V čem podnikat? Co byste ve svém městě uvítali vy?

5. únor 2021

Prosím o vaše názory. Co vám chybí v místě vašeho bydliště?
U nás, městečko 4000 obyvatel. Velká města do 10 km. Dopravní dostupnost relativně dobrá.
Máme velký dům v centru městečka. Ideální místo pro podnikání. Ale nenapadá mě v čem... Ideálně bych to spojila s výdejnou, místa je tu opravdu víc než dost.
Jinak v celém městečku je na co si vzpomenu. Obchod s módou, trafika, obchody, večerky, drogerie, cukrárna, pekárna, služby jako kadeřnictví, pedikúra, nehty, řasy, kosmetika, speciálky prodejny alkoholu...snad všechno.
Byl tu malý zverimex, ale po letech zkrachoval.
Co byste ve svém městě uvítaly vy? Co vám chybí? Případně když mám hodně prostoru v jakém odvětví mít eshop? Předem děkuji za vaše tipy a nápady.

lennus
5. únor 2021

Co nějaké barefooty? Šátky a nosítka? Pěkná kavárna s dětským koutkem? Zdravá výživa?

malinkaelinka
5. únor 2021

Vydejna Scuku v kombinaci se zdravou výživou?

marketka_m
5. únor 2021

přijít na díru v trhu mi přijde hodně náročné... a pokud tvořit konkurenci tak sakra dobře je třeba si udělat reklamu...

meyryen
5. únor 2021

Obchod s kvalitním dětským oblečením a botami anebo dobre bistro

krupka3
5. únor 2021

Napadaji me snad leda domaci potreby nebo obleceni a veci pro deti (ve stylu Pepco), mozna i bazar obleceni. Pokud je v okoli hodne maminek, mozna by stalo za to delat neco ve stylu burzy detskeho obleceni a potreb, u nas to ma vzdy velikou odezvu. Jinak barefoot boty za me uzasny napad, takovych obchodu neni nikdy dost. My i kdyz bydlime vedle velkeho mesta, kde jsou na deti specializovane 2 a na dospele myslim 3, tak vzdy projizdime vse tak dlouho, nez najdeme co potrebujeme. A z vydejen eshopu nevim jak je to vyhodne, ale rozhodne bych koukla po zasilkovne (ta navic nekterym obchodum umoznuje mit otevreno i v dobe korony).

lutu11
5. únor 2021

Chystat a prodávat vyvážené svaciny pro školáky. Neco ve zmyslu, že krabičky s jidlem nebude chystat mama, ale dite si koupi hotovou.

prejeta_zaba
5. únor 2021

Nešla bych do barefoot nebo šátků, ač tomu sama fandím, kolik lidí v takovém městě to vyhledává (a přijde si koupit nové do prodejny), dva za čtvrtletí? 🤷‍♀️ Možná divné, ale na malém městě mi široko daleko chybí pořádné zahradnictví nebo aspoň domácí potřeby-jako ne kastróly, ale hlavně železářství, elektro, stavební potřeby, prostě všechno, co člověk potřebuje při opravě domu a zahrady a nechce pro každý hřebík jet do okresního města. Případně dobré, klidně zdravější jídlo. Nepíšeš co umíš, takže těžko ti tady vymýšlet podnikatelský plán, že jo.

zuzineckah
5. únor 2021

Momentálně bych nerozjížděla vůbec nic. Perspektivu vidím jedině v čerpací stanici nebo flexibilním rozvozu, pronájem aut atd.

rnika
5. únor 2021

V této době bych s ničím nezačínala, určitě bych nějaký ten měsíc počkala. Jinak co látky a věci na šití... a nebo takové ty klasické domácí potřeby co bývali dřív jak je tam skoro vše od šroubků, provázků, přes vykrajovátka k hrnečkům apod. a určitě nějaká ta výdejna, to je super nápad.

gramar
5. únor 2021

@zuzineckah
@rnika Já naopak myslím že teď je dobrá doba na podnikání, jen to chce najít dobrý nápad a díky situaci člověk může zahrnout i zkušenosti z toho co se právě děje. Pokud si to člověk dobře naplánuje tak si myslím že teď bude právě boom dobrých obchodních nápadů...
Paradoxně s kamarádkou plánujeme kavárnu a díky tomuto stavu víme že musíme do plánování zahrnout i možnost zákazů (což by nás před cca rokem ani ve snu nenapadlo) 😉

zuzineckah
5. únor 2021

@gramar vycházela jsem z toho, co zakladatelka napsala. Maloměsto, ve kterém všechno je. V Praze nebo větších městech bych si to možná dokázala představit, pokud tomu dáte víc než dobrou kávu. V jejím případě asi ne. Potíž je v tom, že jakékoliv plánování stojí na vodě, protože vývoj nedokáže momentálně asi nikdo odhadnout. Já usiluji o tu čerpačku, kvůli té jsem ochotna se i zadlužit 🙂

rnika
5. únor 2021

@gramar Tak možnost zákazů teď asi bude zvažovat každý. Ale určitě neplánujete kavárnu otevřít teď nebo v nejbližších třech měsících? Pokud tedy nechystáte pouze výdejové okénko... Každopádně držím palec. A jako každý doufám, že se všechno brzy posune lepším směrem.

gramar
5. únor 2021

@zuzineckah Tak ono vždy záleží na tom v čem se člověk rozhodne podnikat, to je dost stěžejní a další věc je, jak tomu svému plánu věří a co je ochotný pro to udělat. Pokud jde někdo do podnikání (za jakékoliv situace) aby rychle vydělal a nejlépe bez práce, tak se neudrží. Pokud do toho jde, protože svému projektu věří a je ochotný na tom hodně makat, tak má šanci se udržet podstatně větší. Tak ano to plánování je vždy teorie, na druhou stranu, kdybychom se například před rokem a půl rozhodli otevřít kavárnu, tak bychom v tuto chvíli už byli v loji, protože to že by někdo nařídil zavření (nepočítám při porušování norem) by nás tehdy asi ani ve snu nenapadlo. Teď jsme zase o něco moudřejší... Já taky plánuji rozjezd podnikání na malém městě, kde je prakticky vše v dosahu a Praha v dojezdové zóně max. 10. minut.
Čerpací stanice není špatný nápad, pravdou je že mě osobně by asi odrazovala ta byrokracie (i když ono to u těch kaváren není o moc snazší) 😅

gramar
5. únor 2021

@rnika Asi tak plánujeme to už několik měsíců, spíše let, je to takový náš sen a nemyslím si že bychom do toho šli teď hned, ale díky situaci jsme trochu upravili koncept a právě že jsme si říkali že začít teď právě formou výdeje by bylo podstatně levnější a snazší... Takže kdo ví, třeba to hecneme a ještě to stihneme teď v dohledné době 🙂

rnika
5. únor 2021

@gramar No jak jsem psala držím palec. Třeba v létě až bude teplo, tak by to mohlo fungovat formou toho okénka ;) U nás takhle udělali teď u zámku dětské hřiště a u něj jen okénko a několik stolků, musm říct, že jme byli nadšení ( v tom koutě nebylo nic, jen restaurace, kterou předtím zavřeli, asi kvůli nízkému obratu). No a spojení dětské hřiště a to okénko byl super nápad. Kluci samozřejmě pořád chtěli zmrzlinu, pak když bylo chladněji, tak čaj a koláč...

madamas
5. únor 2021

@prejeta_zaba nad barefooty, nosítky apod. jsem taky kdysi jen tak přemýšlela ale myslím že by bylo nutné mít zároveň e-shop protože pouze s prodejnou se nikdy nedostanete na eshopovou cenu, takže vznikne to že si to lidi budou chodit na prodejnu vyzkoušet a pak si vyhovující model objednají levnější u konkurence. Také jsme malé město a maminky jezdí do blízké dědiny kde má teda paní prodejnu ale vyloženě na zavolání, takže se jí tam také neoplatí celý den sedět a čekat na těch pár Barefoot maminek.Navíc Barefoot maminka přijde nakoupit jednou za sezonu, kdežto maminka která nakupuje ala Adidas tak těch Votoček koupí x, protože stojí třikrát méně.

jajulin
5. únor 2021

Pokud by tě bavila práce s dětmi, tak nějaký franšízový program. Velikost města a možnost vlastních prostor jsou obrovské plus. Mám s tím zkušenost, kdyby tě zajímalo něco víc, tak napiš. Ale samozřejmě musí nejdřív zmizet všechna covidová opatření. Já sama bych si nikdy neotevřela žádný obchod, zvlášť ne teď, když si na nákup na eshopech museli zvyknout i ti, kdo tak dřív nenakupovali.

gramar
5. únor 2021

@rnika jo to je super nápad a výdělek zaručený, tu zmrzlinu v létě dětem odepře málo kdo a čaj v zimě taky 😎

elwe
5. únor 2021

Bydlíme ve velmi podobném městečku (až si říkám, jestli to není to stejně 😀 ) a nejvíc mi tu chybí nějaké centrum s kroužky pro malé děti, spojené třeba s miniskolkou nebo lesní školkou. Batolat je tu hromada a kroužek pro ně žádný, jen dvakrát týdně volná hernička

camelinka
5. únor 2021

Pohřebnictví... blbý, ale kšefty budou pořád. A ano, jsem velký cynik, ale to je život🙈

autor
5. únor 2021

Domácí potřeby, železářství, pohřebnictví, pionýr, kroužky pro děti, herna, obuv, čajovna, bistro, točená zmrzlina, to vše tu je. Zdravá výživa tu byla snad před deseti lety, ale zkrachovala. Tak já nevím 😒 Nepotřebujurychle zbohatnout. Chci jen využít volný prostor a volný čas. Ono já nemám ani nijak zvláštní koníčky. Takže je mi jedno v čem. Ve všem začnu od píky.

gramar
5. únor 2021

Tak na to jdi z druhé strany a zamysli se nad tím co by tě bavilo. Když ti napíšu otevři si sex shop, bude tě to bavit, nebo do toho půjdeš proto že jsem ti to napsala a třeba ho v daném místě nemáte...? Já třeba vím v čem bych mohla podnikat i vydělat, ale protože jsou to věci které mě nebaví, tak jsem přesvědčená o tom, že bych to dlouho nevydržela a při prvním "propadu" bych se na to vykašlala. Navíc já nechci jít do podnikání proto, abych dělala něco co mě netěší, to můžu zůstat v zaměstnání, mít své jisté a jít si to tam odkroutit... 😉

avestsikova
5. únor 2021

Máte tam poštu?

autor
5. únor 2021

@avestsikova ne, to ne. Ale ten nápad by mi mohl rozsvítit pomyslnou žárovku v hlavě a říct jo, to by mě bavilo. Sexshop tu máme. Sice eshop s výdejnou, ale máme 🤣🤣🤣

autor
5. únor 2021

@avestsikova ano máme. Poštu, banku, doktory.

emamaira
5. únor 2021

Dětská skupina - "školka" pro děti od 1,5 roku nebo od 2 let. Nevím, jestli se v tom dá v tomhle oboru úspěšně podnikat, ale tohle mi v u nás v podobném městečku chybí.

zuzineckah
5. únor 2021

@gramar držím pěsti, ať to vyjde. Je fakt, že když to rozumně uchopíte, tak by to mohlo fungovat. Já se spíš bojím té nejistoty, kterou dnešní doba přinese v budoucnu. Že lidé budou na těchto zbytných věcech víc šetřit a bude to prostě řehole. Jezdit se bude pořád, žejo a víc než kdysi (rozvážky atd). Jsem pragmatik no 😀 S čerpačkou už zkušenosti mám, ta byrokracie není tak hrozná jak vypadá, i když samozřejmě to svoje vyžaduje. Měli jsme na ní i bistro a to přineslo mnohem víc papírování a kdejakých ptákovin (úplně nejvíc mě rozsekal HACCP, kdy ani úředníci pořádně nevěděli říct, co vlastně máme zpracovat😂)

g_m
5. únor 2021

Za mě ideál to NĚCO spojit se zásilkovou, PPL pointem a všemi ostatními výdejnami, pokud se to nevylučuje navzájem.
Dětské hadry bych vzdala ihned, hlavně ty, jak někdo psal výš ve stylu Pepca. Přijde mi, že po bazarech je milion dovozu z Anglie a osobně v tom nevidím nic zajímavého. V Pepcu koupíte triko za pár korun nové...
Tady v okolí frčí paní, co vozí z Polska Dada plenky a s tím i levnou drogerku. Začínala jezdit s kombikem a ten jezdí s dcerou ve dvou dodávkách, takže výdejnu Dada plenek s nějakou drogerkou pro mimina a maminy, proč ne + klidně Barefoot. Těch mi přijde, že je fakt všude málo. Ale bude to chtít větší počáteční investici (musíte mít boty skladem ve více velikostech) a bude vám dost peněz ležet "v regálech".
Jsem z dědiny 2tis obyvatel a brzo tu přestaly fungovat zdravé výživy, kavárny aj.
ALE pokud máte u domu cyklistezku, tak přes léto je zlatý důl udělat na zahradě posezení pro cyklisty + pivko, zmrzku hřišťátko pro děti aj.
Jinak plno je vždy v lékárně 😀
Školka je nesmysl, v tom je tolik byrokracie a omezení z hygieny, že to určo ne.

martiniquest
5. únor 2021

Co chybi mne? Covece, ziju v Olomouci a nemame tady poradny obchod s vytvarnymi potrebami. Nejblizsi je v Prostejove 🙄 Nicmene je to dost specificke zbozi. Jo a taky bych brala poradny obchod s prizemi a potrebami na hackovani a pleteni, to tu taky nemame, takze vsechno valim online

knuffel
5. únor 2021

Mně chybí kvalitní obuv. U nás v podobně velkém městě prostě není.