icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

jasekd
30. zář 2022

Gruzie a Kazachstan musi byt z ruske uprchlicke vlny taky nadseni... Ted jim tam vlezou jako uprchlici a pak budou skodit? Budou taky osvobozovani?
Rusove okouseji vlastni medicinu, utikaji s igelitkou. Jak bylo patrne z prispevku z odkazu vyse na Twitteru, nechavaji v kolonach auta, utikaji pesky. Kolony aut se pohybuji rychlosti metr za hodinu... Divim se, ze hranici nezavreli.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine...

bigbig
30. zář 2022
amenophus
1. říj 2022

@pampeliska1313 z toho mrazi, ale tou jeich zvracenou logikou to dava dokonaly smysl... Jen doufam, ze putlerovi kamaradi z Ciny a Indie mu proste nedovoli zacit jadernou valku. To by nebylo v jejich zajmu a zvlast v pripade ty Ciny, jejich ambice stat se svetovou ekonomickou i technologickou mocnosti zavisi porad na urcite prosperite Zapadu .. doufam ze se nemylim :D

@78marcela tak jsem myslela, ze uz me nic nerozhodi, ale tohle jsem teda obulela.
Ale vsimli jste si? Jakej vzor maji ti mali chlapeckove na tom videu? Tohle si budou pamatovat - na to jak tam stali, proc tam stali, s kym si to potrasli rukou a co jim rekl. A ve vsem tom marastu maji diky tomu oni jako narod lepsi nadeji na budoucnost nez treba my, kdyz nase deti vidi akorat naprdnuty paprdy ktery nadavaj na Vaclavaku ze platej vysoky zalohy za energie.

78marcela
1. říj 2022

@amenophus taky jsem si to říkala. Tohle si budou pamatovat. I ta plaketa, hrdina Ukrajiny...budou pyšní na svého otce, na svou zemi, na svého prezidenta.
Když jsem pak videla videa z Václaváku, jak tam nějaká vygumovana blbka křičí, že jenom Putin nás tady všechny zachrání před touto fialovou vládou..to je k neuvěření, že někdo může být takhle blbej.
Tyhle dvě videa byl veliký kontrast.
@bigbig 😃👍🏻

levandule_k
1. říj 2022

ČT24: Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských oblastí. Čína nebo Indie se hlasování zdržely.

ČT24:Moskva bude považovat útok na ukrajinské území, které hodlá anektovat, za agresi vůči Rusku samotnému. Podle agentury TASS to dnes uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Na twitteru jsem zahleádla informaci, že do Ruska bylo odvlečeno 250 ukrajinských dětí.

levandule_k
1. říj 2022

Ukrajina podává žádost o urychlené přijetí do NATO, uvedl Zelenskyj
AKTUALIZOVÁNOPřed 8 hodinami
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance. Informují o tom tiskové agentury. Zelenskyj se tak vyjádřil krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu podepsal smlouvy o připojení čtyř okupovaných ukrajinských regionů k Ruské federaci. Ukrajinský prezident rovněž prohlásil, že Kyjev nebude jednat s Ruskem, dokud bude jeho prezidentem Putin. Budeme jednat s novou hlavou státu, uvedl Zelenskyj.

Kompletní článek zde:https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3533177-ukrajina-podava-zadost-o-urychlene-prijeti-do-nato-uvedl-zelenskyj

bigbig
1. říj 2022
78marcela
1. říj 2022

@levandule_k já četla o tisících zavlečených dětí.

amenophus
1. říj 2022

@78marcela asi jen tyhle se podarilo nezavisle potvrdit.

levandule_k
1. říj 2022

@78marcela Mělo tam být 250 tisíc

sakura21
1. říj 2022

@levandule_k Rusko nemá v Radě bezpečnosti co dělat. A už vůbec nemá mít právo veta. Je to jako kdyby vrah u soudu mohl vetovat své odsouzení.

brunetka11
1. říj 2022

Tak teď mi už jich líto je… 🥺 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-r...

pampeliska1313
1. říj 2022

@brunetka11 je to hrozny. Vždycky když jsem uvažovala o sebevraždě, došla jsem k závěru, že na to jsem srab. Porad jsem měla nějaký malinký svetylko na konci tunelu co mě udrželo. Když ho nemáš, musis sebrat ještě hodně moc odvahy na to, to udělat. Chudák kluk.. je mi ho lito. Na druhou stranu doufám v to, ze aspoň někoho kdo to sleduje od pc a třeba doteď ru podporoval to aspoň rozvykla a začne se v koutku duše ptát čím dal hlasitěji, proč..

levandule_k
1. říj 2022

@sakura21 To je bezesporu pravda. Jsem překopírovala zprávu, komentáře si nechávám pro sebe, protože mi nad situací zůstáva rozum stát nebo bych byla hodně sprostá.

sakura21
1. říj 2022

@levandule_k já musela své nazory hodne cenzurovat...

pampeliska1313
1. říj 2022
amenophus
1. říj 2022

Po delsi dobe se zase neco pise i u nas - tentokrat o tech dvou propustenych americkych dobrovolnicich - New Zealand Herald: Russia Ukraine war:
https://www.nzherald.co.nz/world/russia-ukraine...

pratensis
1. říj 2022

Historik Zubov opouští Rusko a míří do Brna, bude učit na Masarykově univerzitě
https://www.google.com/amp/s/www.novinky.cz/cla...
V začátcích ruského vpádu na Ukrajinu jsem sledovala jeho vyjádření a teď před pár dny jsem si zrovna vzpomněla, že už jsem na nic od něj/o něm dlouho nenarazila. Tak vida.

pampeliska1313
2. říj 2022
amenophus
2. říj 2022

https://meduza.io/en/feature/2022/09/28/honestl...
"Pokud mám být upřímný, tak tam všichni [zmobilizovaní Rusové] zemřou. Budou zmrzačeni a zabiti. Tohle není vycvičená armáda! Já jsem například sloužil dlouho [jako smluvní voják], pak jsem se sám rozhodl jít [na frontu na Ukrajině] - a stejně jsem se ocitl nepřipravený. Hned první den jsem si uvědomil, že jsem udělal největší chybu svého života. Když jsem se rozhodl jet na Ukrajinu, byl jsem přesvědčený vlastenec. Věřil jsem, že tam jsou nějaké nacistické formace, jako Pravý sektor, Aidar [prapor], Azov [prapor]. Viděl jsem taky spoustu [ruských] filmů jako Solcepjok a Opolčenočka. Navíc všechny telegramy a televizní kanály byly navrženy tak, aby nám vymývali mozky. Ale už když nás vezli přes hranice v Uralu [náklaďáku], uvědomil jsem si, že to my jsme okupanti, že právě my jsme fašisti. Seděl jsem [...] na korbě náklaďáku a sledoval scény, které se odehrávaly kolem. Co jsme za sebou nechávali. Všechny ty zničené vesnice v Charkově. Uvědomil jsem si, že vlastně ničíme zemi spolu s civilním obyvatelstvem. Projížděli jste vesnicí a děti vybíhaly na silnici a volaly za námi: "kuřivo" nebo "jídlo". Prostě jsem to nedokázal pochopit. Svět byl vzhůru nohama, cítil jsem se uvnitř prázdný. Uvědomíte si, že celý váš dosavadní život byla fikce. Mýdlová bublina. Takhle jsme cestovali do Izjumu [v Charkovské oblasti]. Strávil jsem tři dny na frontě - a dostal jsem další budíček, když na nás střílelo naše vlastní dělostřelectvo. Pak začaly ty pitomé povely...
Sloužil jsem už víckrát a poznám, když mě posílají do boje. A okamžitě jsem toho chlápka s velkými epoletami poslal do hajzlu: "Já nejsem jenom vyjednávací žeton ["bargaining chip"]! Jsem voják ruské armády! Nemůžete mě jen tak poslat pod autobus!" Na to mi odpověděl: "Všichni jste jenom potrava pro děla! Jste třetí skupina lidí, která tvoří tenhle prapor. Víte, kde jsme přišli o první dvě skupiny? A vy zemřete tady." Pak řekl mému veliteli: "Pošlete [nám] to maso." Snažili se postoupit a poslali nás vstříc ukrajinskému opevnění, kde operovaly tanky, dělostřelectvo a kulomety. A Ukrajinci měli stovky vojáků, zatímco my jen čtyřicet.
Probudíte se jako někdo a do večera se z vás stane někdo jiný. Procházíte tak intenzivními metamorfózami, že vás to děsí. Děsí vás, jak jste byli předtím slepí. A hluší. Dva nebo tři dny jsem ležel v zákopu - a odjel jsem prvním vozidlem, které jsem uviděl. Naskočil jsem do prvního vozidla, které opustilo naše pozice, abych se dostal k jídlu a munici. Nejdřív mi řekli: "Odmítače nebereme," ale já jsem jim řekl: "Mám zbraň, tak mě tak či onak vezmete."
[...]
Je to děsivá doba: roky 1922-1939 začínají znovu, o sto let později. A já bych opravdu chtěl [novým brancům] říct, že by se měli všichni vrátit - ať je jich kolik chce - a obrátit to směrem na Moskvu. I když jsem se to snažil lidem vysvětlit, neposlouchali mě. Nikdo nevěří slovům, víte? Já jsem byl taky takový - a byly doby, kdy se mi to lidé, kteří už byli na Ukrajině, snažili vymluvit. Volali mi přímo z frontové linie a říkali mi, abych o tom ani neuvažoval.
Když se podívám na [lidi, kteří jsou teď mobilizováni], vidím sám sebe před třemi měsíci. Ale nemám pro ně žádné pochopení. Pokud máte na výběr, vyberte si život! Jistě, může to být doživotí; jistě, stát vás bude považovat za zločince - přestože budete sám vědět, že nejste zločinec. Nikoho nezabijete. Nikoho nezastřelíte. My jsme fašisté - opravdu. My jsme fašisté. Jiné slovo pro to neexistuje. Na Ukrajině teď opravdu probíhá denacifikace - ne ve vztahu k Ukrajině, ale k nám."

78marcela
2. říj 2022

@amenophus to je síla.

pampeliska1313
2. říj 2022
pampeliska1313
3. říj 2022
anetka1701
3. říj 2022

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine... to je tak strašně krásně ruský 🤣🤣

pampeliska1313
3. říj 2022
nadja73
4. říj 2022

😀😀

levandule_k
4. říj 2022

Michael Romancov

Dle tohoto zdroje Rusko během zimy umožní Maďarsku neplatit za plyn. Platby budou odloženy...
Quote Tweet
Finanz.ru

Кремль разрешил Венгрии не платить зимой за газ

Венгерский энерготрейдер MOV договорился об отсрочке зимних платежей "Газпрому".

ČT24:Jan Lipavský předvolal na ministerstvo zahraničí ruského velvyslance v ČR kvůli porušování mezinárodního práva a ilegální anexi ukrajinských oblastí.

Televize Seznam
Oct 3
V případě, že se Vladimir Putin rozhodne na Ukrajině nasadit jaderné zbraně, zničí USA a jejich spojenci ruské jednotky a jejich vybavení na Ukrajině a potopí Černomořskou flotilu. V rozhovoru s ABC News to řekl bývalý šéf americké CIA David Petraeus.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov oznámil, že do bojů na Ukrajině pošle své tři syny, z nichž ani jednomu ještě nebylo 18 let. Původně přitom tvrdil, že se ohlášená mobilizace Čečenska netýká, protože už republika překonala požadovanou kvótu o 254 procent.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine...

levandule_k
4. říj 2022

ČT24:
Horní komora ruského parlamentu dnes jednomyslně schválila připojení čtyř okupovaných ukrajinských území k Rusku.

ČT24

4h
Ukrajinci zaznamenali výrazný postup u Lymanu a v Chersonské oblasti. Zřejmě už také vstoupili do Luhanské oblasti, uvedl americký institut.

amenophus
4. říj 2022

omlouvám se, ale v Off topic to trochu vázne, tak to dám sem - https://www.petice.com/petice_za_vyhlaeni_refer... - pokud to vadí tak to tam přesunu a tohle smažu, ale je to v podstatě na místě :D. Já to říkám už od anexe Krymu, konečně se to dostalo dál! :D

levandule_k
4. říj 2022

@amenophus a není to málo Antone Pavloviči? Co třeba takhle připojit i další území :D

Strana