Děti a práce na hpp. Jak jste to zvládly?

17mia17
19. lis 2020

Ahoj.
Je to skor otázka na maminy z deťmi.
Snažíme sa z priatelom o miminko. Pracujem v Česku a máme pár mamín, čo robia len ranné, aby stíhali po deti do školky. Viem, že je to ešte skoro, ale došlo mi, že keď by sme mali dieťa a ja sa vrátila do práce tak ma na rannú určite šéf nedá. Máme tam už plno, plus mám kolegyňu ktorá by tiež potrebovala rannú kvoly deťom a už to proste nejde. Ja tu rodinu nemám, priatel pracuje niekedy do 16tej a niekedy aj dlhšie. Jeho rodina je tiež mimo mesto a z jeho mamou nemám zrovna dobrý vzťah. Viem že je skoro riešiť niečo také, ale nechcem potom robiť paniku, že neviem čo s tým. Nechcem aby to dopadlo ako u kamošky, čo si nenašla po materskej prácu takže je snimi doma, pracuje len jej manžel a musia počítať každú korunu.
Máte nejaké typy ako ste to zvladli, nech sa trochu ukludním? Ja si pamatám, že po mňa chodil oco až o 17tej do školky, no už to tak asi nefunguje. 🙂

nita1984
19. lis 2020

Já třeba kvůli tomuhle začala podnikat. Neumím si představit, vyzvedávat dítě že skolky v 17h. To by z toho dne s maminkou nic nemělo. Hodně žen to řeší zkráceným úvazkem i za cenu horší práce. Tohle je fakt otazka, na kterou si musí každý odpovědět sám. Navíc, kdo ví,co bude nejdřív za 4 roky,až to pro tebe bude aktuální. Jinak u nás funguje školka 7-17h

17mia17
autor
19. lis 2020

@nita1984 Tak to si neviem predstaviť s čím by som ja mohla podnikať :D

nita1984
19. lis 2020

@17mia17 neříkám, že je to řešení pro každého.

emamaira
19. lis 2020

Je to těžké, ale myslím, že to teď řešit nemusíš je to za dlouho a co víš, jak to pak bude. Já jsem chtěla jít ve dvou letech jít pracovat na hpp, no, když to nastalo, tak jsem si to neuměla představit. Šla jsem kvůli tomu na zkrácený úvazek. Hodně záleží, co děláš, já mám třeba hodně flexibilní pracovní dobu, takže když jdu ráno brzo do práce, syna odveze manžel a já odpoledne vyzvednu. Navíc máme hlidacího dedu, což je obrovská výhoda.

17mia17
autor
19. lis 2020

@nita1984 Chápem. Len vnímam, že vela žien má s týmto problém. Ja som bohužial taká, žeby som chcela mať naplánované všetko aj 10 rokov dopredu, ideálne riešenia na všetky možné scenáre aby ma nič neprekvapilo. Inak hneď robím paniku keď nájdem nejaký potencionálny problém.

martt
19. lis 2020

@17mia17 Já jsem kvůli tomu musela změnit práci aby byla schopna alespoň kluky vyzvednout se školy a školky u nas funguje školka a družina jen do 16 hodiny. Ale kdyby manžel nevodil kluky rano, tak bych musela hledat jinou práci a to zřejmě někde na částečný úvazek právě kvůli dětem. Jsme z vesnice a musím do toho počítat ještě cestu tam a zpět. Ale ted se s tím moc nezabyvej za 4 roky může být vše jinak a zbytečně se s tím budeš teď stresovat.

martt
19. lis 2020

@17mia17 Jinak moje známá aby mohla vodit děti do školky a školy tak si dělala kurz asistenta pedagoga a dělá ve skole. A pry to krásně stiha, ale také to není pro každého.

17mia17
autor
19. lis 2020

Chvílu som plánovala dieťa z bývalým, a on to práve takto strašne riešil, že musí všetko byť naplánované aby sme mohli mať deti a možno ma tým vtedy nejak nakazil, neviem. Praxovala som na škole na porodnickom a zažila som aj prípad, že žena mala každú chvílu rodiť a ešte stále sa s z partnerom nevedeli zhodnúť na mene.

17mia17
autor
19. lis 2020

@martt To znie zaujímavo. Som rada teda, že aspoň nejaké možnosti existujú. 🙂

martt
19. lis 2020

@17mia17 Tech možnosti je hodne, záleží jakou máš kvalifikaci a kde všude jsi ochotná pracovat. Ja jsem i koketovala s tím, že půjdu dělat na call linku jenom noční, ale když tam bylo volné místo nebylo to ještě aktuální na vic manžel v té době jezdil kamionem, takže by je neměl v noci kdo hlídat. Pak změnil manžel práci a hodně se ta situace uklidnila. Každopádně můžete předběžně domluvit s partnerem až by ta doba nastala jestli by vodík ditko do školky apod.... Aby jsi byla více v klidu

lv
19. lis 2020

Změnila jsem práci, mam zkrácený úvazek. Ne všude to jde, ale zdá se mi, že je takovych míst už více, než dřív. Těžko plánovat dopředu a už vůbec se s tím nestresovat.

areh
19. lis 2020

@17mia17 nejjednodušší je poohlédnout se po jiné práci. Můžeš být do 3-4 let dítěte doma. Zabtu dobu se může objevit spousta příležitostí a spousta věcí se může změnit. Partner práci, ty můžeš mít zajímavou pracovní nabídku nebo některé maminky začaly doma podnikat. Případně si můžeš najmout chůva na vyzvedávání dítěte - v zahraničí běžná věc.

michaela666
19. lis 2020

Taky mám ráda všechno naplánované dopředu a ideálně i s náhradním řešením co by, kdyby...A pak mi to na jaře celé překazil ten malý mrňous v bříšku a můžu se jít klouzat. 😀 Než přijde ta doba, kdy se budeš vracet do práce tak může být všechno jinak, než teď. Budete se stěhovat do jiného města, budeš muset hledat novou práci, protože ta stávající padne,...Nestresuj je, nikdy to na 100%nevyjde jak chceme. 🙂

nita1984
19. lis 2020

@17mia17 chceš-li pobavit Boha, vyprávěj mu o svých plánech do budoucna

lv
19. lis 2020

@nita1984 zvlášť co se dětí týče 🥰

nita1984
19. lis 2020

@lv přesně

jakreb
19. lis 2020

@17mia17 No jediný typ nájsť prácu kde to budeš stihat. My mame dve deti, mam skrátený úväzok, partner v zahraničí. A nikoho žiadne babky, dedkov, nic. Proste záleží aj od toho co ovládas, aké máš vzdelanie, zameranie. Ak si predavacka a mas robiť 12stky tak to asi ťažko. Jedine brigádne..

jakreb
19. lis 2020

@17mia17 Napr. mam prácu kde môžem robit homeoffice, kombinujem, striedam.... zvládam.

angelinie
19. lis 2020

@17mia17 Ahoj, já jsem si po rodicaku zkrátila pracovní úvazek na 6h denně a je to perfektní. I tak je toho s dětma až nad hlavu, ale času na ne mám dost. Plánuju si vrátit k plnemu úvazku nejdřív tak, až nejmladší bude aspoň na druhém stupni ZŠ 😎

lenickakl
19. lis 2020

U nás školka funguje 6:00 - 16:15, před RD jsem chodila na směny, u nás umožňují i pouze ranní a to mám 6:45 - 15:00 nebo chodím na noční, takže pohoda..

zmrzlinka
19. lis 2020

Buď Ty nebo přítel si budete muset změnit práci ,aby stě mohli vyzvedávat dítě ....ale to je ještě ten nejmenší problém....horší je když je dítě často nemocné....my taky nemáme žádnou babičku a já kvůli tomu dělám jenom na skraceny úvazek a manžel si musel najít práci ,aby měl flexibilní pracovní dobu a možnost home office když je potřeba 😉

penny87
19. lis 2020

Jak uz bylo psano, tohle fakt nema cenu planovat - muze prijit neco jako covid a zase muze byt vse jinak.. nebo prijdou dalsi deti a misto 3 let budes doma mnohem dele, a to uz zase muze byt vse jinak.. za sebe, mam cerstvou zkusenost, v rijnu jsem se vracela. S manzelem oba po-pa, ja mam klouzavou pracovni dobu, on zacina brzy, predbezny plan - ja budu rano davat do skolky, on odpo vyzvedne. Ale covid, takze on dela jeden den 6-22, druhy volno a furt se strida. Me dovolili byt home office jak potrebuji. Pak z 5 dnu 3 na prekazce. Ted zas vic do prace.. furt preplanujeme za pochodu 😆 ale treba kamaradka delala v praci od 9 - 18, tak ta uz ted vi, ze se nevrati a bude muset najit neco noveho. Jsou bohuzel prace, ktery moc zkombinovat nejdou, i kdyby mohl vyzvedavat a hlidat nekdo jiny, je to moc na ukor te maminkovske role 😔

bubinko1506
20. lis 2020

Ja som sa do prace na plny uvazok vratila, ked mali deti necele 2 roky. Rano som ich vodila do jasli ja, poobede po nich chodil muz. Na mojej pozicii som mala bezne home office, takze choroby neboli problem. Vo februari som zmenila pracu, prakticky od zaciatku robim z domu. Malych vodi rano do skolky muz, ja ich poobede vyzdvihnem. Ked viem, ze ma v ten den cakaju meetingy alebo nebudem stihat ist do skolky, tak v ten den su doma (vacsinou v pondelok).

17mia17
autor
23. lis 2020

@bubinko1506 ak sa môžeme spýtať, vidím že veľa žien robí home office. Na akých pozíciách je to možné? Lebo ja som už niekoľko práci vystriedala a tam zrovna to nešlo.

trdelnik234
23. lis 2020

@bubinko1506

Ahoj,dobre som rozumela,ze ak mas online meetingy a nestihas ist pre deti,tak si ich nechavas doma?
Prosim ta ako zvladas pripravit podklady,v klude to absolvovat a dokoncit pracu potom?Kde su deti,ked ty si online?
Alebo to su meetingy,ze si iba ucastnik s vypnutou kamerou?
Ja to totiz neviem...Bud pracujem alebo sa staram o deti.Celkovo HO iba s dvoma starsimi,s tym najmladsim mam stres.
Pocas 1.vlny decka boli doma a ked boli conf cally,tak ich husband musel brat von....Lebo fakt som nechcela riskovat,ze ma pocas prezentacie s navyssim sefom bude niekto rusit....

trdelnik234
23. lis 2020

@17mia17
Ahoj,vacsinou vo vsetkych vacsich fy vybavenych potrebnou technikou,kde k praci potrebujes iba internet,telefon a pripojenie na internu sietu fy alebo na cloud.Takze administrativne a technicke pozicie.
Ale ako som pisala vyssie,nie vzdy je HO s dietatom mladsim ako 3 roky idealne.Zalezi adi ake mas dieta a aku narocnu poziciu...

17mia17
autor
23. lis 2020

@trdelnik234 ale na to asi je potrebná nejaká skola. Ja mám zdravotnícku ale nemala som možnosti a teraz bez praxe a 8 rokov zo školy má už v zdravotníctve nechcú tak pracujem v obchode.

petrasipkova1
23. lis 2020

ano, často to je veliký problém, já nemám žádnou extra kvalifikaci a musela jsem dát v mé milované práci výpoveď, protože jsou tam úřední hodiny do 17 hod a domu jsem jezdila tedy 2x týdně v půl sedmé, ráno na 6 hodinu, což je s dětmi nereálné. Takže pracuji od 8-12 ve firmě mého bráchy co mám minutu od baráku a 5 minut od školy a školky. Nebaví mě to, ale ty podmínky jsou pro mě ted s malinkými dětmi na prvním místě. Až vyrostou a nebudou maminku chtít za zadkem budu uvažovat co dál.

bubinko1506
23. lis 2020

@17mia17 ja som account manager vo velkej korporacii, teraz pocas korony nemam osobne stretnutia s klientmi, riesime to cez skype alebo teams😊. Pred koronou som chodila aj na sluzobky, vtedy vyberal malych z jasli alebo skolky muz

bubinko1506
23. lis 2020

@trdelnik234 ano, ked mam meetingy, tak v ten den su doma. Poobedne meetingy az do 17ej mavam v pondelok, inak vacsinou doobeda, max do 15ej, takze to su v skolke. A pondelky vyzeraju u nas takto: rano spravim ranajky, kym jedia, ja pijsm kavu a popritom robim reporty, kontrolujem maily. Potom si kreslia alebo sa hraju, ja si zatial robim svoje veci alebo pripravujem podklady. Neskor si spolu chvilu citame, potom pozeraju rozpravku, ja mam meeting. Cez obed ich davam spat, potom sa hraju pri mne, skladaju si lego, pocuvaju online rozpravku. Poobedny meeting pocuvaju a pozeraju (uz sa na nich chyta nemcina). Kolegovia su na nich uz zvyknuti. Po meetingu uz len dokoncim pracu a ideme von alebo ked je zle pocasie sa doma hrame. Vacsina mojich klientov ma tiez home office, takze pritomnost deti na meetingu je bezna😅.