Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@petraludvikova ano, je to o PANÍ, co má paterčata 😠
@petraludvikova nene, to není ono. tohle je o jedný skvělý mámě, který se narodilo pět miminek najednou.
@tarra27 no myslím jsou tam dvě jako dvě denně, ale jinak se jich tam celkově střídá snad 8 nebo 10 😨 ... to si vůbec neumím představit, že by mi domů přilezl každý den někdo jinej a sahal mi na děti a já musela pořád vysvětlovat co a jak ... a myslím že to není dobré ani pro ty děti, každej den si zvykat na někoho jiného, děti potřebují jistotu, vídat známé tváře ... já vím že pomůžou, ale stejně ... nemít chvíli soukromí 😝
@marcicek84 je dulezite opravit, ze pokud cely zivot nepracuje, tak duchod mit bude. Ti co jsou cely zivot na davkach, maji duchody vypocitane z prumeru mzdy prac.obcana,takze na tom budou v duchodu pravdepodobne lepe,nez my, co chodime cely zivot do prace 🤐
@kvakuska pžesne....já jsem po porodu nikoho doma nechtela, ani z rodiny a dlouho jsem to tak mela....v klidu....on je to i voser, když kde kdo ví kdy uklízíš, kdy ne, ted zkus v paneláku spát, vůbec s peti detma....jak jsem psala, i když jen koji nebo odstříkává, je to strašně ale strašně náročný....stereotyp, pořád dokola....a hlavne tam není klid...jako že doma ti deti an chvili usnou jedno dve i tři se možná dají sladit, ale 5???? to podle me nejde.....aby dve hodiny nebo tři v klidu spala aniž by cokoliv musela chystat atd....ten první rok je strašně ale strašně náročný, druhý bude lepší a třetí už bude pohoda....ale nezavidim jim to ani trochu...za me klobouk dolu před nima....já bych byla hysterka strašná a navíc mít tu krátkovlasou pečovatelku doma u svých deti s tema obličejema.....já netvrdím, že je vše její vinna, ale musí tam být a vycházet spolu....asi to neni snadné, ale na tu maminku toho musí být strašně ale strašně moc....
@sisinka74 - no to bych chtěla vidět, jak můžou mít důchod, když neodpracují povinných 30 let na pracáku se jim přece počítají 2 roky, pak rodičák a mateřská obvykle 6 - 8 let, studium od 18 let...fakt nevím, kde by to vzali...
@arrowka no kdyz myslite🙂 Hadat se nebdu 🙂
@marcicek84
@berenika39 Já to říkám furt, stačí ubrat na sytosti barev na TV a bude se to líbit celému národu 😀 .
@sisinka74 - no myslím, že žádný logický argument jsi tady nenapsala, jak by mohli obejít ony odpracované roky, takže myslím, že tvé tvrzení ničím podložené není...
@berenika39 😀 jsem na tohle dost chytlavá 😠 ... napsat sem jednu větu s dotazem a stihnout zároveň i připomenout, že maminka je romka 😕 ... a když to navíc napíše paní učitelka ze školky! ... no nevím co si myslet ?!? 🤐
mmch, dají se snad tahle paterčátka splést s nějakýma jinýma? snad máme v republice jen jedna, ne? ... takže naprosto zbytečný dotaz 😔
@marcicek84 no hlavne jsem nepouzila slovo "OBEJIT" 😲
@tarra27 no hlavně že minule šéfka pečovatelek pořád mlela o tom, že rodiče musí všechno co nejvíc dělat sami, aby si potom s dětma ve čtyřech letech poradili 😕 😨 😀 ... proboha přece když děti mají tři měsíce, tak je důležité, aby se někdo (v tu chvíli kdokoli) především postaral o všechny jejich potřeby, a né aby se plánovalo, jak to bude až budou mít 4 roky ... ve čtyřech letech se oblíknou, najedí, dojdou si na záchod/nočník a bude s nima určitá domluva, budou si hrát a snad budou i všichni spát celou noc, takže maminka bude stíhat vařit, prát apod. a bude jí stačit třeba jen občasná pomoc jejich rodičů ... ale v těch třech měsících to byla miminka a myslím že v tu chvíli ani tatínek ani maminka neměli vůbec sílu plánovat, co bude za X let 😝
@sisinka74 - no tak mi, prosím tě, vysvětli, tvé tvrzení: "je dulezite opravit, ze pokud cely zivot nepracuje, tak duchod mit bude. Ti co jsou cely zivot na davkach, maji duchody vypocitane z prumeru mzdy prac.obcana,takze na tom budou v duchodu pravdepodobne lepe,nez my, co chodime cely zivot do prace"
mně při tom tvém tvrzení není jasné, když je důchod podmíněn odpracovanými 30 lety, jak by to ti celý život na dávkách udělali...jedině, že by měli po sobě 10 dětí...to už je i na romy na dnešní dobu hodně...
@tarra27 To už je prostě úděl cizinců, řekla bych...rasismus je všude na světě, diskriminace také a hlupáci běhají po světě taky a bohužel v nemalém počtu...V každé zemi je to tak, že když jsi někde hostem, tak si příliš nevyskakuješ...Zpravidla bývá lepší, když se příliš neodlišuješ od majority...což v mém případě je problém, protože jsem evropský xicht mezi asijskými...Jako Evropanka můžu říct, že jsem diskriminovaná více, než třeba lidi z jiných koutů Asie, protože ani sami Japonci často nedokáží odhadnout z rysů tváře, zda dotyčný je Japonec nebo ne...Stejný problém bude mít Japonka, když vyjede do USA nebo do Austrálie...
@marcicek84 mne to takhle rekla prinasr...kamaradka,ktera dela na socialce. Dela nemocenske, pocita duchody, atd. O vikendu s ni budu a napisu to odborneji.
@nynus jo jo v Anglii rasismus neni 😀 Dobra ironie.. 😀 😀
Sakra vzdyt co sem furt pletete rasismus! Milionkrat az na nektere mamky tady vsichni pisi, ze jim jde o to jak se Sasa chova.. A jestli nekomu prijde normalni jeji chovani, tak jsme opravdu nevychovany narod a vyroste tu generace spratku! Neni jim co zavidet, to se tady schodneme vsichni.. Nikdo si to neumi predstavit jaky to je mit 5 deti najednou, takze nemuze tvrdit jestli to ma jednoduchy ci naopak tezky..Proste to tak ma.. A "musi" se s tim poprat 😉 A to, ze nekdo privede na svet patercata, tak to neznamena, ze je automaticky supermama! To se ukaze az co z nich vychova..
Tahle debata se zvrhla v nesmyslny urazeni a kazda si tu jedete dokola to sami porad dokolecka..Ktera z Vas co tady tu rodinu branite a opěvujete jim neco poslala? Nejak jim pomohla? Kdyz si mame vsichni pomahat 😉
@sisinka74 Tohle je hoax, který už před pár lety koloval po mailech... Stačí se mrknout na stránky ČSSZ, překopírovávám:
Starobní důchod se skládá ze základní výměry a z procentní výměry. Základní výměra důchodu je jednotná pro všechny důchody a v roce 2014 činí 2 340 Kč. Procentní výměra se stanovuje individuálně procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění. Za každý rok důchodového pojištění (do doby než vznikne nárok na důchod) náleží 1,5 % výpočtového základu (1,2 % výpočtového základu, pokud se bude doba pojištění krýt s dobou účasti na důchodovém spoření). Poté, co již občanovi vznikne nárok na důchod, ale on o něj nepožádá, nebo požádá o jeho přiznání bez výplaty a bude pracovat dál, tak se mu za každých 90 kalendářních dnů výdělečné činnosti důchod navyšuje o 1,5 % výpočtového základu. Pro stanovení výpočtového základu je důležitý osobní vyměřovací základ. Ten (zjednodušeně řečeno) tvoří měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období. Jednotlivé roční příjmy se násobí různými koeficienty, které se odvozují od průměru dosažených příjmů všech pojištěnců v jednotlivých letech. Koeficienty se každoročně mění v závislosti na vývoji růstu průměrné mzdy. Do důchodu se započítávají všechny příjmy, z nichž je odváděno pojistné na sociální zabezpečení. Nezapočítává se do 31. 12. 2011 příjem z dohody o provedení práce, protože tato činnost tehdy nezakládala účast na pojištění. Od 1. 1. 2012 se započítává i příjem z této dohody, jestliže dosahuje alespoň 10 001 Kč měsíčně Započítává se i náhrada mzdy po skončení pracovní neschopnosti náležející za pracovní úraz nebo nemoc z povolání, a to i přesto, že se z ní pojistné neplatí.
Takže nic o tom, že by se nepracujícím vypočítávala výše důchodu z průměrné mzdy, tu pochopitelně není. Vypočítává se z průměru JEJICH MZDY, pokud někdy pracovali, ten, kdo nepracoval, do toho pochopitelně nespadá. Co se započítává do doby rozhodné pro výpočet důchodu, je zde:
Náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby za určitých podmínek započítávají do potřebných let pojištění pro důchod.
Účast na důchodovém pojištění z titulu náhradní doby pojištění se týká:
osob, které se soustavně připravují na budoucí povolání studiem na střední nebo vyšší odborné škole (dále jen "střední škola") nebo vysoké škole v České republice, a to po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení věku 18 let v období před r. 2010,
osob vedených v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou jim podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží s tím, že tato doba tří let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku a nezapočítává se do ní doba účasti na pojištění podle § 6 odst. 1 písm. a) a odst.2 a doba výkonu výdělečné činnosti, která podle zvláštního předpisu nebrání zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, a to i když tato činnost zakládá účast na pojištění,
osob se zdravotním postižením zařazených v teoretické a praktické přípravě pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost,
osob konajících vojenskou službu v ozbrojených silách České republiky, pokud nejde o vojáky z povolání a vojáky v další službě,
osob konajících civilní službu (do roku 2004),
osob pečujících osobně o dítě ve věku do čtyř let,
osob pečujících osobně o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost) nebo osobu jakéhokoliv věku, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud spolu žijí v domácnosti; podmínka domácnosti se nevyžaduje, jde-li o blízkou osobu,
poživatelů invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně [§39 odst. 2 písm. c) zákona č. 155/1995 Sb.] z českého pojištění, a to do dosažení věku potřebného pro vznik nároku na starobní důchod podle § 32; za poživatele invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně [§39 odst. 2 písm. c)]se pro účely účasti na pojištění považují též osoby, které nepobírají tento důchod, avšak splňují podmínky nároku na tento důchod a pobírají výsluhový příspěvek nebo příspěvek za službu podle zvláštních zákonů,
osob, u nichž po skončení výdělečné činnosti, která zakládala účast na nemocenském pojištění podle zvláštního předpisu, trvá:
dočasná pracovní neschopnost, kterou si nepřivodily úmyslně, pokud tato dočasná pracovní neschopnost vznikla v době této výdělečné činnosti nebo v ochranné lhůtě podle zvláštního předpisu,
karanténa nařízená podle zvláštního právního předpisu v době této výdělečné činnosti nebo v ochranné lhůtě podle zvláštního právního předpisu,
podpůrčí doba pro poskytování ošetřovného,
podpůrčí doba pro poskytování peněžité pomoci v mateřství v období před porodem.
osob, kterým je poskytována zvláštní ochrana a pomoc na základě zákona o ochraně svědka a dalších osob v souvislosti s trestním řízením
@somalicats JENZE v CR nema smysl resit duchod, kdo se ho dozije? 😀 😀 😀
@kaijko To je věc druhá 😉
Jinak koho to zajímá, vše o důchodech je tady:
Já jsem to nevydržela a koupila si teď časopis Maminka jen proto, že tam byl článek o paterčatech. Saša tam píše, že teď co jim je už rok, u nich pečovatelka je denně 4 hodiny a spíše pomáhá s běžným provozem domácnosti, takže se zřejmě už zajeli a už se umí to všechny děti postarat, tak jak si to paní z pečovatelské služby přála a jak to uváděla v dokumentu. Saša tam píše, že je to zápřah, ale že teď je manžel doma se zády, takže sice nic a nikoho netahá, ale je dalším zrakem, který dohlíží na děti a Sašina maminka tam pracuje jako další pečovatelka, takže je tam povinně těch osm hodin. Nakonec dosáhli svého ohledně maminky.
A pak tam říkala, že je to mazec, že jede nonstop, ale že je stále šťastná, protože vidí, jak se dětem daří a že jí dobíjejí energií. Zvládá to, musí a o tom žádná. A z toho článku jsem měla opět dobrý pocit.
Ohledně peněz jsem tam četla ještě jednu věc - mají teď nemocenskou, mají rodičák a šlus. Pak je to konto a to tam říkala, že pokud z toho chce nějaké peníze, tak musí říct na co, oni to bu´d schválí a nebo ne a pak musí dodat všechny doklady od nákupů, takže kontrola jak prase - nemůže si z toho koupit to, co by si přála, ale co jí dovolí. K tomu účtu se prostě běžně nedostane.
Pak hodně děkovala za pomoc, i konkrétně zmiňovala lidi a byla vděčná.
Moc se mi to líbilo a myslím si, že bohužel teď jede dokument, kdy dětem byly tak 4 měsíce, ale dnes už je jim rok a situace je jiná.
A že se v diskuzi řeší i další věci? No je to tady o paterčatech, ale jak si tady dost lidi stěžovalo, že v dokumentu se řeší víc peníze jak děti, tak tady je to naprosto stejné, furt se tu řeší prachy. Ach jo.
@kaijko ... ale Saša sama se nenazvala supermámou, tu supermámu z ní udělala média ... tomu se asi dá těžko bránit 😖
... a je to diskuze, né všechny přispěvatelky ji pročtou celou, takže názory se můžou opakovat, co na tom? ... a fakt že je Saša romka nemusí být viděn jen rasisticky, jen to právě vysvětluje to její vyjadřování, cikáni nejdou pro drsná slova daleko, ale zase na druhou stranu nejsou pokrytečtí, řeknou věci jak si je myslí 😠
@kvakuska tyhle nazory me tu fakt bavi..Tak jo, kdyz reknou co si mysli, tak je to v poradku 😀 😀 😀 Chtela bych videt co by jste rekla na to, kdyby Vase dite s jejimi detmi chodilo do skolky/skoly a prineslo si talovy slovnik domu 😀 Urco by doma byla velika radost, ze se uci i jiny jazyk pro cigany vlastni 😀 😀 😀
Kdyz chci nekde diskutovat, tak se s diskuzi seznamim a reaguji na to co je aktualni, pak to mozna bude davat smysl a hlavu a patu 😉

@nynus taky žijeme v zahraničí a tak trochu rasismus tu je....ale podle mě celkově to je na obě strany...
já jsem zastáncem toho, že každý se má ke každému chovat tak ják by si přál, aby se kdokoliv choval k jeho detem...at je to bilý, tmavý, bohatý, chudý.....kdokoliv....prostě když už ne mile a hezky, tak alespon slušně