Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Německý výrobce čokolády Ritter Sport "s těžkým srdcem" odmítl opustit ruský trh.
Radní Iziumu řekl, že bývalý starosta Iziumu, který byl obviněn z vlastizrady, ukázal okupantům cestu, kterou se šlo vyhnout ukrajinským silám.
Kdyby to neudělal, nejspíš by Rusové dopadli jako u Charkova. (Polescuk)
Rusové násilím deportovali už 20 000 obyvatel Mariupolu do Ruska (před deportací prochází filtračním táborem nedaleko Doněcku).
Včera vyvezli 70 pacientů a zdravotních pracovníků z Levoberežné městské části města.
Německo se chystá na problémy s dodávkami plynu z Ruska, ministr hospodářství vyhlásil první ze tří varovných stupňů, bude jednat krizový štáb.
@hojda Jen jeden ze tří plynovodů, zbylé 2 dodávají
Rozhovor s odborníkem na Rusko - prijemne ctivej, lidskej a lehce vstrebatelnej- (napsal i knihu o Putinovi )a rozebírá se co bude dal po válce
@pampeliska1313 zamceno
@syrecek01 aha? Já předplatný přitom nemám a otevřelo se mi to. Ale teda mám tam udelanej účet, ale bezplatnej, to je rychle.)
Ubožáci fakt..Rusko nebude požadovat, aby odběratelé od dubna platili za zemní plyn v rublech. Z technologického hlediska půjde o delší proces, řekl mluvčí Kremlu.
@pampeliska1313 taky mi to nejde otevřít. Je možný stručný obsah?
Zdroj Nexta
Bidenova administrativa: Vedení USA vychází z toho, že Putin nedostává informace o skutečném stavu věcí na frontě, o akcích ruské armády, o ekonomických sankcích a jejich důsledcích. Vnitřní okruh se prostě bojí říct Putinovi pravdu.
Ukrajinská armáda vytvořila legionářskou jednotku Svoboda Rusku. Hlásí se do ní ruští občané a ruští vojáci, kteří upadli na Ukrajině do zajetí a „rozhodli se bojovat na ukrajinské straně proti diktátorskému režimu Vladimira Putina“. Zájemců mají být údajně stovky, zatím se ale nepovedlo ověřit z neukrajinských zdrojů.
https://echo24.cz/a/SaY7S/rusti-zajatci-mohou-b...
Dmitrij Peskov: "Bulharsko je nepřátelská země. Proto bude muset kupovat plyn za rubly, ať už chce, nebo ne, ať se mu to líbí, nebo ne."
Šéfka kabinetu bulharského premiéra Petkova Lena Borislavova: Jen za rubly? Nasrat.
Je zajímavé, jak se svými postoji Rusko během měsíce podařilo ztratit, až na Srbsko, většinu svých spojenců na Balkáně, kde panují už kvůli pravoslaví a podpoře v boji s Osmany dlouhé přátelské vazby.
@pamal děkuju za pomoc, já na to prave nepřišla jak to otevřít, nebo přesdílet a screeny bych musela házet po jednom, aby se to nerozházelo, tak bych to tu zaspamovala.🙂
Slovensko podle ministerstva zahraničí rozhodlo o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v zemi o 35 osob. Dříve vyhostilo několik diplomatů.
Holky, jen v rychlosti tip. Mně se článek z DeníkuN, na který vkládala odkaz @pampeliska1313 , podařilo otevřít tak, že jsem zkopírovala jeho název a dala vyhledat na Twitteru. Uživatelka Jana Hrbková (tuším) ho tam má odemčený.
Podmínkou uzavření mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem je stažení ruských vojsk na pozice před invazí, uvedl ukrajinský vyjednávač.
Za mě vzhledem k tomu, jak to tam Rusku úplně nejde, logický požadavek. Uvidíme, jak to dopadne.
Děkuji @pampeliska1313 za odkaz na článek, resp. rozhovor. Dovolím si upozornit zejména na poslední otázku a odpověď v rozhovoru. V naprosto stejném duchu jsem asi před dvema týdny slyšela na Českém rozhlasu rozhovor s Milanem Uhde či Michaelem Zantovskym (omlouvám se, paměť mě zradila), kde se přesně toto zdůrazňovalo. A připomínala se myslenka Václava Havla, kterou pronesl během projevu v roce 1990 před americkým kongresem - "Když chcete pomoct nám, pomozte Rusku"
V současnosti se samozřejmě jedna o Rusko po Putinovi, jak je uvedeno v článku od @pampeliska1313
Dne 27. března poslal Gruzínský patriarchát na Ukrajinu 25 tun humanitární pomoci.
Během měsíce je to již třetí zaslání humanitární pomoci od bratrů z gruzínské církve.
Norsko předá Ukrajině 2000 protitankových raketometů M72 LAW.
Británie přechází do nové fáze dodávek zbraní na Ukrajině. Bude dodávat víc těžké výzbroje.
Dánská nábytkářská společnost JYSK oznámila úplné stažení z Ruska. Poslední naděje po IKEI pohasla :D
@antiquecz Díky za poznámku. Přesně, tuhle otázku a tenhle problém taky považuji za hodně důležitý. Ono se to objevuje i jinde, taky už jsem na to občas v nějakém rozhovoru nebo článku narazila. Když Rusko odizolujeme, ono nezmizí. Bude vedle nás dál existovat. Neměli bychom se úplně odříznout (teď nemyslím obchodně) a mělo by nás zajímat, jakým směrem se bude vyvíjet.
Ukrajinu už opustilo více než 4 miliony lidí. Největší pohyb populace v Evropě od 2. světové války.

Dodávky ruského plynu do Evropy na třech klíčových plynovodních trasách byly dnes ráno stabilní, pouze dodávky přes Nord Stream 1 mírně poklesly.
https://twitter.com/CT24zive/status/15090784007...