Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Německý výrobce čokolády Ritter Sport "s těžkým srdcem" odmítl opustit ruský trh.
Radní Iziumu řekl, že bývalý starosta Iziumu, který byl obviněn z vlastizrady, ukázal okupantům cestu, kterou se šlo vyhnout ukrajinským silám.
Kdyby to neudělal, nejspíš by Rusové dopadli jako u Charkova. (Polescuk)
Rusové násilím deportovali už 20 000 obyvatel Mariupolu do Ruska (před deportací prochází filtračním táborem nedaleko Doněcku).
Včera vyvezli 70 pacientů a zdravotních pracovníků z Levoberežné městské části města.
Německo se chystá na problémy s dodávkami plynu z Ruska, ministr hospodářství vyhlásil první ze tří varovných stupňů, bude jednat krizový štáb.
Rozhovor s odborníkem na Rusko - prijemne ctivej, lidskej a lehce vstrebatelnej- (napsal i knihu o Putinovi )a rozebírá se co bude dal po válce
@syrecek01 aha? Já předplatný přitom nemám a otevřelo se mi to. Ale teda mám tam udelanej účet, ale bezplatnej, to je rychle.)
Ubožáci fakt..Rusko nebude požadovat, aby odběratelé od dubna platili za zemní plyn v rublech. Z technologického hlediska půjde o delší proces, řekl mluvčí Kremlu.
Zdroj Nexta
Bidenova administrativa: Vedení USA vychází z toho, že Putin nedostává informace o skutečném stavu věcí na frontě, o akcích ruské armády, o ekonomických sankcích a jejich důsledcích. Vnitřní okruh se prostě bojí říct Putinovi pravdu.
Ukrajinská armáda vytvořila legionářskou jednotku Svoboda Rusku. Hlásí se do ní ruští občané a ruští vojáci, kteří upadli na Ukrajině do zajetí a „rozhodli se bojovat na ukrajinské straně proti diktátorskému režimu Vladimira Putina“. Zájemců mají být údajně stovky, zatím se ale nepovedlo ověřit z neukrajinských zdrojů.
https://echo24.cz/a/SaY7S/rusti-zajatci-mohou-b...
Dmitrij Peskov: "Bulharsko je nepřátelská země. Proto bude muset kupovat plyn za rubly, ať už chce, nebo ne, ať se mu to líbí, nebo ne."
Šéfka kabinetu bulharského premiéra Petkova Lena Borislavova: Jen za rubly? Nasrat.
Je zajímavé, jak se svými postoji Rusko během měsíce podařilo ztratit, až na Srbsko, většinu svých spojenců na Balkáně, kde panují už kvůli pravoslaví a podpoře v boji s Osmany dlouhé přátelské vazby.
@pamal děkuju za pomoc, já na to prave nepřišla jak to otevřít, nebo přesdílet a screeny bych musela házet po jednom, aby se to nerozházelo, tak bych to tu zaspamovala.🙂
Slovensko podle ministerstva zahraničí rozhodlo o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v zemi o 35 osob. Dříve vyhostilo několik diplomatů.
Holky, jen v rychlosti tip. Mně se článek z DeníkuN, na který vkládala odkaz @pampeliska1313 , podařilo otevřít tak, že jsem zkopírovala jeho název a dala vyhledat na Twitteru. Uživatelka Jana Hrbková (tuším) ho tam má odemčený.
Podmínkou uzavření mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem je stažení ruských vojsk na pozice před invazí, uvedl ukrajinský vyjednávač.
Za mě vzhledem k tomu, jak to tam Rusku úplně nejde, logický požadavek. Uvidíme, jak to dopadne.
Děkuji @pampeliska1313 za odkaz na článek, resp. rozhovor. Dovolím si upozornit zejména na poslední otázku a odpověď v rozhovoru. V naprosto stejném duchu jsem asi před dvema týdny slyšela na Českém rozhlasu rozhovor s Milanem Uhde či Michaelem Zantovskym (omlouvám se, paměť mě zradila), kde se přesně toto zdůrazňovalo. A připomínala se myslenka Václava Havla, kterou pronesl během projevu v roce 1990 před americkým kongresem - "Když chcete pomoct nám, pomozte Rusku"
V současnosti se samozřejmě jedna o Rusko po Putinovi, jak je uvedeno v článku od @pampeliska1313
Dne 27. března poslal Gruzínský patriarchát na Ukrajinu 25 tun humanitární pomoci.
Během měsíce je to již třetí zaslání humanitární pomoci od bratrů z gruzínské církve.
Británie přechází do nové fáze dodávek zbraní na Ukrajině. Bude dodávat víc těžké výzbroje.
Dánská nábytkářská společnost JYSK oznámila úplné stažení z Ruska. Poslední naděje po IKEI pohasla :D
@antiquecz Díky za poznámku. Přesně, tuhle otázku a tenhle problém taky považuji za hodně důležitý. Ono se to objevuje i jinde, taky už jsem na to občas v nějakém rozhovoru nebo článku narazila. Když Rusko odizolujeme, ono nezmizí. Bude vedle nás dál existovat. Neměli bychom se úplně odříznout (teď nemyslím obchodně) a mělo by nás zajímat, jakým směrem se bude vyvíjet.
Ukrajinu už opustilo více než 4 miliony lidí. Největší pohyb populace v Evropě od 2. světové války.

Dodávky ruského plynu do Evropy na třech klíčových plynovodních trasách byly dnes ráno stabilní, pouze dodávky přes Nord Stream 1 mírně poklesly.
https://twitter.com/CT24zive/status/15090784007...