icon

Proč většina nesezdaných párů dává příjmení po otci?

17. únor 2023

Zrovna jsem zase v novinách prohlížela nově narozená miminka, a už delší dobu mi vrtá hlavou, proč drtivá většina nesezdaných párů dává dítěti příjmení po otci. A mě zajímá PROČ?

Strana
z6
martinka_33
17. únor 2023

@barmil díky za osvětu 👍 je mi to tak sympatické. Hned se pozná kdo jsou sourozenci i když mají společnou jen mámu, žena nemení přijmení po svatbe jako u nás

lauriak
17. únor 2023

Pretoze je historicky dane, ze dieta prebera priezvysko po otcovi. Ty mas dievcenske priezvysko predpokladam tiez po otcovi a ten ho ma zase po svojom otcovi atd. Vynimky snad byvaju len matky, ktore uz od tehotenstva vedia, ze na dieta budu same a tak dietatu nechaju svoje priezvysko nech sa volaju rovanko.

j.a.n.i
17. únor 2023

Protože matka je jistá, tak proč nedopřát otci to jméno 😎

leeela
17. únor 2023

Zajímavé téma 😃
S exmanželem mám dvě děti, které se narodily po svatbě. Jméno máme moje - ex si vzal moje rodné příjmení… a i po rozvodu si ho nechal…
S partnerem teď čekám miminko, a příjmení bude mít moje…Nějak proste nemám důvod dávat jeho příjmení…🤷‍♀️
Pokud by byla svatba, tak bych já měla příjmení dvě, miminko po partnerovi…

barmil
17. únor 2023

@martinka_33 presne tak. Já mám prijmeni obe, manžela pro rodinu, svoje pro karieru. Vše jsem si v oboru vybudovala sama, nechtěla jsem o to prijit.

barulina
17. únor 2023

Tak já mám dceru po otci. A prostě jsem to brala tak že je i jeho. Svatba se nekonala, nejsme spolu, a mě nijak nelituje to že dcera je jinak. Ve škole mi říkají různé a mě je to docela jedno. Je to její otec a já si ho i přestože spolu nejsme vazim

lamiaaa
17. únor 2023

Protože je to takto běžné (aspoň mně na tom nepřijde nic divného)? Protože to rodiče děťátka takto chtěli? Protože se dneska spousta lidí bere až po dětech, tak aby pak nemuseli u dětí řešit změnu příjmení? Protože je to jen jejich věc? 😕

me_druhe_ja
17. únor 2023

Já jsem nikdy nepochopila, že někdo dokáže tak vysilovat kvůli pitomymu jménu. Jako že: pokud si mě nevezmes, budou mít děti jméno po mě. A že znam takový ženský. Vždyt je to totálně směšný, ženský....je to jenom jméno!!!
Chápu, že někdo na svatbě trvá a pokud nebude svatba nebude dítě, ale jako že dobře, bude dítě a nebude svatba, ale dítě bude mít moje jmeno je fakt točení na nesmyslu.
Mě osobně je nějaký příjmení úplně ukradený. Já si například po rozvodu nechala jméno po ex, protoze je hezčí a jednodušší než moje svobodné. 😀 děti jsme spolu neměli a teď mají děti jméno po příteli. 🙂 A nejen, že nemají jméno po mě a ani nemám s dcerou stejnou národnost (syn má už oboje) to jsem teda desna ženská, se kterou chlap oře co. 😀

Mě vždy záleželo na jiných věcech ve vztahu, než na příjmení

superkousky
17. únor 2023

@me_druhe_ja Já nechala dceru příjmením po otci a kluci mají mé příjmení. Mezitím jsem se i vdala, takže mám jiné příjmení než mé děti. Ten kdo to řeší, jsou lidé, kterým je do toho úplný ho@no 😁. Aspoň mají co řešit, když mají tak nudný život.

martinka_33
17. únor 2023

@j.a.n.i tak to je první rozumný důvod 👍

ferda90
17. únor 2023

@me_druhe_ja pěkně napsáno. Taky znám pár, které řekly, že pokud si je ten chlap nevezme, dítě bude mít příjemní po ní 🤦Mě to přijde jako vydírání

bara88
17. únor 2023

@ferda90 každý to má jinak. Jako vydírání mi to tedy nepřijde .někomu prostě na příjmení záleží a chce mít tu rodinu takto spojenou .někomu je to jedno a vůbec mu nevadí že se dítě jmenuje jako tatínek ikdyz ona sama má příjmení jiné

me_druhe_ja
17. únor 2023

@ferda90 Ne asi....🙈

Já mám třeba kamarádku, která si brala chlapa, když jejich dcera měla rok (druhá se narodila až po svatbě), ale ona, přestože je vdaná a děti mají samozřejmě jméno po chlapovi, si nechala svoje dívčí jméno, protože se jí to líbí. Už mají 8 let po svatbě, pořád spolu a spokojenost, ale jméno má pořád své.

ferda90
17. únor 2023

@bara88 jako jasný, každý to jinak, jen mi to prostě přijde hloupé,davat takovou podmínku chlapovi. Já si též myslím, že na tom příjmení až tak nezáleží

krtcice
17. únor 2023

Dali jsme po manželovi, jelikož jsme se svatbou počítali a pak bych je složitě přejmenovávala. Vzali jsme se, ale nejdřív byly děti. Přišlo mi to normální, dá příjmení po otci, prostě tady v ČR je to normální že si žena bere příjmení po muži a tudíž logicky i ty děti mají příjmení otce. Hlavně myslím, že tohle je věc rodičů a není potřeba to řešit.

bara88
17. únor 2023

@ferda90 ale to si myslíš ,pro mě to třeba důležité je

martinka_33
17. únor 2023

@ferda90 já jsem třeba ta, které na tom záleží...

clairexr
18. únor 2023

Mne treba prijde rozumnejsi brat se az po detech, tak proto. A nebo vubec, v tehle dobe je to fakt jenom papir. A vzdyt je to jenom jmeno, proc to tak resite? Ja bych treba rada mela svoje stary prijmeni a manzel a syn at maji jaky chcou 😀

clairexr
18. únor 2023

@me_druhe_ja Presne tak ❤️

zelenaesmolda
18. únor 2023

@clairexr
Jenom papir to opravdu neni uz kvuli majetkovym a pravnim vztahum.

kate02
18. únor 2023

My jsme měli první dceru ještě nesezdani, takže měla manželovo příjmení proto, že jsme svatbu plánovali.

pavlinar
18. únor 2023

@ferda90
@me_druhe_ja
A proč by to mělo být vydírání? Ženská řekne, nejsme svoji, takže dítě bude po mně. Chlap odpoví no jasně, když to tak chceš. Já jsem o tom doposud nepřemýšlel, a je to přece fuk. Jak můžeš někoho vydírat na něčem, na čem vuuubec nezáleží?
Já se přiznám, že znám spíš chlapy, co kolem jména hysterci, a nesnesli by, že není po nich.
A opět se zastanu tématu.. ráda si počtu něco nevazneho.. ale přijde mi, že se kvůli něčemu co je "jedno" se některé dost čerti

jerrabina
18. únor 2023

No to je jednoduché. Hodně jsem o tom uvažovala, ale nakonec dcera (neplanovaná, i když milovaná. Takže jsme byli hrozeni do vody a měli plavat 🙂 ) dostala příjmení po tatínkovi, protože:
1) jemu na tom záleželo víc než mě
2) je to holka, stejně se jednou možná vdá a bude to všecko jinak.
3) zvažovali jsme svatbu - bylo to v podstatě buď to zvládneme a bude svatba (to bychom se jmenovali všichni stejně)
4) nevyšlo to s jejím tatínkem, ale já svatbu měla nedávno s novým partnerem, takže stejně by se tedy dcera jmenovala jinak než já
5) je mi úplně jedno jak mi říkají u doktora (tam většinou právě příjmením bývalého), když pochopím, že mluví na mě a dceři pomůžou 🙂 (Docela by mě jen zajímalo, jestli i manželovi říkají příjmením bývalého, když tam s ní jde někdy on, nebo jestli si pamatují, že jí tam občas přivedou dva různí chlapi 😂)
6) dneska už se na ženskou kvůli tomu nekouká blbě právě proto že je to teď časté
7) možná i ten psychologický efekt, že chlap má svoje pokračování rodu (nejen milovanou bytost) a víc mu to připomene tu zodpovědnost co má (nevím jestli to příjmení něčemu z toho pomohlo, ale je možné, že ze začátku něčemu jo. A jasně, že kvůli malé se snaží i proto že prostě je to jeho milovaná holčička a ne proto jak se jmenuje, takže jestli to něčemu pomohlo tím pádem těžko můžu posoudit.)
8) mohl se soustředit na dítě a ne na souboj se svým egem. A když jsem viděla jak dlouho mu trvalo přežvýkat těhotenství, a to má děti rád, tak to radši ať se soustředí na to co je to mimino než na neexistující problém 😁
9) taky z psychologického hlediska asi i uznání "ano, to dítě je tvoje, nemám ho s někým jiným" - to už je takový důvod co má kořeny v pravěku 😁 u nás tohle teda důvod nebyl, malá byla tátovi tak podobná, že nás poznala i cizí ženská v obchodě že je jeho spolužačka ze základky 😄 ale věřím, že někde i tohle hraje roli a to i když si to třeba nikdo z těch dvou úplně neuvědomuje.

Tak to jsou důvody u mě. Ještě když jsme šli na tu matriku, váhala jsem, ale teď zpětně jsem asi ráda, přesně od doby co jsem se vdala. Aspon se malá jmenuje jako aspoň jeden z rodičů, ne jako děda s babičkou a rodiče každý ještě jinak. Ani to by asi nevadilo, ale tohle je takové přirozenější, přijde mi. Co mě trochu štve je, že se bude jmenovat jinak než brácha, ale to je taky jen drobnost a to by se jmenovala v každém případě, když se její tatínek zajímá, tak by se stejně těžko jmenovala po mém manželovi 😄 a zas v manželství mi přijde dobré jmenovat se všichni stejně a děti taky. Takže v naší rodině je holt dcera ohledně příjmení ta jinak barevná ovečka (určitě ale ne černá 😁). Většinu času si toho ale ani nevšimneme 🙂

juliet84
18. únor 2023

Mě ani nenapadlo, že bych dala dceři příjmení po mě. Měli jsme se rádi, věděli že se jednou chceme vzít a že chceme všichni stejné příjmení. A také že máme.

me_druhe_ja
18. únor 2023

@pavlinar Já myslela, že spousta žen vydírá chlapa svatbou kvůli jménu dítěte protože ví, že chlapovi na jméně záleží víc než ženské. 🙂 Tak se je snaží dotlačit do svatby takto.
Za mě je to fakt sumak, ale fakt nechápu, že se třeba ženská raději "vzdá" dítěte, než by se jmenovalo po otci ...

Nicméně i když mě je vážně jedno, jak se dítě jmenuje, tak v případě nesezdaných páru mi prostě přijde i logičtější a správnější, aby bylo dítě po otci. Matka dítě má 9 měsíců v sobě, rodí ho, kojí, je s ním doma, je s ním prostě hodně propojená...což otec není a nemůže....a takhle aspoň "něco".... chápu, že chlapům na tom třeba záleží víc z tohoto pohledu

lucieevita
18. únor 2023

Já také dala příjmení po otci. Ale v době porodu už jsem měla na ruce snubní prstýnek. Nikdo nemohl tušit, že se nám malá povede hned 2 měsíc zkoušení a já se nechtěla vdávat těhotná 😂 když bylo dcerce 18 m tak jsme se vzali, takže se jmenujeme všichni stejně. Znám víc takových lidí kolem sebe. Jedni už mají dvě děti a v červnu jim jdeme na svatbu. Nemám ve svém okolí nikoho, kdo by se nakonec nevzal🤷🤔

teate
18. únor 2023

Naše obě děti mají příjmení po mně. Takže my tři jedno příjmení a muž má jiné. A on o tom furt mluví, jak je to děsný. 🤣 Tak co už, nejsme vzatí, no. A všude mu říkají naším příjmením, i ve školce, u doktora… 😅

ruzovyjednorozec77
18. únor 2023

Tak ja v tom logiku vidim, po svatbě pak změní jméno jen zena, dětem zůstává už po otci a nemusí si po x letech zvykat na nové 😊 podle me to je tak ok. A pokud se rozejdou a ke svatbe nedojde, tak si může změnit příjmení žena na to po dítěti. Na druhou stranku, děti si delam s nekym, s kym plánuji život a tak je úplně u prdele jak se bude kdo jmenovat ne?

ferda90
18. únor 2023

@pavlinar já se nečertím a myslím si, že je to čistě věc těch dvou lidí. Ať si dají příjmení jaké chtějí. Mě přišlo prostě fajn a hezké nechat dát příjmení synovi po příteli a asi by mě upřímně ani nenapadlo dávat mu svoje.

ferda90
18. únor 2023

@pavlinar a jako jsou ženské, které tím prostě toho chlapa vydíráji. Chlap se třeba na svatbu úplně necítí (což jako chápu, je to přece jen velká věc v životě) nebo momentálně na to nejsou finnace nebo prostě něco jiného, ale ženská tu svatbu chce a basta, tak to udělá třeba takhle no

Strana
z6