icon

Proč se diskuze často odklánějí od tématu?

levandule_k
7. bře 2022

Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.

odula
16. dub 2022

@pajula123 četla jsem ho vcera. Opravdu zajimavej 👍

levandule_k
autor
16. dub 2022

Opráski: Tagše bilo vlaztňě empiricki dokásáno, že chuj se nachází ňěgde na dňě Černího moře, žejo?

https://twitter.com/historje/status/15147034770...

odula
18. dub 2022

@barumrallyebum
@nadja73
Jestli dovolíte dámy, tak to přesunu sem 🙂 pac je to zajímavý tema. Dehumanizace protivníka/nepřítele. Což je prej vlastně instinktivni jednani pri ohrožení, jak jsem se docetla v jednom pěkným clanku nedavno pac pak to dává jednodušší možnost přežít. chtela bych predeslat, ze nejsem zadnej humanista nebo něco, ani nechci nějak moralizovat, pac tyto tendence vnimam u sebe taky. Silne. Ale tohle je takový téma, kterým jsem se zabejvala dlouho a už dávno. Vždycky jsem si říkala jak bylo možný, ze se v Německu obratili lidi tak snadno proti židům, tutsiove proti hutuum , turci proti armenum... koneckoncu i rusove proti ukrajincum. V základu je vždycky - dehumanizace nepřítele. A to koletivni dehumanizace - na základě narodnosti, rasy, náboženství... whatever. Vzdycky jsem to vnímala tak, ze co rozlisovalo masu (nemcu napriklad) od tech, co si zachovali lidství ( a treba schovávali židy) byli to, když si jednotlivci dokazali udrzet odstup od tyhle "dehumanizace" protivníka. Tady je to jiný, pac rusak je agresor. Chápu. Ale pripada mi v tuhle chvíli strašně důležitý se tomuhle přístupu bránit. Právě proto, ze je to vlastně to, co stojí v jádru ty idiotsky rusky propagandy - dehumanizace protivníka. A nemyslím si, že je to důležitý kvuli Rusku, ale kvůli nám, protoze si myslim ze se nelze snížit na úroveň kterou nastavil tenhle agresor. Coz samozřejmě neznamená, ze bude člověk pacifista. Spíš mi jde o vztah k rusum, kteří žijí mimo rusko. Četla jsem o velice nepeknych incidentech, naprosto nevyprovokovanych i proti dětem - jenom proto, že jsou rusove. A to je podle mě lajna, kterou není radno překračovat. Neříkám že je to váš případ, absolutně ne. Jenom ze je strašně jednoduchý se dostat ke kolektivní nenávisti a pak už jako není cesta zpátky. Tady jeden zajimavej zachycenej hovor, snad to půjde otevřít
https://9gag.com/gag/aVxLKn2?ref=android

barumrallyebum
18. dub 2022

@odula jj vim o tom, ze to neni nic dobreho. Nekde jsem cetla, ze rusaci jsou invazivni druh a to podle me sedi. Oni proste jsou nebezpecni. Rusy zijici v cr takto nevinam.

nadja73
18. dub 2022

@odula asi takhle. Nemam rada zevseobecnovani a hazeni do jednoho pytle kvuli par lidem. Ale tady mi to nejak nejde. Ano, vim, ze je nekolik Rusu, kteri jsou proti valce, proti Putinovi, ale je jich bohuzel takova hrstka a te vetsiny tolik, ze u me tenhle narod skoncil. Mluvim o narodu, ne o jednotlivcich. Kdyz me Rus pozada o pomoc, pomuzu, kdyz dcera chodi s Ruskou do skoly, porad to je jeji kamaradka a ja jeji maminku dal budu zdravit a nebudu se na ni divat pres prsty, protoze je Ruska. Mmch, hodne a i vic opovrhuju Cechama, ktery maji informace a stoji za diktatorem Putinem a celou touto ukrajinskou tragedii.

amenophus
18. dub 2022

@odula Vnímám to úplně stejně. Ještě intenzivněji po včerejšku - byli jsme na návštěvě u našich polských kamarádů, pořádali velikonoční brunch. Většinu těch lidí tam znám od vidění právě z akcí těchhle kamarádů, ale nikdy jsem se s nima moc nebavila (protože to jsou hlavně mužovi kamarádi, takže jeho nechávám ať se baví a já se starám o děti). Ale byli tam i Rusové. Tedy vlastně už jim budu říkat Kiwáci, abych je neurazila (protože získat novozlandské občanství od nich byla ta nejprozíravější a nejlepší věc, kterou v životě udělali a své ruské pasy prý obřadně spálili - nevím jestli to byl slovní obrat nebo to doopravdy udělali). Byli v Rusku u příbuzných na Vánoce, s tím, že u nich ještě pobydou (po nás expatů na NZ je normální jezdit domů aspoň na měsíc-dva-tři, když už se tam člověk jednou trmácí přes celou zeměkouli)... podařilo se jim vrátit jedním z posledních letů. A dost možná to bylo naposled, co své příbuzné viděli. Nebo minimálně na dost dlouhou dobu (kdyby tam teď vkročil, půjde za své "vlastizrádné" postoje a výroky okamžitě do basy) - přišel v tričku "Stand with Ukraine" a jeho 9-10letý syn si stěžoval, že mu rodiče teď zakazují hrát World of Tanks. Je mi jich líto stejně jako těch Ukrajinců. Ukrajinci sice přišli o všechno, ale všude mají podporu. Můžou kamkoliv přijít a hrdě říct odkud jsou a lidi se jim budou div ne klanět. Ale Rus který nesouhlasí s putinovým režimem aby chodil kanálama. Je nepřítelem doma, kde je považován za vlastizrádce, je nepřítelem venku, kde je považován za agresora. Ta hrstka statečných vzdělaných Rusů je mezi kladivem a kovadlinou a marně si přeje, aby se byli narodili kdekoliv jinde. Jenže člověk si nemůže vybrat kde se narodí.
Jako národ jsou rusáci fakt skřeti, ale nebudu žádného jednotlivce soudit a chovat se k němu hnusně dokud mi nepotvrdí, že je reprezentativním vzorkem svého národa.

levandule_k
autor
19. dub 2022

@odula K té dehumanizaci, Němci byli po I. světové válce odsouzeni za ni jako agresoři, přitom si tam spoustu států přihřálo polívčičku... Mírové smlouvy s Německem byly podepsány ve Versailles, aby to bylo pro Němce, co nejvíc ponižující. Němci si pak o sobě vytvořili legendu, že nebyli vojensky poraženi na bojišti, ale dostali ránu do zad ze strany poraženeckého obyvatelstva a politických vůdců. (Podrobněji o legendě dýka v zádech zde https://www.forum24.cz/pred-sto-lety-skoncila-p...).

Němci byli poníženi, byla na ně hozena vina za I světovou válku, nijak je nechci omlouvat, ale všechny mocnosti tehdejší doby dělaly všechno proto, aby konflikt vyeskalovaly, ne aby ho uklidnily. V základu si myslím, že je vždy ponížení, méněcennost, komplexy a protože s takovými pocity nikdo žít nechce, tak háže vinu na ostatní. Vytvoří si nepřítele, kterého dehumanizuje, aby si na něm mohl vybít svou agresi, frustraci, dokázat si, že je "lepší" než on. Rusové také trpí řadou komplexů, které jsou vydatně živeny státní propagandou. Rusové vnímají, že rozpad sovětského svazu byl chyba, přišli o své postavení super velmoci, i když Rusko nikdy nebylo ekonomická velmoc, jen vojenská velmoc. Průmyslová revoluce u nich proběhla o dost později než na západě. Rusové mi jako turisté přijdou poměrně hluční a arogantní. Já u nich vnímám něco jako ruský komplex a řeší to debilním způsobem, za svoje problémy obviňují Ukrajinu, NATO a všechny ostatní. Nejvíc teda Ukrajinu, protože si dovolila udělat revoluci a sesadit proruského Jankuvyče a Ukrajina nechtěla žít v ruském područí. Tak z ní udělali nepřítele, jedou naprosto zvrácenou propagandu, že Ukrajinci jsou na nacisti.

Prostě mi přijde, že napřed je nějaký komplex, ponížení, frustrace a řeší se to tím, že si svoje problémy vybiju na někom, abych to mohla udělat, tak musím nepřítele dehumanizovat.

Jinak s tebou souhlasím, to je velmi zajímavý komentář, co jsi napsala.

Co se týká dětí, to je pěkný hnus jim nadávat jenom proto, že jsou z Ruska. Nicméně i to malé dítě může být dost zblblé propagandou, názory rodičů a vysvětlit mu, že jsou i jiné názory a názory rodičů nejsou vždy správné je dost náročné, protože defacto stavíme dítě proti rodičům.

levandule_k
autor
19. dub 2022

Na facebooku na mě vyskočila pozvánka na debatu s tématem Jaderná energetika v kontextu Zelené dohody pro Evropu https://www.facebook.com/events/384951070303652...[%7B%22mechanism%22%3A%22discovery_top_tab%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

Přednáška je on-line, dne 21. 4. 2022 od 17h.

Pozvání přijali:
➡ Václav Bartuška: zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost
➡ Dana Drábová: předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
➡ Vojtěch Kotecký: výzkumný pracovník Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy

betelgeuzz
19. dub 2022

Olena Zelenská poskytla rozhovor Reflexu, v češtině je zamknutý, v ukrajinštině je přístupný celý 🙂
https://www.respekt.cz/tydenik/2022/16/zlo-neni...
https://www.respekt.cz/rozhovor/rozhovor-olena-...

jasekd
19. dub 2022

@betelgeuzz a ctes original nebo hazis do prekladace? Ja zvladam i ten original, i kdyz rustina je mi pohodlnejsi, ale da se to rozlustit. Ale cele to cist v originale nebudu, stoji me to strasne casu. Takze zbytek hazim do prekladace.

betelgeuzz
19. dub 2022

@jasekd krátké texty luštím, ale tohle jsem si hodila do překladače. Ale je ten překlad vtipný. její odpovědi jsou v mužském rodě, někdy jsou ty věty hodně kostrbatý.

amenophus
20. dub 2022

@jasekd @betelgeuzz preklad do anglictiny je docela dobrej, ale o to vic obcas zaskoci nejaka chybka (nevim co znamenal shelling "cream" kdyz mluvila o ostrelovani Kyiva a obcas se tam odnikud vytane zensky rod, "her", a dohledat kontext je slozitejsi...ale jinak dobry).

amenophus
21. dub 2022

Ať zase neplevelim ve zpravodajský diskuzi. Pár mejch spekulací.
1) Puťka zastavil útok na Azovstal. Trvá tam blokáda... tak mě docela mrazí z představy, jaký s těma co tam jsou zavřený má plány. Rukojmí k vyjednávání? "Pokud mi nedáte Donbas, vypíchnu tý holičce očičko."? Fuj...
2) Pokud by hodil atomovku na Kyiv, kde řada západních zemí obnovila provoz svých konzulátů a ambasád, bylo by to už považováno jako útok na NATO?

78marcela
21. dub 2022

Moje rozčarování z přístupu Německa k válce přetrvává. Tohle by Scholz neměl ustát.
Polsko a Pobaltské země klobouk dolů.

pratensis
21. dub 2022

Moskvě zatkli muže s modro-žlutými teniskami
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...

levandule_k
autor
21. dub 2022

@78marcela Jednou nám jeden vyučují říkal, Němci jsou skvělý národ, ale vybírají si do svého čela špatné politické stratégy. (Volně parafrázováno.) Když se na to dívám optikou této myšlenky, tak mě chování Scholze až tak nepřekvapuje.

levandule_k
autor
21. dub 2022

@ilonne Za covidu nevyšly předpovědi více lidem, třeba Flégrovi 🙂

78marcela
21. dub 2022

@levandule_k no...tak to jim holt nemůžeme mít za zlý. Když vím, co my máme na Hradě teď, a co jsme tam měli předtím...
Ještě díky bohu za Fialu.

brunetka11
21. dub 2022

@levandule_k Jaksi tu ještě nezazněla jedna dost podstatná informace. DE dlouhodobě prosperovalo na businessu / montovnách ve východní a střední Evropě, drsně pak na Indii. Indie, Čína a v těsném závěsu arabské společnosti / fondy skoupily poměrně velké množství západních firem / finančních společností. A ty jsou v návaznosti na svůj business zajímavými sponzory politických stran.
Není asi potřeba detailně rozebírat, že spousta těchto společností tíhne k autoritativním režimům a jejich big partnerem je právě Rusko.

levandule_k
autor
21. dub 2022

@78marcela Já si myslím, že Klause by nikdo neměl nikam zvát, prostě bych mu dávala, co nejmíň prostoru v médiích. Negativní pozornost je taky pozornost a on tím žije.
@brunetka11 Jo my jsem taková kolonie Německa. Už Bismarck říkal, že Německo nemá usilovat o kolonie v Africe, ale má se orientovat na Evropu. Jinak je velmi podstatná informace, co jsi připomněla, kdyby to bylo možné dám ti za ni více liků.

betelgeuzz
21. dub 2022

že se někomu nelíbí příliv ukrajinců pochopím, že má někdo strach, že se kvůli nim (respektive kvůli Putinovi) zhorší životní úroveň, dostupnost některých věcí taky pochopím, ale že si někdo vymýšlí lži a šíří je ještě veřejná osoba - to teda nepochopím, hlavně jsou to věci, které se dají ověřit.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ostravska-...

betelgeuzz
21. dub 2022

@levandule_k já bych zakázala přístup do médií všem těm senilním dědkům. Ať se odstěhují na svoje chaty a dáči a chytají ryby.

amenophus
21. dub 2022

@betelgeuzz komunistka, co bys od ni cekala, plni rozkazy kremlu.

levandule_k
autor
22. dub 2022

@betelgeuzz Jo to jsem si s manželem nedávno říkali taky, že by měla existovat nějaká věková hranice, kdy naposledy můžeš kandidovat do politiky.

nebetka
22. dub 2022

Napsala byste mi některá odkaz na ten rozhovor s Pekovou, včera jsem to tady nebo na té informační diskuzi zahlédla, ale dneska už to nemohu najít? Chtěla bych si to zkusit poslechnout. Dekuji

ilonne
22. dub 2022

@levandule_k Flegra taky radim mezi cvoky. Nicméně Pekova je prostě pomatenec a spousta lidí ji sedlo na lep. Však byla pomalu jako modla oslavována i některými zdejšími uživatelkami.

ilonne
22. dub 2022
levandule_k
autor
22. dub 2022

Teda, že ta Peková to neříkala v roce 2020, že na Ukrajině jsou laboratoře, kde jsou různorodé věci, které můžou za covid.

@nebetka

https://www.youtube.com/watch?v=S60ttUhzV1o
hojda
22. dub 2022

@ilonne Flegr je šílený vědec pohlcený svou prací, ale není to ruský troll.

nebetka
22. dub 2022
Strana