icon

Dojíždění do práce s malými dětmi: Je to zvládnutelné?

skororozvedena
27. únor 2023

Milé ženy, jaké jsou vaše zkušenosti s dojížděním? Vždycky jsem si říkala, že nechci dojíždět daleko, tím spíš že bydlím ve velkém městě, kde je hodně příležitostí. Nicméně, zas tak jednoduché to tu s prací taky není. No, a teď se vyskytla nabídka, která mě hodně zaujala z profesního hlediska, ale bylo by tam dojíždění, cca hodinu tam, to samé zpět. Dá se to zvládnout s relativně malými dětmi (1.třída, školka) nebo by to bylo už moc na krev? Důležitá info je, že máme s ex střídavku po týdnu, takže jeden týden bych si mohla hodiny napracovat. Teprve ještě budu zjišťovat konkrétní podmínky, např. možnost home-office , ale asi to nebude nic moc. Asi by bylo možné vyjednat zkrácený úvazek a časem navýšit, to ještě uvidím. Finančně OK, i se současnými cenami benzinu. Ale ten čas, a ty nervy, no.... Taky bych byla více závislá na ostatních lidech (širší rodina, hlídačka). Navíc, přiznám se, že nerada šoféruju v zimě, a tomu bych neunikla. Navíc na Vysočinu..... Tak nevím, zda to mám obrečet a přijmout práci tady v místě bydliště, která pro mě ale znamená profesně velký krok zpět, resp. je to prostě spíš nouzovka. Už druhý týden o tom přemýšlím a občas mi to přijde šílené, občas si říkám, abych si to někdy nevyčítala. Děkuji za VAše zkušenosti, rady, názory.....

Strana
z3
biciklissie
27. únor 2023

No, já mám dvě děti a až se budu muset vrátit do práce, tak to bude muset jít. Pokud mě vezmou zpět, tak to bude minimálně jedna hodina každá cesta, spíš víc. Budu to taky chtít zkusit, na té práci mi z víc důvodů záleží. Sice mám manžela, ale ten dělá cast dnů běžné a část dnů od poledne do noci. Takže já se budu muset nějak přizpůsobit jemu. Být tebou, tak jestli ti na té práci záleží, tak bych to zkusila. A nějaká ta spolujízda není špatný napad.

ai30
27. únor 2023

@skororozvedena Jestli to casove das, tak bych to brala. Zimu bych ted vubec neresila, do zimy daleko, v tu dobu uz budes vedet, jestli ti to za to stoji, nebo ne. Velky profesni krok zpet muzes udelat kdykoliv a nekolik mesicu na te lepsi pozici ti muze pomoct najit lepsi praci, ktera bude bliz / flexibilni.

laxesis
27. únor 2023

Dojíždím 45-50 min už asi 9 let, přes celou Prahu. Dá se to zvládnout dřív, ale doprava je většinou neúprosná, kolikrát je to i přes hodinu. A nedá se nic dělat, ta práce mi za to stojí, možnost HO mám. Mám syna 6let a čekám druhé. Ale také mám manžela, se kterým se můžu i díky jeho HO prostřídat a syn není nikdy ve školce poslední a nemusí mít nějaká speciální hlídání apod. (Babičky u nás stejně nefungují). Takže asi záleží na situaci a na tom, jak moc o tu konkrétní práci stojíš.

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@laxesis Chápu. Hele, já jsem zvyklá, že pomoc manžela nemám. Resp. ted mám, v tom týdnu, kde se o děti stará on, dřív jsem neměla. Jinak jsem se prostě naučila to řešit jinak, ty zdánlivě neřešitelné situace. Musela jsem.

skororozvedena
autor
27. únor 2023

Moc všem děkuji za odpovědi. Dopadlo to trochu, jak jsem očekávala. Polovina říká: "To nestojí za to, vůbec", druhá říká: "Přinejmenším to zkus a uvidíš". I tak je to pro mě povzbuzení, díky!!! 🙂 Já jsem docela střelec, takže představit si to dokážu. Přes to teplejší období to asi bude relativně v pohodě a příští školní rok budou děti zase už o něco větší a samostatnější. Navíc, bojím se, že kdybych vzala místo "uklízečky" tady za rohem, budu tak frustrovaná a protivná, že to stejně odnesou nejvíc ty děti. Anebo nějaký kompromis, no.... Ještě pořád se rozhlížím, jaké jsou možnosti.

kristyn86
27. únor 2023

V ramci Prahy to dela skoro hodinu snad vsem lidem,co znam. Jako cela cesta,ne ta cista v buse nebo ve vlaku. Ja jsem ted jasala,ze mam praci blizko 😀 A to je 15 minut tram,15 minut busem a pesky cca 10 minut. Nekdy byva rano a odpo zacpa,tak se to trochu prodlouzi. Ale defacto to je 45 minut. Uz na stredni jsem jezdila pres 45 minut. Manzel taky do prace 45 minut. Pred detmi jsem jezdila z Prahy do Kladna a to byla vrazda. Za prve jsem jezdila z druheho konce Prahy nez jezdi bus do Kladna a za druhe cestou zpet na dalnivi kolona. Takze to bylo 45 minut po Praze a 30 minut dalkovym busem do Kladna. A to dlouhodobe neslo.
Asi bych to zkusila. Pokud mas moznost pomoci od manzela.

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@kristyn86 No právě, jde o to, zda by to bylo dlouhodobě únosné, zda by to dávalo smysl. Kdyby to bylo na půl roku, tak to neřeším, to bych nějak zvládla.

kristyn86
27. únor 2023

@skororozvedena Ted mi docvaklo,ze v jednom tydnu jsi na deti sama. Stihala bys je vyzvednout i v pripade,ze budes mit zpozdeni?Me osobne by na tom odradilo asi to kazdodenni jezdeni autem. V zime rano skrabat ( jestli nemate garaz),jezdit za tmy. Unavena. Na druhou stranu nevim,jaky velky rozdil mezi pracemi mas na mysli. A platove?
Jo a v pripade,ze by se neco stalo autem,jde dojet jinym zpusobem?

skororozvedena
autor
27. únor 2023

@kristyn86 Ne, bez auta bych byla totálně zapykaná... Auto bych musela udržovat, případně velice rychle vyřešit náhradní, nějak.. Jinak, škrábání ráno taky nemusím. No ale když musíš, tak prostě musíš. Jinak, a v tom týdnu, kdy jsem sama - občas využívám hlídačku - studentku, někdy pomůže moje mamka nebo ségra, občas jedna bezdětná kamarádka. Jako, náročné by to určitě bylo. Neustálé vymýšlení a přeplánování ve chvíli, kdy něco nevyjde podle plánu. Pořád doufám, že už děcka budou méně nemocné, tahle zima je šílená, naprosto. Hodně taky záleží, jak mi vyjdou vstříc ohledně flexibility, příp. zkráceného úvazku. To je asi to zásadní, podle toho se budu rozhodovat. A samozřejmě jak to celkově na mě bude působit, lidi a tak. Zítra jdu ještě na jeden pohovor, tak budu porovnávat.

marketa11112
27. únor 2023

@skororozvedena ahoj,ja mam teda manzela, ale zase nemocne dite. Dojizdim jen cca 25 minut,autem,a jsem z toho otravena. Do minule prace to bylo 10-15 minut a to se mi zdalo v pohode. Navic mam jen zkraceny uvazek, clovek pak projede z te vyplaty dost.

kristyn86
27. únor 2023

@skororozvedena Drzim palce 👍

janule0123
27. únor 2023

@skororozvedena zkus si to někdy v čase kdy bys jezdila.. na firmu to mám 25minut autem … ale v době kdy já dávám do školky a musím vyzvedavat jsem najednou na 40minutach.. plus vyparkovat auto, zaparkovat poblíž školky… odpo to stejný … a jsem na úplně jiným čase než když jedu sama mimo špičku… nebo i zpoždění 15minut ráno me katapultuje úplně jinam s časem.. jinak klasika zimní počasí je pr dni v roce .. spis jsou peklo uzavírky a omezení …

marcicek84
27. únor 2023

Jako takhle,med to teda nebude a vic tak 2 roky to nevydrzis,ale mas tam zkusebku,tak to zkus a uvidis sama,mozna se vyskytne za tu dobu neco podobneho,ale bliz...

magdanaty
27. únor 2023

Necetla jsem komentáře. Ale jen ty musíš vedet, zda je to vůbec casove reálne stihat..jestli ti někdo alespoň obcas muže deti vyzvednout atd..pokud to reálne je, tak proč ne, já třeba mám uvazek 7hod a dojíždění 25km tam a 25 zpet, ale samozřejmě záleží na hustotě provozu, někdy jedu 23 min a jindy i hodinu. Dceru mám ve výhradní peci a nikoho na pravidelne vyzvedavani po ruce, takže na klasicky 8hod uvazek jsem si netroufla prave proto, ze by to bylo na knop (skolka má jen do 16:30) a nehodlam to riskovat.

mmm12345
27. únor 2023

já bych do toho nešla... počkala bych třeba ještě 2-3 roky až budou děti větší a samostatnější. do té doby bych pracovala blíž.

atomix
27. únor 2023

Já už pět let dojíždím cca 45 minu (někdy víc, někdy míň, podle provozu). Děti ale vozím do školy, která je vedle práce, stíhám je v klidu vyzvednout, nebo přijdou samy.

dixi86
27. únor 2023

Manžel je řidič z povolání a zimu jako řidič nesnáší a to teď jezdí jen půl hoďky do práce. V ČR je to o hubu, nikdy snad neuklizené silnice, ledovky běžně...chvátání, ...nevim, kolik bych musela mít peněz, aby mi tohle za to stálo. Ty hodiny zbytečně v autě a s riskem, zda se člověk vrátí. Ten čas, který může člověk věnovat sobě, dětem..

fifinka2020
27. únor 2023

@skororozvedena manžel jezdí hodinu po Praze a má toho někdy plny zuby. Ale on má výhodu, že může MHD (čili vydechnout, pracovat, není závislý na počasí...) A i tak mu to přijde jako ztracený čas (kdy by mohl buď pracovat, nebo se věnovat detem). Čili asi bych to nevolila...

petronelka20
27. únor 2023

Mam praci necelou hodinu mimo spicku, ve spicce (zacina po 7 hodine ranni) jsem v praci za hodinu a ctvrt az dve a pul hodiny. Z prace jezdim pred odpoledni spickou, jsem doma v prumeru za hodinu (i kdyz jsem parkrat jela skoro 3 hodiny, kdyz byla na dalnici bouracka). Doma ale pak oteviram pc vecer, abych dohnala resty. Nastesti mam moznost HO. Do kancelare musim 2x tydne. Kdyz jsem ale treba nastydla ja nebo jsou doma deti, tak neni problem se omluvit a delat z domova (treba jako tento tyden). Mame otevrenou kancelar, tak tam jezdim rada, popovidam si, utuzim mezipracovni vztahy. Je ale pravda, ze kdyz jsem se zaucovala a musela jsem tam byt pres mesic kazdy den, tak to takova parada nebyla 😀. Neumim si predstavit, ze bych jezdila kazdy den, to by me ta prazska doprava odrovnala 😀. Jinak ja take nemam rada rizeni v zime a ve tme (ted uz nastesti jezdim rano za svitani a ne za tmy, jak to.u bylo dva mesice zpatky 😀), ale tady na severu a stredu tolik snehu neni a kdyz uz je, ta dalnice byva vetsinou cista. Ono asi hodne zalezi, jak by ti vysli vztric. Ja na pohovoru rovnou rekla, ze dojizdeni po zauceni vickrat nez dva dny v tydnu nedam a kvuli detem na prvnim stupni a jejich sportu a manzelovo nepravidelne pracovni dobe musim stihat druzinu a jejich treninky. Byli to schopni akceptovat. A jsem za to rada.

codal
27. únor 2023

Já dojíždím 20 minut, ale v zimě, když je kalamita, občas musím delší cestou přes město, která trvá 35-40minut a je to vopruz. A to mám děti ve školce 5 minut od práce, takže v tomhle směru to mám na pohodu, ale i tak mě to dojíždění dost nebaví a do hodiny tam a zpět bych nešla, hrozná ztráta času, o benzínu nemluvě. A s malými dětmi je to podle mě šílený.

ladyhacek
27. únor 2023

dojíždím 20-30 minut a mám 6hod úvazek, nestíhám, družina končí v 16:00 od září bych chtěla na plný, ale to by znamenalo děti budit v 5:45 a už před 6:30 nechat staršího u školy a mladšího dát do školky na otevíračku v 6:30 pak ryche do práce a konec směny 15:15 a rychle do družiny, po cestě nekoupím ani rohlíky na druhý den.
Já bych hodinu nedojížděla > nezvládla bych to

eviicka
27. únor 2023

No asi takhle, během mateřské jsme se stěhovali (bylo by to teď do práce cca 40 - 60 minut podle provozu) a i když jsem svoji práci milovala, chystám se dát po RD výpověď.
Ale já všeobecně nerada řídím a tady by to bez auta nešlo.

blondynka400
27. únor 2023

@skororozvedena za mne do toho určitě jdi. Cesta autem se dá i využít, ráno si v klidu promyslím celý den, případně si pustím muziku a příjemně se naladím, odpo zase většinou vyřizuji zmeškané hovory, na co jsem přes den neměla čas. Zimy se neboj, těch pár dní nějak přežiješ, píšeš že starší max vyzvedne, půlku času jsi úplně nezávislá. Není nic horšího, než dělat práci co tě nebaví a nenaplňuje. Oproti tomu je nějaké dojíždění fakt minimum. Já jsem na to zvyklá celé roky, spousty lidí se mi divilo, proč třeba jezdím 100km tam a zpět (s dětmi ve školce), ale mne za to ta práce vždy stála. Jestli ti to vychází finančně a to nejen benzín, počítej i amortizaci (já toto nikdy neřešila, měla jsem vždy firemní auto i s kartou), tak jdi do toho a jak už tu bylo napsáno, budeš mít ZD, vždy můžeš dát výpověď. A to že je řada lidí pohodlná je fakt, ale tím se nenech odradit 🙂

nikinelinaty
27. únor 2023

U nás manžel by určitě do toho nešel, on má spočítáno být o hodinu víc s rodinnou. Ale zase je fajn, být profesně tím, co jsi a či té baví. Podobného se něco nenaskytne poblíž?
My měly teď rozmýšlení pracovní místo 4 km od nás, ale jen částečný úvazek, ale problém je náš syn, on je vkise na hromadě a dopadlo to, dostala jsem odvahu na práci z domova a uvidíme, zda mě vezmou.

U nás je ještě velký problém stinoit uvařit a upéct pečivo, jinak chození do práce je úplný veškerá výplata v pečivu

Ale už se porozhlim u firmy jsem se dostala do druhého kola. Takže čekám tento týden výsledek??

fifinka2020
27. únor 2023

@blondynka400 mně to tedy nepřijde o pohodlnosti, ale spíš o racionálním uvažování.... jako 20 minut v autě jsem sama ráda, ale hodina mi už přijde jako ztráta času, kterého má člověk s malými dětmi dost málo... A aby po pár měsících byla vystresovana z toho, že nic nestíhá, je unavená a všude spěchá... to mi přijde spíš jako nerozumné. Neříkám, že to někdo nemůže zvládat, ale úplně bych nenazvala pohodlnosti to, když se někdo rozhodně čas místo dojíždění využít hodnotneji

somalicats
28. únor 2023

@fifinka2020 A teď si představ, že jsou lidi, co žijí na vesnici, kde není práce vůbec žádná a dojíždět musí 😀 Já z jedné takové vesnice pocházím, dojížděla jsem denně do školy cca 45 - 80 minut podle toho, jaké jsem zrovna chytla autobusy. Mít práci v docházkové vzdálenosti od bydliště nebo pár zastávek MHD je luxus a hodně o štěstí.

sedouana
28. únor 2023

Pořád škrábání ...tak si kup plachtu s gumou a háčky na čelní sklo jako mám já a máš po problému. Co se týče dojíždění....pro lidi na malých vesnicích běžná věc, těch se nikdo neptá.

iva_kucerova
28. únor 2023

@skororozvedena Já bych do toho nešla.

nijij
28. únor 2023

Ne, už jenom cesta na Vysočinu = vždy zácpa a kolony kolem Vysokého mýta to je permanentně ucpané. Navíc nerada řídíš za chvilku z toho budeš mít odpor. A naposledy hodina sem hodina tam, nebudeš stíhat nic, třeba ani kino/bazén cokoliv po školce/škole..

malanoha
28. únor 2023

Ještě bych si k nákladům na cestu kromě benzínu taky připočítala opotřebení auta. Chlap každý den hodinu dojíždí a to jsou furt nějaký nový součástky za tisíce.

Strana
z3