icon

Fámy o látkových plenkách

nurbanu
18. kvě 2015

Ahoj holky látkovky, moc bych Vás chtěla poprosit o Váš názor a rady. Pro látkové plenky jsme se s manželem definitivně rozhodli. Chtěla bych je nejen zkusit, ale i u nich zůstat. A teď k mému problému. Jediný, kdo mě podporuje je manžel, mamka se tváří pochybovačně, ale včera mě dorazilo příbuzenstvo. Dozvěděla jsem se, že látkové plenky používají jen ty zvláštní matky, co klidně děti položí do špíny apod. Že ty plenky jsou flekaté a nikdy se nevyperou, že bych měla přemýšlet , že chci ještě studovat a budu potřebovat každou korunu a minutu svého času.... Že plenky rozhodně nepodědí žádné další dítě, protože jsou hned zničené. A ty co vydrží stojí jedna plenka asi 160 Kč. Že děti, co mají látkové plenky jsou špinavé, ušmudlané, na matkách je hned vidět, že jsou to ty jiné, neučesané, nenamalované... A to co jim visí z balkónů a na zahradách není poznat, jestli je to plena nebo rozstříhaný hnědý závěs. Asi si dovedete představit mé zklamání po takovém rozhovoru, připadala jsem si hrozně ☹

A já se právě chci zeptat. Všude je napsáno, že se plenky nevyvařují (mluvím teď o klasických čtvercích). Je tedy pravda, že plenky už nikdy nebudou bílé a budou flekaté? Pomůže jim praní na 90, aby byly pořád krásné? Nebo se mám smířit s tím, že prostě nebudou bílé a pořídit si ty nebělené? Je pravda, že s plenkami nesmím prát jiné oblečení, zejména ne pro miminko? A co ta trvanlivost plenek, prý už nejsou, co bývaly, ale snad chvíli vydrží ne?

Strana
z6
nurbanu
autor
18. kvě 2015

@evaamy No jo, ale to oni vypouští i jindy, takže to mě ani nepřekvapilo, spíš ta razance, s jakou se do mne pustili 🙂

janeyzelvicka
21. kvě 2015

Tak jsem se pobavila, to jsou teda hlášky 😅 😅

Já látkuju se třetím miminem, jo, plínky maj už něco za sebou a na některých je to poznat (mám čtvercovky, vícevrstvé, na noc bambus), ale co je komu po tom? Nepotřebuju, aby byly běloskvoucí a čistoskvoucí, nežehlím, vždycky jen fláknu do pračky a pak pověsím. Děti nevypadají, že by kvůli látkování měly nějakou újmu, a já taky nejsem nečistotná a dokonce se i maluju 😀 😀 😀

idiska
22. kvě 2015

hned ze začátku bych chtěla poděkovat známým, za mé zhodnocení...i já hodlám používat látkové plenky a to jsem ne úklid a čistotu dost vysazená 😎 ...to je jako tvrzení, že matky co kojí, jsou socky, co nemají na to, aby koupily svému dítěti kvalitní dětskou výživu 🤐 ....jinak za těch 160,- to asi myslely ty tetra osušky, ne 😎 ...pochybuju, že by na plínkách zůstávaly nějak hrozné fleky, mám pračku a neváhám ji použít 😎 ...ale zajímalo by mě, odkud ty nesmysly vzaly???

idiska
22. kvě 2015

a jen něco malého k zamyšlení: pohybovala jsem se mezi našimi nepřizpůsobivými a můžu říct, že ani jedna z matek nelátkovala, všechny měly jednorázovky...většinou je děcka tahaly nacucané až po zemi...kalhoty ani neměly...tolik k těch ušmudlaným dětem a neupraveným matkám 😎

vera_vila
22. kvě 2015

@nurbanu určitě nejsou, co bývaly, ale já měla spoustu plen po prvním synovi a i po 10 letech s nimi klidně můžu látkovat i další 2 děti... Pravda, nejsou už všechny krásně bílé, některé jsou i flekaté od stolice, ale rozhodně nejsou hnědé... Sem tam je vyvařím, jinak je peru na 60 st., pokakané před praním přeperu jádrovým mýdlem, líp to žluté barvivo pouští... určitě plenky prát zvlášť od ostatního prádla... aspoň já to tak tedy dělám... čím víc je budeš prát na 90 st., tím více se Ti budou ničit. Je to sice bavlna, vydrží relativně vysokou teplotu, ale vyvařuju opravdu jednou za čas... A rozhodně nejsem ani jiná, ani ušmudlaná, ani neupravená, dítě bych do špíny nepoložila, ale taky ho nenechávám ve sterilním prostředí a nikdo by na mě nepoznal, že moje dítě je látkované... Tak to asi tak...
A taky používám jen klasické čtvercovky, jednorázovku dávám akorát na noc, abych nemusela mimčo budit tím, že ho budu přebalovat... A pak když jdeme někam na delší návštěvu, kde nemám možnost plínku skladovat, ale kolikrát už se mi stalo, že jsem na ni zapomněla a nechala ji i na návštěvě 🙂

nurbanu
autor
22. kvě 2015

Díky holky 🙂

Udělala jsem si radost a mám prvních 10 plenek 🙂

drmy
22. kvě 2015

Ahoj ženský, děláte to nejlepší co můžete 🙂 🙂 🙂 jestli se můžu trošku zapojit do diskuze, nejde jenom o to, že látkové plenky jsou ekologičtější, ale hlavně jsou zdravější, zase nám ty velké společnosti neříkají pravdu o tom jaké složení mají jednorázové plenky, jsou jako bavlna, ale bavlnu neobsahují, jsou prodyšné ale nedýchají a je z nich plenková dermatitida, teplota šourku u kluků je o 2 stupně vyšší než by měla být atd. Posílám pár odkazů na udělání si vlastního názoru. Já mám koupené svrchní kalhotky (prodyšné), ikdyž jsou dražší a do ních vkládám bavlněné plenky. http://www.branakdetem.cz/clanek/slozeni-jednor...,

https://www.youtube.com/watch?v=qOpWP6q5kCo

https://www.youtube.com/watch?v=vFoMCs05PXM

tady odkaz jak skládat plátkové plenky, já jsem z toho byla ze začátku vyjukaná,ale teď to jde (na yout tube zadejte novorozenecký sklad plenky a je tam toho spousta 🙂

nurbanu
autor
22. kvě 2015

@drmy Taky jsem vyjukaná a ze všech těch pojmů a značek jsem jelen, ale rozhodně se do toho pustím 🙂 Už se těším, až si poprvé plínky vyzkouším "na ostro" zabalit na miminku. Zatím zkouším jen tak a plánuji někde vyhrabat naše staré panenky 🙂

drmy
23. kvě 2015

To ti určitě půjde, já jsem tyhle informace zjistila až když malému byly 4 týdny 🙂 , takže jsem neměla moc času trénovat 🙂 , a do toho je člověk fakt fakt nevyspalej, spala jsem tak 1-2h denně, teď už spím 4h tak je to o moc lepší, držím palce..

janeyzelvicka
23. kvě 2015

Ono se to zdá zpočátku těžké, ale u nás nakonec přebaloval do látkovek i dědeček, když hlídal 😵 😵 naučil se 🙂
Souhla s @drmy, moji kamarádi ze severní Evropy, kteří žijí tady u nás, sice dávají dětem jednorázovky, ale vozí si je z domu, prý ty jejich jednorázovky jsou kvalitnější u nich než u nás (mají je myslím nebělené chlorem nebo tak něco). TAkže to složení bude asi lahůdka.

gepe
23. kvě 2015

@baya66 o cem vsem vic premysli?

marecek4
23. kvě 2015

no koukám jak sůva z nudlí-maminky co používají látkovky jsou špindíry?já látkovala u všech 4,na cestování a na noc teda papírovky,ale přece jen látkovky mi přijdou hygieničtější a zdravější-dítko v nic není ta dlouho,takže zapařeniny moc nehrozí,leda fakt v horkém létě při jiných problémech,protože spíš necháme dítko rozbalené,že se musí naházet do pračky a pověsit-kolik času to zabere?10 minut?a ža by plíny zůstaly flekaté-u klasických čtvercovek mi to pořešilo savo a sluníčko a co jsme si koupila ty lepší tak žlučový mýdlo a byly pořád pěkný-ty jsem už poslal teda dál a klasika je schovaná na půdě pro vnoučata-ač některé plíny jsou už po 6 ti dětech tak pořád pěkné a bílé-no a ekologii nechávám až na konec-voda ta je jasná,vráceno zpět s nějakým znečištěním,ale rozhodně menší zlo než 100 let rozkladu a jaký hromady se maj rozkládat

jenny.kay
23. kvě 2015

@baya66 řekla bych, že od dost věcech taky hodně přemýšlím, obzvlášť, co se dětí týká. Ale látkovky jsem zkusila a obě děti mi je i přes dvojitou bambusovou vkládačku vždy okamžitě pročůraly skrz. Takže jsem se zamyslela znovu a jedu v jednorázovkách 😉

baya66
25. kvě 2015

@gepe
@jenny.kay
Fakt jsem to nemyslela špatně, holky... Prostě mám dojem, že ženy, které volí látkovky jsou spíše z těch, které více řeší různé možnosti - zajímají se třeba více o ekologii a v neposlední řadě o to, co by asi tak bylo pro jejich dítko lepší (ale samozřejmě je spousta žen, na které toto také sedí, ale látkovky nepoužívají 😉 ). Bylo to v reakci na to, že údajně látkovky používají šmudly a ženy, co o své děti moc nedbají.
@jenny.kay Jinak připouštím, že i mně se může klidně stát, že nakonec přes mé plány skončíme na jednorázu. I když bych byla nerada - ale člověk míní... 🙂 Každému opravdu sedí něco jiného...

andelka
25. kvě 2015

@nurbanu četla jsem jen první dotaz a teda souhlas s holkama,dlouho jsem se tak nenasmala nad blbosti,nebo spíše neznalostí něčeho,k čemu se člověk vyjadřuje. 😝 osobně se fakt do oné sorty neřadím ani omylem,latkovala jsem dvě děti do dvou let. Ne 100%,ale tak z 70% jo.
Osobně po zkušenostech bych za investovala do kvalitních bambusových kalhotkovych plen,jsou krásné,barevné,save.. Měla jsem i ty klasické bílé čtvercové,starší byl do půl roku většinou v nich,pak jsem začala nakupovat kalhotkove,kapsove a používala spíše ty. A u mladšího ty klasické tak dva měsíce,a potom už ty další,když už jsem je měla doma po starším. Případné třetí dítko bych latkovala zase.

gepe
25. kvě 2015

@baya66 neberu to ve zlem 🙂 tak vetsinou kazda mama chce pro sve dite to nejlepsi 😉 my tridime, recyklujeme, na myti atd prirodni veci, vcetne nadobi, mycky, aj. V podstate jedine co nesplnuju k ekologickemu a vseobecne vetsimu premysleni je to, ze nepouzivame z urcitych duvodu latkove pleny. ;))

jenny.kay
25. kvě 2015

@baya66 Já to též neberu zle 😉 . Ale u nás se prostě látkovky neosvědčily, ačkoli jsem je zkusila. Nemyslím si, že bych proto míň přemýšlela. Nebudu se nutit do něčeho, co je možná "eko", jenže na houby 😀

drmy
25. kvě 2015

Jestli můžu něco dodat, tak je to, že tu ekologii řeším až na druhém místě, na prvním je zdravý dítěte, vím, že si někdo myslí, že to jsou fámy atd, ale pracuji na klinice umělého oplodnění a když tam denně vidíte kluky 20-25 let s šílenými spermiogramy a chlapy skoro 60let i výše se skvělými tak někde bude chyba, samozřejmě je to i životní styl a jídlo, ale možná to začíná u těch plenek kde je teplota šourku o 2-3 stupně vyšší, to je fakt 🙂 . Jen pro srovnání před 4 lety byla norma WHO 40mil spermií na mililitr, od loňska je to 15mil/ml, za mého dědy byla norma 150 mil/ml, to znamená, že to měla většina populace. Teď se normy dělají tak, že když už většina nevyhovuje, tak se nehledá příčina, ale norma se prostě sníží...... Omlouvám se, že jsem odbočila od tématu, to jen pro informaci... 🙂

gepe
25. kvě 2015

@drmy dite 100% na prvnim miste! Jinak k tomu spermio 😀 ja mam doma asi dobry kus. Pred 3 lety si zasel, vysledky vysly - velmi vysoky nadprumer 😕 a nenosi eko trenky, latkove ano 😅

janeyzelvicka
25. kvě 2015

@drmy Wow... ☹

drmy
27. kvě 2015

Ahoj gepe, tak to máš doma nadsamce 🙂 , můj je na tom taky dobře (80mil), protože hodně sportuje, spíš každý den, a nenosí mobil v na oněch partiích, ale na mého dědu stejně nemá 🙂

pajula123
27. kvě 2015

Když jsem si tu četla příspěvek @nurbanu, nechtělo se mi věřit, co lidi mají za názory a jak mají potřebu řešit, co se jich netýká... No, musím říct, že mě včera hodně překvapilo, když naše rozhodnutí používat látkové plínky měli potřebu manželovi vymlouvat jeho kolegové (muži!) s tím, že budeme otroky atd. atd. No zírala jsem. Vím, že je lepší ostatní zbytečně neinformovat, ale toto bylo s dobrým úmyslem - u nich v práci totiž dětem, co se narodí, kolegové z vybraných peněz nakoupí několik balíků jednorázových plenek a tomu jsme se chtěli vyhnout. Na mém rozhodnutí pro látkovky to nic nemění, jen mě to prostě překvapilo.

terulin
27. kvě 2015

Ahoj, četla jsem jen úvodní příspěvek a diskuzi už ne (takže promiňte pokud se budu opakovat). Používala jsem látkové plenky (na delší pobyt venku a občas na noc jsem dala jednorázovou). Nakoupila jsem vše od čtverců, přes kapsovky až po AIO (v různých modifikací). Ale ve finále jsme používali hlavně čtverce + kalhotky. Dceři jsou skoro dva, plenky jsou (až na pár výjimek) pořád bílé, úplně se rozpadly 2 asi ze stovky a ty už na to měli věk (většinu jsem měla po sobě a ségře, nebo manželovi a švagrové). Prala jsem na 60, velké tragédie po špenátu a řepě jsem hodila na 90 (a přilila trochu vanishe, tak jsem to vyprala ještě jednou v dětském prášku). Svrchňáky jsem prala v ruce (tak 2x - 3x za měsíc šli do pračky pro můj dobrý pocit) - vždy jsem měla tři pro danou velikost. Jo a sice se maluju jen velmi málokdy, ale nepřipadám si jako "TA" matka (muž je kravaťák a mezi lidi mě bere, takže úplně odpudivá být nemůžu). Jinak rodina mě podporovala, můj táta vždycky říkal, že není nad prapory míru na prádelních šňůrách....

sariky
27. kvě 2015

Ja jsem zadny famy neslysela. Používala jsem jednorazovky, protoze to bylo pohodlne po pouziti vyhodit do kose a nic dal neresit. Kamaradka latkuje a uznavam, ze kdyz jsem to videla v praxi, tak na tom neni nic sloziteho, je to v podstate to stejne jak jednorazovky. O zdravi nepochybuje snad nikdo, neni nad prirodni materialy. Ale me nikdo do niceho nenutil, dobrovolne jsem si zvolila jednorazovky a je mi fuk, co si rikaji ostatni. Hlavni je, ze decka nekadi rovnou na podlahu, do postele,....

jhhd
27. kvě 2015

Tvůj příspěvek @pajula123 s manželovými kolegy mě opravdu pobavil. Něco podobného jsem si žažila sama v práci, před tím než jsem odešla na mateřskou. Pracuji téměř výhradně v mužském kolektivu (na 50 chlapů asi 3 ženské). Všichni jsou super a neměnila bych, ale šovinismus tam je. Když se bavili o dětech a já něco dodala k tématu, tak mi bylo vždy řečeno, že jsem idealista a že sama uvidím. Když se nějak nakonec dozvěděli, že hodlám používat látkovky a ještě se v půl roce věku miminka vrátit do práce na 20%, tak už se mi vysloveně smáli. V půlroce věku naší dcerky jsem se do práce vrátila, látkovky používáme doteď (dceři je 20 měsíců). Jednou jsem se neudržela a vmetla jsem jim to do očí, tak mi řekli, že můj manžel je světec. Odsouhlasila jsem jim to a tím vše skončilo, i když občas ještě slýchám hlášku typu: "Jedno dítě, žádné dítě." No, uvidíme. Třeba přístí rok v červnu, až se zase po půlroční přestávce snad vrátím do práce, jim to vysvětlím. Nebo spíš jim definitivně vezmu argumenty, protože podle mě je vše o organizaci. Navíc můj manžel je opravdu skvělý, takže pomáhá, jak může, a hlavně plně podporuje.

Na okolí se prostě dámy vykašlete. Když se vy rozhodnete, že to zvládnete (ať je to cokoliv), tak to zvládnete.

milmic
27. kvě 2015

@nurbanu Já jspem odlátkovala dvě děti a látkuju i třetí.
Na plínkách je znát používání, asi jako na všech věcech, který se používají přes 4 roky denně. 😉 Ale podělilo je i třetí miminko a odlátkuju v nich i to třetí.
A já se určitě necítím nenamalovaná (ani se nemaluju), neučesaná, děti nejsou špinavé, ušmudlané.... jsme úplně normální rodina a na první pohled nikdo nepozná, že jsme "ti divní", krom toho, že nepoužívám kočárek, jenom šátek.
Plenečky peru v mýdlových ořeších na 60, přidám kapku silice, perkarbonát a jsou krásné, vonavé a na dětech to vypadá hezky. Používáme čtvercovky i kalhotové plenky - itti bitti, anavy, .... Flekaté nejsou a pokud ano, tak proto, že jsem je použila na bryndáček k rajské omáčce. 😅

Na okolí a jejich názory kašlu, takových různých názorů a dobře míněných rad jsem slyšela už mraky, ale jsem svá, mám svoje názory a svoje vize. S látkovkama jsem spokojená a nedovedu si představit tu hromadu peněz, kterou bych vyhodila do koše na jednorázovky s každým dítětem. A tu hromadu odpadu. Už i tak mi přijde, že je toho dost a to používáme papírovky na noc a na cesty.

A propos - fakt je nutný, aby plenky byly bělejší než bílá? 😅 Vždyt se do nich čůrá a kaká, ne? Tak to je snad pak jedno, jakou mají barvu, jestli jsou ještě bílé nebo trošku zašedlé. 😅

nurbanu
autor
27. kvě 2015

@milmic Tak moje okolí už se smiřuje s mým rozhodnutím (i když nevím, proč se s tím musí smiřovat, když je to moje věc, oni plenky prát nebudou...). Jen ta barva je u nás pořád tématem číslo 1. Natural plenky se mi nelíbí, takže určitě pořídím bílé, ale to byste měli slyšet babičku - "Holka, udřeš se, musíš je vyvařovat i žehlit, jinak to prostě nejde. Mě by hanba fackovala, kdybych na plenkách měla skvrny." Mamka je na tom podobně. Ale já už jim to nevymlouvám, moje slova zní, že to zvládnu a když ne, do obchodu pro jednorázovky to mám 200 m 🙂 To je vždy uklidní a bavíme se o něčem jiném 🙂

versatilka
27. kvě 2015

@nurbanu tak ti sem taky hodím zkušenost.
1. reakce na TY MATKY CO SE NEMALUJÍ- takže bych si dovolila nesouhlasit. Jsem studentka, poměrně časově vytížená nejen školou, dětmi a prací, přesto o sebe dbám. V podstatě by mě nikdo za matku neoznačil (natož dvojčat), líčím se, stíhám si upravit nehty obočí atd. Když se někdo ptá na pleny, diví se, že máme látku a jak to stíháme.
2. Cože? 160Kč jedna? Kde to dotyční známí vzali? Máme libštát extra za 50kč kus a plena je opravdu dobrá, pěkně savá a pořád drží pohromadě. Látkuju 6 měsíců a jsou v podstatě jako nové.
3. Fleky.. Tady je to težší, přes zimu, kdy jsem nemohla sušit na sluníčku jsme je měli flekaté a taky zašedlé. TRochu pomohlo, když jsem vyprala na 90, ale ne moc. Každopádně co teď sušíme venku, tak jsou krásně bílé a bez fleků. Peru jen v obyč batoleti a octu. Každopádně tě nemusí tolik trápit. Prcek je bude mít na zadku pod kalhotkami 😉 (Ps.: taky je nežehlím)
4. A toto je HLAVNÍ BOD. Silně bych se tu prosím ohradila proti špíně a ušmudlaným dětem. Kde to jsme, aby někdo prohlásil, že dítě v látce je ušmudlané? Co to s tím má společného? Když dám prckovi látkovou plenu, tak to přeci neznamená, že ho neumyju...

- takže se na známé a příbuzenstvo vyprdni. Jestli máš podporu v tatínkovi, pak je to super. Můj látkuje naprosto bezproblému. Víc válčil s pamperskou, když jsme se doma rozkoukávali. Tohle ho baví a taky je rád, že nemusí 2x denně vynášet koš 😀
- volila jsem je proto, že se mi líbily všelijaké svrchní kalhotky a motivy na nich a taky proto, že mi ušetří hodně peněz. Ne že bych neměla na to, nakupovat papír, ale přeci jen peníze utratíme raději za něco jiného, když je to možné, než abych je vlastně naházela do koše.. No a nakonec ani nemám all in one, ale klasiku čtverec, žínky a fleece deku z Ikea a beránka z unuo desing. Kalhotky mám šestery na dvě děti nejlevnější od BabyLucy, objednané přímo ze Slovenska a jsem maximálně spokojená.

Takže jestli ty chceš, ostatní ignoruj a začni hned jak dorazíte domů. Čím dřív tě to chytí, tím líp 😉

nurbanu
autor
27. kvě 2015

@versatilka Díky 😉

magdalenax
27. kvě 2015

Ahoj všem zde. Tak jsem nějak přečetla tuto diskuzi a s dovolením se přidám. Já jsem také látkovala. Smekám před maminkami, které si plenkové kalhotky šijí, za prvé to musí být tedy sakra prácička a za druhé se mi hrozně líbí. Nicméně, já jsem používala tenkrát pleny látkové, klasické (nejspíš jsou to dnes tzv. čtvercovky). Neměla jsem určitě problém s jejich praním. Zní to sice trošku jak ozvěna z pralesa, ale ony se i v hrnci vypraly samy, jelikož jsem nehodlala pouštět pračku pro cca - nevím třicet plen každodenně a vyvařovat se mohly, bylo to i obvyklé. Pleny jsem hned po přebalování přemáchla a hodila do kýble, večer s nimi šup do hrnce s mýdlovými vločkami, či práškem, uvedla jsem je na chvíli do varu a nechala je do rána v hrnci. Ráno jsem je již jen vymáchala, buď v pračce, nebo ručně. Vodu s práškem, co mi zůstala jsem si přelila do kýble, kam jsem zase házela pleny před vyvařením. Pleny jsem měla né flekaté, né šedivé, ale zářivě bílé. Pleny jsem žehlila, asi do třech měsíců. Jednou se k tomu nachomýtla moje mami a povídá mi, co to prý dělám..., žehlila jsem každou zvlášť, jako bych žehlila ubrus. Mami mi řekla, to takhle nemusíš, normálně si dej dvě - tři na sebe, nebo ji slož a vem ji z každé strany, to se ti "propálí". Tak jo..., no trošku snadnější práce. Ale zase, né, že bych byla nějaká hvězda, co nepoužila nikdy jednorázovku, to určitě né! Odstupem času, kdy přišlo odnaučování, resp. učení na nočník a plen bylo čím dál méně, resp. přes den už né, jen na noc, tak jsem taky ty jednorázovky používala, ale opravdu zřídka. Do hrnce by jich bylo málo a do pračky také a než je tu střádat (prostě to moje vyvařování mi zůstalo), tak už to opravdu nemělo význam. A teď ještě k tomu, že ty maminy chodí nenalíčené atd., za mne tomu tak nikdy nebylo a není. Chodila jsem vždy nalíčená, doma bylo čisto, vařila jsem, nekupovala jsem žádné příkrmy, vše jsem dělala doma. Neodsuzuji jednorázovky, ale co se mi nestalo. Ještě před pár měsíci, kdy jsem bydlela v Praze, tak jsem šla do popelnice vyhodit papírovou krabici, která mi chvilinku posloužila jako odpadkový koš. Prostě jsem neměla tašku na nákup, tak jsem si vzala v obchodě krabici, do které jsem házela odpadky při vaření - slupky cibule, brambor atd... , že to pak vyhodím najednou i s krabicí. U popelnic mne chytla mladá paní, která mi řekla, proč tam házím tu papírovou krabici, že na papír je kontejner ve vedlejší ulici, ekoložka a sama vyhazovala igelitku plnou jednorázovek. A ještě trošku né z historie, ale ze současnosti. Kdysi jsem četla na internetu diskuzi o látkových vložkách, ...si tam ženy pochvalovaly, jak jsou měkloučké, příjemné, bavlněné a já nevím co všechno, jak je perou..., no, abych byla upřímná, tohle si zase neumím představit já, to je jedna věc, ale na druhou stranu, dětem dávají v podstatě to, co se jim samotným nelíbí. Asi tak. Shrnu to do jedné věty, - látkové pleny ano, jakékoliv, za prvé to tak trošku k tomu mateřství a starání se o dítko patří, ušetříte penízky a i přírodu. Holky, dneska máme myčky, máme pračky, máme teplou vodu, prostě vše..., není to jednodušší, než to měly babičky?

Strana
z6