icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

andelka
1. říj 2014

@zuzana_ka no, ale některým dětem vařenou zeleninu nevnutíš. Pak se dělají úskoky typu že se zvyšuje podíl doma vařeného pyré aby si děcko zvyklo apod. Stejně u UM, kolikrát se vyzkouší x značek než dítku některé dobře sedne. Ale jinak máš pravdu, nad cenami některých skleniček zůstává rozum stát. Taky jsem spíš vařila, protože to je šílené.

lrg
1. říj 2014

@lenicka07 Myslela jsem to obecně, že souhlasím s tím, že peníze nejsou to nejdůležitější a v každé době to lidi museli zvládnout, ale dneska je holt nejtěžší sehnat právě tu střechu nad hlavou. V Praze jsme se narodili, máme tady rodinu, přátelé a hlavně tu práci. Kdybychom oba mohli sehnat dobrou práci jinde, klidně bych šla, ale většinou se spíš lidi stahují právě kvůli práci do Prahy ☹

lrg
1. říj 2014

@andelka To Vám můžu vyprávět 🙂 Vyzkoušeli jsme všechny druhy UM a nakonec začala pít jen jedno a samozřejmě to nejdražší, takže nás každodenní mléčná dávka vychází v přepočtu asi na 75kč 🙂

lrg
1. říj 2014

@kvakuska Může si za to sama, že je samoživitelka? Docela silný slova, vlastně stejný jako může si za to sama, že nešla na redukci a má pět dětí...... Člověk nikdy neví, do jaké se dostane životní situace a že to holka chce zvládnout sama a nezvolila tu nejednoduší variantu je úctyhodné. Taky nevím, proč potřebují sedačku za 50 tis, my máme obrovskou ze sconta za 15.

luciana82
1. říj 2014

@lrg Také nechápu, proč musí mít sedačku za 50000 a ještě říct před kamerou, že zatím si ji nemůžou koupit, ještě nedostali na ní peníze.UM je drahé to je fakt.Já jsem u starší holky začala v 7 měsících kupovat z Německa Bebivita-je to stejné jak tady Nutrilon(složení),nepění tolik a cena je 120 Kč za 600 gr. Když se narodil syn, a musela jsem dokrmovat, tak rovnou Bebivita 1 a v pohodě.Dát 300 v akci za Nutrilon nebo 120 to je rozdíl.Ještě mají i kaše a čaje.

pincola
1. říj 2014

@luciana82 Taky mi přijde, že si hodně stěžují, teda hlavně ona. Fakt mi nevadí, jestli dostávaj pleny, nebo kočárky, peníze...prostě cokoliv. Přeju jim to a jsem za to ráda. Beztak to mají těžké. Ale pani je prostě sprostá. Takhle mluví o pečovatelkách jak o svém služebnictvu, ta sedačka mě taky naštvala. Že doufala, že budou mít sponzory. Může si stěžovat na to že život s 5 dětmi je těžký, že si to nedovedla představit, ale ne na to že nemá sponzory! Že nemá na drahou novou sedačku a podobně!

andelka
1. říj 2014

Holky já nevim, ale mně by se taky moc nelíbilo kdybych měla mít 4 roky v bytě v podstatě cizí ženské (prý se jich střídá 5). Je to velký zásah do soukromí. Mně pomáhala babička, byla jsem za to vděčná, ale taky jsem cítila že občas toho bylo příliš. Navíc chápu že jako maminka ostře sleduje jejich přístup, chování, že řekla že jí vadí že nechaly dítě pokakané a řvoucí..chtěla by aby o každé bylo postarané co nejlépe, jako o monodítě. Když už ty pečovatelky má a není na ně sama.
A popravdě jak tam seděla večer v noci připojená na odsávačku, obdivovala jsem ji. Já měla ruční a odsála za celou dobu kojení asi 3x, byl to děs běs, nedokážu si představit tohle dělat x krát denně několik měsíců. Zlaté kojení pokud funguje. A je super že se snažila a nebyly děti komplet na UM.

orchidis
1. říj 2014

@kvakuska Můžu se Tě zeptat, proč jsi tak útočná 🙂? Nějaký problém? 😉
Ať je ti brzy líp, paní humanistko 😀.

Mně ti lidi prostě lezou na nervy, Tobě evidentně ne, tak tu nemel a jdi jim koupit tu sedačku za 50litrů, uděláš líp 🙂.
Jsme dva vysokoškoláci, dětí máme teda třeinu 😀, na sedačku dáme prachy dohromady za 1 měsíc, ale máme doma dva poangy z IKEA. Protože máme rozum, pokoru a trochu slušnosti a staráme se o sebe sami. Myslíme na zadní kolečka, poctivě splácíme bydlení (ne, stát nám opravdu neplatí 15 táců na bydlení v dávkách, jako jim), atd, atd.

Nechcem, aby na nás makali jiní a musíme makat na tohle. Jejich děti, jejich volba, jejich věc, jak se o ně postarají. To říkám pořád, u všech, barva nebarva.

A už fakt končím, asi některé jako ty, neumí moc číst, melou stále to samé dokola a nechějí slyšet, co říkají ostatní, ani vidět realitu🙂.

Pa

kopeckovi
1. říj 2014

Taky se mi nelíbí, že si tolik stěžují. Na druhou stranu si nedokážu představit, že se mi tu neustále motá někdo cízí, i když v dobrém a pomáhá mi s dětmi. Mám zatím jen jedno dítko a byla jsem moc ráda, když mi ze začátku sem tam přijela pomoct moje mamka, poklidila mi tu nebo vzala malého ven, uvařila atd. ale zase jsem si vždy oddychla, když odjela a jeli jsme ve svých kolejích. Nehledě na to, že mají narušené soukromí televizním štábem. Asi bych už pak taky šílela. Nehledě na to, že z tolika dětmi si opravdu asi nikdy nemá šanci pořádně odpočinout a na chvíli vypnout, furt musí řešit děti a to musí s psychikou taky dělat své. Plus něco taky určitě dělá jejich romská povaha. Navíc pro mě bylo kolikrát i těžké přijmout pomoc a někdy je to pro mě těžké i dnes, i když ji opravdu potřebuji - třeba jsem nemocná atd. Mám hodnou i tchýni, která mi častokrát pomohla, ale kolikrát jsem musela v sobě cosi překonat, určitý pocit selhání, že na to jako máma nestačím a pomoct přijmout. A kolikrát mi to na poprvé taky nešlo a měla jsem tendeci být hnusná. A přitom v jejím případě tu pomoc potřebuje asi neustále.. nevím asi bych se v tom plácala. Dokument určitě zkouknu celý, je to pro mě zajímavé. Držím jim palce a fakt si nedokážu představit sebe v jejich situaci.

lrg
1. říj 2014

@andelka Taky si to neumím představit, ale na druhou stranu, mohla by se s nimi snažit trochu lépe vycházet a ne je neustále prudit a hanit. Jak už to někdo psal, za minulého režimu by se jim nedostalo ani takové pomoci ani zájmu veřejnosti..... Zdá se mi i, že ta neustálé výhrady k pečovatelské službě jsou trochu cílené, aby opravdu nakonec zaměstnali tu její maminku. Ale možná to jen tak působí v tom dokumentu, nechci jim křivdit. Všechno je drahé, všichni to víme a je nám jasné, že u nich je všechno 5x dražší, ale to oni museli vědět taky a pomoc veřejnosti není automatická. Neříkám, že by měli každou chvíli děkovat a projevovat vděčnost, ale rozhodně by si nemuseli pořád tak stěžovat 😀

sweet81
1. říj 2014

Teda já jen zírám co jsou některé schopny napsat....

andelka
1. říj 2014

@lrg taky mi přijde že největší křivdu cítí, že jim tam nutí pět cizích ženských, když nejvíc a nejlíp by pomohla její mamka. což chápu.

arrowka
1. říj 2014

Dokument sleduji a budu sledovat dál, ale jeho forma mi absolutně nevyhovuje. Čekala jsem, že bude opravdu výhradně o paterčatech, že se více dozvíme, jaké jsou s nimi každodenní starosti, že třeba ČT natočí, jak se pro ně nakupuje, jak se vypravují ven, organizace dne... To možná ještě vše přijde, ale upoutávka v televizi připomíná nováckou výměnu manželek. Hádky = sledovanost. A je velmi snadné sestříhat dokument tak, aby to vypadalo, že si někdo neustále stěžuje nebo že je neustále otrávený, nepříjemný a někoho jiného zase vykreslit se svatozáří nad hlavou. Má tohle veřejnoprávní televize zapotřebí?

berenika39
1. říj 2014

@arrowka tohle si myslím bohužel taky - jen pro sledovanost je to natočené tak, jak je - senzace, negativní věci, problémy, rozbroje - to dneska potěší, když má někdo problémy a je neideální☹. Smutný, přesně jsi to vystihla - alá Nova a spol.

bunny123
1. říj 2014

Ano ano, taky jsem cekala dokument typu Ctyri v tom a misto toho dostala reality show. Ja treba vubec nechapu ten minutovy rychlo sestrih na konci kazdeho dilu.

multina
1. říj 2014

Možná by to chtělo víc pokory a přistupovat k tomu, že to není samozřejmost, že se jí tam jde někdo starat o děti. Určitě bych dohlížela nad tím, jak se o ně starají a vstřícně řekla, že by to bylo lepší takhle, ale určitě je nebrat jako služky a hned je odepsat. Budeme mít 4 děti, čekáme dvojčátka a dva školáky máme doma, což bude taky záhul a všechno i finance bude na nás.

Jsem ráda, že jim to zařizují tak, aby jim alespoň trošku pomohli zvládnou situaci, měli by být rádi za každou pomoc.

kvakuska
1. říj 2014

@orchidis dík za zájem, problém žádný, všechno klape, dítě zdravé, sedačku máme už x let a stále nám vyhovuje, ani hlady neumíráme, nikde nic nesplácíme a nemáme zapotřebí ohánět se vzděláním ... jen si tak v klidu žijeme ... 😎

... když ale někdo v příspěvku napíše, že si mamka paterčat stále jen stěžuje a v témže příspěvku si honem sám postěžuje že ona to teda bude mít těžší, protože bude samoživitelka, tak mi to hlava nebere ... už má zjištěné kolik dostane příspěvku a ví že bude mít nejnižší alimenty ... proboha vždyť jedno dítě se v těhotenství tak nějak dá předpokládat a při troše snahy se to dá zvládnout ... a pokud ví, že z otce dítěte moc peněz nevyrazí, tak už teď by ho měla nahánět, aby jí už teď přispěl na výbavičku a na výdaje v těhotenství ... já jsem paní nenapsala, že měla dát dítě pryč, to mamince paterčat sem někteří psali horší věci (potrat, redukce, děti do adopce apod.) ... jen jsem jí napsala, že tatínka dítěte si vybrala ona sama, takže nemá komu co vyčítat ... a když si stěžuje už teď, jak moc si asi bude stěžovat až porodí? ... mimochodem, kdyby ta přispěvatelka čekala holčičku, klidně bych jí poslala věci po naší malé, abych jí to trochu ulehčila 😠

pincola
1. říj 2014

@kvakuska Nechápu, jak jim někdo mohl radit potrat nebo redukci. To je nechutný. Určitě je dobře, že dostali kočárky a nějaké další věci. Ale ta máma těch dětí mi přijde urýpaná bez špetky pokory. Nadává, že toho dostali málo a že pečovatelky jsou na nic. Přijde mi, že je agresivní, neumí řešit věci slušně a mírně. Fakt mi přijde rozmazelená jak z ní máma furt dělala "bílou princeznu" a znovu říkám, že to mi teda u Romů fakt přijde komicky absurdní. Však ať se pokusej, aby její máma byla ofiko pečovatelka, ale proč ne slušně? A taky si nemyslím, že musí furt děkovat nebo tak, ale ona mi přijde drzá. Diví se , že se nepostarali sponzoři. A sám s děckem se člověk může ocitnout ani nemrkne okem. partner se třeba vybarví, to se stává často, když ženská otěhotní. Nebo zemře, nebo onemocní. Samoživitelky a matky vícerčat to mají těžké. Bohužel nejde na nikoho spoléhat. mě je teda taky divné, proč ta rodina má všechno nové? To předtím bydeli kde? A nábytek neměli žádný? my třeba máme doma nábytek po babičce i ručníky(nepoužívala je, tak nám dala) a postýlku máme z bazárku. Maj to tak i moje kámošky, něco nové, něco jeté. Necítím se nějaká okradená, nebo tak. Naopak, naprostý průměr. Spíš se máme líp. Ale do nového nábytku taky moc nechodíme a když tak jen na čumendu😀 Nikdo nám nehlídá a štve mě to, ale nemůžu to po nikom vyžadovat. Ani peníze nechci. Kámošky často od rodiny dostávaj, na svatbu jim rodiče dali třeba i půlku, nám nic. A stejně by mě nenapadlo o něco si říkat, nebo něco si nárokovat. Mě ta máma od paterčat přijde rozmazlená a do toho postavená do šíleně těžké životní situace. Chápu, že je udřená a unavená. Kojila, je fakt dobrá, klobouk dolu. Ale nežijeme už v době komančů, kdy se žillo na dluh a díky tomu stát mohl někoho sponzorovat. Byty na příděl, z mateřské vyžila celá rodina...to dneska není. Je to blbý ale není. Nejde na to spoléhat. Samozřejmě že jim přeju štědré sponzory a kdybych viděla, že třeba dostali auto, budu se radovat za ně. Ale spoléhat na to nejde. Já třeba v porodnici nebo nemocnici vždycky poděkuju za ustlání, za změřenej tlak, za teplej čaj. A taky neříkám, že to je povinnost sester a že jsou pomalé a kdesi cosi. Mě prostě přijde ta paní málo slušná, já si nemůžu pomoct. Ale rodinku má krásnou, přeju jim štěstí. To zas jo.

lenka5731
1. říj 2014

četla jsem kus diskuse, tak jsem si řekla, že se teda podívám na kus dokumentu, ať vím, o čem je řeč. 🙂

Dokument jsem náhodně otevřela, když si ona maminka s manželem v obchodě zkoušeli sedačky a říkala: "Penízky nejsou, zatím nám nikdo nic nesponzoroval, je nám to moc líto, mrzí nás, že se lidi nezachovali líp".

Holky, vy na tohle máte nervy? 😕 Tahle by jen natahovala ruce, i kdyby žádná paterčata neměla ☹

mili00
1. říj 2014

@lenka5731 podle mě, tuhle větu myslela ironicky , přece si nepůjde hned koupit drahou sedačku za všechny darované peníze..., odsuzujete podle jednoho dílu, který je navíc celý sestříhaný, takže kdo ví 😒

marketa80
1. říj 2014

Ahoj holky, sice jsem nepročítala všechny příspěvky, je jich opravdu mnoho. Ale musím sem napsat, co líčila jedna holčina od nás ze skupinky, která žije ve stejném městě, jako oni. Psala, že dělala v jedné velké firmě a tam se domluvili, že mamince paterčat nasbírají oblečky na děti. Tak každý, kdo mohl a měl něco donesl, přebrali to, aby zbyly opravdu jen pěkné a některé i značkové věcičky a odnesli to této mamince do porodnice. A ona? Prý je se vztyčeným ukazováčkem poslala někam, že její děti žádné použité věci nosit nebudou, protože dostanou nové. Tak to mě dorazilo. A další věc, když byli ve snídani s Novou, dostali 5 značkových odrážedel, jedno v hodnotě 3. tisíc. maminka ani nepoděkovala. Je jasné, že dárek to asi nebyl moc vhodný, protože stejně nemůžou jít s pěti dětmi na odrážedla, to by neuhlídali. Ale třeba je mohli prodat a koupit něco jiného. Jde o to, že něco dostanou a ohrnují nos.

marcinek
1. říj 2014

ahoj, me tedy veci kolem deti zajimaji, patercata jsou urcite unikat, rodice to nebudou mit lehky, to urcite ne, ale taky uz mi prjde, ze nad vsim zacinaji ohrnovat nos a nic jim neni dost dobre (hlavne pomoc pecovatelek nebude nikdy podle jejich predstav). Samozrejme darky od sponzoru jim nezavidim, ale jak Sasa prohlasila, ze by chtela barak, tak snad nepocita, ze by ho taky dostala jen tak, jen proto ze maji patercata, kterym jednou ten byt bude maly. To me teda docela zaskocilo. Maminka Sasi se snazi jen zviditelnit. Na druhou stranu mely deti stesti, ze sly do tehle rodiny, protoze myslim, ze jini by na to asi nemeli nechat si vsechny deti a resili by to redukci.

mili00
1. říj 2014

Já jsem teda zvědavá na dnešní díl...

luciana82
1. říj 2014

@mili00 Myslím, že to ironicky nemyslela.Také jsem zvědavá, co bude dnes.

mili00
1. říj 2014

@luciana82 tak nejsem věštkyně, jen mně to tak přišlo tedA.

luciana82
1. říj 2014

A takže tatínek již je doma.Já bych tedy pečovatelku u paní dělat nechtěla. Hold dítě i někdy pobrečí.Když mi brečeli oba-také je dvě naráz nevezmu a proti pupeční kýle-dítě na bříško.

luciana82
1. říj 2014

Maminka si plete.Pečovatelka=služka

marketa80
1. říj 2014

holky je to teda mazec, bez těch darů a spol. by byli úplně v pytli. Ať je ta maminka jaká je, měnit bych nechtěla ani za nic. Jsou tam u nich doma jak mravenci, žádné soukromí, hrozný. Ta věštkyně jí jen dala brouka do hlavy a pak se složí, není divu.

rajecka
autor
1. říj 2014

Tak ani po dnešním dílu se moje pocity nezměnily. Únavný díl o tom, jak je pečovatelská služba hrozná, hrozná, hrozná a ani kvůli tomu nemůže chudák maminka do práce. A návštěva věštkyně? To snad nemyslí vážně ani Saša ani režisér dokumentu.....

Strana