icon

Proč jsme se nevzali-resp. proč spolu žijeme bez svatby

livand
5. bře 2015

Potřebovala bych dát dohromady možné odpovědi na tuto otázku a nějak si s tím nevím rady. Pomohlo by mi, kdyby jste mi napsali jak to máte vy. Např.: žiju s přítelem 6 let, máme spolu _ dítě/děti a nevzali jsme se protože... např.: přítel má dluhy, oba považujeme svatbu za zbytečnou, na svatbu nemáme peníze, nevzali jsme se kvůli tomu že jako matka samoživitelka jsem na tom finančně lépe atd. Mě už toho moc nenapadá, co může být důvodem. Kdo nechcete psát veřejně, piště klidně do IP (slibuju anonymitu!). Všem předem děkuju!

Strana
z2
lucie_1986
5. črc 2019

@ronyx zmenit prijmeni si muzes i bez svatby 😉 Znami to take tak udelali.

lucie_1986
5. črc 2019

@bayt presne presne. Chlap chce temer vzdycky, aby se dite jmenovalo po nem, ale svatba? Ne ne 😀 Absurdni. A samozrejme ze v naproste vetsine je "mama" ta hlavni... vzdyt se i podivejme - kdyz se nekteri manzele rozvadi, proc opet v naproste vetsine deti zustavaji s mamkou? Ohanet se tim, ze drive bylo prijmeni po otci normalni... souviselo to samozrejme s tim snatkem 😀

barulina
5. črc 2019

@pavlinar ja jsem ale nikde nenapsala ze ne ;) naopak ze se spucasnym partnwrem do tpho prasrimw

m_tina
5. črc 2019

my sme se brali po 9 letech vztahu - 8 let spolecneho bydleni a 15m dite... prijmeni u syna jsem resila, ale nakonec dostal manzelovo, ptz sme se "domluvili" ze se urcite vezmeme... svatbu sem vzdycky pokladala za zbytecnost, o stejne prijmeni mi nikdy neslo, tak nejak apis z praktickych veci, ze v nasi zemi to je mnohdy jednodusi, kdyz jsme manzele, nez jen "spolubydlici" nemame papir na lasku, ale papir pro urady, je fakt, ze po svatbe mi prijde plno veci jednodussich...

bayt
5. črc 2019

@barulina Tvl tak kojeni co hodinu v noci a co kolikrat pulhodiny ve dne (ted v roce a pul jiz "jen" v noci), to ze me dela sakra rodice :D Milerada bych to chlapum prenechala, opravdu si na tom nezakladam :D

bayt
5. črc 2019

No jo, jen otazka, kdo z nas dvou to tak doma rozdelil!!! :D
@pavlinar

bayt
5. črc 2019

Aby nedoslo k mylce, kdyz nekdo svatbu nechce tak proc ne, to je kazdyho vec. Nebudu delat veci jen proto, aby bylo spokojene okoli 🙂

tensorflow
5. črc 2019

Jsme s pritelem spolu skoro 10 let, mame jedno dite. Zadny duvod proc jsme se nevzali neni. Spis mi vzdy naopak chybel duvod, proc se vzit. 🙂 Nejsem tak velkym fanouskem statu, ani zadne cirkev, abych potrebovala oficialni "pozehnani" pro nas vztah.
Jednou se pravdepodobne vezmeme a to z jedineho duvodu - kvuli te oslave. Oba jsme dlouho zili v zahranici, mame pratele rozprchle po celem svete a svatba je asi jedina prilezitost, ktera vetsinu z nich prinuti prijet a zase s nami stravit nejaky cas.
Po stejnem jmene nijak netouzim a i v pripade svatby bych si asi ponechala svoje. Jsem uz na ne dost zvykla 🙂 a opet nejak nevidim duvod ho jen kvuli svatbe menit. Syn ma prijmeni po svem otci a to z toho duvodu, ze to pro nej bylo dulezite a pro mne ne.

babanci
5. črc 2019

Jsme spolu 30 let,máme tři děti a tři vnučky. Můj chlap se kdysi ženit chtěl,já ne a už jsme o tom asi 28 let nemluvily. Vlastně ani nevím přesně,proč mi ten obřad přijde směšný. Možná proto, že znám hromadu lidí,co se s velkou pompou brali,aby se za necelý rok rozvedli. Takový nepodstatný,zbytečný cirkus. Děti se jmenují po otci, to jsme taky nijak zvlášť neřešili a mě to nikdy žádné potíže nepůsobilo.

kacakkv
5. črc 2019

Neni svatba, neni rozvod. Jo a obe me deti maji moje krasne prijmeni.

pavlinar
5. črc 2019

@barulina psala jsi, ze to pro tebe neni dulezite, a ze to nepotrebujes... a ze ted teda mozna kvuli soucasnemu priteli ano. Ok...

@bayt tak u nas je to taky tak 🤣 ja jsem ten hlavni urcite na vsechny neprijemnosti a opruzy 😂

Jak nad tim tak premyslim, tak si fakt rikam proc svatbu NE, pokud to spolu mysli ti dva vazne.. vzdyt to tolik veci usnadni, i to prijmeni decek je automaticky po matce, kdyz to chces jinak, musi se resit. Matrika.. zmena prijmeni na urade... finance, duchody nedej boze...proste xy situaci kdy musim resir papirovacky, jez by jednoduse vyresil oddaci list 🤔

A hlavne teda jak uz jsem psala jinde, svatba je fajn mejdan, ale manzelstvi je to, oc tu bezi...
Ok ze nekdo nechce utracet za svatbu, zarizovat ji, nema rad pozornost, to chapu, ze se nechce. Ale proc se nekdo brani manzelstvi (chvilka na urade), misto toho tam bude litat 10 krat pro kde jaky jiny lejstro 🤔

tensorflow
5. črc 2019

@pavlinar Vazne? Chapu, ze uredni hodiny na matrice mohou byt nestastne nastavene, ale je to fakt duvod ke svatbe? :D
Za mne - Spolecnou prochazku na urad jsme meli za tech 10 let jedinou. Mnozi lide, kteri se vzali, za tu dobu meli daleko vic papirovani - napr. s rozvodem a dalsi svatbou...

pavlinar
5. črc 2019

@tensorflow ne, pro me to duvod neni, ja manzelstvi ctim z jinych duvodu. Kdyz je to pro nekoho jen papir, tak mne zrovna tenhle papir prijde fakt uzitecnej

ilona87
5. črc 2019

Jsme s přítelem 16 let. Máme 2 děti. O svatbě mluvíme 🙂 ale stále na to nedošlo.

barulina
6. črc 2019

@pavlinar ano pro me to neni dulezote, tqk jako je mi uplne jedno ze ma dcera se jmenuje po otci s kterym spolu nejsme. A taky ze mam rada tradice, ale to zakonite nemusim mit rada vsechny.

bayt
6. črc 2019

@tensorflow My jsme institut manzelstvi vyuzili jen jednou, kdy byl muz v nemocnici. A to jsem za to byla opravdu hodne rada. Pak spolecny ucet, hypoteka...ale to se da mozna zaridit i u neoddanych paru, nevim. Za me si hl. delam narok na partnerovy penize za dobu materske. Kdyz to tak spocitam, o kolik penez prijdu tim, ze jsem doma (nejen samotny plat, ale i zastaveni karierniho postupu), muze to byt fakt velka castka. Az me nakope za pet let do zadku a najde si mladsi krasavici, tak na tom treba nebudu tak blbe.

tensorflow
7. črc 2019

@bayt To verim, to musi byt strasna situace. Tak hlavne doufam, ze se do situace, kdy by mi muz nebyl schopny sam sdelit svuj zdravotni stav, nedostanem. Nicmene, i kdyby se mnou doktori nechteli mluvit, tak jeho rodina mi vsechno rekne.
Spolecny ucet i hypoteku mame, i byt mame 50:50.
Usle penize nejak nepocitam, byla to moje volba mit deti a jit na rodicak. Prijem mi klesl znacne (cca o 50k mesicne), ale on ted zas financuje celou domacnosti i rekonstrukci bytu. Neverim, ze si kdy najde mladsi model a kopne mne do zadku. Naivne si myslim, ze spolu uz zustanem do smrti. Nicmene i kdyby se to stalo, jsem schopna se o sebe postarat a verim, ze bychom se rozesli ferove. I to mne asi trochu od manzelstvi odrazuje, nechci mit vztah a jeho konec nejak definovany zakonem. Chci stat co nejdal od sve loznice. 🙂

bayt
7. črc 2019

@tensorflow Jo chápu, to dává smysl no....asi je v tom i určitá profesionální deformace. Když vidím, jak se taky lidi umí změnit, jsem přeopatrná. Samozřejmě kdybysme se rozešli s manželem dneska, tak věřím, že by to proběhlo normálně, i kdybysme byli spolu vzatí, i kdyby ne 🙂

tensorflow
8. črc 2019

@bayt To verim, ze se svoji profesi budes mit asi hodne zajimavy zkusenosti... No, mozna jsem naivni. 🙂

bayt
8. črc 2019

@tensorflow Nejsi naivni, tak ja taky doufam, ze mu nerupne v kouli :D

Strana
z2