icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

fram
23. říj 2014

Já mám takový pocit, že kdyby babičku odlifrovali do Kanady 😀 byla by Saša úplně jiný člověk. Já se obávám, že bába má opravdu veliký vliv na celou rodinu, čekám, kdy se jí "přizpůsobí" i Tony ☹ a budou vyřízení. Stejně tak si myslím, že na "výchově" dětí se ukáže právě myšlení té báby a z dětí nic nebude 😠

Dovolím si vtip, který mi na babu sedí, snad mě nikdo neobviní z rasismu:
Romská demonstrace : "My chceme práci, my chceme práci...." Přijde podnikatel ukáže na jednoho roma a říká " pojď ,já tě zaměstnám". Rom: " proč zrovna já????" 😀 😀

nov777
23. říj 2014

@kaijko tak se nepri a nejdriv si to zjisti a pak neco pis. Nic se ti nesnizi, jen si to nerovnomerne vybiras. S tim, jestli pracujes nebo ne, souvisi jen materska, castka rodicaku s tim nema, ci delat.

nov777
23. říj 2014

@dokument mam s materskou podobnou zkusenost jako ty. Ja si teda priplacela celou dobu, co jsem byla osvc a kdyz jsem zacala resit, jak to pak papirove bude, tak mi na vsech uradech svorne oznamili, ze musim okamzite ukoncit zivnost. Jasne, pak totiz prijdu o narok na materskou a to, ze si kazdej mesic sedm let neco platim, bude s usmecem zapomenuto. 😉 Je proste fakt, ze pracujici na tom socialnim systemu dost prodelavaj.😉

kaliali
23. říj 2014

@dokument oni jako rodina mají dle tabulek nárok na nějaké příspěvky, které jsou dohromady ve výši xx, pokud vydělá y, tak stále budou tabulkove xx a rozdíl xx-y se doplatí 🙂

dokument
23. říj 2014

@kaijko
a jake socialni davky jsi mela na mysli? Ja z toho pochopila, ze pises o rodicaku, to je socialni davka.

Socialni system je zalozeny na solidarite (ja o jine solidarite nepsala, princip je to stejny, ale ty myslis jeste nejakou obcanskou moralni solidaritu, v socialni state musis byt "solidarni" at chces nebo ne). To jsou povinne a dobrovolne odvody do socialniho systemu. Myslim, ze jsem za ty roky odvedla hodne. Jen v teto souvislosti jsem to psala. Stejne neovlivnis primo jak to stat prerozdeluje. Vzdy budes muset , pokud chces zit v socialnim state, neco odvadet a kam ty penize pujdou, to moc neovlivnis, jen velmi neprimo. - Ale treba se ten system casem zmeni, to je mozne.

denca1988
Odpověď byla odstraněná
kvakuska
23. říj 2014

@denca1988 to cos napsala je prasárna ... kdo jsi, že si dovoluješ soudit ostatní ?!? 🙄

fram
23. říj 2014

@denca1988 😠 "novodobý Hitler na tyto případy" - myslíš jako poslat je do plynu? A co třeba staré nemohoucí, také "vysávají" sociální systém, stejně tak postižení, retardovaní.... 😠 😠 Můj děda byl v koncentráku a věř mi, nebyl to rom, dokonce ani žid a nesl si to celý život.

denca1988
23. říj 2014

@kvakuska bacha ja nesudim...ja pisem svoj nazor,resp to co vidim ze sa skutocne deje....a to mi nijaky
Rozumny clovek pry zmysloch nevyvrati...takze koncim tu s touto debatou,vidim ze sa tu fandi ,,tym spravnym,, to gratulujem;) az vam raz niekto prepadne dieta alebo vas tak pochopite...samozrejme neprajem....hovno delaju tak maju cas na takove veci,,,,ak nepocitam ze studuji s cucem v hernach;))))) cigany nakupuju zase plne kose v Kauflande z naseho;))))k plaaaci toto....

alisek
23. říj 2014

Mít 6 dětí z toho paterčata, masakr, život jim naděli, a myslím že ikdyby byli normálně pracující měli by hodně velký problém to uživit a celkově se i časově postarat, určitě už pro rodiny s vícerčaty by měla být nastavena nějaká sociální pomoc nejen finanční ale i ta pečovatelská ale zase na druhou stranu by ta pečovatelka měla projít nějaký základním kurzem, měla by být vyškolená a ne že do rodiny pošle ÚP nebo sociálka něko z z nezaměstnaných a ještě se tam střídají jak na běžícím páse, to už pomoc není!
Co se týče rodiny Kiňových, ani mě ten jejich přístup neudivuje, jen se veřejně ukázalo jak tihle lidé myslí, co jsou jejich priority. jsou to cikáni takže prostě x generací žijí z dávek (našich daní), pobírají x různých dábek od hmotné nouze až po příspěvky na bydlení a kdo ví co ještě (neorientuji se v tom). Už od komunismu jsou naučeni jen žádat vše po státu, jestli tady je tak 1% kteří se přizpůsobili většině tak to je málo, bohužel další a další vlády nechávají spociální systém tam kde je a tihle občané (ne jen romové) prostě nic nenutí si hledat práci, je to chyba i obcí, měst atd. že dlouhodobě nezaměstnaný nechávají doma napokoji místo aby je zaměstnávali...
takže dámy jestli čekáte děkovné reakce, dojetí, pokoru od romů tak to nebude, dostávat je pro ně přirozený proces.
Jediný kdo mi je z té rodiny sympatický krom dětí samozřejmě 😉 tak asi ten muž Saši. Včera jsem viděla jen třetinu pořadu, radši přepínám..na takový lidi se nedá dívat dlouho..

denca1988
23. říj 2014

@fram postizeni a retardovani?jako to ty davas dokupy s takovou zberbou???to s tM nema teda nic spolecne...ti za to nemuzu...a poznam vela takovych co sa snazi aj ked maju hendikep...taky moja
Prababicka bola v koncentraku....a co jako?.je hezke ale ze tady zijete v rozpravke...necham vas v tom...tak sa tu majte...nezabudnite podporovat tie chudatka🙂))sak si to zasluzia....

fram
23. říj 2014

@denca1988 nezlob se, ale posílat někoho do plynu, to je opravdu silné kafe ☹ Nesympatizuji a nepodporuji ty, kteří vysávají stát a nechtějí makat (a věř mi, že to nejsou vždy jen romové), ale Hitler.... fuj,. To, že je možné zneužívat sociální dávky je chyba systému a měl by s nimi zatočit stát, ale povraždit? .... 😒 😒

renca_hanych
23. říj 2014

@denca1988 před narozením dětí jsem 3 roky pracovala, myslím si, že jsem slušný člověk, ale je fakt že spousta věcí, lidí mě štve, ale přesto zastávám pořád heslo - chovej se tak, jak chceš aby se druzí chovali k tobě. Násilí plodí zase jenom násilí. Já mám jen z tvýho příspěvku dojem, že ti ani tak nejde o to že se narodila paterčata, ale spíš KOMU sa narodila! přeci jen, kdyby se narodila paterčata "bílým" rodičům, co by to změnilo? jediná změna by byla jen v tý barvě pleti, jinak by to podle mě dopadlo uplně stejně - matka doma, s jedním rodičákem a na dávkách, v podstatě nezaměstnatelná a taky by je kdekdo ochotný dotoval, no proč ne? Ona si nemohla vybrat - a lehký to mít nebude, paradoxně o to mín že není "bílá". S "cigány" mám bohatý zkušenosti a řekla bych že je to tak 50:50 jako s "bílými".

nov777
23. říj 2014

@denca1988 Chtěla bych Vás požádat, abyste založila vlastní diskuzi na adekvátní téma. Tohle je diskuze o paterčatech. Pak si budete moci popovídat s lidmi stejného smýšlení, myslím, že tohle tady nikdo číst nechce.

fram
23. říj 2014

@alisek přesně, mě je sympatický už jen Tony, ale obávám se, že se brzy "sveze" s rodinou, nic jiného mu nezbyde ☹

denca1988
23. říj 2014

@fram jako viem ze plyn je hnus...no vsimla si si aby s nimi niekto neco delal???mam takovy agresivny nazor
Pretoze vidim ze ich kazdy reapektuje a boji sa ich v opacnom pripade a nikto neni schopny s tym nic delat...preco v Rakusku taky problem nemaju?pretoze s tym vedia zatocit a je podstatny nazor nas lidi...tady?tady sa nicoho nedovolas...a este sa branis ked ta prepadnu tak ides do basy ty lebo si rasista a bola to tva chyba...ved to je az neuveritelne....

isoldaeva
23. říj 2014

Ráda bych tu poznamenala, že nehodnotíme názory, ale je vhodné se předem zamyslet, jakým způsobem své názory napíšete. Jestliže použijete ostrá přirovnání, která nejsou vhodná nechávat veřejně na stránkách, tak takový příspěvek raději smažeme. Děkuji za pochopení.

denca1988
23. říj 2014

@renca_hanych je jasne ze keby sa to narodilo bilej pracujucej s normalnym platom tak mozna udelaju foto do novin a to tak bude vse....a bily su stejni jako cigani,ale prave ti z tych ubytoven,nepoznaji nic len pit cuco a rvat po uliciach ake je to nespravodlive....

denca1988
23. říj 2014

@nov777 nebudu zakladat zadnu diskuzi na tuto temu,stejne vsetci ziju v rozpravke,taky je toto moj posledny prispevok tak ziadne obavy....majte sa tu pekne

hojda
23. říj 2014

Podle mě je to chybami v systému dávek, který toto umožňuje. Oni pak dělají jen to, aby to po ně bylo, co nejvýhodnější, což je dost logické☹. Uvedu příklad: Kolegyně z práce se chtěla po rodičovské vrátit do práce na zkrácený úvazek, měla ho napůl slíbený, ale měsíc před nástupem, jí bylo řečeno, že pouze plný. Má dvě děti a hodinu dojíždí do práce a z práce, což je s dětmi nereálné. Takže dostala odstupné a zaregistrovala na se na ÚP a začala si hledat práci na zkrácený úvazek. Na pracáku zjistila, že jí bude ÚP vyplácet podporu ve výší 14 tisíc a když se dívala na nabídky prací na zkrácený úvazek, tak zjistila, že na tuto částku nedosáhne. Takže prostě tu podporu využije, bude s dětma doma a práci si bude hledat až pak. Rozhodně to není nějaký sociální případ, který by byl pořád na dávkách, ale když je tato možnost, tak jí samozřejmě využila.

big_el
23. říj 2014

Tý jo, tak včerejší díl mě naprosto dostal. To jak se zachovala maminka Saši alias generál mě vytočilo do nepříčetnosti a bylo vidět, že né jen mě. A ani se nedivím jako. Od prvního dílu se tam probírá jak si to přeje dělat, jak je tam pořád a jak chce být vedena normálně jako pečovatelka a až jí to někdo zařídí, tak div neodmítne? No jo, asi se jí nezdála ta suma..ale nejde mi do hlavy proč teda, když ze sociálky dostává 3400 Kč nevezme za vděk prací, u které by své dceři pomohla a ještě by trávila čas s rodinou, vnoučaty atd. At mi nikdo netvrdí, že dostává pouze tu částku, co řekla, když se jí ta mzda, co jí nabidly zdála, že se jí nevyplatí. Jestli jsem si doted ještě dělala nějaký o jejich povedené rodince, tak ted ty naděje uplně zmizely..
No a Saša se teda taky předvedla. Nejednou tam zase nezapomněla zduraznit, že stát se na ni vykašlal ..a že teda přístup strašnej atd. No zdá se mi, že jí se nezavděčí fakt nikdo, i kdyby jí pomohli buh ví jak. A ještě to tam vykládá na objevu roku, aby se politovala. Jo někdo možná nesouhlasí, ale bylo to do očí bijící jak se tam baví se známejma osobnostma a vykládá tam, jak jí nikdo skoro nic nedal. Nelíbilo se mi ani jak mluvila se sociální pracovnící, že má Tonda problémy v práci a prostě věci, co jako se netýkaly dětí ..

nov777
23. říj 2014

@hojda Máš úplnou pravdu. Chyba je v systému, u nás se víc vyplatí sedět na zadku než pracovat. V tom je ten zásadní problém. Pracuju při dětech a pokud překročím určitou částku výdělku, zaplatím zdravotní a sociální v takové částce, že se mi ani nevyplatí pracovat, protože ten výdělek vlastně předám státu. Dává tohle smysl? Pak se ani moc nedivím, že se lidem pracovat nechce.

evulina77
23. říj 2014

@denca1988 a co jsi dokázala ty? Máš jenom blbý rasistický řeči. Podle letopočtu u tvého nicku toho za sebou zase tak moc nemáš a o životě víš jenom z vyprávění. Buď ráda, že se máš, jak se máš a začni přemýšlet. Já bych nechtěla, aby moje děti žily ve světě, kde by byla většina lidí jako ty. Docela jde z toho strach.....

hojda
23. říj 2014

@big_el Těch dávek je právě víc, posuzuje se příjem celé rodiny, takže záleží jestli manžel pracuje, syn pracuje nebo je ještě ve škole, takže něco může mít její manžel a pokud ona najednou dostane příjem a překročí třeba o pár korun nějakou hranici, tak přijdou o to ostatní. V tomhle je člověk opravdu neošidí, systém dávek znají velmi dobře. Možná by je měl stát zaměstnat na informační lince o dávkách, protože na úřadě se člověk většinou o dávkách dozví od každého něco jiného.

dokument
23. říj 2014

@kaliali v zasade souhlasim, akorat si myslim, ze by mohla vydelat vic, aby vlastne zadny rozdil nebyl (dosahnou prijmu, ktery pokryje naklady na bydleni). Nevim o zadnych tabulkach pro rodiny na socialni davky (ve smyslu "rodina ma narok na socialni davky jak pises"), mas odkaz (nebo nejaky predpis na cssz, netusim jake davky by tato rodina mohla pobirat, logicky se mi jevi treba ten prispevek na bydleni)?

enidka
23. říj 2014

@78marcela bacha a to já právě měla mateřskou 😀 jenže díky tomu,že jsem za ty poslední měsíce měla nízkej plat,tak nesmím brát víc jak těch 7600 což u mě vychází do Kristýniných 2let a asi 7 měsíců,což je mi k prdu,když nemám hlídací babičku,takže s ní budu do jejích 3 let doma 😀 takže ono to je ještě takhle braný 😉 já na to na úřadě koukala jak puk 😲 ale je fakt,že Saša asi nemohla dlouho pracovat respektive ty dva roky 100% ne ;) teda kdyby chtěla,tak by je odpracovaný měla jestli je Tonymu těch 5-6let a skončila ji mateřská ve jeho 3letech....
jinak mě teda teď docela zklamala celá ta rodina krom velkýho Tonyho (mimochodem kdo by nešel na nemocenskou se zádama a u toho mohl pomáhat ženě s tolika dětmi? to dělá i hromada bílých 😉 ) ale jako v dnešní době,kdy člověk těžko shání práci ji odmítat je teda mazec 😀

evulina77
23. říj 2014

a ano náš systém sociálních dávek a minimálních mezd je špatný. Pracovat by se mělo vždycky vyplatit, než být na dávkách. Tak to funguje i v tom Rakousku a Německu. Ale předpokládám, že dávky dostane jen ten, kdo na ně má nárok bez ohledu, jak umí řvát. A že Rómové mají systém zmáknutý a dokážou z toho systému víc čerpat je taky fakt, ale všichni se to můžeme naučit taky. A pokud se mají tak dobře, tak proč si to taky neumíte tak zařídit? Já si myslím, že to tak jednoduchý zase není. Navíc ono být Róm a dostat šanci na práci není zase tak jednoduchý, v době kdy člověk musí mít známý na to, aby se vůbec dozvěděl o výběrovce a aby ho na ni pozvali. Navíc se na Rómy kouká přes prsty už od mala, kdy ty děti za nic nemůžou. Jaký mají být? Najít si bydlení je taky těžký, proto končí na ubytovnách, kde platí nehorázný ceny za jeden pokojík s wc na chodbě. A kdo na tom vydělává? Ctihodní podnikatelé, kteří tak ždímají stát přes příspěvky na bydlení. Nic není černobílé.
Já ten dokument nesleduji pravidelně, ale beru ho jako ukázku, jak to mají jiní a tím to pro mě hasne. Rozhodně nechci moc soudit, každej to má jinak...

meduza13
23. říj 2014

@mafeska kojné je až 1500,- na dítě

hojda
23. říj 2014

@meduza13 Kojné to slyším poprvé, tak jsem si to šla hledat a našla k tomu dobrou dikuzi, že ani vedoucí na sociální to nezná....
http://www.emimino.cz/diskuse/proplaceni-ze-soc...

dokument
23. říj 2014

@evulina77 Me sokuje, jake jsou najmy v takovych ubytovnach. Tak pokud stat, urednici, system, dopusti, aby nekdo na socialnim bydleni takto vydelaval a vlastne pomahal reprodukovat kulturu chudoby a do jiste miry ji i vytvarel, tak to je opravdu v systemu neco spatne.

Strana