Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

@pampeliska1313 To jsem nevěděla, díky za info.
Jinak musím říct, že mě trochu straší to, o čem se tam píše v závěru: 9. květen se blíží a hmatatelné výsledky pro Rusko žádné. Jaké můžou být Putinovy další kroky?
@pratensis hele ale to není úplně pravda. Mariupol má, donbas má, Melitopol, Cherson... když se podíváš na tu mapu, tak on v podstatě propojil donbas a krym a to území drží. To je, pokud si dobře pamatuju , území jednak strategicky zasadni, druhak i průmyslové ( plyn, ropa). Jestli mu to stačí, těžko říct, ale rozhodně má co prezentovat.
PS tahle mapa je stará , ale vlastně dělá dobrej point. Tam kde byly " russian advances" jsou už teď Ruskem kontrolovany území. Když tak si vygoogli lepši, já v rychlosti nenašla jinej JPEG.;)
Twitter Roman M: Generální ředitel Krasnoj Poljany A. Krukovskij, zemřel v horách u Soči...spadl ze skály. Další do seznamu.
@odula Jako jo, to máš určitě pravdu a tohle mě na jednu stranu taky zneklidňuje. Že má tato strategická území. Ale na druhou stranu, z jeho pohledu - má je opravdu? Jak moc je má? Je schopen je nějakou smysluplně dlouhou dobu udržet? Plus samozřejmě fakt, že ukrajinská strana rezolutně odmítá i jen diskutovat o tom, že by se těchto území v rámci mírových jednání vzdala... Jsem na to zvědavá. Ale je možné, že svému lidu toto dokáže prezentovat jako "ten" úspěch a bude to stačit. Já to právě vůbec nedokážu posoudit.
@pratensis o tomhle jsem četla někde- asi už nedohledám zdroj. Nicméně pro P prej bude těžký i tohle udržet, protože mají nějak špatně rozmístěný jednotky i zásobování, chybí jim lidi, cca na jednu rotu jich má byt třeba 900 a oni mají 600 lidi, proto nedokáží tu premiru vlastni techniky udržet - to byly ty fotky třeba kolon tanků, kdy stačilo vyřídit první a poslední a zbytek byl v háji, protože ani neměli jak doplnit palivo, plus se toho ua nechtějí vzdát. Takže je asi možný to prezentovat jako vítězství, protože “to vycistili” a zároveň se tam ale bude pořád nějak dlouhodobě bojovat. Mně teda děsí aby nevyhlásil válku “všem nacistům na západě” a nevyhlásil k tomu mobilizaci. S tím ze prej mobilizace by samotná byla třeba na dva měsíce, takže by je ua s touhle podporou zbraní stejně mohla vytlačit, plus prej to měl P v plánu už predtim, ale nemá podporu lidí, protože něco jinyho je poslat vojáky a normální lidi.
Neveselej článek - údajně jsou lidi kolem P naštvaný, protože chtějí masivní eskalaci na ua a ne “jen masturbovat” v podstatě jim vadí, ze P chce “málo” a schází ze svých vyšších cílů mít celou ua. Buď eskalace a vzdušný bombardování, nebo ukončit válku. Plus je to prý válka s NATO, který podporuje ua, přičemž je jasný, ze NATO má víc zbraní než Ru.
Dalších 40 civilistů, včetně 8 dětí, bylo evakuováno ze závodu Azovstal v Mariupolu.
Zelenskyj: Začala evakuace civilistů z Azovstalu. 1. skupina asi 100 osob již míří do kontrolovaného pásma. Zítra se s nimi setkáme v Záporoží. Děkujeme našemu týmu! Nyní společně s #osn pracují na evakuaci dalších civilistů z elektrárny.
Proti ruským okupantům bylo zahájeno vyšetřování 9 158 válečných zločinů. 25 Rusů zapojených do válečných zločinů v Kyjevské oblasti již bylo identifikováno, uvedla 1. května generální prokurátorka Iryna Venediktová. Kromě toho bude 620 nejvyšších ruských úředníků stíháno v nepřítomnosti.
Ukrajinská rozvědka: Ruští vojáci kradou, ničí lékařské vybavení v okupovaných oblastech. Ruští vojáci ukradli veškeré vybavení z infekční jednotky nemocnice ve městě Starobilsk v Luhanské oblasti, informovalo ředitelství pro zpravodajství ministerstva obrany.
Ruské rakety zasáhly obilná sila v Dněpropetrovské oblasti. Dva sklady obilí v okrese Synelnykove v regionu byly zničeny, ale nejsou žádné oběti, řekl 1. května guvernér Dněpropetrovské oblasti Valentyn Reznychenko.
@78marcela kez by tak dokazali hacknout jejich ucty a poslat prachy Ukrajincum!
ja vim, je to echo, ale - je to prevzatej clanek z Corriere della Sera, a je to zajimavy imo
o tom, jak se USA rozhodly valcit s Ruskem do posledniho Ukrajince.
https://echo24.cz/a/Sngx4/sachs-velkou-chybou-u...
Azovstal je znovu ostřelován a bombardován. Dvoudenní klid zbraní skončil. Oznámil to velitel 12. operační brigády Národní gardy Ukrajiny Denis Šlega z Mariupolu.
Twitter Roman M: Polsko se dostalo na první místo v dodávkách tanků Ukrajině. Poslalo jich 232. Doteď vedlo Rusko, to předalo Ukrajině 229 tanků (pravda, většinu ne zrovna dobrovolně ;) )
Twitter Filip Horký: Rusové v nemocnici v Luhanské oblasti ukradli plicní ventilátory.
Ve Volčansku vyhnali pacienty s tuberkulózou z nemocnice a nutí tamní personál léčit zraněné 🇷🇺.
Nemocnie Balaklia musí léčit jen 🇷🇺 , nesmí léčit 🇺🇦 civilisty.
@pampeliska1313 clovek by zacal prehofnocovat a nakone Putinovi preci jen pral pevne zdravi? 🤣 jak jsme si rikali jestli muze nebo nemuze byt hur, tady se nam, zda se, rysuje jasna odpoved: muze!
@odula tohle mi prijde jako by byl prepis nejakeho mozna umirneneho, ale presto vladou kontrolovaneho ruskeho media. Jak se Rusko porad mermomkci snazi vyvolat dojem, ze nebojuji s Ukrajinou (protoze zadna Ukrajina preci neexistuje a Ukrajinci do toho nemaji co kecat), ale s USA a strasne se snazi vyprovokovat NATO do valky. Zcela v tom clanku ignoruji postoj Ukrajincu a to, ze Biden se do toho zacal michat az po chvili a vyraznem natlaku ze strany Zelenskyho, potazmo verejneho mineni vsude na Zapade (zmobilizovanem Zelenskyho projevy). Vzdyt USA je primarne od valky odrazovali a chteli Zelenskyho evakuovat, naproti tomu jsou to rusove kteri si v televizi honi triko jak hodi atomovku na New York. Tenhle clanek vyzyva k tomu, aby si USA a Rusko rozdelili vliv na Ukrajine, coz je rusky uhel pohledu. Ale.copak to chceme? Ja myslela ze v nasem zajmu je nezavisla Ukrajina, ktera se sama rozhodne jestli chce nebo nechce do NATO a EU a jestli nejake sve uzemi podstoupi nebo nepodstoupi Rusku a nikdo jiny ji do toho nema co kecat. USA muzou byt pritomni jednani jako garanti bezpecnosti, ale ne jako vyjednavaci strana. Clanek vyzyva k akci o UA bez UA, takze na nej nahlizim jen jako na dalsi kousek ruske propagandy, byt mozna exportovane (a holt kdyz uz v Cechach nejde Aeronet, museli to opublikovat jinde).
@amenophus no já bych doporučovala ten článek celý. Uznavam ze echo z toho ponekud tendencne vycuclo co chtělo.
Ten it je delší, zasazuje to do širších souvislosti, politickych i ekonomickych, včetně události těsně po rozpadu SSSR. Je to zajímavý.
https://www.corriere.it/politica/22_maggio_01/s...
Jenom ještě jedna poznámka - jak jsi říkala o ty neutralite Ukrajiny. Zaznamenala jsem, že Zelensky právě toto navrhoval, někdy na konci března, a potom se ale jednání zpomalily a už se o tom nikdo nezmínil. Biden potom naopak zažádal kongres o enormní navýšení vojenský pomoci Ukrajině, na ukrajinu dojeli vysocí us politici, a výsledek jednání byl ten, že Rusko musí z války vyjít tak oslabený, že už v podstatě nebude potřeba brát ho v potaz ani politicky, ani vojensky. Tak co je kua tohle za diplomacii? Velice se obávám, že Sachs bude mít v lecčems docela point. Hlavne je to ekonom, kterej se ve vysoky politice pohybuje pres tricet let, bejvalej poradce generalniho tajemnika OSN. Toho bych uplne z prokremelsky propagandy nepodezirala. A corriere della sera bych nepodezirala z dezinformacni kampaně. Ale co ja vim, ze jo. Spis mi připadá, ze nabizi pohled v sirsich geopolitickych i historických souvislostech a na to, kdo všechno tuhle valku vlastně chce. 🤷♀️ což samozřejmě nemění nic na tom, že ta válka je ilegální a putin je hovado. Ale to je doufám snad jasný ;)
@amenophus jo ještě jenom k ty rusky propagandě- ty vyhuleny výkřiky o 200 sekundách do Londýna je taková haluz, že to asi není potřeba komentovat. Ale gro ty rusky propagandy je úspěšný právě proto, že staví na částečný pravde, jakkoliv překrouceny. Takže ano, vylhany zaminky pro inervenci v Iráku, ano, plan oslabit nebo svrhnout režimy na blízkým východě ( Sýrie, Lybie), ano, bombardování civilu v Afghánistánu.... ze to treba mělo nejakej background, to uz nikoho nezajímá. A chyby se staly. je to na hoviso, ale je to tak. Ale adresovat ty věci střízlivě a říct ' jo, máme máslo na hlavě ' ještě nutne nemusí znamenat prorusky smýšlení. Kritizovat zapad přece neznamená souhlasit s putinem. Btw - takový to rozhodování o ukrajincich bez ukrajincu a rozdeleni sfery vlivu mezi USA a rus, jak jsi zminila - to mi přijde tom článku jako taková "hezká" sonda do toho, jak nahlizi poliiku "superpowers". Myslíš si, že je opravdu tak nemožný aby USA/Čína/Rusko smýšlelo o ostatních státech touhle optikou, jako o svých "assets ", prostředcich k dosažení vlastních geopolitickych cílů?
@odula diky za puvodni clanek a za tvuj navazujici komentar. Jo, hezky okenko. Stejne mi ten clovek pripada trochu indoktrinkvanej, ale to historicky okenko bylo hodne zajimavy a s tim samonaplnujicim proroctvi trefil hrebicek na hlavicku, to jak USA hodila porazene Rusko pres palubu a nechala tak to ublizenecke podhoubi pekne bobtnat, aby narostlo do dnesnich monstroznich rozmeru. S tim mu musim fakt dat za pravdu. Ale tim zbytkem me stejne rozciluje jako to echo - jak rikas, ze je to ta hra mocnosti, tak naprosto zurim v tom, ze Evropu nevnima jako mocnost. Papouskuje rusky narativ o rozsirovani NATO (ktere by rusku nemuselo vadit kdyby se ke svym sousedum nechovalo agresivne, ze!) a dela jako by to byla vylucne americka mocenska hra a zcela ignoruje fakt ze ty staty se chteji samy pripojit prave kvuli tomu, ze se boji, ze na ne rusaci zautoci, a ze je celkem logicke ze pokud nekdo se spatnou historickou zkusenosti s Ru bude hledat silneho spojence proti nim, NATO je jednoznacna volba (nehlede na tonze NATO nejsou jen USA, ale i vetsina zapadni Evropy). A to samy s tema Salomonama - zase to bere jen jako USA vs Cina a vubec nebere v potaz to, ze je tam nejaky Novy Zeland a Australie, kteri se boji o svou existenci. Protoze zadnej soudnej stat nemuze hlasit, ze se spolci s Cinou ze strachu, ze na ne zautoci Novy Zeland. Mys se bezi schovat k tygrovi, protoze se boji, ze ji sezere ptak kiwi? Naopak, ptak kiwi se boji, ze ho sezere tygr. Protoze ptak kiwi neni schopny ublizit nikomu, ale jeho dolaze rozcupovat i obycejna kocka, natoz tygr.
No jinymi slovy, uz aby EU mela svou vlastni armadu a dala jasne najevo, ze NATO neni jen nastrojem USA a ze my nejsme nici loutky, ani USA, ani rusa.
Jako jo, jako vhled do duse arogantnich mocnosti hezky. Ale desne me to vytocilo. Jo, mozna bychom mely pokracovat v OT diskuzi :D