Ahoj holky,
nevíte některá z vás, proč se nedoporučuje bílek do jednoho roku věku dítěte? Měla jsem za to, že kvůli vysokému obsahu bílkovin. Ale jak je to s masem, které se naopak doporučuje a také má velký obsah bílkovin? Díky za vysvětlení!
Jednak je alergen a taky jednoduše řečeno obsahuje látky které brání vstřebávání vitamínů. Proto by se kromě dětí neměl dávat ani psům.
Jednou je to žloutek, pak zase bílek, poté obojí, tudíž vejce ( v přeneseném slova smyslu)... . Prostě pořád někdo něco objevuje, přitom jen blbnou lidem hlavy, nic jiného, - protože kdyby to nedělali, tak by vypadali, že nic nedělají. Pamatuji si piškoty - tenkrát pouze Opavia,- co na nich bylo psáno? Vhodné pro děti od 6 měsíců, pak se to prodlužovalo, až došli k 12 měsícům. Najednou se má lepek dávat dříve.... . Za mne jsou tyhle řeči nesmyslné.
...Vezme si na sebe bílý plášť, koukne se do mikroskopu a hned hlásí nějaký verdikt. Trošku svého rozumu, uvážení - hlavně toho, že se nic nemá přehánět a na tyhle kecy prostě kašlat.
Když bude v uvozovkách povolen bílek, také ho tím krmit dítě dnes a denně nebudeš, to samé se žloutkem a ve výsledku, ani celým vajíčkem, stejně jako čímkoliv jiným. Mně před pár lety rozsekalo, jak všude mluvili o cukru. Jak vše bez cukru, proč a nač... . Neuplynul ani měsíc a na hlavní stránce časopisu Elle byl nápis - Jezte cukr!!! (samozřejmě podtrženo fotografiií, kde modelka byla vyfocena za pyramidou z kostkového cukru)
bílek obsahuje 4 proteiny: ovomukoid, ovalbumin, ovotransferrin a lysozym. Tyto Bílkoviny v bílku mohou vyvolat potravinovou alergii - zarudnutí, kopřivka, otok, podráždění, průjem, zvracení nebo sípání. Jeden z hlavních důvodu se uvadí, že nejsou štěpeny ani vařením, ani trávicími enzymy a kyselinami. A tudíž zůstávají v nativní formě i po uvaření vajce na tvrdo. Nicméně, případů není mnoho a pokud se objeví potravinová alergie na vejce, tak je to na celé vejce včetně žloutku. Ale i tak opatrně při zavádění, sledovat, zdali v rodině není někdo alergický na vejce. Pro zajimavost - u nás se doporučuje bílek od 1 roku, ale v jiných zemích až od 1,5.
@iulia To neni pravda, ze alergie je vzdy na cele vejce. Kamaradky syn byl se zloutkem v pohode a na roce ochutnal buchtu, kde bylo cele vejce, tj. vcetne bilku a mel tak brutalni alergickou reakci, ze se malem udusil (zacal mu otekat krk, musel honem do nemocnice). Zjistena alergie na bilek.
Protoze obsahuje příliš velkou porci bílkovin a malé dítě si s tím neumí poradit. Také je to velmi častý alergen, a v případě otoku obličeje a krku je to pro malé miminko velmi nebezpečné
Už bylo napsáno vše. Ještě přidám naší nedávnou zkušenost. Syn jedl piškoty a naše 7,5 měs. dcera jeden ochutnala. Reakce velmi brzy v podobě kopřivky a otoku víček. Takže potvrzuji, že pro někoho to může být silný alergen i v malém množství.
Já zaváděla vajíčka už před 1 rokem prvně úplně malinko, sama si o ně řekla když jsme je snídali, nebyla žádná reakce a dobrého půl roku nechtěla dcera snídat nic jiného než vaječinu. Vím že je to arengen takže jako ze vším, pomalu a trošku. Obecně se to říká i u medu. No myslím že by jsme se měli víc řídit intuici než výzkumy. Kór u vajíček se názory neustále mění. Jednou jsou samý cholesterol a pak že je to zdravý cholesterol...já třebas žiju primárně na vejcích mimo těhu to mi nechutnají a skvěle jsem na nich vždy hubla.
Ahoj, můžeš se zeptat přímo odborníků v naší MK Poradně, posílám odkaz:
https://www.modrykonik.cz/forum/topics/poradny/
@no_title já jsem to nechtěla zobecňovat, to mě mrzí, že to tak bylo pochopené. Souhlasím s tebou je individuální, u nás v rodině je případ neteře, která má alergickou reakci na žloutek od malička. V prosinci oslavila 10 let a není to vždy jednoduché, např. nechodí na obědy ve škole.
@kozaci Nedoporučuje se, protože je to alergen. Zároveň je ale milion doporučení k tomu, aby se alergeny (typu lepek, ořechy, mléko) naopak zaváděly brzy, že to je naopak prevence těchto alergií. Tak si vyber :D Já jsem nejdřív dávala žloutek (od té doby, co bylo malýmu sedm měsíců, prostě v době, kdy jsem zaváděla i maso). A hned nato jsem v osmi měsících zavedla bílek.
@kozaci U prokázaných alergenů jako jsou např. vejce a další jde podle mě o koncetraci alergenů v potravině než o věk, kdy tělo začno správně zpracovávat (ten se ve studiích neuvadí ani neznám nikoho z kliniků, který by věk v tomto ohledu uváděl). 1 rok se většinou uvádí, protože už se předpokládá, že střevo je okultiváné a zdravý organismus je tak připravený se poprat i s alergeny. Co se týká vajec je dobré vědět, že u dětí, které jsou alergické na vejce (a je to potvrzeno vyšetřením z krve) se neočkují vakcíny "priorix a FSME". A tak je dobré vejce zavést do očkování priorixem (asi 18m - 24m). Já jsem zaváděla postupně po troškách žloutek od 7m a bílek jsem dávala ochutnat od 10m.
Mám dojem, že proto, že bílek je alergen. Proto až od jednoho roku.