icon

Proč je válka v Izraeli tak tragická pro děti?

13. říj 2023

Je mi z toho tak smutno když to vidím... Hlavně kvůli těm dětem co musí umřít 😶. Opravdu nechápu, jak někdo dokáže zabít nevinné děti ať je to v jakékoliv válce 😶😶 fakt to nechápu.

Strana
z2
veruuu_kubesovic
14. říj 2023

@lichozroutsudy
Nemám potřebu strkat hlavu do písku, jen prostě mám svých starostí až nad hlavu, 3roky nazpět jsem dostala jooo pecku z ničeho nic a jeste u vlastniho dítěte...takže si prostě filtruju věci o které se zajímám...

martinka_33
14. říj 2023

@drep to je to co me desí nejvíc, lidi si žili svuj poklidný zivot a zničrho nic uz klid nemají. To se muze stát kdekoliv...

pilzzee
14. říj 2023

@martinka_33 Kdekoliv opravdu ne. Resp kdekoliv se muze stat cokoliv, ale myslim, ze tady v tehle nasi ateisticke pidizemicce je ta pravdepodobnost fakt mala.

martinka_33
14. říj 2023

@pilzzee tady se bojim bratrské pomoci od Ruska, o tu nestojim. Zatim sice bezprostředne asi nehrozí, ale pokid by snad rusko schramstlo ikrajinu, pak si daj pauzičku, naberou síly a budou.pokračovat... A nedelam si iluze, ze by nás Nato nejak extra chránilo, i kdyz by melo. Ale 3. svetovou nikdo nechce....

vladienka
14. říj 2023

Nesledujem to cielene. Mam potom strasne nocne mory a uzkosti. A kedze to aj tak nezmenim, davam na prve miesto svoje dusevne zdravie. Celkovo televizne noviny nesledujem, na 90% su tam hrozne veci, vsetko dolezite sa dozviem aj tak.

barumrallyebum
14. říj 2023

No, zajima me co se deje, ale spis politicky a vojensko strategicky..rozhodne nestojim o konkretni lidske pribehy, fotky a videa. Muj mozek stale nedokaze pobrat ceho jsou lide schopni.

podaji
14. říj 2023

Sleduji, jako vsechno deni ve svete. Mam rada prehled. Videa si nepoustim. A kupodivu me to zasahlo vice nez valka na ukrajine. Nevim proc. Kazdopadne souhlasim s nazorem co tu padnul, ze lidi dneska se hrouti ze vseho. Vidim to kolem sebe. I u pritele. Ten se hrouti z toho, ze mu pipka v praci rekla neco neslusnyho. Pritom o nic neslo, babu bych zadupala do zeme. Fakt se desim toho az prijde neco vážného, to s nim klepne. A je to presne o tom, ze sleduje jen slunickovy videa na FB jak jsou vsichni happy, a vsechno je bajecne zalite sluncem. Pak mu reknu realitu a on zira jak puk. Netvrdim ze je potreba vyhledavat negativni informace, ale pak to dopada tak ze pulka olanety si mysli ze zeme je placata, 11.zari byl fake, na mesici nikdo nebyl a mimozemstani ziji mezi nami🙈😁

martinka_33
14. říj 2023

@podaji s mimozemšťany souhlasim, jednoho mam doma 😂

michaela666
14. říj 2023

Já mám informace hlavně přes manžela, který to sleduje dost podrobně. Naše kamarádka se nedávno vrátila zpět domů do Jeruzaléma a máme o ní dost strach, takže je s ní v kontaktu.
Po různých videích z Ukrajiny už nemám odvahu si pouštět a číst nic, protože ten masakr nevinných a hlavně dětí mě dost psychicky ničí.

hasara33
14. říj 2023

Povědomí mám, ale situaci nesleduji. Tento region je nestabilní od doby vzniku Izraele a války mezi Izraelem a Palestinou probíhají neustále. Takto vyhrocených konfliktů bylo od začátků několik a vždy je Izrael zadupal do země. Nemyslím si, že to teď bude jiný. Zásadního celosvětového dopadu se nebojím. Dřív proběhly i snahy o mír, neúspěšně. Obávám se, že klid bude až v momentě, kdy Palestina či Izrael skončí v propadlišti dějin. Tyhle národy spolu nebudou nikdy koexistovat. Víc se tím nezabývám ani nestresuji.

hasara33
14. říj 2023

@martinka_33 nad tím jsem zrovna nedávno přemýšlela 🤔 též se obávám, že kdyby situace došla až do takových rozměrů, nedej bože, skončíme stejně jako v roce 38

reeeza
15. říj 2023

Mě to hodně zasáhlo. Nějakou dobu jsem tam žila a cestovala. Takže mě to zasáhli možná i víc než válka na Ukrajině, zřejmě proto, že jsem Izrael poznala...
Zároveň si uvědomuju že to není černobílé. A ne všichni lidé v Gaze jsou členy Hamásu, Hamás jsou radikální extremisté. Zároveň ne všichni Izraelci jsou svatí, viz zradikalizovaní osadníci ba západě Izraele.
Celkově je to nesmírně komplikovaná situace se spoustou vrstev- geopolitická, náboženská, sociální. Rozhodně to ale není černobílé. Spíš se bohužel opět potvrzuje že je Izrael jen další zemí na jejichž území si vyrovnàvají účty mezi sebou daleko větší kapři v rybníce.

barumrallyebum
16. říj 2023

Dotaz. Proc se "vsichni" boji toho, ze to preroste v globalni konflikt? Vzdyt se tam mydli odjakziva. A globalni, jako ze se bude bojovat na vice uzemich? I u nas v EU? Nebo jak je to mysleno? Samozrejme si uvedomuju, ze to muze dopadnout jakkoli..

pilzzee
16. říj 2023

@barumrallyebum Mydli se tam odjakziva, ale ted maji lide tak dokonaly pristup k informacim, ze se o kazdym uprdnuti z opacnyho konce sveta dozvidame pod tlakem temer nonstop.

mourovatakocka
16. říj 2023

@barumrallyebum zemřelo tam za jeden den nejvic lidí od konce holokaustu, pokud by se zapojili spojenci obou států, bylo by to velké špatné

mari90
16. říj 2023

Je mi z toho hodně ouzko, nelze říct že bych to úplně ignorovala, ale v rámci svého duševního zdraví se to snažím nějak vytěsnávat, ale rozhodně mě to nenechává chladnou....

bigbig
16. říj 2023

@barumrallyebum Tak protože tohle opravdu rezonuje všude po světě, a svět je čím dál víc polarizovaný. Ten střet západní svět versus blízký východ se vyostřuje, je do toho bezesporu zapojené i Rusko, Írán a spoustu dalších zemí v tom mají své zájmy. Zároveň je Irazel spojenec USA. A samozřejmě příznivci Hamásu jsou naprosto všude a jsou ochotní udělat lecos. Žiju ve Francii a vím o tom svoje.

bigbig
16. říj 2023

@barumrallyebum A nečekám že by se začalo bojovat v EU, rozhodně ne tím starým způsobem. Ale nárůst terorismu, to že nás to ovlivní, to že budou různé ekonomické krize, to se asi stát může. A je možné že na blízkém vchodem se to rozjede fest, už teď je v tom Libanon, Sýrie, Írán... Pak stačí aby Čína napadla Tchaj-wan (tam to smrdí už dlouho) a máme tady globální konflikt. Jako nechci malovat čerta na zeď, ale podle spousty lidí kteří do toho vidí, to ke globálnímu průseru už pár let celkem nevyhnutelně směřuje, tohle je jen další velká kapka.

klokanka31
16. říj 2023

Mě by zajímalo co z toho kdo má. Jak někoho může bavit bojovat, vraždit...😡

michaela666
16. říj 2023

@klokanka31 To se dělá " ve jménu víry" už stovky let. Vždycky se najdou fanatici, kteří jsou ochotni pro svoji pravdu vraždit nevinné.
Mě dostává ta surovost. Nejsou to pro mě lidi, ale zvířata. Kdo sakra střílí mimina v postýlkách, děti v kočárech nebo schované ve skříni doma. Vždyť i tihle magoři mají děti.

klokanka31
16. říj 2023

@michaela666 Já vím že se to dělá už stovky let, ale pro mě nepochopitelné. Třeba ti židé, šli po nich Němci, teď jestli chápu správně tak po nich jdou Palestinci. Ale proč? Co komu udělali?

bigbig
16. říj 2023

@klokanka31 Po Židech se jde od nepaměti. Židovské pogromy jsou tady od středověku. S Palestinci je to komplikovanější, ale tady v Evropě to vždycky byla poměrně úspěšná menšina. Asi závist a "přirozená" potřeba člověka se vymezovat. Taky to pro můj mozek není pochopitelný.

michaela666
16. říj 2023

@klokanka31 Já o té problematice moc nevím, ale Židy pronásledovali prakticky od starověku právě kvůli náboženství. Už od nepaměti bylo pro lidi náboženství nejdůležitější v životě. Kdo měl jiné vyznání byl automaticky špatný člověk a bylo úplně jedno, jak se chová a jak žije.

Si vem, že už za Karla IV. museli žít v ghettech a u vstupu byla stráž. Proč? Aby nechodili ven? Aby je chránili? Čím lidem ubližovali?

V dnešní době to může pochopit a uznávat málokdo.

ninive211
16. říj 2023

Nesleduju to cíleně, spíš jen přelítnu nadpisy...na videa záměrně nekoukám, nemám na to žaludek. Vím, jak se mnou zacloumaly první dny covidu, kdy jsem visela na televizi a sledovala nonstop ČT24...vím, jak jsem byla vystresovaná loni v únoru ty první dny po napadení Ukrajiny, kdy jsem si říkala, že to je snad třetí světová...nic mi to nepřidá, když budu do detailů sledovat záběry z kibuců, rozhovory s pozůstalými, nonstop u toho sedět...akorát stres a deprese. Ale ignorovat a to a dělat, jako že ten konflikt není, taky na druhou stranu není dobrý...
Upřímně, nedivím se vůbec, že v dnešní době je přes 40% deváťáků v depresi, jestli sledují spolu s rodiči pravidelně tuzemskou i zahraniční scénu a ještě se o tom doma baví...a i kdyby ne, v dnešním online světě každý, kdo má přístup k Internetu, těm informacím prostě neunikne, valí se to na nás ze všech stran...nějak není moc témat za poslední roky, které by byly pozitivní, spíš samá krize, inflace, válka, zabíjení...

ninive211
16. říj 2023

@bigbig Toho Tchaj-wanu se strašně bojí manžel...že jakmile Čína vkročí tam, USA fakt nemůžou podporovat zároveň x stran/spojenců. V tom okamžiku by to už opravdu asi BYLA ta třetí světová....

barumrallyebum
16. říj 2023

@ninive211 ale co jsem tak pochopila, tak Izrael ma poradnou armadu a asi budou mit i svych zbrani dost? Nebude se tam muset posilat toho tolik co na UA. Navic UA, ktera nema sveho skoro nic, bojuje proti Rusku, Izrael proti "par" teroristum. Tak snad to nebude tak horke.

ninive211
16. říj 2023

@barumrallyebum "Zatím" je to pár teroristů...už se na stranu Hammásu přidává HIzballáh z Libanonu a vyzývají ostatní muslimy...jako tam nebude myslím klid nikdy...mele se to tam dlouhodobě.
Každopádě ano, Izrael má jednu z nejvycvičenějších a nejmoderněji vyzbrojených armád na světě...právě kvůli této arabské hrozbě

hasara33
16. říj 2023

@michaela666 nenávist vůči Židům ze strany křesťanů pramení z toho, že to údajně byli Židé, kdo zradil Ježíše Krista a kvůli nim vlastně byl ukřižován....to byl jeden z důvodů proč byli na černé listině a dalším, dle mého názoru tím hlavním, důvodem také bylo to, že Židi byli skvělý obchodníci, bankéři, zlatníci...vlastnili obrovské majetky a disponovali velkým bohatstvím, což znamenalo, že si od nich hodně lidí půjčovalo jenomže Židé byli odjakživa výhradně sami pro sebe a úroky pro Židi, kteří si půjčovali od Židů byli naprosto rozdílné oproti úrokům pro ostatní 🤷 ne každému se to líbilo a když si od nich půjčil někdo vlivný, měl pak důvod se jich zbavit.... ostatně to je důvod proč se dostali do hledáčku nacistů - zbavit se Židů a konfiskovat jejich peníze a majetek.
@klokanka31 zrovna v tomto případě to ani není o tom, že by po nich Palestinci "šli" z náboženských důvodu, ale spíš se jedná o boj o území. Tam je to o tom, že právě proto, že Židi vlastně neměli nikde domov a byli od nepaměti všude nevítaní a dávalo se jim to najevo, chtěli také vlastní stát, kde už se konečně budou cítit jako doma a ne jen jako trpěná spodina. 🤷 S požehnáním OSN si tedy na tomto území založili vlastní stát Izrael a toto území bylo rozděleno na židovskou a arabskou část jenomže arabské státy s tím nesouhlasili, tak proběhlo několik válek, které Izrael vyhrál a nakonec i s většinou arabských zemí podepsali mírovou dohodu - kromě Palestiny. Ti to cítí tak, že jim Židé sebrali jejich území, že tam nemají, co dělat a za každou cenu je chtějí zničit.

barumrallyebum
16. říj 2023

Jj taky jsem nekde cetla, ze Zide jsou pronasledovani hlavne kvuli tomu, ze byli lichvari a ze ostatni chteli jejich majetek.( napr naciste)

Strana
z2