o sobe a neresila jsem ani sport, ani stravu (teda po druhem diteti uz jsem stravu resila, protoze jsem me stihl zlucnik a drzela jsem ě roky doiietu, u tretiho teotenstvi jsem mela teh, cukrovku, takze tady taky). Po 40 mi vaha nejak nenapdane narostla, s tou jsme citila i nejake zdravotni omezeni. Pred dvema lety jsem zmenila navyky. Znovu ted od ledna a ano, muzu rict, ze jim zdrave - varim, pecu a jim minimum zpracovanych potravin, jim hodne vlakniny, jim hodne bilkovin, drzim pust, nepiju alkohol, kafe, sladke si delam sve s pridanou hodnotou (napr. bilkovinou, ovocem, zeleninou). Upravila jsem urcite stravovaci zvyklosti. Zacala jsem se cilene hybat. Mym cilem je shodit 10 kg, jeste pred menopauzou a vahu si drzet. Kdybych mohla rict svemu mladsimu ja neco - rekla bych mu, at si najde nejakou hybaci pravidelnou aktivitu a ohledne stravy bych taky poradila, to co vim dnes.
@drzticka81 Já shodila od Velikonoc 7 kg. Na svoji výšu to je docela dost, o těch Velikonocích když jsme fakt po dlouhé době stoupla na váhu, tak jsem se málem rozbrečela. Celulitida strašná, všude povolená, břicho nafouklé. Říkala jsem si hormony, s tím už asi nic neuděláš, holka. Ale dokopala jsem se opět do nějakého toho pohybu, cvičení, hlavně teda posilování (doma, žádné zvvedání vah) a hlavně kalorické tabulky. No a zjistila jsem, že jsem prostě jedla kaloricky toho moc, i když mi to zase nějak nepřišlo. Ono na výšku 158 cm je to hned...teď si to jen udržet, což bude horší, ale motivaci mám velkou, čtyřicítka za mnou a už to fakt není prdel, no.
@ladasva JJ dost vnímám, že co mi tělo odppustilo v 28, tak teď po čtyřicítce ani náhodou a nutí mě to spoustu věcí přehodnotit, více sledovatz a být na sebe přísnější. neznamená to držet striktní diety, jíst jen raw a bio a nikdy si nic nedopřát, ale vždy něco trošku nezdravého kompenzovat normálními zdravými potravinami. U nás třeba milujeme vejce, jedou ve velkém, to samé jogurty (dětem kidně i normálně slazené, já radši řeský jogurt obvykle bílý, ochucený beru jako "dezert", smetanové jogurty de facto již nekupuji vůbec).
@drep Co se týče snídaní, tak jsem asi taky autista, dlouho jsem jedla v práci zásadně ovesné kaše (často s trtrochou proteinu), teď jsem přešla řecké jogurty či nízkotučné tvarohy s ovocem, o víkendu jeden den výměna za míchaná vajíčka (toto máme jako tradici s manželem už snad od doby, co jsme spolu). A takhle klidně furt dokola.
@ninive211 mě hodně limituje reflux, některá jídla nedávám vůbec anebo je nedávám v nějaké časy. Takže pokud se mi léta osvědčuje sladká, přesto proteinem nabitá snídaně, po které nemám zbytek dopoledne v břiše šutr a nekrkám a nepálí mě žáha, tak to je pro mě prostě dobrá snídaně. Vajíčka si umím dát jenom výjimečně, ale nejsem schopná k nim sníst žádnou zeleninu, tu po ránu můj žaludek netoleruje a musím si pak po jídle dát veget, jinak je mi zas těžko, takže reálně to bývá jen na dovolené.
@ninive211 mě hodně limituje reflux, některá jídla nedávám vůbec anebo je nedávám v nějaké časy. Takže pokud se mi léta osvědčuje sladká, přesto proteinem nabitá snídaně, po které nemám zbytek dopoledne v břiše šutr a nekrkám a nepálí mě žáha, tak to je pro mě prostě dobrá snídaně. Vajíčka si umím dát jenom výjimečně, ale nejsem schopná k nim sníst žádnou zeleninu, tu po ránu můj žaludek netoleruje a musím si pak po jídle dát veget, jinak je mi zas těžko, takže reálně to bývá jen na dovolené.
@drep No já právě musela úplně vyřadit cibuli, takže vajíčka bez cibulky, maso nesmí být dělané na cibuli, nejhorší je cibule čerstvá (třeba k nakládanému hermelínu - fakt ne). Nebo česnek, to samé, pálení žáhy, krkání, nadámání. prostě no go. A já tak MILOVALA česnekovou pomazánku! Po ránu si dáváme vajíčka bez zeleniny, taky si nedokážu dát po ránu zeleninu, to jedině právě třeba na dovolené a ta "zelenina" je jeden měsíček rajčete a dva plátky okurky. A musela jsem právě hodně omezit pečivo, protože po něm jsem byla furt nafouklá jak v 5.měsíci. Hlavně po sladkém, po bílé mouce. Nebo i když mám těstovinové jídlo, tak taky mi to občas dělá, ale jako těstoviny se zase vzdávat nechci, nemám je zas tak často.
U sebe to mám tak 80/20. Jídlo miluju, ráda zkouším nové chutě, nejraději mám asijskou kuchyni, nepohrdnu italskou a ani tradiční českou. Ale současně jsem díky různým zdravotním omezením musela opravdu nastudovat výživové hodnoty celé škály potravin, takže mám vybudovaný vcelku striktní režim, ve kterém jedu většinu času. Výjimkou jsou dovolené, nebo speciální příležitosti, ale ani při nich se nepřejídám a snažím se buď volit lehčí variantu, nebo si dám jen málo. A když už si dopřeju, tak nemám výčitky (jako dřív, ale to taky trvalo se srovnat...).
V běžné dny snídám vločky s netučným jogurtem nebo tvarohem, ovoce a oříšky. Piju neslazený čaj nebo vodu, kávu taky nesladím. Obědvám nejčastěji přírodní plátek masa s brambory/rýží. Do práce si nosím krabičku zeleniny po obědě a jablko jako "zákusek". Na mlsání v práci mám neochucené oříšky, jerky, různé semínkové krekry apod. Prakticky nejím kupované sladkosti typu sušenky, oplatky, čokolády, to mi přijde zbytečně sladké. Když čokoládu, tak hořkou a 1 čtvereček. Svačím jogurt/kefír s oříšky/semínky/kouskem ovoce nebo jen neslazené cappuccino. Večeře pak všehochuť, studené i teplé, podle nálady, surovin, vždy víc bílkoviny, míň sacharidů a zeleninu. Držím přirozeně půst 14/10. Co je moje slabost, tak domácí buchty/koláče, to se snažím si nechat jen na návštěvu u rodičů nebo tchánovců, sama moc nepeču (protože bych to ujídala). Smažené, hutné omáčky, knedlíky, atd jím tak 1x měsíčně, právě na těch návštěvách, doma to nevařím.
Tak na půl, například miluju arašídovou nugetu,z rozumu nesním půl skleničky,ale dám si jen dvě lžičky.Nebo mám hodně ráda uherák,logicky to,ale nebudu jíst každý den,protože je to moc tučné a kalorické. Naštěstí mi chutná dost zdravých jídel,zeleninu,ovoce jim deně,protože to mám ráda… Nějaké sladké pečivo,knedlíky,omáčky,limonády,mekáče k životu vůbec nepotřebuju.

Zdravá strava není jen o postavě, je o tom, udržet si tělo zdravé i do dalších let. A taky jako vzor stravování pro děti. 5 porcí zeleniny denně (jasně, lze počítat i vařenou, třeba v polévce, nebo zeleninu v pokrmu) by bylo optimální. K otázce - nedržím nic striktně, klidně si dám croissant, zmrzlinu, knedlík, ale jindy zase salát, rybu, kvalitní maso, rýži natural - průměrem jako celek stravování to vyjde poměrně dobře.