Železné chodítko "pavouk"

kulihrasekzeleny
16. zář 2016

Našla jsem na půďe staré chodítko ještě po mamce. Napadlo mě, že si tam nechám přešít jinou látku u kamarádky. Jenže ta mi to začla rozmlouvat, že to není vůbec dobré pro páteř děťátka. A doktoři jsou obecně proti všem chodítkám. Jaký na to máte názor?

verka4d
16. zář 2016

@kulihrasekzeleny Nejstaršího syna jsme vychovali v podobném chodítku. Ostatním dětem jsme už pak koupili taková ta dnešní "moderní" chodítka,barevná s hracím pultíkem. Všechny čtyři děti jsou bez úhony,všichni chodili samostatně před prvními narozeninami a páteř mají naštěstí taky v pořádku. Za mě chodítko bylo skvělé,když jsem potřebovala mít chvilku volné ruce a nechtěla jsem,ať se mi prcek plazí po zemi a sbírá drobky,tak jsem ho dala do chodítka. Děti v něm samozřejmě nebyly celý den,ale na chvilku se v něm zabavily a žádná negativa jsem nepozorovala. Jistě,některé mladé moderní maminky mě tady budou za můj názor jistě málem kamenovat,ale s tím se počítá... 🙂 A naše pediatrička nemá s chodítkem nejmenší problém,bavili jsme se spolu na toto téma,jen mávla rukou,že to fakt není žádná hrůza,pokud tam dítě netráví 20 hodin denně.

dc2015
16. zář 2016

Mamka nás do chodítka dávala se ségrou obě. Obě máme skoliózu. Za mě ne.

vannilla
16. zář 2016

@dc2015 Totéž, byla jsem v chodítku pouze od půl roka do roka a jen občas když mamka vařila a mám jednak skoliozu ale co je horší, kyčle hodně dopředu a fyzioterapeutka mi sdělila, že to mají děti, když je dávají právě okolo toho půlroka do chodítka. Takže za mě také ne.

anve77
16. zář 2016

@verka4d já osobně jsem v něm také chodila a prvorozená také. Páteř máme v pořádku, ale problém jsem viděla ve stabilitě. Měli jsme dvorek s kamínkama a dcerka byla pernamentně vyvrácená. 🙂 Ale jnak je to super, takové chodítko zase někdy vidět 🙂

andryyysssek
16. zář 2016

@vannilla tak dávat půlroční dítě do chodítka je nerozum.Ale pokud v něm dítě stojí celou nohou,proč ne,pokud v něm netráví tolik času,že takřka neleze.Jinak za mě ne z důvodu dalšího krámu doma navíc,a protože je to zbytečné.

vannilla
16. zář 2016

@andryyysssek Nepamatuji si přesně měsíce, to bych se musela zeptat, už jsem rozhodně sama seděla. Mě se líbí ten článek https://www.modrykonik.cz/blog/eficenka/article/pohled-fyzioterapeuta-choditka-hopsad-gblmer/

izz76
16. zář 2016

@kulihrasekzeleny Názor mám takový,že chodítko bych vyhodila do popelnice 😀 Dítěti může uškodit.

jipe
16. zář 2016

za mě ne, pokud dítě sam nechodí http://www.vanickovani.cz/detske-skoditko-pardo...

anve77
16. zář 2016

@kulihrasekzeleny
@izz76 nic nevyhazuj, kdysi byly pouze takové chodítka a přežili jsme všichni 🙂 🙂 používat klidně, ale s rozumem. 😉 😉 😉

jipe
16. zář 2016

@anve77 no přežili, ale kolik z nás má skoliozu, problémy s krční nebo bederní páteří, problémy s kyčlemi..

tahejhula
16. zář 2016

Nektere mlade maminky (to je jaka vekova skupina?) jsou proti choditkum a sedmdesatilety neurolog nasi dcery take. Zajimava shoda napric generacemi, ze ano? 😉

anve77
16. zář 2016

@jipe Obávám se, že to nebude z chodítka, ale špatných aktovek, obuvi atd...jasný,pokud šoupneme dítko do chodítka a hrká po baráku 2 hodiny v kuse, tak to je špatně...jak říkám, jen trošku, pohupskat, pochodit a zase z chodítka pryč...A já zase tolik lidí ze skoliozou neznám 😉

kulihrasekzeleny
autor
16. zář 2016

a myslíte že "chodítko" o které se dítko opírá nebo jen tlačí před sebou je taky závadné pro jeho zdraví?

anve77
16. zář 2016

Třeba můj ortoped spíše řeší dětskou obuv a tíhu aktovky.... chodítka byly - jsou - budou...jestli železné, nebo plastové...

tahejhula
16. zář 2016

@kulihrasekzeleny Pokud ma aktivni choditko spravnou vysku madla a dite jiz samo zvladne nekolik krucku do prostoru, pak neuskodi. Nicmene pro dite je zasadni chozeni kolem predmetu = ukroky do strany a lezeni po ctyrech. Neuspechavej ten vyvoj, k nicemu to neni.

majvik
16. zář 2016

já bych ho nechtěla už jenom proto že by se mi to pořád motalo pod nohama a o to kolečko bych si fakt nechtěla ukopnout malíček😀 Jinak chci říct že teda já jsem ho jako dítě neměla, ale můj bratránek se sestřenkou jo a jeden problémy s páteří má, druhý ne (teď 22 a 26 let). Rodina z manželovi strany do mě pořád hučí ať koupím dětem takové to závěsné hopsadlo, že švagr to jako dítě miloval a byl v tom spokojený od rána do večera, ale už v šestnácti chodil na obstřiky zad protože se mu občas stalo že se ohnul a nenarovnal... (ale doteď jsem je nepřesvědčila že v tom je souvislost, prý ho záda bolí protože má pořád hodně práce...)

verka4d
16. zář 2016

@tahejhula Asi narážka na mě 🙂 Tak dobře,snad přemodernizované maminky,které absolutně neuznávají výchovu našich rodičů,taky jsme bez úhony vyrostli a nehledělo se až tak moc na to,co jíme,jestli používáme chodítka,jestli je v něčem takový nebo makový olej atd... no vidíš a naše 50-i letá pediatrička s tím problém absolutně nemá 🙂 A já taky ne,ono není všechno špatné,na čem jsme vyrostli i my... ale jasně,každého věc,já to nikomu neberu,ale zařídím se samozřejmě podle sebe,stejně jako ty i všichni ostatní.

tahejhula
16. zář 2016

@majvik Hopsadlo je jeste vetsi mrvitko, nez "choditko" (v uvozovkach proto, ze to s chozenim nema nic spolecneho).

tahejhula
16. zář 2016

@verka4d To by doktor rad slysel, ze je premodernizovana maminka. 😂 A co je tak moderniho na prirozenosti? Nechat dite, at si samo dospeje kam ma a projde vsemi fazemi? Naopak, choditka a dalsi mrvitka jsou vykrikem moderny.

majvik
16. zář 2016

@tahejhula já si myslím, ale doteď jsem rodinu nepřesvědčila. Ale naštěstí to staré nenašli, nové nikdo nekoupil a už i ta mladší dcera začíná chodit, takže už to snad ani nikdo nekoupí a brzo mi ho přestanou vnucovat😀

verka4d
16. zář 2016

@tahejhula V pohodě,prostě se neshodnem,ale to je v pořádku,to je prostě diskusní fórum 🙂 Dohadovat se nebudu,každý ať si dělá,co uzná za vhodné. A chodítka jsou už poměrně stará záležitost,nejsou výkřikem moderny,jen vzhled a komfort pro dítě se výrazně změnil... ale nic,stejně se mnou nebudeš souhlasit,to nevadí 🙂

tahejhula
16. zář 2016

@verka4d Treba pred tisici lety uz byla? Jak se to nebohe lidstvo vyvijelo bez choditek, hopsadel a dalsich zbytecnosti? Tri nebo pet generaci, to je skutecne doba moderni.

maii
16. zář 2016

Proc detem odmalicka "jenom trochu", "jenom obcas" nebo "s rozumem" zadelavat na chronicke zdravotni problemy? Nespravnou stravou, choditky, visitky atd? Ohanet se dokola tim, ze jsme to taky prezili, je ponekud zavadejici. Kolik dospelych v nasi generaci ma problem se zady a kyclemi, alergiemi, je obeznich, ma spatne drzeni tela...?

lamarika
16. zář 2016

Já dodnes nepochopila k čemu jsou chodítka potřeba. . . Za mě nikdy žádné chodítko!

betelgeuzz
16. zář 2016

Já vlastně nechápu, k čemu to je. Maminky, které to používají tvrdí, že je tam jen na chvilku. Tak proč kvůli té chvilce mít doma takový velký krám? Zabavit se dá dítě i jinak a pro něj vhodněji.
Mám dvě děti a chodítko jsem nijak nepostrádala. A chodila jsem s oběma na rehabilitice, vždycky mě tam upozorňovali, že dítě neposazovat, netahat za ruce a nedávat do chodítek. Já si říkala, proč mi to furt opakují, vždyť tohle přece všichni ví, jsou toho plné časopisy, weby pro maminky. Ale vidím, že pořád se najdou tací, kteří nevědí, nebo spíše nechtějí vědět.

tahejhula
16. zář 2016

Jen si tak predstavuji, jak v takove jihoamericke dzungli, jeste pred nasim letopoctem, prohani kojenec choditko. Nebo deti nomadu... Kupodivu jsme nezustali lezet na zemi, nekroutime se na ni jako cervi, ale chodime.

maii
16. zář 2016

@lamarika @betelgeuzz mimino tam strcis a mas od nej klid na vareni napriklad. Nemuze si ublizit, nikam vlezt, rozviji si motoriku, zabavi se s tim pultem tam.... super vec. A u nas se to prodava, tak to nemuze byt tak skodlivy, co clovek to nazor, taky jsme to meli a vyrostli na tom, je tam jen na chvili... atd. atd. ;)

eficenka
16. zář 2016

@maii
tohle je názor laika!
chodítko škodí, žádná super věc, cigarety se také prodávají a jsou škodlivé, prodávají se párky pro děti a jejich složení je zdaví škodlivé.
to není co člověk, to názor.
jakýkoliv ortoped, neurolog,k fyzioterapeut říká NE, chodítko škodí...
mám 2 děti brzy po sobě a chodítko jsem nepotřebovala... motoriku si v žádném případě nerozvíjí!!!!

tahejhula
16. zář 2016

@betelgeuzz Ona to je chvilka na zacatku. Videla jsem ten vyvoj u zname. Dite v tom nejdriv bylo deset minut denne, pak pul hodiny, hodinu a nakonec pul dne. A proc? No protoze je prece spokojene, ona si v klidu uvari, da kafe...