Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

61 % Finů by povolilo stálou vojenskou základnu NATO na svém území - dokonce i před podáním žádosti země o členství v NATO.
Hromadske: Ve Lvově do 15. července vybudují dočasné ubytování pro zhruba 100 těhotných žen, které musely opustit svůj domov kvůli válce.
@pampeliska1313 to je neuveritelny, co ty Rusaci dokazou v tech jejich kebulich vymyslet. Oni napadnou suverenni stat je to vlastne mirova akce, ale kdyz jim chteji Ukrajinci sestrelit most, je to terorismus. A ted jeste tohle. Tvl, IQ houpaciho kone, to se uz mnozit nesmi 🙈
Jeden mily pribeh se stastnym koncem 🙂 https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...
Další raketový útok na Oděsu. Bratčuk hlásí, že trefili objekty infrastruktury a církevní budovy. A mezitím něco letí na Mykolajiv.
@78marcela helemese, rekl tomu Lavrovovi nekdo tu dobrou zpravu? Ze do jejich zasahu ta zeme byla denacifikovana a obcanum na vychode nehrozilo zadne nebezpeci? To by ho mohlo potrstit, kdyz k tomu, aby splnili svoje cile, staci aby si sbalili kufry 😍. Ja myslela ze cile specialni operace se zmenily, ale kdyz ne tak je to dobra zprava, nazdar a satecek 🙂
Ruská armáda pokračuje v ostřelování Azovstalu. Vedoucí hlídkové policie v Mariupolu Mykhailo Vershynin řekl CNN, že elektrárna byla ostřelována Ruskem „non-stop“ od časného rána 2. května. Vershynin označil dohodu Ruska o propuštění lidí za „cynickou lež“.
Kyiv Independent: Podle amerického velvyslanec při OBSE mají Američané „vysoce důvěryhodné“ zpravodajské informace, že Rusové uskuteční na okupovaných částech Luhanské a Doněcké oblasti „referendum“ s cílem anektovat tato území.
Rusko se připravuje na všeobecnou mobilizaci, tvrdí zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany. Podle jejího šéfa Kyryla Budanova, kterého cituje deník The Kyiv Independent, začala ruská Federální agentura pro státní rezervy s inspekcí potravinových zásob potřebných pro armádní účely.
Ve skladu prokremelského vydavatelství "Prosvěcení" u Moskvy vypukl rozsáhlý požár. Hoří téměř 34 tisíc metrů čtverečních.
A to se vyplati 🤣
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-r...
Lukáš Kovanda: Chci vidět Putina viset," říká viceprezident Gazprombanky. Tedy té banky, které nyní budou chodit platby za plyn ze zemí EU. Viceprezident ale ujišťuje, že nejdříve musí proběhnout řádný tribunál, nejvyšší trest pro ruského prezidenta má podle něj následovat až poté.
Velká Británie
Invaze na Ukrajinu drasticky oslabila ruskou armádu, informovalo britské ministerstvo obrany. Federace se bude dlouhodobě potýkat s těžkými dopady, jelikož ačkoli stát mezi lety 2005 a 2018 zdvojnásobil armádní rozpočet, „modernizace techniky Rusku nedává šanci na ovládnutí Ukrajiny“. Důvodem je převážně selhání v plánování strategie.
Ruský prezident Vladimir Putin by mohl oficiálně vyhlásit Ukrajině válku, a to již 9. května, kdy se v Rusku slaví vítězství nad nacistickým Německem. Podle stanice CNN si to myslí někteří američtí a další západní představitelé. Tento krok by Putinovi umožnil nařídit plnou mobilizaci ruských záložníků.
Spojené státy pošlou Ukrajině dalších 5 tisíc přenosných protitankových raketových systémů Javelin, informoval mluvčí Pentagonu John Kirby.
Ve vesnici nedaleko od Charkova někdo uspořádal těla mrtvých ruských vojáků do tvaru písmene Z, tedy symbolu ruské okupace.
Papež František už v březnu nabídl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi schůzku ve snaze ukončit válku na Ukrajině. Zatím od Putina nedostal odpověď. Hlava katolické církve to řekla v rozhovoru, který dnes zveřejnil italský deník Corriere della Sera. Papež také potvrdil, že nepojede do Kyjeva, nejdříve se prý musí setkat s Putinem.
„Hned první den války jsem zavolal ukrajinskému prezidentovi (Volodymyru) Zelenskému, Putinovi jsem nevolal,“ řekl papež. „Šel jsem také za ruským velvyslancem (ve Vatikánu), aby mi to vysvětlil, a řekl jsem mu: Prosím, zastavte to,“ připomněl papež svůj neobvyklý krok, kdy přišel osobně na ruskou ambasádu hned druhý den války. „Po dvaceti dnech války jsem požádal kardinála (Pietra) Parolina, aby poslal Putinovi vzkaz, že jsem ochoten jet do Moskvy,“ řekl také papež. Dodal, že šéf vatikánské diplomacie Parolin zatím nedostal odpověď.