Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

V podvečer raketový útok na Oděsu, pravděpodobně tři balistické rakety..
Ukrajinská armáda osvobodila Rusku Lozovu a hned evakuuje odtud lidi "Takové peklo jsem nikdy nezažila a to je mi 63 let. Řekli nám "Máte lístek jen na jednu stranu, jen do Ruska, žádná Ukrajina vám nepomůže. Když jsem uviděla naše, ukrajinské chlapce, nikdy v životě jsem tak šťastná nebyla. Hlavně ať jsou všichni živí a zdraví a osvobodili nás od té špíny. Jinak už jim říct nemůžeš.
@barumrallyebum já teda nejsem úplně vojenskej expert , ale uz od začátku, na vzdory zprávam jak se Rusům nedaří, se jim právě podařilo celkem efektivně a rychle obsadit ten jihovýchodní pás a prave až k mariupolu , kterej je prakticky od počátku obklicenej. Proto ty pokusy o koridory atd. Ukrajinska armáda byla od února vázaná na poměrně široký frontě včetně Kyjeva, takže byla rozptylena a nemohla se koncentrovat právě na ty východní frontě a zabránit obkliceni. Teď už je převaha Rusa v tyhle oblasti v podstatě vylucna takže poslat tam kohokoliv by byl masakr. Navíc rusove mají vzdušnou kontrolu nad územím, které obsadili a ukrajina nemá možnost se jim účinné postavit. Tak proto. Pokud byl Putinuv cíl zajistit východ Ukrajiny, plus ložiska plynu a ropy, a útočil na kyjev aby rozptýlit ukrajinský síly, tak se mu to povedlo.
@odula aha, dekuji
@barumrallyebum No to zas ne. :D ja nevim jestli to tak je. Myslim si to. Treba je to uplne jinak. 😉
Okupanti odpojili Chersonskou oblast od ukrajinských operátorů mobilního a internetového připojení. Jak potvrdil jeden z operátorů "Bohužel, není to následkem havárie". Jedou mílovými kroky..
Generální štáb: Ukrajinské ozbrojené síly znovu získávají kontrolu nad 5 osadami v Charkovské oblasti. Vesnice Verkhnia Rohanka, Ruska Lozova, Slobidske a Prilesne byly podle armády osvobozeny.
Dánsko dodá Ukrajině desítky obrněných transportérů, minometů. Podle dánské publikace OLFI pošle Dánsko Ukrajině 25 obrněných transportérů Piranha III, 50 obrněných transportérů M113 a minomety M10 s tisíci granátů.
Docela zajimavej komentář o tom proč by vlastně pro P byla mobilizace a vyhlášení války problém a proč pravděpodobně nepoužije jaderný zbraně.
Twitter Roman M:
Ruský výzvědný letoun AN-30 narušil švédský vzdušný prostor. 🇸🇪min. obrany Peter Hultqvist to Rusům nandal, když řekl, že je to "naprosto nepřijatelné"...btw, je proti členství Švédska v NATO.
https://kommersant.ru/doc/5339090
Roman M:
Náměstek🇺🇦ministra zemědělství T. Vysockij obvinil🇷🇺z krádeže stovek tisíc tun obilí. Min. zemědělství Solski "Osobně o tom slyším od mnoha majitelů sil na okupovaných územích. Jde o otevřené rabování, které se děje všude na okupovaných územích a zrychluje"
https://t.co/krJfe3ZrOS
Roman M:
Papež František se třikrát obrátil na Vladimíra Putina s žádostí, aby umožnil lodi s vatikánskou vlajkou evakuovat civilisty uvězněné v mariupolské ocelárně Azovstal, ale jeho žádosti byly třikrát zamítnuty, protože Kreml "nemůže zaručit bezpečnost"...
Roman M:
Okupované město Tokmak v Záporožské oblasti🇺🇦. Děje se nám to před očima, chystají se prostě ukrojit další kus Ukrajiny a připojit k Rusku.
V okupovaném Enerhodaru zabrali ukrajinskou banku Oščadbank a místo tam bude Sberbank Rusko. Všechny platby se zavádí v rublech. Ukrajinskou maloobchodní síť obchodů taky ukradli a přejmenují ji na ruskou Pjatěročku. Už teď tam prodávají zboží dovezené z Krymu a Běloruska.
Pluk Azov: 20 civilistů evakuováno z Azovstalu v okupovaném Mariupolu. Zástupce velitele Sviatoslav Palamar uvedl, že ženy a děti, které zachránili zpod trosek závodu Azovstal, byly evakuovány a míří na území kontrolované Ukrajinou.
Paní Drábová byla včera na čt24, pěkný rozhovor. Ty 30leté prázdniny tam zmiňovala 😉
Dana Drábová: Pandemií a ruskou agresí na Ukrajině nám skončily velké prázdniny, které jsme si užívali možná posledních třicet let. Budeme muset přehodnotit spoustu věcí. A zkusit se zamyslet, jak dál. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální.
CNN: Satelitní snímky ukazují významné zničení ocelárny Azovstal v Mariupolu. Nové satelitní snímky od společnosti Maxar Technologies zachycovaly ruiny většiny budov závodu. Některé z nich se zhroutily, zatímco jiné měly ve střechách viditelné velké díry.
Ukrajina sestřelila devět vzdušných cílů ruského letectva. Velení letectva hlásí, že za posledních 24 hodin zničilo dva SU-25 a sedm UAV.
Jarní požáry v Rusku pokračují.
Elektrárna GRES 2 na Sachalinu..
Lukáš Valášek:Valné shromáždění OSN bude 10. května rozhodovat, která země nahradí v radě pro lidská práva Rusko, které bylo za páchání zvěrstev na Ukrajině vyloučeno. Česká republika je jediným kandidátem na volné křeslo.
(Sice se to netýká přímo bojů na Ukrajině, ale je to širší dopad války. Mně ta zpráva potěšila. 🙂 )
Zajímavý článek o tom, proč spousta uprchlíků končí nebo se vrací na pražské hlavní nádraží. Netušila jsem třeba tu věc o lidech s dvojím pádem/občanstvím - ukrajinským a maďarským. Další stinná stránka Orbánovy politiky... 😕
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-je-to...
Dobrovolník zachránil 200 lidi z mariupolu.
Odvolávají se tedy na generála svr, každopádně má mít údajně P nějakou operaci kterou už nelze odložit a má předat na nezbytně nutnou dobu moc Patruševovi (možná to mám blbě napsaný :D) který P údajně přesvědčil, že ua je plná neonacistů. Jako nevim, ale napadlo mě, jestli se pak vůbec P k tý moci dostane zpátky, pokud to tak opravdu je. Jinak teda to, že Patrušev by měl byt nástupce P jsem zachytila prvně včera, ale ne v souvislosti s operací.
@pampeliska1313 jo, včera jsem to tam taky cetla
@78marcela před chvíli jsem četla, že je nejvíc protizápadní. Trochu jsem měla radost, že P někdo ve finále “přechčije” ale už mě to opouští..:D