icon

Lze se obejít bez dudlíku?

lady_giraffe
13. kvě 2016

Ahoj, mám otázku do pranice 😀 Lze se obejít bez dudlíku? Když někde nadnesu, že se pokusím dítěti dudlík nedávat, tak si většina ťuká na čelo, nebo mi oznámí, že jsem fakt naivní. Jen minimum lidí mi řeklo, že když bylo jejich dítě kojené, dudlík ani nevyžadovalo a k uspání ho také nepotřebovali.

Prosím o názor - je podle vás dudlík nezbytnost, nebo máte doma děti, které se bez něj zcela obešly?

Děkuji

Strana
z6
soyevita
13. kvě 2016

@lady_giraffe Mám 3děti a ani jedno nemělo dudlík,takže za mě není potřeba.Ani teď se nechystám dudlík dávat,je to s ním určitě v některých situacích jednodušší,ale vzít pak některému dítěti dudlík je umění.A rodiče i dítě to stojí spoustu nervů 😉
Ani jedna nemá zdeformovaný palec,nebo zuby-to je absolutní nesmysl.

prcekverunka
13. kvě 2016

@lady_giraffe Moje 7 měs. dcera dudlík nemá a nepotřebovala ho. Mojí starší jsem z nevědomosti dudlík dala, dudlala cca do 2 měsíců, pak zjistila, že prsty jsou lepší než kus gumy.
Za mě dudlík ne. Už proto, že může narušit správnou techniku sání a tím ohrozit kojení.

astyna
13. kvě 2016

@prcekverunka

No ale jak pak odnaučíš cucání prstů? Dudlík vezmeš a hotovo, ale prsty?

herminka
13. kvě 2016

Vím o mnoha dětech, které se bez dudlíku obešly. Já jsem ho taky dávat nechtěla, pro jistotu jsem ho ale koupila a prvnímu dítěti nakonec dala hned v porodnici 😅 (a měla z toho hrozně špatný pocit 😅, syn byl ale strašně plačtivé miminko a aspoň trochu to pomohlo). Mít jako druhé jen jedno dítě, asi bych mu ho cíleně nedávala, ale u dvojčat to byl dobrý pomocník. Nicméně ani jedno z mých dětí nebylo žádným velkým milovníkem dudlíku a odložily ho samy v 5, 8 a 13 měsících.

terka_85
13. kvě 2016

Starší syn dudlíka měl, asi od 1,5 jen na spaní, odnaučili jsme ho to někdy kolem 2 let.
Mladší od narození dudlíka odmítal. Byl kojený, takže prso mu vlastně tak trochu nahrazovalo dudlík a uklidňovalo ho. Asi od pátého měsíce usíná sám v postýlce, takže s uspáváním není problém. Teď je mu 11 měsíců, už nekojím a dudlíka ani nepotřebujeme.
Otázka je, jaké by to bylo, kdybych ho třeba nekojila. To nevím, zda bych to bez dudlíka dala. Třeba první syn byl docela křikloun, takže tam jsem byla ráda, že dudlík chtěl (byl kojený krátce) 🙂

alikam
13. kvě 2016

Ahoj, lze se obejít bez dudlíku, i když jsme to v plánu ani neměli..🙂 Začala jsem ho zkoušet dávat malé dost pozdě, a vůbec ho nechtěla.. Koupili jsme všechny možné druhy, prostě ho nechce, a vlastně ani není potřeba.. Přece jí ho nebudu nutit násilím, ať si říká kdo chce co chce🙂

pajuska252
13. kvě 2016

ahoj, podle mě záleží jaké máš dítě, malý byl křiklounek už v porodnici takže jsme s ním jeli už z porodky a nedokážu si to bez něj představit, uklidňuje ho. ale pokud máš klidné dítě, tak si myslím, že to bez něj jde...

jahodi
Autor odpověď smazal
horsiee
13. kvě 2016

Můj mrňousek o něj nějak nejevil zájem tak mu ho necpu. A to byla první věc kterou sem celá natěšená na miminko koupila. Máme asi 5 různých, jeden sem zkusila, ale úspěch neměl a sem za to ráda. Aspoň ho nemusím pořad někde hledat, ztrácet a umývat. Uvidime jestli nám to tak vydrží, když ne tak jich má zásobu 🙂 Také si myslím, že jako vše je potřeba používat s rozumem, protože dle mého názoru s ním některé maminky jen doslova zácpou pusu aniž by zjišťovaly proč je dítě nevrlé. Zrovna nedávno sem jela s jednou maminkou v autobuse a bylo mi i v tričku hrozné horko. A dcerka dotyčné maminky byla nabalená jak pumpa před mrazem. Krom svetříku měla i bundičku, pomále kulicha a seděla v zimním fusaku od emitexu. Holčička začala po dvou minutách kňourat a šup zacpat pusinku dudlíkem. Dudlík letěl po pár vteřinách mezi cestující a holčička spustila řev na plný pecky. Bylo mi jí úplně líto. Sice holčičce mohlo být cokoliv jiného, ale vsadila bych boty že by ji vysvlečení bundičky pomohlo víc než dudlík. Takže nejsem ani pro dudliky, ale ani proti nim, spíš případ od případu.

chrobacik13
13. kvě 2016

Taky jsme dudlil nemeli,tchyne ho sice maly cpala horem dolem,ale ta nase sikula ho nikdy neprijala 😉 prsty si taky nikdy necucala a ukrixene obdobi jsme proste nejak prezili 🙂

palomitacheca
13. kvě 2016

@lady_giraffe mam 3 deti a dudlik nemelo ani jedno z nich. Nejstarsi syn ho vzal na milost jen parkrat pri jizde autem, jinak ho plival. U dcery a mladsiho syna uz jsme dudlik ani nezkouseli, nebyl duvod 🙂

brouzdalka
13. kvě 2016

Jistě že lze. Nemyslím si, že člověk je nějaký zvláštní tvor, který by se na rozdíl od zvířecích mláďat neobešel bez dudlíku. Navíc, jak tu někdo psal, dudlík může narušit správné přisátí, také může deformovat rostoucí zoubky, dásně, u méně prospívajících dětí uspokojí potřebu sání, čímž může docházet ke zpoždění kojení a snižuje se tak ještě přísun mlíka. Osobně mi to přijde i divné - dítě zašpuntované kusem pryže 😏 Něco jiného je to u dětí na UM, které nemohou uspokojovat svou potřebu dudlání jinak, tam to chápu. Ale pokud je neklidný kojenec, dám mu prso.

verena
13. kvě 2016

Pokud mu ho nedáš, nebude vědět, že o něco přichází. Dala bych v případě, že by si cucal prsty, nebo pokud by byl opravdu hodně plačtivý a toto zabíralo. Hrozné je, že dudly dávají automaticky už v porodnici jako erár. U prvního jsem měla problémy s kojením a udělali tam všechny možné chyby, včetně dudlíku a umělého mléka. Bojovala jsem a nakonec kojila částečně jen asi 3,5 měsíce. Zhruba v té době přestal syn dudlík chtít - má docela roztažnou pusu a obejmul rty i tu zarážku, takže dudlík ztratil svou funkci, já zas měla strach, že mu zaskočí, tak jsem přestala dávat. A byla jsem ráda, když jsme pak nemuseli odnaučovat. U menšího syna se situace s kojením opakovala, měla jsem strach, že budu mít málo mlíka. Tak jsem hned první týden dudlík zrušila. Syn trpěl na prdíky, uspávala jsem ho na klíně. Jinak je ale pohodář. První tři měsíce jsme nějak přežili. Dost lidí si toho i všimlo a ptali se, zda nedáváme dudlíka. Nyní jsem ráda, syn má dva roky a z okolí je jediný, kdo nelítá po hřišti s dudlíkem 🙂.

alberto
13. kvě 2016

Dcera také bez dudlíku, nic si necucala, kojila jsem do 2,5 roku...snažila jsem se vždy vyřešit důvod,proč pláče, a né jí ucpat hubu🙂...

verena
13. kvě 2016

@alberto A jak jsi přestala kojit??

alberto
13. kvě 2016

Dost jsem se toho bála, protože malá nechtěla vůbec žádné UM, to u nás bylo možná trochu nevýhodou,i když já to tak nebrala...od dvou let jsem jí vysvětlovala, že dudají mimina a že je velká holka.
Samo ke konci jsem kojila už jenom večer...jeden večer si dala a další sama už řekla, že nechce...prostě ze dne na den..

panickatlamicka
13. kvě 2016

Moje dcera tez bez dudliku. 2 roky.

pavses
13. kvě 2016

Dudlík je jedna z možností prevence náhlého úmrtí novorozence...

mau9
13. kvě 2016

Mám měsíční mimino a to dudlík, když zjistí, že z něj nic neteče vyplivne.

astyna
13. kvě 2016

Já si třeba nemyslím, že je dudlík zlo 😀 jak někdo usíná v dospělosti s oblíbeným polštářem (já mám ovečku 😀 ), tak zase malé dítě má usínáček a (nebo) dudlík...

bosoorka
13. kvě 2016

Naše byla bez dudlíku, ani ho nechtěla, kojená byla, takže určitě to možné je 🙂 a alespoň jsme pak nemuseli řešit odvykačku

scruffy
13. kvě 2016

Nikdy jsem malé dudlík nevnucovala, ani ho nevyžadovala, plivala ho, a záměrně jí na něj učit jsem nechtěla. Vyslechla jsem si od tchýně, matky i babiček spoustu keců,dostala o nich darem x dudlíků a stejně je nechtěla. Kdykoliv jen pípla, musela jsem poslouchat: no jo, kdyby měla dudlík, tak by se uklidnila...proti dudlíku nic nemám, kdyby ho chtěla, proč ne, ale nevím proč bych měla dítěti zacpávat pusu dudlem, to jsem se jí radši věnovala nebo jí pochovala. Teď je jí rok a půl a místo dudlíku se večer uspává palcem. Ale jako problém to nevidím, je to jen chvilka než usne a vyroste z toho.

bielanevesta
13. kvě 2016

@scruffy S dcérou som to mala presne ako ty. Dudlík som mala pripravený, pár razy som jej ho skúsila dať, no dopadlo to rovnako. A z každej strany som počúvala, že bez dudla to nie je miminko 😕 😀

barumat
13. kvě 2016

Nám dudlík v porodnici rozjel kojení, takže jsem za něj vděčná - dcera se narodila o dva a půl týdne dřív, byla malinká a nejen že neuměla sát, ale nechtěla ani polykat. Když jsem jí strčila do pusinky prst, jen na mě ospale civěla a nic. Nakonec soustavným cpaním dudlíku (to by jaksi s rukou nešlo) se přece jen sání rozjelo a sílilo fakt jen sveřepým trénováním. Smekám před matkami, které by tohle zvládly s prsem a prsty, já prostě taková supermatka nejsem. Dudlík a poté láhev s dokrmem UM odvedly svou práci a jen díky nim je dcera dnes aspoň částečně kojená (jsou jí necelé tři týdny). Ještě bych dala pozlatit klobouček na kojení, bez něj se mi dcera nepřisála vůbec, postupně jsem ho pak vysazovala a dnes kojíme bez problémů, jen prostě krátce, dcera už bohužel zůstane tím "sacím lenochem". Jinak dudlík si sice nechá nacpat, ale jen někdy a jen nakrátko. Takže za sebe říkám, že závislost se tak snadno nevybuduje a kojení se tím rozhodně nezkazí, u mě to bylo přesně naopak.

evaamy
13. kvě 2016

Samozřejmě, že se dá. Syn 15 mesicu a nikdy neměl dudlík. Nám teda rozhodne nechybí.

zvargova
13. kvě 2016

dá ale nahradili jsme to plenou a tu má doteď 🙄 🙄

semisovamys
13. kvě 2016

My jsme zrušili dudlík ze dne na den v necelých šesti měsících věku syna. Nehledal ho,takže úplně v pohodě. Nechápu,jak někdo může nechat dětem dudlík třeba až do dvou let.

terinda
13. kvě 2016

Ano, u nás je dudlík nezbytnost a byl i u dcery. Nevidím na tom nic špatného, zuby má v pořádku...

tiena
13. kvě 2016

@pavses Mohu se zeptat proč? Jaký je mechanismus? Děkuji

slimacikmia
13. kvě 2016

@lady_giraffe ahoj, nas maly dudlik vobec nechce. Nevie ani pit z flase, coz by nam pomohlo pri dodrzovani pitneho rezimu teraz pri prikrmoch, ale on proste dudlik aj flasu odmietal od zaciatku. Uspavanie sa da, ak munastolis rezim a bude chodit spat v rovnaky cas, tak si zvykne. Mozno ta prekvapi aj tvoje dieta a dudlik ti proste odmietne 🙂

Strana
z6