icon

Říct o sourozencích nebo ne?

klokanka31
21. dub 2021

Hromada z nás přišla o nenarozené děti, a myslím že je jedno v kterým týdnu těhotenství. A mě napadla otázka, když se vás třeba jednou vaše větší děti zeptají na sourozence, přiznáte jim, že jste o nenarozené miminko přišly, nebo to zatajíte?

Strana
z2
vladenkamaminka
22. dub 2021

Jsem jedinacek a mela jsem mít 2 sourozence.. když jsem mela 2 roky, mamce pozdě docela přišli na mimodelozni, malem zemřela, cela rodina mi říkala, že se vrátí, ale že to miminko, na které jsme se všichni těšili nebude a pak šla na potrat, byla už v přechodu, tak neřešila a stejne se nejak záhadně povedlo.. jenže už mela skoro 50 a nepřišlo ji to prostě v pohodě porodit v tomto věku, už mela i 3.letou vnučku... ja musim zaťukat, že mám za sebou 1 těhotenství a 1 porod a 1 zdravé dítě, ale pokud by se stalo a nevyšlo to, učíte nic tajit nikdy před dcerou nebudu...

elencze
22. dub 2021

Řekla bych, našim zemřel po předčasném porodu chlapeček přede mnou. Stejně jsem se to nakonec dozvěděla, protože to někdo z rodiny prokecl.

89veronika
22. dub 2021

Nemám tu osobní zkušenost, ale přesto jsem přesvědčená, že určitě by o tomto faktu měly děti vědět. Důvodů je mnoho. Jako nejpodstatnější mě napadají údaje do rodinné anamnézy, ale i třeba pochopení některých stavů a reakcí rodičů, tvorba vlastní identity...

mourovatakocka
22. dub 2021

@klokanka31 Wow, dobrá otázka 🤔
Asi to jednou dětem řeknu, ale až budou prakticky dospělé, nějak nevidím důvod to říkat v dětském věku. Pravda je, že kdybych prvního syna donosila, dcera by tu nejspíš nebyla. Stejně tak kdybych nepřišla o další dítě, protože bych prostě tak brzo do dalšího otěhotnění nešla. Občas nad tím přemýšlím, sousedi mají staršího synka ve věku, v jakém by byl ten náš prvorozený, řeší teď distanční učení a já často myslim na to, že tyhle průsery bych musela řešit taky. A nechci, aby nad tím děti přemýšlely, než k tomu dozrají.

zelenaesmolda
22. dub 2021

@klokanka31
vzala bych v potaz vek deti a taky to jestli to byl potrat v prvnim trimestru nebo treba dite zemrelo v pozdejsi stadiu tehotenstvi ci po porodu.A taky to jaka byla pricina.
O potratu v prvnim trimestru bych se malym detem nezminovala,stejne to nepochopi a je to navic celkem bezna zalezitost.
Pokud byla pricina potratu v pozdejsim stadiu nebo smrti ditete po narozeni treba geneticka tak bych to detem az budou vetsi urcite rekla uz jenom kvuli tomu,aby nemeli stejne problemy u svych potomku oni a nebo to mohli aspon doktori pohlidat.

lleennttiillkkaa
22. dub 2021

Nevím, jak bych reagovala v dané situaci, ale pokud by to bylo ještě v době, kdy o těhotenství neví, tak bych to neříkala. Pokud by to bylo v pokročilém stádiu, tak ano.

elvira
22. dub 2021

Pro mě by bylo důležité, v jaké fázi bych o dítě přišla. Do toho 12. týdne bych to ne že tajila, ale asi bych to s malým dítětem neřešila. Pokud v pozdějším čase - druhá polovina těhotenství, tak už bych nejspíš i dítěti doma řekla, že bude mít sourozence, takže bych to musela vysvětlit.
Před synem jsem byla těhotná, v 8. týdnu to nedopadlo a zatím jsem neměla potřebu mu to říkat. Kdyby se zeptal, tak není proč to tajit.
Každý to může mít jinak, každý to cítí jinak a sdílí jinak.
Já jsem třeba kroutila hlavou, když tu před časem některá maminka potratila v 11. týdnu a nechávala si tesat na náhrobek na hřbitově jméno dítěte a datum, kdy potratila. Ale proti gustu...

jirovapa
22. dub 2021

@klokanka31 nevím kolik mi bylo, ale jednou jsem se moji mamky ptala proč mám jen jednu mladší sestru a ne třeba ještě brášku. A ona mi odpověděla, že jsem měla sourozence, ale že potratila. Já jsem ráda, že mi mamka odpověděla podle pravdy.

honeya
22. dub 2021

Mně se s tímto mamka svěřila až někdy v období dospívání, že bych měla ještě jednoho bratra, kdyby nepotratila.

zelenaesmolda
23. dub 2021

@elvira
no ty vole tak to je sila...

journals
23. dub 2021

@zelenaesmolda to se tu sem tam objevuje pravidelne... dava se nahrobek, zapaluji se svicky za opozdenou menstruaci, truchli se kdyz se testuje driv a prijde menstruace...pro me totalne nepochopitelne a sebemrskacske, ale kazdy to ma jinak

andelka
23. dub 2021

@journals
@zelenaesmolda no každý to zklamání a zničené naděje prožívá jinak, a něco jiného mu pomůže se s tím srovnat.

journals
23. dub 2021

@andelka no, mě spíš někdy přijde, že se tím některé holky chtějí trápit a dost se v tom truchlení vyžívají. Je truchlení a truchlení a někdy je celkem jednoduché tomu předcházet (třeba netestovat týden před menstruací - protože se snaží UŽ tři měsíce!...) a myslím, že ne vždy je nutné se v tom patlat.

zelenaesmolda
23. dub 2021

@journals
to uz je na psychiatra tohle,me uz docela zarazi,ze nekdo dela testy treba pri jednom dnu zpozdeni.vzdycky me napadne neco o silenych zoufalkach...

klokanka31
autor
23. dub 2021

@zelenaesmolda Tak když zas někdo na mimi čeká x let tak se chytá naděje když má spoždění...

amazonkajanik
23. dub 2021

@zelenaesmolda když se někdo dlouho snaží, tak si nemůže pomoct,no. Paradoxně když jsem dělala test před ms,tak to vyšlo. Za to ty,které byly při zpoždění, tak byly biochemka a jedno nerosperujici

elvira
23. dub 2021

Tak mě test při jednodenním zpoždění úplně žíly netrhá. Ale jak jsem psala - tesat na náhrobek datum potratu, přičemž není ani jistě pohlaví mi přijde fakt na psychiatra - to se nevysmivam, to konstatují. A mmch. když to vidím, tak v některých případech by ty náhrobky byly plné.

andelka
23. dub 2021

@journals já nechávám každému ať dělá jak cítí. Nikdy jsem to nepoznala,tak to nemůžu komentovat.

andelka
23. dub 2021

@zelenaesmolda tak já jsem dělala test hned první den co měla přijít ms a nepřišla. Jednou dokonce 12 dpo odpoledne. Měla jsem tušení. Ale je to dáno tím,že vždy vím kdy mám ovulaci,a holt jsem holka zvědavá.

vitezove
23. dub 2021

@klokanka31 neřekla bych. Řekla bych to ve chvíli, kdy by děťátko zemřelo třeba při porodu... mělo hrobeček a tak. Ale potrat v prvním trimestru, to nejsou pro mě sourozenci.

estnka
23. dub 2021

@klokanka31 malému byly necelé 3 roky, když jsem čekala miminko. První screening byl ok tak jsem mu říkala že mám v bříšku miminko. Bohužel v 5 měsíci jsem musela kvůli vvv na potrat. Takže jsem mu vysvětlila že už teda s námi není a nebude. Teď skoro po roce si na to vzpomněl a řešil. Tak jsme se o tom bavili. Za mě když už jedno dítě je na světě tak prostě vycítí že je něco jinak (těhotenství) takže bych říkala tak jak to je. Pokud by to bylo dítě které se narodí později, tak bych mu to třeba taky řekla, ale později až bude více chápat a taky z hlediska budoucího (ať ví co bylo zda neseme nějakou genetickou zátěž o které víme a tak).

Strana
z2