Jak naučit děti psát všemi deseti doma?
Učí se vaše děti ve škole psát všemi 10 prsty? Pokud ne, učili jste se to s nimi sami doma? Jaký program? Nějaké doporučení pro výuku psaní všemi 10 prsty doma s dětmi? V jakém věku začít, kolik minut denně atd.
Na stredni skole a ja jeste na psacim stroji 😂. Vyuzivam v praci. V detskem veku netreba za me ucit. Clovek to za chvilku umi.
My jsme se to učili na stroji, později jsme přešli na ATF - za mě moc fajn program, jestli ještě existuje 😀 za mě super to umět, používám denně a šetří mi to spoustu času, na střední škole stačí
Na stredni skole a ja jeste na psacim stroji 😂. Vyuzivam v praci. V detskem veku netreba za me ucit. Clovek to za chvilku umi.
@kristyn86 no jak kdo, já měla v prváku z praxe psaní na stroji v pololetí 4 😂, ale pak jsem se hecla a dopilovala to a ve třeťáku jsem pak zvládla i státnici 😂 U nás na ZŠ to vyučují na druhém stupni v rámci informatiky a přijde mi to super, dětem to usnadní zpracovávání referátů a prezentací a na střední už to budou mít v malíku a čas tak budou věnovat podstatnějším věcem.
@kristyn86 já se to naučila sama, ale díky programu, co mi doporučila kamarádka. Radši bych to děti naučila, když škola to ignoruje, všechny práce do školy jdou pak jednodušeji. Navíc bez schopnosti psát všemi 10 se unavují oči, jak neustále preostruji mezi klávesnicí a obrazovkou
@kristyn86 já se to naučila sama, ale díky programu, co mi doporučila kamarádka. Radši bych to děti naučila, když škola to ignoruje, všechny práce do školy jdou pak jednodušeji. Navíc bez schopnosti psát všemi 10 se unavují oči, jak neustále preostruji mezi klávesnicí a obrazovkou
@pavlinkaaa87 No, ono je otázkou, zda to vubec bude potreba, nadiktovat je to podobně rychle, ne-li rychlejší...
@kristyn86 no jak kdo, já měla v prváku z praxe psaní na stroji v pololetí 4 😂, ale pak jsem se hecla a dopilovala to a ve třeťáku jsem pak zvládla i státnici 😂 U nás na ZŠ to vyučují na druhém stupni v rámci informatiky a přijde mi to super, dětem to usnadní zpracovávání referátů a prezentací a na střední už to budou mít v malíku a čas tak budou věnovat podstatnějším věcem.
@anonym_b61bbb Dělání prezentaci usnadni spis umet s AI nez psat na klávesnici .
Učili jsme se to na stroji na střední. Neumím to do teď. Na spoustu kláves jsem prostě neosáhla. Píšu dvěma prsty a stačí mi to. Rychlá jsem dost.
@pavlinkaaa87 No, ono je otázkou, zda to vubec bude potreba, nadiktovat je to podobně rychle, ne-li rychlejší...
@j.a.n.i jsou situace a v mém případě tak 90%, že diktování nepřichází v úvahu.. takhle můžu a jedu stereo a píšu rovnou za hovoru, schůzky apod., tak to je velká výhoda, že se člověk na ty ruce nemusí vůbec soustředit.. my to teda měli státnice povinné k maturitě, takže jsme to fakt dva roky drtili a všichni zvládli úderové tempo velké státní zkoušky
@pavlinkaaa87 k čemu? V práci to fakt nepotřebuju, učili jsme se to na střední a teď píšu rychle i bez toho a jak se psalo výše, většinu dokumentu, včetně prezentací, excelu, emailu atd mi píše AI podle zadání, mam to načasované a naprogramované, odkud brát data a nemusím se o to vůbec starat. Psaní všemi deseti je podle mě přežité.
My se to učili na základce a pak na střední na psacím stroji, a v životě jsem to prostě neuměla, i ve škole jsem podváděla 😁 Je pro mě rychlejší psát normálně s 2-4 prsty.
My se to učili na základce a pak na střední na psacím stroji, a v životě jsem to prostě neuměla, i ve škole jsem podváděla 😁 Je pro mě rychlejší psát normálně s 2-4 prsty.
@klokanka31 nás za to strojbaba tloukla, když jsme podváděli.. museli jsme mít na krku destičky, abychom si na ruce neviděli.. jednou mi to fakt nešlo, tak jsem pěstí třískla do stroje, až vylítla písmenka, to byla jízda, dostala jsem rákoskou přes prsty a nazdar 😀
@klokanka31 nás za to strojbaba tloukla, když jsme podváděli.. museli jsme mít na krku destičky, abychom si na ruce neviděli.. jednou mi to fakt nešlo, tak jsem pěstí třískla do stroje, až vylítla písmenka, to byla jízda, dostala jsem rákoskou přes prsty a nazdar 😀
@dashyyy 😮 To je síla
@anonym_b61bbb Ja to vlastne driv ani nepotrebovala,protoze se vsechny referaty psaly rucne a pro material jsem si chodila do khihovny. Sakra,to jsem vykopavka 😂 Ale pro ty deti na druhem stupni je to uz v dnesni dobe vlastne fajn,urcite to vyuziji.
@pavlinkaaa87 Tak program neporadim,ja se ucila pred 100 lety z ucebnice. Ale je pravda,ze driv stacilo az na te stredni,nyni ty deti uz vlastne pouzivaji pocitace mnohem driv. Ja mam jeste male,tak mi to ani nedocvaklo.
Děti se to ve škole neučí a já je to neučím. Já se to učila na střední na OA a věnovali jsme tomu hodiny. Měli jsme to asi 3x týdně a každý den jsem ještě tak hodinu trénovala doma. Z rychlopsaní se dělaly soutěže. Píšu všemi 10, bez dívání se na klávesnici a byla to vždy velká výhoda oproti těm, co psali pár prsty, třeba u diplomky. Ale myslím, že jak jde vývoj dopředu, tak za chvíli to nebude potřeba.
@dashyyy to je silene! To bylo snad jeste za cisare pana s tou rakoskou, ne?🙈
@anonym_b61bbb Ja to vlastne driv ani nepotrebovala,protoze se vsechny referaty psaly rucne a pro material jsem si chodila do khihovny. Sakra,to jsem vykopavka 😂 Ale pro ty deti na druhem stupni je to uz v dnesni dobe vlastne fajn,urcite to vyuziji.
@kristyn86 jj, měla jsem to stejně. Ještě si pamatuji, jak jsme ze školy sprintovali do knihovny a doufali, že nám ty potřebné knihy nevyfoukli spolužáci 😀
@pavlinkaaa87 k čemu? V práci to fakt nepotřebuju, učili jsme se to na střední a teď píšu rychle i bez toho a jak se psalo výše, většinu dokumentu, včetně prezentací, excelu, emailu atd mi píše AI podle zadání, mam to načasované a naprogramované, odkud brát data a nemusím se o to vůbec starat. Psaní všemi deseti je podle mě přežité.
@barmil Zalezi na povaze prace. Delam zapisy,protokoly z jednani primo u osobniho jednani s klientem a tam to vyuzivam.
@duvera na Google to v zoom jde zapnout, v Microsoft na teams taky, je tam “facilitator”, nebo prostě nahrát meeting, to jde kdekoliv a pak dat do Gemini, Claude nebo ChatGPT a nechat zpracovat. Mně to udělá meeting minutes a rovnou nachystá draft emailu, který pak pošlu účastníkům schůzky, ty už podle zápisu taky vyplní. Umí z toho udělat i akční plán, vlastníky, termíny a pak to podle informací z dalších schůzek aktualizuje, a umí z toho udělat i grafy, prezentace atd. Šetří mi to několik hodin týdně.
@dashyyy to je drsné, dnes snad už učitelé rákosky nepoužívají, ale učení znechutit umí pořád. Možná lepší se naučit s dětmi psát všemi deseti, dokud o to děti samy stojí, než jim to učitel znechutí
@barmil Nemyslím si, že psaní všemi deseti je přežité, i když hlasové nahrávání hodně času ušetří (nejen dnes po meetingách v korporátech, ale i v budoucnu doktorům, fyzioterapeutům, dentálním hygienistkám). Ale pokud budu diktovat několik odstavců a pak část přepsat, přepracování bude pořád jednodušší všemi 10. Plus ne vždy bude možné diktovat, typicky v kavárně, nebo v místosti s více lidmi
@klokanka31 nejde jen o rychlost, ale i o únavu očí z přeostřování z klávesnice na obrazovku. Nemusím umět psát bleskurychle, ale je dobré umět psát bez koukání na klávesnici - buď se dívám na obrazovku, nebo můžu klidně i na kolegy nebo do stropu
@hojda dík, to vypadá obojí super, že se to učí postupně fj, dk, sl, aů
Já našla prstopis.cz, to má lepší grafiku, ale prostřední řada se začíná celá najednou, tím se tolik nezapojí svalová paměť

https://www.psani-deseti.cz/ https://www.umimeinformatiku.cz/cviceni-psani-v...