Zkušenosti s ubytováním druhého dítěte v nadstandardním pokoji?
Dobrý den dámy,
mám takový dotaz k nadstandartním pokojům v nemocnici. Vy, které jste rodily už druhé dítě a byly na samostatném pokoji, kde může přespávat i doprovod, stalo se některé, že byste nechtěli druhé děťátko poslat na noc domů bez vás a ptaly se, jestli může s tatínkem na pokoji zůstat i vaše druhá ratolest ?
Předem díky za odpověď. 🙂
V říjnu jsem byla v nemocnici (porod/potrat) na nadstandartu a partner tam se mnou mohl být celou dobu i přes noc. Rovnou mu to řekli při příjmu.
@michaelarousova se mnou chlap teda po porodu na pokoji spal. Naopak na doporučení personálu. Syna jsme měli na JIP v umělém spánku a mohl každou minutu umřít. Takže nám naopak bylo doporučeno, aby tam pro všechny případy zůstal .... To jen k tomu, že vše není černobílé
@nita1984 nekterym uz z toho spatnyho okysliceni v respiratoru hrabe, no... Zena jde rodit z domova, kde s muzem sdili domacnost, ale ten muz kdyby s ni pokracoval v pobytu v porodnici, tak je to desne rizikovy. Doted jsem si myslela, ze nadstandard je prave proto, aby tam muz mohl byt s zenou kdykoliv potrebuje. Ted jde ale o to, jestli i v porodnicich se covid nesiri az po desate vecer jako v hospodach.
@zabolee
a proč by tam měl někdo další prespavat? Nevydržíš 3dny s novorozence v porodnici?
Pořád nam tu uraduje Covid, na návštěvy smí jen tatínek a co tam bude dělat starší sourozenec??? Jen se velmi nudit, novorozenec ho opravdu nenadchne...
Kdyz se tu tak mele o ty ohleduplnosti. Mne prijde celkem neohleduplne, ze v roce 2022 musim jet porodit svy zdravy dite mezi nemocnicni bacily jenom proto, ze tu nikdo nebyl schopnej vybudovat porodni centra a domy. A vadi mi to daleko vic, nez kdyby nejaka Mana mela na vedlejsi pokoji na nadstandardu svoje starsi dite, protoze ho proste 3 noci nechce nechavat s tatinkem, protoze na ni je treba velmi vazane, protoze ho treba koji, protoze milion dalsich veci, do kterych mi nic neni.
@mdch91 Souhlas, mělo by se s tím něco udělat. Je potřeba mít možnost vybrat si, kde a jak porodit.
Nadruhou stranu, vadilo by mi kdyby mě z vedlejších pokojů krom pláče miminek budilo a rozčilovalo ještě vztekání a křik sourozenců, kteří tam být nemusí. V porodnice jsem chtěla co největší klid, abych se mohla dát dohromady, naučit se co nejvíc a nestresovat se u kojení.
@michaela666 nevim, sla jsem brzy po porodu domu a mela jsem na nadstandardu hrobove ticho a kdyz jsem se ptala sestricky, fakt to pry nebylo proto, ze by jim tam pres noc jina miminka nebrecela, oproti tomu kamaradky z odd.sestinedeli pri odchodu temer pred kolapsem z toho, ze tam furt jen nekomu rvou deti, takze predpokladam, ze kdyz jsem ja neslysela mimina z jinych pokoju, neslysel by nikdo ani to moje (nebo moje starsi dite). Urcite ale povazuju za daleko smysluplnejsi propagaci ambulantnich porodu. Protoze pokud zena veri, ze dokaze starsimu zajistit peci v "cizi porodnici", pak to rozhodne o poznani lip dokaze v jeho vlastnim prostredi.
@mdch91 Já když procházela kolem nadstandardů, tak jsem normálně slyšela hrát televizi i pláč miminek. Asi záleží jak dobře mají odhlučněné pokoje.
Uvažovala jsem nad ambulantním porodem, ale nakonec mi to manžel a mamka vymluvili. S druhým už bych to asi riskla, ale jako prvorodička jsme byla za porodnici ráda.
@mdch91 však si svý zdravý dítě poroď kde chceš. Porodní domy jsou. 🤷♀️ Mně by třeba zas vadilo, že jdu porodit do porodnice, kde očekávám profi personál a prostředí a místo toho se tam denně někdo dohaduje s hordou cizích rodinných příslušníků, kteří nejsou schopni pochopit, že nemocnice je místo k řešení zdravotního stavu a ne zábavní park a svým hlukem a přítomností zdržují zdravotnický personál. 🤷♀️ Jestliže se tu bavíme o bezproblémové přítomnosti 1 dospělého - manžela nebo třeba maminky, to je něco jiného a nikde to zakázané není.
@prejeta_zaba kde jsou porodni domy?
Uplne ty hordy rodinnych prislusniku vidim. Jezdili by tam v zajezdovych autobusech.
@prejeta_zaba a teda pro tvou informaci, navstevy v porodnici omezil az covid, kterej tu s nama doufam v tomhle omezujicim rozsahu nebude vecne, jinak mohl prijit v x hodinove dobe navstev za zenou kdokoliv. A prijde mi vyrazne rusivejsi, kdyz mi cizi navstevy zvanily na chodbe za dverma pokoje nez to koho ma kdo na pokoji. Jak omezuje personal to, koho ma zena na nadstandardu? Prisla tam za mnou dvakrat za den sestra mi napichnout antibiotika a asi nekdo se zeptat, jestli neco nepotrebuju. Ale kdybych si tam s nekym povidala nebo hrala s ditetem piskvorky, asi by to chod oddeleni nijak nezasahlo.
@mdch91 v Praze. Hele, každá máme evidentně jiné zkušenosti. Já samozřejmě jsem pro přirozené porody bez zbytečných lékařských urychlování apod. Ale proč by zkrátka v nemocnici mělo být místo k ubytování celé rodiny, to mi nesedí. Když je dítě na dětském, taky tam s ním není celá rodina, ale jenom máma a ještě je ráda, že to jde. Tak nechápu, proč by mělo být s dospělou matkou ubytovaná i celá rodina a rušit ostatní rodičky. 🤷♀️ Oba pobyty v porodnici jsem si zažila, že rodinní příslušníci ostatních absolutně nedodržovali, co měli, byl tam celé dny hluk, plno cizích lidí nerespektujících soukromí (a na možnost infekce radši ani nehledím). Povolíš jednomu a jisté menšiny už si to preberou po svém.. Že by pravidla nakonec dodržoval jeden ze sta, o tom v naší zemi nepochybuji. 🤷♀️ Takže přirozeně a v klidném prostředí ano, rodinu ne. Že ty by sis dokázala druhé dítě na celý den zabavit v tichu ještě nezaručuje, že tam nebude každý den běhat školka po chodbě ostatních. 🤷♀️
Ja teda nevim, ja mela nadstandard, u prvniho porodu s luzkem navic (nevyuziro, manzel byl jen pres den), u druheho bez luzka, nadstandard to byl v polohovatelne posteli a v tom, ze jsem tam byla sama, to je tak vse. Papirove steny s vedlejsimi pokoji, takze jsem slysela, jak pulku noci rve dite od zensky z vedlejšího pokoje, pres den jsem furt na chodbe narazela na onoho tatinka. Kdyby tam jeste mel byt starsi sourozenec, ktery opravdu nevydrzi zavreny v jedne mistnosti a bude mit tendence litat po chodbach...🤦♀️Proboha, mejte ohled na ostatni maminky i na to starsi ditko, ono mu mnohem lip bude ty dva tri dny nekde s babickou nebo s tatinkem doma, se svymi hrackami, ve svem prostředí. Proc by proboha melo byt to starsi dite taky s mámou v porodnici? Pokud nevydrzite dva dny bez rodiny, tak zvolte ambulantni porod (pokud to zdravi vase a miminka dovoli). Nemocnice opravdu neni hotel (i kdyz ja jsem to jako hotel skoro mela, 5dni-po CS- jen sama, s miminkem, nikdo do me furt nehucel, zechce to, ze chce ono..., ze chce pohadku, ze se nudí...i pres to urvany mimino odvedle jsem si neskutecne odpocinula).
@prejeta_zaba opravdovej porodni dum tu zadnej neni, pri nejake porodnici se otevrelo jakesi centrum, ale porad je to jen cast porodnice. A hlavne zakladatelka se jen zeptala, jestli s ni muze na nadstandardu byt pres noc s tatinkem i dite. Nikde netvrdila, ze ho ubytuje na tri dny v porodnici, toho jste se chytly vy odpurkyne. Jak tu nekdo psal, nektere porodnice nabizeji i rodinne pokoje, a to prave proto, aby se konecne porody prestaly lecit a prestalo se myslet, ze jedu do nemocnice. Jiste mensiny (a klidne i nektere vetsiny) si budou delat z porodnice/nemocnice holubnik at delas, co delas.
@mdch91 Mně zase vadí že se pořád propaguje 3 dny v porodnici, přitom porod není nemoc a pokud je žena i mimčo v pořádku, nevidím důvod proč v nemocnici zůstávat.
@klokanka31 ja myslim, ze fakt mnoho zen je tam spokojenych, je pro ne uplne nerealna ta predstava, ze by sly domu, protoze prijit domu pro ne proste neznamena natahnout se na gauc a mit full service a v porodnici ho v tomhle ohledu maji. Ale souhlasim, ze je fakt zvlastni, ze o te moznosti odejit jako o zcela plnohodnotne alternative pobytu v porodnici se nemluvi, musi si to clovek zjistit sam.
@klokanka31 tak nějak,u prvního jsem tam byla, u druhé ho (pokud bude vše ok) volím dřívější odchod s tím, že klidně dojedu za den, dva zpět na nutná vyšetřeni, ale budu doma..
Ženy nemají to pohodlí doma, protože se jede na výkon, ztrátilo se soudržnost rodiny a nošení do kouta (péče o šestinedělku kdy měla svůj klid, nosili ji jídlo),teď se ukazuje obraz dokonale super ženy, co zvládne vše, co na ni naloží.
@mdch91 Tak asi záleží kdo jak to má doma zařízeno...Jelikož otcové mají nárok na otcovskou dovolenou tak by i doma mohly mít pohodičku a leháro...
@chrystyanna Já měla ambulantní porod jako prvorodička, v porodnici mi dali papír kdy a kam se máme s malou dostavit (kyčle a odběr z patičky), a pohoda...
@chrystyanna ono totiz kdyz budes chodit se zlomenou nohou, tak nasledek uvidis hned. Kdyz budes v sestinedeli za supermana, nemusi se to projevit nikdy nebo az za mnoho let. Ja mam fakt zkusenost, ze se zeny predhani, co vsechno po porodu dokazaly zvladnout a nejde ani o to, ze by nebyla ta opora, ale ze se uplne zapomnelo, ze to obdobi jako klidovy rezim ma sve opodstatneni ze zdravotniho hlediska.
@mdch91 já byla ta líná, která byla ráda, že chlap si vzal volno(tehdy sedm dní otcovská plus nějakou dovolenou) a umí se postarat.. Stejně to bylo náročné pro mě i pro nás jako rodinu.
@chrystyanna a bylo to krasny, ne? Ja si pamatuju, jak jsem jen s nejmladsim lezela a spala a koukala na nej, jak spokojene nonstop spi
Taky to muselo bolet jako blazen, protoze jsem mela strasne moc mlika, porad vsechno mokry, ale to se z tech vzpominek uplne vymazalo :D
@mdch91 jo miminecko které spi je nádhera.. Nás měl období, kdy rád spal tatovi má hrudníku. Pak to přešlo, ale pro chlapa úžasný pocit no
@chrystyanna trochu tu mlikem zalitym mozkem plevelime diskuzi 🙂
Díky za odpovědi a zkušenosti. O ambulantním porodu velice přemýšlím a pokud to situace dovolí, půjdeme domů. Já, dcera i můj "chlap" prostě rádi všechno prožíváme společně jako rodina a spíš ned si od sebe odpočinout chceme být spolu. Někdo to tak má a nemyslím, že to je špatné. 🙂
Můj dotaz opravdu spíše vykresloval teoretickou situaci, kdy bychom zůstávali na noc a moje dcerka by na konci návštěvních hodin nechtěla jít bez mámy domů a lítostivě mi tam plakala. Tedy jak tady někteří pochopili, ptala jsem se na jednu noc s tatínkem na lůžku pro doprovod. Ne na ubytování na tři dny s plnou penzí. Ale věřím tomu, že by to mohl být z mnoha důvodů problém. Proto jsem zjišťovala, jestli se některá máma na toto zkusila v podobné situaci zeptat. Nic víc.
Jinak v porodnici kde jsem rodila první byly taky zakázané děti a to do 12-ti let. Proto (a nejen proto) teď volím jinou a více "přirozenou" porodnici.
Ještě jednou díky za odpovědi, zejména ty milé! (a neútočné.)
@zabolee Není to vůbec špatný, naopak je hezký že chcete být spolu 🙂
@zabolee Mam doma tri deti, vsechny narozene v jedne nemocnici, u vsech porodu byl tatinek a kazdy den za nami chodil na navstevu. Nejmladsi ditko se narodilo loni v lednu, jedine omezeni, ktere jsme meli, ze manzel musel mit rousku na porodnim sale, jinak vse pri starem. Osobne bych vyuzila rodinny pokoj maximalne pro tatinka a jeste nad tim bych vahala. Byla jsem rada, ze mam malou na chvili jen pro sebe 🙂

@lenerka1 tak ono taky zalezi na tom diteti ..moje dite vydrzelo 5 minut a pak chtelo pryc 😂dve hodiny v jednom pokoji je pro neho sci-fi😂