Lipánek, Pribináček. Kdy jste dávaly dětem?
Ahoj, holky,
Kdy kdy jste dávali svým dětem Lípanka Pribináčka.
Nebo jste delali domácího Pribináčka?
Děkuji holky
Davam asi od roka a pul vsem detem. Davam Pribinacky, Lipanky, Bobiky, Matyldy, termixy, Olmiky, tvarohacky, Monte... proste vse...hlavne at je to cokoladove. 😂 Je to vsechno na stejne brdo. Ale klasicky jogurt mi decka nikdy nejedly. Neresim, nezkoumam, cukr normalne jime. 😊
@alcar přesně.. baví mě jak jsou všechny bio matky 😀
@marketka_m No, když tu podobné věci čtu, tak klidně budu za biomatku. V některých případech mi to přijde míň děsivý než cpát do 8m dítěte termix. Takže jo, jsem za biomatku. Klidně.
@journals pokdu to dítě nejí od rána do večera termixy, tak si myslím že není nic od věci když zkusí termix v roce.. nebo jsem špatná matka? 😀
@marketka_m Netuším jaká jsi matka. A dítě se samozřejmě neotráví. Jistě že ne. Ale ani mu to nepřidá. Co by taky mohlo. Jestli dítě ochutnalo v roce něco takového - ok. Ale jestli to dostává každý den a máma mu pak dává kalcium v prášku. Tak to špatně už je. Teď ty jogurty jíst už samozřejmě nebude. Není to škoda?
@journals nj to máš pravdu.. jenom se mi nelíbí jak zde často někdo něco odsoudí.. /a přitom to může být jenom ochutnávka/.. hele já to mému dítěti nedávám a mé dítě nechce jogurty.. nevím.. nezná cukr, nedávám nesladím a nechce.. ale kalcium v tabletách mu nervu...
@marketka_m Tady ale o ochutnávce nebyla řeč. Jak jsem psala, nejsem fanatik, syn cukr zná, ale mám k tomu jiný přístup a jsem ráda, že není naučený na sladký.
@alcar a ty máš 8m děti? Nebo v jaké souvislosti mi to píšeš? Na koho jsem reagovala bylo myslím jasné.
@journals a co tedy doporučuješ.. co by mělo v roce dítě jíst a nejíst? třeba moje dítě,, odmítá bílé jogurty co ted? máš radu?? díky 🙂 (nemylsím to rypavě)
@marketka_m syry? Mozzarelu, tvrde syry? Jogurt s nastrouhanym jablkem taky nesni? Jogurt a banan? Zvykat postupne a pridavat pomer
@journals Tak to presne delame...ale hruza:D jsem trpeliva kazdy den...ale kdyz babi donese termic jednou za dva tydny necham..ja se snazim..ale nejde to
@marketka_m do bílého jogurtu trochu přesnídávky,nebo i datlový sirup, event.obarvit trochou kakaa.. jinak zdroj vápníku je třeba brokolice, mák, apod., pokud se nemýlím. Mně starší taky začal odmítat jogurty, ale až v pozdějším věku, takže jo, lipánky taky jí, ale v 8 měsících se dá vápník doplňovat i jinak (a tím nemyslím tabletky)
@jipe nemylíš, v máku je úplně nejvíc vápníku ze všech potravin.
Obojí měli už někdy cca v 10 měsících nedostávají ho pravidelně ale nejsem žádná husterka matka že dostanou něco co je nezdravé
@kamoulinek v obou je tvaroh, ktery se doporucuje davat od roka. Nas syn je dost zravy, takze kolem roka ten Pribinak dostal. a obcas (tak 1x mesicne) mu ho kupuji porad, je ve vvyvinu, potrebuje i ten cukr a tuk, kdyz tu nekdo pise ze je ho tam moc,ale beru jen tu zakladni,smetanovou variantu (modry). Dceri nikdy moc nechutnal, ta ujizdi na bilych jogurtech. Lipanek nasim detem taky moc nejel kvuli ridsi konzistenci. A muj nazor je ten, ze tak maly kelimek (80g) jednou za cas neuskodi, kor kdyz ho doplnite ovocem pro vyvazenou svacu a kor kdyz budete stridat s dalsimi mlecnymi vyrobky.
Lipánka od roka a půl a na zpestření, pribiňáka nikdy, toho bych nepozřela ani já, je to chemická břečka. Občas kupujeme matyldu, častěji normálně smíchám plnotučný tvaroh a bílou hollandii. Nejsem biomatka fanatik, nicméně chápu, že teď pomáhám dceři utvářet stravovací návyky na zbytek života a že to je docela důležitý. Takže základ příjmu mléčných výrobků má dcera v bílé hollandii a tvarohu, sýrech, lučině a na zpestření občas dostane něco jiného. I toho lipánka dám jen kousek a smíchám s jogurtem.
Od roka lipanek, Matylda, smetánek, kostíci.... Pribinaky nechutnaj ani mě.
Od roka. Ne kvůli cukru ( velmi hubené dítě),ale kvůli ledvinám, mají moc tuku. Pro děti do roka je nejlepší jogurt kolem 3,5 procenta tuku.Pak už běžně Lipánka, termix, smetanové jogurty. Pribinak jak je zahuštovaný, tak hodně dětí dáví.
@marketka_m To není o biomatkách - dneska má spoustu dětí kožní a jiné zdravotní problémy, které je potřeba řešit jídelníčkem a omezováním cukrů. Jakmile si dítě jednou na cukr naučíš, bude ho vyžadovat (svým způsobem je to droga), takže proč se tomu nevyhnout?
@marti89 jasně souhlasím, ale všeho s mírou
@alcar V příspěvku se psalo právě o takovém prtěti. Možná 8m, možná 9m. Z mého pohledu je to už fakt jedno, jestli mu je 8, 9 nebo 10 měsíců. Já fakt nemám nic proti podobným dobrotám, syn má 2 roky a kupujeme je taky, ale přijde mi velký rozdíl dávat to větším dětem a dávat to miminu.
@marti89 Přesně, to je to, co tím chci říct. Jednak si dítě na cukr zvyká zbytečně brzo a je hodně těžké to korigovat zase zpátky a jednak se to může začít projevovat i úplně jiným směrem, který ani nemusí být na první pohled viditelný.
@marketka_m Vždyť i zelenina v sobě obsahuje přirozené cukry 🙂 Tady se však řeší bílý umělý

Dávám od roka a zatím jen lipánka kvůli lepšímu složení 😊 nicméně malá mi baští všechny jogurty (ano vím, že lipánek není jogurt 😁) takže to střídám 🙂 jinak zrovna tyhle dvě věci bych moc nehrotila 😉 jsou mnohem horší věci, u kterých by měly maminky nejdřív zapřemýšlet🙂