icon

Opožďuju své dítě?

klokanka31
14. čer 2021

Tak jsem se právě dozvěděla od pratety, že příbuzná co má 15 měsíční dceru, jí dává na nočník, a dává jí jíst všechno co jedí sami. Tuhle že měla roštěnku s rýží, dneska svíčkovou s knedlíkem. Já mám 13 měsíční, a když prateta slyšela že nedávám malou na nočník, a k jídlu má zatím skleničky, tak naznačovala že malou opožďuju, že je jakoby zpomalená. Tak z toho začínám být zmatená, fakt je problém že zatím má jídlo ze skleniček?🤔

Strana
z4
somalicats
14. čer 2021

@me_druhe_ja To, co popisujes, to neni nejedlik 😀. Moje nejstarsi byla nejedlik, od roka blok - cokoli mlecneho krom pribinaka fuj, polivky fun, ovoce a zelenina fuj a maso fuj. Kdyz mi za cely den snedla rohlik a pul maleho pribinaka, tak to byl uspech. Pila pouze caj. Kdyby si vzala aspon tu sklenicku, tak bych byla rada, ale ona nejedla ani domaci, ani kupovane.

michaela666
15. čer 2021

Měla bych strach, aby malá nechtěla jíst jen všechno mixované do hladka a kousky neplyvala.
Tenhle případ máme v rodině. Teta mixovala všechno na kašičku ještě v 18 měsících a její děti nesní kousky ovoce v jogurtu, bramborovou kaši co není úplně hladká, z marmelády na palačinkách vyseparují kousky ovoce. Je jim 8 a 13 a ještě teď se občas u jídla dáví, když čekají hladkou konzistenci.

jako_mala_holka
15. čer 2021

Nezlobte se holky, ale některé jste viděly ty skleničky maximálně tak z rychlíku nebo max nějaké hamanky a spol, že? Že tu hazite domněnky, že to ma tak maximálně 200 g, že místo ryze mouka, škrob, sama voda... Dívám se na to, co mám doma, a nic takového tam nevidím... Asi bude někde chyba... A ano, malé i vařím, ale někdy to prostě nechce, plive to, tak máme i skleničky a tam ji většina chutná... Jen to chce trošku přemýšlet, vybírat... A to platí i všeho

jako_mala_holka
15. čer 2021

@me_druhe_ja ano, u nás teď rostou stoličky a něco do no dostat, aniž by to plivala, je někdy nadlidský úkol 😅 zrovna včera jsme měli všude zeleninovou polévku s nudlemi 🤣🤦‍♀️

felixfelicis
15. čer 2021

@jako_mala_holka To nejsou domněnky, já jsem občas skleničky davala a cetla jsem složení každé jediné, kterou jsem.chtela dětem dát. Tohle konkrétně bylo neco od Hippu. Škrob je skoro všude, od každé značky je pár skleniček, kde to neni. Já jsem kvůli tomu kupovala Babybio, kde není zahustovaneho nic a dokonce to i voní podobně jako normalni jidlo. Ale taky stojí dvě skleničky 129 Kc😬
@michaela666 ve sklenickach ale normalne kousky jsou. Třeba Hami ma obr kusy rýže a zeleniny a moje dítě by to taky vyzvracelo. Nebo se dělají lasagne, kde jsou fakt celý plátky lasagni (ze by v tom veku dítě mohlo jíst normalni lasagne je věc druha). Mně děti nechtějí kousky v marmelade a v jogurtu, protože jsou to normalne vybiravy příšery🙂, v kousání problém nemají.

michaela666
15. čer 2021

@felixfelicis Tak to jsem nevěděla. 😊 Já teprve s příkrmy začínám a zatím vařím. Skleničkám se jako nouzovce nebráním, takže díky za tip na Babybio.

jako_mala_holka
15. čer 2021

@felixfelicis však proto říkám, že je potřeba vybírat 😉 taky bravam Babybio, Good gout, něco málo Hipp nebo Hami, dm bio a ještě Alnaturu... Ale někdo tu psal, že mají skleničky snad maximálně 200g, což taky není pravda... Mám doma 190g, 220 i 250, viděla jsem i 300g, ale to by nesnedla, i tu 250 zvládla zatím asi jen 3x 😄 to co vařím doma, nevážím, takže to netuším, kolik sní, že 🙂

goovana
15. čer 2021

@klokanka31 ja se omlouvám, ale naše dcerka (teď už 18 měsíců )ale od roka ji normálně dávám, to co vařím pro nás
Skleničky mi nechtěla nikdy moc jist
A co se týká nočníku začala jsem přesně v roce nicméně na nocniku mi křičela
Tak jsem koupila sedatko na Wc a tam už úplně v pohodě. Takže před den záchod v noci teda jeste plena. Začali být i vedra a dcerka začala víc pít

klokanka31
autor
15. čer 2021

@michaela666 Malá sní normálně malé kousky. Má skleničky od 12. měsíce a není to mixované na kaši.

klokanka31
autor
15. čer 2021

@felixfelicis To je pravda, nevím jestli to bylo zrovna od hami, ale byla v tom normální dlouhá rýže a kuličky hrášku.

me_druhe_ja
15. čer 2021

@somalicats to je teda ještě větší hardcore. 🤦 Kdy z toho vyrostla? Mě to tak sere, každodenní boj s jídlem, furt mixovat. Ale on je docela hubenej, jíst musí.....Co mám dělat že. Jo a taky pije jen čaj a to jen jeden druh. Občas vodu. Jinak žádnej džus, stavu, jinej druh čaje...Nic. a taky pije jen z jednoho jediného hrnečku (učící). Mám asi pět různých hrnečku a lahviček a on chce jen tenhle. 🤦 Blbý je, že je z DM a DM tady není. 😀 rodiče přiletí v červenci a musí mi jeden dovézt. 😀 už ho má znicenej.

somalicats
15. čer 2021

@me_druhe_ja U nas se to zlepsilo az s nastupem do skolky, to postupne zacala jist. Dneska bys to na ni nepoznala, je ji skoro 18 a vyrostla normalne a dnes uz ji vse. Ale byly to sileny 2 roky, kdy jsem kolem ni delala pomalu tanecky, aby neco snedla. A nejedla nikde, ani u babicek

somalicats
15. čer 2021

@me_druhe_ja jinak moje ctvrta je presnej opak, ted na roce spase vse, co ji dam. Druha a treti jedi tak nejak primerene, spis si ted vybiraji.

drep
15. čer 2021

@jako_mala_holka no, vzhledem k tomu, že základ zdravé stravy jsou průmyslově nezpracované potraviny, tak vidím problém hned v úvodu. A jestli mě má hřát, že tam není škrob, tak príma, ale furt to není jako to, co jsem sama uvařila a vím, co jsem tam dala. Moje dcera někdy z nouze skleničku dostala, ale prostě na kalorii je tam málo bílkovin, pestrost nic moc, konzistence nic moc a za mě nebyl důvod z toho udělat základ stravy. Čímž neříkám, že dítěti občas sklenika uškodí, jasně že ne, stejně jako mě neuškodí, když bych si občas dala jídlo z rozvozu nebo pizzu z mrazáku, ale taky bych z toho nedělala základ své stravy.
Je dobré si říct, proč skleničky dávám. Pokud proto, že do dítěte nedostanu nic jiného, tak fajn, to je asi lepší než nic. Pokud proto, že neumím vařit nebo sama se stravuju problematicky, tak bych asi dítě brala jako motivaci to změnit. Ale každého věc, já obecně výživu považuju za strašně důležitou věc a nejsem moc ochotná v tom dělat kompromisy.

me_druhe_ja
15. čer 2021

@somalicats bože....já doufám, že se to brzo zlepší....fakt mě nebaví pro něho extra vařit a mixovat, když to kolikrát vyhodím.🤦 Ale od teď začal chodit pravidelně dvakrát týdně dopoledne do jesliček a bude tam i obědvat, tak třeba se zlepší....

te_reza
15. čer 2021

Na roštěnce a dobré svíčkové nebo třeba vývaru nevidím nic špatného. Po roce začala jíst co my, s minimem dochucovadel. Skleničky jsem měla už jen jako "nouzovku"

somalicats
15. čer 2021

@me_druhe_ja Držím palce, ono je to fakt o nervy - kdo nezažil, nepochopí.

somalicats
15. čer 2021

@95newmommy2020 Nepsala jsi někde v některé diskusi, že jste s manželem oba celkem obézní? Tím spíš by mě to, že jsem doma s jedním děckem, motivovalo s tou stravou něco dělat. Není zase tak složité naučit se vařit, dobrá jídla se dají uvařit i do hodiny, není to o tom, že stojíš celé dopoledne u sporáku. Mít dobré stravovací návyky je základ, pak nevadí ani občasné excesy jako sežrání tabulky čokolády nebo výlet do fast-foodu. Proto mi třeba u holek nevadí, když jim babičky dají sladké - snědí to, ale když chtějí svačinu, stejně si řeknou o mrkev nebo o ovoce...

amazonkajanik
15. čer 2021

@klokanka31 synovi vařím cca od 10měsíců, našla jsem si i recepty,páč mi za 1.kupované nechtěl jíst a za 2.to lezlo zbytečně do peněz. Na nočník jsem zkusila dát až pomalu v 19měsících a byl to průšvih,páč měl syn bolavé kakani a vytvořil si blok. Začal na něj chodit pár dní před 2 narozeninami, ale čůrá ve stoje, kakani dělá na velkém záchodě. A když se vrátím k tomu jídlu, tak dlouho mi nechtěl syn vzít kousky, ještě před pár měsíci jsem musela vše mixovat. Teď baští i malé kousky masa.

somalicats
15. čer 2021

@klokanka31 Vařím a vařila jsem všem dětem, od roka dávám vše, co jíme my, jen si hraju s bylinkami jako kořením a minimálně solím. A pochopitelně zatím nedávám těžší jídla. Je teda fakt, že hranolky a spol doma nedělám, většinou těstoviny, rýži, zeleninu - knedlíky jen občas, i mně je po nich těžko, ač mi velmi chutnají 😀 . Skleničky jsem mívala vždycky spíš jako nouzovku, když se něco sešlo a nebyl čas vařit, nebo když jsme jeli někam na delší dobu a nebyla tam možnost vaření nebo kvalitnějšího stravování.

Jinak můj první exmanžel měl taky svých pár oblíbených jídel a nic jiného nechtěl, doporučuju na tohle nebrat zřetel, protože tím, jak budeš dítěti vařit, mu dáváš základ do budoucna. A čím líp ten základ vytvoříš, tím míň škody pak nadělá, když dítko dostane od babiček brumíka či čokoládu nebo když se jako školák občas se spolužáky staví v mekáči.

cherie24
15. čer 2021

@somalicats hlavně když se člověk podívá na ty rodiny tak drtivá většina obézních dětí má i obézní rodiče. Právě proto, že doma odkoukávají životní styl a stravování a z dětské obezity je nejtěžší se vymotat, protože aby to dítě zhublo, musí komplet změnit svůj život a hlavně vyrůstat s dietou v rodině, kde žerou jako prasata je v podstatě nadlidský výkon. Pak rodina strhává dítě zpět k obéznímu způsobu života. Moje malá měla ve 20ti měsících už i pizzu, hranolky, babička jí venku občas krmí bonbóny, ale my jinak jíme a žijeme zdravě a tohle nejsou jídla, které by jsme jedli pravidelně, jen fakt hooodně výjimečně. Tak se nestresuji a ochutnat jí to klidně dám.

felixfelicis
15. čer 2021

@95newmommy2020 teď dejme tomu, ale co dál? Až mu budou 2, bude na sklenickach, nebo na smazaku? Varim většinou fakt rychlovky nebo něco, co nakrajim na plech nebo do zapékací mísy a ono se to udělá samo.

somalicats
15. čer 2021

@cherie24 Moje děti taky občas mají hranolky nebo pizzu, většinou když někde výletujeme. Doma občas peču pizzu domácí. Stejně tak limonády apod., doma si můžou vybrat mezi vodou a šťávou, případně šťávou s bublinkama (Sodastream), třetí preferuje vodu, druhá má ráda citronádu. A kolikrát si o to řeknou i mimo domov, ač by mohly mít nějaký ten tlamolep 😀. Dětská pitíčka tak nekupuju.

Jj, souhlasím s tím, co píšeš, bohužel ten životní styl ty děti okoukají a pak taky podle toho vypadají...

jako_mala_holka
15. čer 2021

@drep to ti nevyvracim, sama se snažím dceři vařit, ze začátku ani problém nebyl, ale poslední dobou je to často boj, jestli je to těma zubama, nevím, asi jo... I ty skleničky vybírám pečlivě, kontroluju složení i to, aby nejedla furt to samé, nijak nestrada, si myslím 🙂 jen jsem poukazovala na to, ze se obecně říká, že ve sklenickach je hromada škrobu a vody atd, což není OBECNĚ pravda 🙂

felixfelicis
15. čer 2021

Zrovna ten hermelin budu dělat zitra - na plechu v troubě s pecenyma bramborama, cuketou, paprikou, jarní cibulkou, může se to dělat všechno najednou. K tomu jime celá rodina zakysanou smetanu. Na roční dítě to teda úplně není, ale osmnactimesicnak si to dá normalne s náma.

jako_mala_holka
15. čer 2021

@felixfelicis to zní dobře 👍

janina228
15. čer 2021

@felixfelicis to jsi mi tu zakysanou smetanu úplně připomněla, jsem ji dávala místo majonézy😉

felixfelicis
15. čer 2021

@janina228 my to ani neděláme kvůli dětem. Kdybych chtěla prasit, tak už se vším všudy, ale jinak máme zakysanku jako univerzální doplněk ke všemu pecenymu/grilovanymu 🙂

janina228
15. čer 2021

@felixfelicis aha,tak to u nás už se jede občas majonéza..ale jako nemažu ji na chleba,to zas ne😄. Zakysaná smetana je super, asi se k tomu zase vrátím (i kvůli sobě,no)..

klokanka31
autor
15. čer 2021

Tak mi malá snědla boloňské špagety úplně bez problému 🙂

Strana
z4