Které dětské věci vám přišly ve skutečnosti zbytečné?
Ahoj maminky,
zajímalo by mě, jaké věci jste pro své děti pořídily a nakonec zjistily, že to bylo zbytečné nebo nevyužité? Může jít o oblečení, vybavení, hračky, elektroniku nebo různé vychytávky, které se třeba jen tvářily prakticky, ale reálně moc nesloužily.
Ráda bych si udělala představu, co opravdu stojí za to a co jen zbytečně zabírá místo – věřím, že to pomůže i dalším maminkám při rozhodování, co (ne)kupovat.
Díky všem za sdílení zkušeností!
@barunka12345 nepotřebné - zavinovačka, hnízdečko, mantinel, jídelní židlička, učící hrnky, chodítka, hopsátka, sporťák, golfky, přebalovací podložka či pult
Koukam to je opravdu strasne individualni!
Ani na 1 dite jsem neporidila a nepotrebovala:
Ohrivacku mleka (a podobne bazmeky specialne na pripravu detskych pokrmu), odsavacku hlenu na vysavac, hnizdecko, adaptery autosedacky na kocarek, drevenou nastavitelnou detskou zidli a ucici vez, rektalni rourky. Vsemozne drevene a jantarove koralky a kousatka. Bily sum. Plenkovnik.
Mela jsem a temer nevyuzila:
Ksiry na kocarek, dudliky (jen 3 mesice od 6 do 9 mesicu), nosici mikinu, latkove pleny, lehatko do vany, zavinovacku, usinacka.
Vyuzila jsem na 1 dite ze dvou:
Satky na noseni, nocnik, kloboucky na prsa, odsavacku mleka, oblecky velikost 52, plnici lzicka (bohuzel jsem ji objevila az u druheho ditete, jinak by patrila do posledni kolonky)
Vyuzila jsem celkem dost na obe deti:
Prebalovaci stolek, monitor dechu, mrazici sacky na mleko, ohradku, manualni odsavacku hlenu, klasickou vysokou zidlicku s 5bodovym pasem a pozdeji misto ni jednoduchou ikea zidlicku. Cestovni postylka, kojici polstar. Detske spacacky.
Bez ceho bych se neobesla - nejvice vyuzivane veci:
Chranice-Sberace materskeho mleka, silikonove bryndaky s kapsou, nositko, nosici bunda, kocarek, houpacka/hacka, chuvicka (jen audio), kojici zastera, ...
Jo jeste doplnim po precteni komentaru:
Nepotrebne: tricka pro deti mladsi 18 mesicu (jedine body)
Hojne vyuzivane: hraci houpatko (bez toho bych si pul roku nedosla na zachod)
Hrazdičky u nás byla naprosto nevyužitá, kolébka, kterou jsem naštěsti měla půjčenou, byla využita měsíc, pak byla malá.
Co jsem využívala hojně a nemá smysl pořizovat dopředu, byla odsávačka mléka o ohřívač lahví.
A kočárek hluboký jsem využila půl roku, byl z druhé ruky skoro nový, pak byl malý a kupovala jsem sporťák.
Ty jo, koukám, že je to opravdu hodně individuální. Každopádně moc děkuju všem za rady! Mám ještě jednu otázku – vidím, že se tu docela často zmiňuje Sudocrem. Já na něj ale slyšela spíš negativní ohlasy, navíc se snažím vždycky hledat nějakou přírodní alternativu. Nenašel by se tu někdo, kdo by poradil? Děkuji
Koš na pleny mi přijde jako zbytečnost a koupací kyblík taky blbost za mě.
Naopak jsem využila vnitřní kočárek, teď jsem těhotná a pořídila jsem zas vozítko na doma. Paní, co mi ho prodávala, tak ho užívali do 9m veku dítěte, tak uvidime 😌 a přebalovák je pro me nutnosti vzhledem k veku a stavu zad 😃 ono jako prebalovat na posteli ve 30 a ve 40 je rozdíl 😆
Kosmetiku jsem po zkušenosti s dcerou, která měla atopický ekzém omezila na sudokrem, bepanthen (super i na bradavky) a zinkovou mast od Purity, kterou sama používám na ruce. Z drogerie jsem koupila nůžky s kulatou špičkou a teploměr do vaničky (hlavně aby tatinek videl čísla 😃). Jo a fajn je krabička na dudlík a termoobal na láhev v zimě.
Z lékárny nesmí chybět Espumisan na prdiky a desinfekce na pupík. Ostatni pocka někdy na potom dle potřeby.
Do porodnice určitě beru sedací kruh, kojici polštář, jednorázové kalhotky (ty jsem po porodu využila dost) a vlhčené ubrousky s dobovou kůrou, ale ty používám běžně na utirani po velky 💩 už léta misto papíru. Koupila jsem si kvalitní kojící bavlněnou košili - pěkná košile mi po porodu dodá nějaký komfort ke všemu tomu diskomfortu 😃 a samozřejmě krom kvalitního materiálu, aby byla i funkční.
Pro dítě jsou pro mě nepostradatelný látkový pleny. Tech mám jeste po nás (ze 70. a 80. let) opravdu hodně a vím, že je využiju. Koupila jsem 10ks barevných jakože hodobóžo. Pleny se využijí na spoustu způsobů s mimčem.
Z další vybavy: kočárek, šátek (jsem nosící) a super věc je klasická zavinovačka a později pak pytle na spaní. Člověk není ve stresu, ze se dite odkope v noci 😃
Je toho víc... podle mě hodně záleží, jak to ma člověk nastavený 🤷🏼♀️ je mi 39 a vyuziju vše, co můžu, abych si to usnadnila 💪🏻
Ty jo, koukám, že je to opravdu hodně individuální. Každopádně moc děkuju všem za rady! Mám ještě jednu otázku – vidím, že se tu docela často zmiňuje Sudocrem. Já na něj ale slyšela spíš negativní ohlasy, navíc se snažím vždycky hledat nějakou přírodní alternativu. Nenašel by se tu někdo, kdo by poradil? Děkuji
@barunka12345 medárek, welleda, Purity vision zinková mast. Sudocrem mi přijde samá chemie. Je to hodně individuální. Hodně se tu zmiňuje přebalovací pult, že je k ničemu. Já si tenkrát přála k narození první dcery přebalovací komodu a byla to ta nejlepší investice. Košík na miminko máme půjčený, ale taky ho používám denně. Máme v něm monitor dechu a na chvilkové odkládání miminka je to super. Spací pytel teda moje děti nesnesly, ale spousta známých si to nemůže vynachválit. Mě se v tom děti akorát vztekaly.
Koš na pleny mi přijde jako zbytečnost a koupací kyblík taky blbost za mě.
Naopak jsem využila vnitřní kočárek, teď jsem těhotná a pořídila jsem zas vozítko na doma. Paní, co mi ho prodávala, tak ho užívali do 9m veku dítěte, tak uvidime 😌 a přebalovák je pro me nutnosti vzhledem k veku a stavu zad 😃 ono jako prebalovat na posteli ve 30 a ve 40 je rozdíl 😆
Kosmetiku jsem po zkušenosti s dcerou, která měla atopický ekzém omezila na sudokrem, bepanthen (super i na bradavky) a zinkovou mast od Purity, kterou sama používám na ruce. Z drogerie jsem koupila nůžky s kulatou špičkou a teploměr do vaničky (hlavně aby tatinek videl čísla 😃). Jo a fajn je krabička na dudlík a termoobal na láhev v zimě.
Z lékárny nesmí chybět Espumisan na prdiky a desinfekce na pupík. Ostatni pocka někdy na potom dle potřeby.
Do porodnice určitě beru sedací kruh, kojici polštář, jednorázové kalhotky (ty jsem po porodu využila dost) a vlhčené ubrousky s dobovou kůrou, ale ty používám běžně na utirani po velky 💩 už léta misto papíru. Koupila jsem si kvalitní kojící bavlněnou košili - pěkná košile mi po porodu dodá nějaký komfort ke všemu tomu diskomfortu 😃 a samozřejmě krom kvalitního materiálu, aby byla i funkční.
Pro dítě jsou pro mě nepostradatelný látkový pleny. Tech mám jeste po nás (ze 70. a 80. let) opravdu hodně a vím, že je využiju. Koupila jsem 10ks barevných jakože hodobóžo. Pleny se využijí na spoustu způsobů s mimčem.
Z další vybavy: kočárek, šátek (jsem nosící) a super věc je klasická zavinovačka a později pak pytle na spaní. Člověk není ve stresu, ze se dite odkope v noci 😃
Je toho víc... podle mě hodně záleží, jak to ma člověk nastavený 🤷🏼♀️ je mi 39 a vyuziju vše, co můžu, abych si to usnadnila 💪🏻
@felis sedací kruh už většina porodnic i nabízí k půjčení. Některé mají i kojící polštáře. 🙂 Já kojící polštář využila na první hodně, měla jsem ho snad u každého kojení, u dalších 2 dětí už je to za mě úplná zbytečnost. Ztráta času polohovat a hledat polštář. 😆 A kruh jsem vezla k porodu do porodnice 2x, 2x z toho byl císař a zbytečně zabrané místo v tašce. Po třetí jsem rodila přirozeně a polštář jsem sebou nevezla, ani nebyl potřeba. Zavolala bych nejdřív na šestinedělí a optala se, jestli ho mají, než ho zbytečně pořizovat. 🙂
@felis sedací kruh už většina porodnic i nabízí k půjčení. Některé mají i kojící polštáře. 🙂 Já kojící polštář využila na první hodně, měla jsem ho snad u každého kojení, u dalších 2 dětí už je to za mě úplná zbytečnost. Ztráta času polohovat a hledat polštář. 😆 A kruh jsem vezla k porodu do porodnice 2x, 2x z toho byl císař a zbytečně zabrané místo v tašce. Po třetí jsem rodila přirozeně a polštář jsem sebou nevezla, ani nebyl potřeba. Zavolala bych nejdřív na šestinedělí a optala se, jestli ho mají, než ho zbytečně pořizovat. 🙂
@cherie24 sedací kruh mam vlastní už přes rok a půl, protože jsem mela uraz kostrče na lyzich 🙈 mam s kuličkami, ne nafukovací a fakt se mi osvědčil pro dustojny zivot 😆 kojící polštář jsem si u kámošky vyzkoušela My Best friend a je to fakt super věc.
Jinak s dcerou před 18ti lety jsem využila kruh v porodnici i pak doma. Kojící polštář jsem s ní nemela a odrovnala jsem si v šestinedělí zada az na injekce, abych se mohla hýbat 🤦🏼♀️
Takže za mě jsou obě věci, po zkušenostech, nezbytnosti..ale každý to má nastavené jinak 🤷🏼♀️
@barunka12345 přírodní alternativou může být zinková mast
Oblečení 50. Lahvička Avent ve tvaru prsu. Přebalovací pult, úplně stačí přebalovací přenosná podložka na stůl. A nekupovat hračky, hrozně moc toho dostanete.
Pak ve větším věku taková ta dražší módní odrážedla. Děti nejvíc milovaly tu klasickou plastovou motorku Enduro. Jednou na ni sedly a jinou nechtěly. Poměr ceny cca 400 oproti 2000.
@barunka12345 když se začne zadek opruzovat, tak stačí odvar z řepíku (mají v lékárně nebo i v DM, je to sušený jako bylinky na čaj, stačí z toho vylouhovat silný "čaj" a vatovým tampónem ďupkat na zadek) a nepotřebovala jsem nikdy ani sudocream ani bepanthen atd. (a to měl syn citlivou pokožku, chtěla jsem látkovat, ale v látkových se paradoxně opruzoval, takže to není tak, že bych měla dítě bez opruzenin a díky tomu to nemusela řešit 😉 ). Blbý je, že plno matek ty krémy na zadek maže preventivně při každém přebalení, pokožka si zvykne a pak se časem dítě stejně oprudí a krémy už nefungují 🤦🏻♀️
A ještě mi nervy zachránil domácí kočárek jen na doma. Byl starší, trochu staromódní, ale na doma stačilo. Syn byl houpací, někdy leda to zabralo, takže to jsem využila. A z kosmetiky, jako úplně miminku jsem kupovala rybí mast na zadeček, používala jsem i Sudokrem. Dost jsem to kombinovala. Taky zalezi od pokožky. Jinak syn má atopický ekzém, na to je dobrý krém Avene
Tisíc lidi, tisíc názorů a všchni budou mít pravdu, protože pro ně to tak bylo dobré a vyhovovalo jim to 🙂 Já bych ti asi nejvíc doporučila, abys kupovala to, co se ti líbí, i kdyby to byla sebevětší nepraktická pitomost, protože pokud ti to přinese radost nebo klid, pak je to výhodná koupě. Naopak se nenech přesvědčit, že něco potřebuješ. Když to vezmu do důsledku, nepotřebuješ nezbytně vůbec nic, vše je volitelné.
Za mě to bylo takhle:
Věci, co jsem nekupovala a jsem za to ráda: přebalovací komoda, spací pytle, mantinel do postýlky, monitor dechu (pokud někoho dokáže uklidnit, je to super, já jsem si přečetla pár studií o jeho efektivitě a od té doby pro mě ztratil jakékoliv kouzlo), cokoliv souvisejícího s péčí o lahvičky, dětskou kosmetiku mimo bepanthen a sudocreme, jakékoliv léky do zásoby (máme stabilně jen živočišné uhlí a čípky proti horečce), oblečky velikosti 50, ponožky do 1 roku (ale máme teplé návleky na nošení), hnízdečko, čepičky na léto se stíněním na krk (děti se v tom šíleně pařily), pláštěnka na kočárek (je pod ní dusno a nedýchatelno), vlhčené ubrousky (voda a jen voda to jistí), nové oblečky - vše jsem chtěla mit krásné a značkové, ale nelibila se mi ekologická stopa a ceny, takže jsem prakticky vše měla z druhé ruky
Co jsem koupila a nevyužila: hluboký kočárek (na těch cca 10 povození mých 3 dětí dohromady fakt nestál za to, ale naděje, že to další dítě už bude kočárkové mě nikdy neopustila 😀), postýlku, trička do 1 roku, látkové bryndáčky/slintáčky, mělké dřevěné/silikonové talíře na první příkrmy, cokoliv z merina (nesneslo ho žádné z mých dětí)
Co spousta lidí nevyužije a já jsem bez toho nedala ani ránu: kojící polštář (na kojení je k ničemu, ale bez něj bych se v těhotenství vůbec nevyspala), odsávačku (dělaly se mi záněty a tohle byla rychlá a efektivní pomoc i prevence), péřové zavinovačky (spousta rodičů používá hnízdečka, mně přišly zavinovačky výrazně praktičtější a jako přenosná postýlka využitelné až do cca 2 let), mušelínové čtverce na stůl, dva nosící šátky na střídačku
@ruzova_pastelka pláštěnka na kočárek jako zbytečnost? A jaks to dělala v dešti? (Nemyslím nijak rýpavě, jen mě to zajímá)
Nevyuzite i kdyz porizene s naivni nadeji - kojici polstar, dudliky, postylka, slunecnik na kocarek
TOP luxusni investice - hojdavak, role perlanu
Zbytek beru, ze proste zrovna u nas nebylo tolik potreba nebo naopak vyhovovalo, ale znam jine rodinky, kde se bez toho neobesli nebo posilali dal.
A jak uz se tu pise... i v jedne rodine pro jedno dite luxus a pro druhe zbytecnost. Nas prvni BKM metoda, latkove plenky jako jistota, parada a doporucuji... BLW stravovani jako z knizky... vse porizene k tomu... a druhe mimco ani omylem... proste kaslu na latkove pleny, kdyz to dite kadi desetkrat za den a rovnou pri kojeni 😆 a odmita cokoliv strcit do pusy do dvou let...
Mohu se jen zeptat. Vy co pisete, ze ste nevyuzili odsavacku na hleny. Jak ste dostali nudle z dite? To nikdy nemely do nejalych 2,5 let rymu? Nebo umely uz plnohodnotne smrkat v roce? To me prijde jako naprosty “must have” vybavy pro deti 🙂 Rano se spusti ryma miminku a necham ho topit v nudlich, nemoct jist apod nez mi to nekdo koupi a priveze?
@barunka12345 jedu nontoxic domacnost. Na dcerku pouzivam weledu mesickovou. Nemazu ale po kazdem prebalovani a pokud se oprudi, tak mam zinkovku s redmosnkym jilem od Medarek. Tim mazu obe deti a jakoukoli opruzeninu nebo vyrazku.
Mohu se jen zeptat. Vy co pisete, ze ste nevyuzili odsavacku na hleny. Jak ste dostali nudle z dite? To nikdy nemely do nejalych 2,5 let rymu? Nebo umely uz plnohodnotne smrkat v roce? To me prijde jako naprosty “must have” vybavy pro deti 🙂 Rano se spusti ryma miminku a necham ho topit v nudlich, nemoct jist apod nez mi to nekdo koupi a priveze?
@klika1881 jako odsávačka jsem měla doma, ale na prvního fakt nepoužila, první rýmu měl v roce a půl a smrkal dostatečně (líp než pak ve 3), na druhý dítě hned v prvním měsíci no.
Hele, je to fakt asi u každého jiné . My máme třeba koš na pleny v koupelně do teď. Teď nevím ten název, ale dávají se do něj normální obyč pytle, otočí se vršek. Nesmrdí. Dodnes tam je a je využíván na běžně vyhozené věci v koupelně ( máme spojenou koupelnu s WC).
Nebo sterilizátor..nedonošené dítě, extra hygiena, takže využíván i na láhev na vodu, na lžičky, mističky, kojila jsem jen částečně, tak na lahvičky. A dodnes slouží při zavařování, dávám do něj zavařovací sklenice.
Monitor dechu..využíván několik let, i ten v postýlce, i ten v kočárku na plenku.
Odsávačka- upravena dle té nemocniční a používaná víc, než bych chtěla ( pořád to bylo lepší, než se vracet na oddělení do nemocnice).
Velký kojící polštář..spala jsem s ním už před porodem, podpírala pupík..narostl mi jen ten a spaní na boku bylo bez podložení nepříjemné. Pak využíván při kojení nebo jako zábrana při spaní dítěte na gauči, aby se neuhodilo o stolek, který jsem přišoupávala ke gauči, aby nespadlo. Defakto využíván u obou dětí. A dcera se ho nechce vzdát ani teď, má ho jako zábranu v posteli, aby se neuhodilo o dřevěné ohradníky. Myslím, že využit maximálně. A pořád drží.
Více jsem využívala bepanthen, sudocream málo, ale je doma oboji i dnes. Občas se hodí.
Přebalovák stal v koupelně několik let v kuse. Dole v polici bylo vše pro děti, plenky, krém, mýdlo...v odklopné vaničce se spokojeně koupali už i jako sedící, horní přebalovák využíván dlouho, dokonce chviličku pro oba najednou ( byl prostorný). V koupelně jsme nad něj pořizovali infra zářič. Manžel jej namontoval před tím, než jsem s malým přišla z nemocnice ( malej ještě pořádně neudržel teplotu a tohle bylo, hlavne přes zimu, nejrychlejší a nejjednodušší pro zahřátí. Měl něco málo přes dvě kila. Ten zářič tam je doteď, v zimě ho využívám, když jdou děti do sprchy. Častěji ale chodí do vany v patře.
Látkové pleny, ty obyč, využíváme doteď ( synovi je deset). Ale nejlépe sají. Takže, když je potřeba narychlo někdo nebo něco utřít, omýt , osušit, jsou vždy při ruce. U nás jsou stále nějaké nehod.
První u nás využité oblečení u syna bylo ve velikosti 42. 50 nosil dlouho. U dcery jsem pak 50 využila chvilku, to malé pro nedonošence jsem prodala , pár kousků nechala dceři pro panenky.
Já na zadek používám jako prevenci doma vyrobenou mast rozpustim lanolin s olejem (používám bio slunečnicový), doktorka říkala, že sudokrem moc ne, to vysušuje a je lepší to spíš promastit.
Já na zadek používám jako prevenci doma vyrobenou mast rozpustim lanolin s olejem (používám bio slunečnicový), doktorka říkala, že sudokrem moc ne, to vysušuje a je lepší to spíš promastit.
@lis6 tady je asi nejvetsi problem, ze lidi pouzivaji ruzne masti k nespravnym ucelum - sudocrem apod (zinkove masti) jsou na vysuseni, takze na takove ty mokvave vyrazky. Naopak bepanthen, mesickova mast apod.je.leosi na suchou a popraskanou pokozku aby se promastila.
@ruzova_pastelka pláštěnka na kočárek jako zbytečnost? A jaks to dělala v dešti? (Nemyslím nijak rýpavě, jen mě to zajímá)
@lis6 Zvedla jsem stříšku a nohy zakryla tou krycí částí na zip. Což byla pořád výrazně lepší ochrana, než když nás déšť potkal s dítětem v šátku, kde jsem se ho taky snažila zakrývat, ale obecně jsme spíš mokli 😁
@klika1881 Já jsem odsávačku nepsala, ale taky jsem jí nepoužívala. Jednak hleny stačí úplně klidně jen utírat, druhak se odsávačkou dráždí nosní sliznice a produkce hlenů se tím může dokonce i zvětšovat.
Mimo to bys správně neměla odsávat víc než 4 x za 24 hodin, ideálně 2-3 x za 24 hodin, abys neriskovala poškození sliznice, což je stejně úplně k ničemu.
@klika1881 Já jsem odsávačku nepsala, ale taky jsem jí nepoužívala. Jednak hleny stačí úplně klidně jen utírat, druhak se odsávačkou dráždí nosní sliznice a produkce hlenů se tím může dokonce i zvětšovat.
Mimo to bys správně neměla odsávat víc než 4 x za 24 hodin, ideálně 2-3 x za 24 hodin, abys neriskovala poškození sliznice, což je stejně úplně k ničemu.
@ruzova_pastelka Co ma spolecneho to, jak casto se ma a nema pouzivat odsavacka, s tim, ze si mylsim ze to je potreba ve vybave s miminkem? :D Jen tedy me se obe deti v noci pri ryme budily protoze bemohly dychat,, natoz pit mlicko a neumim si predstavit, jak by stacilo jen utirani. To v noci pri lezeni a zaschnutych” nudlicek urcite utrit nestaci. To same po ranu. kdyz maji nosik plny nudli, tak sem vzdy odsala, nez aby se to dostalo do ousek.. a to fakt samo nevytece 🙂 Tj jedno. Prvni dcerka mela rymu do 2 let tak 3x.. druha uz ji mela skoro kazdy mesic, jak to starsi tahala.. to taky udelala rozdil v pouzivani asi 🙂
@ruzova_pastelka Co ma spolecneho to, jak casto se ma a nema pouzivat odsavacka, s tim, ze si mylsim ze to je potreba ve vybave s miminkem? :D Jen tedy me se obe deti v noci pri ryme budily protoze bemohly dychat,, natoz pit mlicko a neumim si predstavit, jak by stacilo jen utirani. To v noci pri lezeni a zaschnutych” nudlicek urcite utrit nestaci. To same po ranu. kdyz maji nosik plny nudli, tak sem vzdy odsala, nez aby se to dostalo do ousek.. a to fakt samo nevytece 🙂 Tj jedno. Prvni dcerka mela rymu do 2 let tak 3x.. druha uz ji mela skoro kazdy mesic, jak to starsi tahala.. to taky udelala rozdil v pouzivani asi 🙂
@klika1881 ja psala ze jsem nemela odsavacku na vysavac, ne ze jsem nemela odsavacku 🙂. Pouzivala jsem manualni (ruzne - saci do pusy i takove ty balonky). Jo, bez nich by to newlo, kdyz se to dite dusi hlenama a nemuze se ani napit. Kdo mel stesti, ze miminko nikdy nemelo rymu, tohle nepochopi.
@klika1881 Odsávačku sice vlastním, ale použila jsem ji 1x, když měla třetí rýmu už v půl roce, za mě to nemělo efekt, to co jsem odsála měla hned zpět, bo řvala jak tur. Tak jsem prostě kojila, ona ty hleny spolykala (jo fuj představa) a trávicí trakt si s tím poradil. Větším dětem jsem dávala na výběr a odsávat nechtěli. Někde jsem i četla, že čím víc ty hleny odsáváme/vysmrkáváme, tím víc je tělo tvoří, že je to i částečně obranný mechanismus proti vniknutí další infekce do těla (netuším, jak moc ověřená informace to je, ale trochu mě to uklidilo 🙂). Na záněty středousší děti netrpí, tak prostě utírám nudle než se naučí smrkat.
@klika1881 Podívej, odsávačky jsou můj oblíbený "little hill to die on" (nemáme pro to český idiom), takže se rovnou omlouvám, až tě začnu štvát a nudit, ale o tomhle si povídám až moc ráda a nikdo o tom se mnou mluvit nechce a ty ses zeptala na veřejném fóru a to je příležitost, co si nenechám utéct 😃
Jsem totiž velmi silně přesvědčená, že to jsou "chodítka naší generace", taková ta věc, u které se prokáže škodlivost a neúčinnost až časem, potom, co bylo celé jedné generaci rodičů doporučováno, aby je používaly.
Je na nich totiž i krásně vidět vývoj vědeckého poznání. Když jsem porodila první dítě (2018), tak odsávání všichni silně doporučovali, jako něco, bez čeho nejde rýma s miminkem vůbec zvládnout. Teď, když mám třetí dítě, tak už jsou oficiální doporučení výrazně střídmější, nedoporučuje se odsávačku používat moc často (max 4x za 24 hodin) a výrazně se doporučuje zvážit jiné varianty uvolnění nosu. Dávám tomu 5 let a myslím, že se od nich začne upouštět úplně. Sleduju takových trendů víc a mám relativně slušnou úspěšnost (i když jsem se párkrát taky sekla 😀).
Takže... proč píšu o tom omezení 4x24 hod. - pokud je totiž rýma tak silná, jak popisuješ, tak opravdu nestačí odsávat tak málo. Odsaješ to a hleny jsou hned zase zpátky. Ten limit si vyčerpáš během chvilky a stejně musíš použít jinou metodu, protože 4 odsávání za den (a lépe 2-3, jak říká oficiální doporučení) ti stejně nemohou stačit, abys dítěti poskytla nějaký větší komfort.
Navíc ona ta odsávačka z mé zkušenosti tu produkci hlenů opravdu dost zhoršuje (taky jsem jí u prvního dítěte párkrát bohužel použila, než jsem jí zahodila do koše), takže tvoří silný dojem, že to bez ní nejde - protože zhoršuje problém, který pak jakoby sama řeší, ale bez ní by nebyl zdaleka tak velký.
Jinak i já mám samozřejmě zkušenost s tím, že dítě nemůže dýchat přes rýmu, polyká nudle apod. Každopádně i ty nejtěžší rýmy a ucpané nosy jde zvládnout pomocí teplé koupele, zvlhčovače vzduchu, rýmovníku/oleje z jehličnanu/cibule na čichnutí a akutni uvolnění nosu apod. Já sama za sebe jsem si obvykle vystačila s kojením a vyvýšenou pozicí pro spánek a to i u druhého dítěte, co chytá každý měsíc rýmu od staršího ze školky a u třetího, co si školkové bacily obohacuje i o bacily školní, které nosí na střídačku nejstarší a prostřední.

Největší zbytečnost je za sterilizátor lahví. Pak odsávačka, rektální rourka, oblečení 50, kojící polštář a prsní vložky.